Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést

Dátum

Megosztás

Biztos te is már szembesültél vele, hogy milyen alacsonyak az elérések Facebookon és egyre csak lejjebb mennek. Nos, erről több minden is tehet. Egyrészt sok poszt jelenik meg az emberek előtt, a másik pedig, hogy bizony nem találsz bele az emberek rutinjába. Sőt nem töltenek az emberek elég minőségi időt a posztjaid felett. A jó hír, hogy hatással tudsz lenni a posztok elérésére, az emberek figyelmének megszerzésére. A cikk után kedvet kapsz, hogy te is Facebook mentalista legyél, sőt ahhoz is, hogy te magad kísérletezz.

Olvasd el minden részét a cikknek, hogy teljesen értsd miről van szó!

Kezdjük az alapokkal – Az algoritmus

Ezt a cikket úgy írom, hogy több mint 6 éve nap mint nap posztolok a Facebookon, több tízmillió forintot saját zsebből is hirdettem már és rengeteget tesztelgetem a Facebook egyes részeit. Szeretem kreatívan megközelíteni ez az egészet. Vizsgálom az emberek viselkedését, kattintási hajlandóságát, motivációját.

Organikus és fizetett posztokra is igazak a következők.
A Facebook így dönti el, hogy a felhasználó elé teszi-e a posztot:

 • Adott a FB oldal témája, mennyire kapcsolódik az emberhez.
 • Mennyire volt aktív az adott oldallal kapcsolatban.
 • Milyen poszttípus következik most a hírfolyamában.
  Ez egy fontos rész! A Facebook szeretné, ha változatos lenne a hírfolyamunk, így egymás alatt váltakozna jöjjenek olyan poszttípusok, mint: (Nézd úgy mintha egy hírfolyam lenne):
  • Egy csoport posztja
  • Egy link poszt egy page-től
  • Egy ismerős posztja
  • Még egy ismerős posztja
  • Egy képes poszt
  • Egy hirdetés (link poszttal)
  • Egy videó poszt
  • Egy link poszt
  • …. és így tovább
 • Az előző pont azért fontos, mert a különböző paramétereket súlyozza a FB, így ha például egy felhasználó előtt régóta volt videó, akkor valójában az adott videós poszt / hirdetés, nagyobb eséllyel jelenhet meg. Tehát poszttípus versenyzik a másik poszttípussal. Például a videós tartalomból kevesebb van, ezért láthatod, hogy több emberhez érnek el vagy például azért olyan olcsó a FB videó hirdetés.
  Továbbá természetesen valami nagyobb súllyal szerepel alapból, jelenleg a FB csoportok posztjai.
 • És egy fontos dolog! A Facebook teszteli az embereken posztodat. Organikus posztoknál először 50-100 embernél teszteli és az algoritmus figyeli azt is, hogy a felhasználóknak egyébként milyen szokott lenni az aktivitása az ilyen poszttal, ha úgy látja az aktivitás nagyobb, egyre és egyre több emberhez juttatja el. Amint érzi a csökkenést, (a poszt élettartama alatt) visszavesz az elérésekből.
  Még figyelembe veszi az algoritmus azt is, hogy egy adott felhasználó az adott posztod típusánál mennyire kattint.
 • Van egy másik dolog, amire érdemes tekintettel lenned. A Facebook szereti, ha a felhasználó a saját oldalán marad, ezt érdemes kihasználni. Ezért mennek nagyon a képes posztok (Minner se véletlen használja).

A felhasználók szokásai, rutinjai

Nehéz kitűnni a Facebookon, de nem lehetetlen.
Találtam egy jó kutatást (amit egészen biztosan hamarosan itthon is elkészítek). A Venngage infografika készítő szoftver marketingesei több vizuális tesztet is futtattak a Facebookon. Kutattam a témában, hogy validáljam nektek a régebbi és újabb Facebook algoritmus manipulációimat.

Ezekből két fontos dolog derült ki:

 • A sötét színeket használó képek 131%-kal jobban teljesítettek. Ez annak tudható be, hogy maga a közösségi oldal világos színekkel dolgozik, ettől tűnhetünk ki.
 • A képen lévő szöveg, ha balra volt igazítva, akkor több kattintást eredményezett (balról-jobbra olvasunk).
 • Az ismerős dolgok, személyek 145%-kal több kattintást eredményeznek. Persze ez érthető, egy sztár, egy ismerős mém arra ösztönöz minket, hogy megnézzük. Szereti az ember a megszokott dolgokat.

