Videó feliratozás, vagy leirat készítés pár gombnyomással az Alrite-tal

Dátum

Megosztás

Az talán nem újdonság, hogy egyre többet fogyasztunk videós tartalmakat, de azt tudtad, hogy nagyon sokan hang nélkül teszik ezt? A Verizon Media 5616 fogyasztót bevonó kutatása szerint nyilvános helyen az emberek 69%-a lenémítva néz videókat, és a megkérdezettek 80%-a nagyobb eséllyel néz végig egy videót, ha van rajta felirat. A Verizon kutatását összegző riport szerint továbbá a hirdetések jobb felidézéséhez és erősebb márkakapcsolathoz is hozzájárul a felirat a videókon – arról nem is beszélve, hogy ezzel “akadálymentesíted” a tartalmaidat. Úgyhogy ha már időt és pénzt fektettél abba, hogy videós kontentet készíts, ne spórold meg azt az extra lépést, hogy feliratozod őket! Erre hoztunk egy digitális megoldást.

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

Az Alrite egy mesterséges intelligencia (deep learning) alapú szoftveralkalmazás, amellyel magyar nyelvű, előre rögzített hang- és videófelvételek le- és feliratozása oldható meg pár kattintással. Extrán izgalmas, hogy az Alrite egy magyar csapat, a Régens szoftverfejlesztő cég terméke, és hasonló programokkal ellentétben profi a magyar nyelvtanban, tulajdonnevek felismerésében, írásjelek használatában.

Nézzük, többek között mire is használhatod az Alrite-ot?

  • Hangfelvétel: diktálj egyenesen az alkalmazásba, és a program azonnal elkészíti a leiratot a beszédedből
  • Tartalommutáció: kész hangfelvételből, például podcast adásból azonnal szerkeszthető, letölthető vagy kimásolható leirat készítése
  • Videófájl feltöltésével a videó hanganyagából leirat készítése, instant blogposzt (vagy szerkeszthető vázlat) a videóból
  • Kész videó feliratozása: akár a videófájlt, akár egy YouTube videó linkjét feltöltve a program feliratot készít a videóhoz, amely szerkeszthető majd SRT fájlként letölthető.
  • Fordítás: az elkészített le- és felirat angol és német nyelvre fordítható egy gombnyomással
  • Feliratozás élőben: külföldi élő közvetítéseket, online TV-k mint például az Euronews vagy a SkyNews adásait valós időben nézheted magyar felirattal
  • Mobil alkalmazásként is elérhető a szoftver
  • +1 tipp Martincsek Zsolt SEO szakértőtől, a MinnerAkadémia SEO oktatójától: érdemes azért is feliratozni a YouTube videókat, hogy a YT/Google még pontosabban tudja, miről szól a videó, ezzel erősítheted a keresőoptimalizálást is!

Fontos kitétel, hogy az Alrite előfizetői rendszerben működik, és nem minden funkció érhető el minden csomagban. Mi a Prémium csomagban elérhető funkciókat teszteltük, de van ingyenes Starter csomag, amivel kipróbálhatod a programot, mielőtt elköteleznéd magad.

YouTube videó feliratozása lépésről lépésre

Ezt a lehetőséget próbáltuk ki először, mégpedig a Minner konzultációs napról készült videón – nézd meg az eredményt ITT. A felület és a folyamat egyébként egyaránt intuitív, így a többi lehetőség sem fog gondot okozni, ha az egyiket megismered. Nézzük, hogy készül a YouTube videó felirata!

Regisztráció és a megfelelő előfizetői csomag kiválasztása után bejelentkezve az alábbi képernyő fogad minket. A dashboardon balra látjuk a saját csomagunkat, annak érvényességét, rendelkezésre álló időt. Jobboldalt azokat a fájlokat találod, amin legutóbb dolgoztál, középen pedig a le- és feliratkészítés módjai közül választhatsz (ezeket a felső menüből is eléred). A YouTube videó feliratozáshoz kattints – értelemszerűen – a YouTube gombra.

Ez a képernyő fogad majd:

Egyszerűen linkeld be a választott videót és kattints az Indítás gombra! Ezután egy töltőképernyőt fogsz látni, ahol nincs semmi tennivalód. Ne navigálj el az oldalról, amíg a feltöltés be nem fejeződik. Az oldal automatikusan frissülni fog.