„Ismerős dolgok! Ismerős dolgok! De hát! Ezt meg is lehet teremteni!”

Teremtsük meg a posztokkal azt, hogy ismerős legyen neki az adott posztunk vagy megoldásunk (lehet jellegzetes kép, keret, emoji, felirat, poszttípus…). Egy idő után ismerőssé válik neki és egyre többször áll meg a posztodnál.

A Minner így ért el nagyobb elérést

Tudom, hogy te nem egy médiaoldal vagy és egyes elemeit nehéz lesz pont átvenned, de a Minner példáival jól tudom szemléltetni ezt az egész témát és így még hitelesebbnek érzed a többi tippet. Na, de készültem a példák mellé olyan tanácsokkal, hogy nálad ez hogyan valósulhat meg. Hasznos lesz! Olvasd el milyen megoldásokat alkalmaztam régen és a mostani galériás trükkömet is, amit már most imádtok, pedig nem is gondolnátok, hogy még messze a vége, messze a cél.

A következő módszerekben mind az volt a lényeg, hogy új rutint teremtsek a követőimnél, jobban elkapjam a figyelmeteket vagy éppen pont úgy irányítsam, hogy az kellő interakciót eredményezzen (kattintás). A legnehezebb az egészben, hogy az elején be kell áldoznod elérést, hogy utána 40-200%-kal több elérést és kattintást eredményezzen.

A Minner logós posztokra növelni a kattintások számát

Anno még 2015-ben csináltam ezt először. ‘1 éve működött a Minner, még nem volt márka, nem volt olyan ismert, mint most. Akkor naponta töltöttem fel vállalkozási ötleteket és nagyon népszerűek voltak ezek a posztok. Mivel úgy a 30-40 üzleti ötletnél már nagy olvasóközönség várta a cikkeket nap mint nap a Facebookon is, így a következőt találtam ki: az újabb üzleti ötleteknél nem a hozzájuk kapcsolódó borítókép jelenik meg, hanem a Minner logó. Most csináltam egy ilyen posztot, így nézett anno ki:

Az első ilyen 3-4 poszt elérése alacsonyabb volt, mint úgy általában, amikor kiposztoltam egy új üzleti ötletet. De megérte beáldozni, mert az 5. ilyen poszt után elkezdett emelkedni, hiszen már tudták a követők, hogy akár ötlet is lehet a Minner logó alatt. Jobban elolvasták a poszt szövegét. És itt jön a csavar! Ezután következő 15 ötletből 13-at így posztoltam ki. Majd ezután már csak elég volt minden 5.-et, de ha más posztnál tettem be a Minner logót, mérhető volt azoknál a cikkeknél is a kattintás növekedés. Nem mellesleg elkezdett jobban beleégni a márka és a domain név a követőkbe.

Ráveszem az embereket, hogy direktben keressék fel a weboldalamat

Ez jó arra, hogy beharangozol valamit. Pl. hogy a következő napok valamelyikén X órakor lesz valami változás a weboldaladon, valami újdonság, valami hír….. Vagy tematizálod és minden nap. Ez egy összetett dolog volt, sőt két legyet ütöttem egy csapásra.

 1. Az emberek a 2. hét után már jobban nézték a képes posztot, hogy na vajon érdemes-e este 18:00-kor felmenni a Minnerre. Valamikor napközben posztoltam ki, reggel vagy este. Értelemszerűen ezeknek a posztoknak egy idő után nagy volt az elérése és ezután a képes posztokat jobban megnézték. Én akkor startup ötleteket harangoztam be. A képet már úgy alakítottam ki, hogy abból már ők maguk ötleteljenek, ez egy pici extra volt benne, de láthatóan volt, aki ötletelt (írta kommentben, hogy vajon mi lesz, gondolj bele más fejben tette ezt).
  Te ezt úgy tudod használni, hogy: lehet egy akció, új termék, új blogbejegyzés, új ajánlat, amit egy fix időpontra beharangozol…. Pl. 2 hónapon keresztül minden szerdán csinálsz egy extra ajánlatot. De nem posztolod ki az ajánlatot, hanem hétfőn azt, hogy szerda este ismét ajánlat, ne felejts el felnézni 20:00-kor a weboldalra.
 2. És bizony nagy számban elértem, hogy direktbe bepötyögjék a böngészősávba, hogy minner.hu – Rögzült az emberekben. Nem sok emberről beszélünk szerdánként anno 100-300 főről, de ők bizony 18:00 és 19:00 között felmentek és bepötyögték. Ez kellett ahhoz, hogy ma a Minner itt tart.