A feltöltés után megjelenő képernyőn látod majd a videód előnézetét, alatta az elkészült feliratot úgy, ahogy pár másodperces bontásban megjelenik a képernyőn – egy kis kártya a sorban az egyszerre megjelenő szöveget jelzi.

De mi van, ha hiba csúszott a beszédfelismerésbe? A felesleges “ööö”-zéseket automatikusan kivágja a rendszer a szövegből, de a tapasztalataink szerint a márkaneveket, személyneveket azért érdemes ellenőrizni. A felirat szövegét könnyen szerkesztheted az alábbi módon:

Kattints a pirossal bekeretezett Szerkesztés gombra, majd tekerj lejjebb a szövegdobozhoz, ahol az egész leiratot megtalálod:

A leirat szövegdobozba kattintva szerkesztheted a szöveget (a leirat frissítése a feliratot is automatikusan javítja). Ha túl hosszú a szöveg ahhoz, hogy tüzetesen végigolvasd, a Bizonytalan szavak mutatása gombra kattintva piros félkövér betűvel jelzi a rendszer a figyelmedet igénylő részeket. Ha elégedett vagy a szöveggel, mentsd le a változtatásokat:

Nincs is más hátra, mint az elkészült anyag letöltése és felhasználása. A program több lehetőséget is ad, letöltheted önmagában a hangot, videót, leiratot, vagy a feliratot.

Mi itt a felirat letöltésénél döntöttünk, és a kapott SRT fájlt hozzáadtuk a YouTube videóhoz, így a nézők kedvük szerint ki-be kapcsolhatják a feliratot. A következő lépés a MinnerAkadémia képzések feliratozása lesz, hogy az ön- és vállalkozásfejlesztés is kényelmes & akadálymentes legyen.

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Kiemelt kép forrása: Régens

Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Így tervezd az üzleti éved akkor is, ha nem vagy az a tervezős fajta

Biztosan mindenhonnan látod most, hogy így évtervezés, úgy évtervezés, érezheted picit a nyomást is, hogy csinálnod kell. Nos ezt a témát járjuk most körbe,...

Vigyázz, 3 nap alatt elfogyhat a KKV-támogató hitelprogram keretösszege!

November utolsó napján megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások likvid működésének támogatását célzó hitelprogram, amely korábban is hatalmas népszerűséggel bírt. Most a projekt újra...

Mercedes lóerő előfizetés, Walmart a Facebook új kihívója – Hírszemle podcast

A BMW után a Mercedes is előállt az előfizetéses extrák ötlettel, de még jobban feldühítette az embereket, mint a másik autómárka. Benne van az...

A Shoprenternek kihívója akadt? Próbáljuk ki a Shoptetet!

Bevallom még soha életemben nem készítettem webáruházat, így azt hiszem jó alanya vagyok egy ilyen próbakörnek. Ugyan nem tudok a Shoprenterhez viszonyítani, de ez...

Bennfentes információk a Spar beszerzési osztályáról. Hogyan leszek beszállító? [podcast]

Bár már hallottam a Hungaricool by Spar lehetőségről, hogy magyar gyártók, márkák fel tudnak kerülni a Spar polcaira, ám kíváncsi voltam a sokkal mélyebb...

A fiatalok NEM csak rövid videókat néznek & Elon Musk jó példakép? – Minner hírszemle

Vajon jó ötlet szemben menni a Black Friday akciókkal? Egy cég így tett, érdekes megoldást választott. Kiderült, hogy a fiatalabb generáció mégis megnézi a...

5 hiba, amit ne kövess el a Facebook hirdetéseiddel

Hiába volt rengeteg botránya az utóbbi években, a Facebook továbbra is a hirdetők egyik kedvenc platformja világszerte és itthon is. A Digiméter kutatásai alapján...

Ki profitál a Black Fridayból? A magyar kereskedők magukat vágják át?

Hivatalosan Amerikában a Hálaadás napjához köthető a Black Friday: a Hálaadás minden évben november negyedik csütörtökére esik, aminek a másnapja a Fekete Péntek, ami...