Ez nálam így nézett ki (7 héten keresztül mentek ki a posztok): És volt bent egy csavar is, mindig az előzőeket belinkeltem, addig is tudjatok valamit csinálni (De rég volt! Jó visszanézni!).

Jééé és csak nem ennek a mai cikknek a beharangozója van itt?

2020-as Facebook mentalista trükköm

Új ötletem támadt a Facebook követők figyelmének meghekkelésére. Rengeteg tartalmam van és szeretném még jobban átadni az információt. Igaz ez persze a cikkekre is, de természetesen a fizetős Minnerakadémia kurzusokra is.

Az ötlet: galériás posztok készítése. Amint megszokják tőlem a követők ezeket a posztokat, folyamatosan nő az aktivitás, de még inkább amire hajtok a minőségibb figyelem, már a FB-on belül!

Két típusát használok:

 • Vagy egy tartalomból kivett információ történetmeséléssel elmondva és ez ráveszi az embereket a kattintásra. Értsd: elő információt kap sokkal hatásosabban, mint ahogy egy átlagos posztban történne.
 • Mikor már igazán belejöttetek a galériás poszt típus lapozásába, akkor egyszerre így 3-5 cikket ki tudok posztolni és nagyobb lesz az elérés.
 • +extra: Később pedig mérem, hogy vajon nőtt-e úgy a belinkelt cikkek olvasása, hogy arra rákeresett az olvasó 1-2 hónapon belül, mert látta korábban így galériában. Tehát a cél az információk gyorsabb és minőségibb átadása.

Az egészben a legjobb és egyben legrosszabb, hogy nagyon sok idő elkészíteni a képeket és ha több link kerül a posztba, egyesével kell betenni őket. Elsőre így hamar elmegy az ember kedve, mert az első néhány elérés alacsony, aztán hagyja is a francba, hogy nem ér annyit. Hát ekkor mondtam azt magamban: de várjunk csak! Akkor másnak is nehéz, de valójában így még minőségibb az információ átadása. Ha csinálom, akkor csináljam úgy igazán.

Itt is természetesen az első posztoknál az elérés alacsony. Sőt tényleg elkeserítő volt az elején, még csak nem is az elérés, hanem a kattintás. Feleannyi, mint a többi posztnál. De már emelkedik és valójában az aktivitás is nagyobb már most, bár a kattintás még egál, de minőségibb figyelmet sikerült elérni. A stratégia és posztolási ütem ezzel kapcsolatban…. na nem árulok ám el mindent! Lássunk inkább néhány példát!

Az olvasók lapoznak! Egyre többet!

Példák:

1. példa: Ha nem tölt be, kattints ide!

2. példa: Ha nem tölt be, kattints ide!

3. példa: Ha nem tölt be, kattints ide

És még milyen posztok jönnek ezután!

Néhány hét és még jobban kikísérletezem mire rezonáltok, mit érdemes használnom, milyen képek, mennyi szöveg.

Hogyan tudod te ezt használni? Például a landing page-ed, promóciós oldalad szövegét vagy annak egy részét teszed be ilyen kártyákba. Mintha végigvezetnéd őt néhány fontos információn.

Látod! Lehet a Facebookot összetettebb dolgokra is használni, mint amire elsőre gondolnál. Emberek használják, emberek azok, akik kattintanak és bizony az ő motivációjukat, szokásaikat meg lehet változtatni. Ne csak abban gondolkodj, hogy mennyi embert ér el, hanem mennyire minőségi az információátadás vagy még milyen extra vonzata van az ő aktivitásának. Lásd fent a beharangozó trükk, amikor rávettem őket, hogy beírják a böngészősávba, hogy minner.hu.

Képzeld el mi mindent rejtenek még a Minner marketing cikkei! Sok ilyen hasznos információ van bennük. Irány a minner.hu/marketing link, ahol több mint 50 ehhez hasonló cikk vár rád!

Tanulj tőlem marketinget otthonról, videókurzusokon keresztül!

Forrás: Venngage.com

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!