Google Trends vs. Kulcsszótervező

Dátum

Megosztás

keresőoptimalizálás egyik fő területe az On-page SEO, vagyis a tartalmi keresőoptimalizálás.

Ennek a résznek az első lépése a kulcsszókutatás, amelyhez olyan alap eszközöket használunk, mint a Google Trends és a Google Ads Kulcsszókutató eszköz. De a profi kulcsszókutatáshoz már olyan eszközöket is érdemes használni, mint az Ahrefs vagy a SEO PowerSuite Rank Tracker.

Erről a két Google eszközről készítettem egy videót, amelyben mindkettőt bemutatom, megmutatom, hogy mi a különbség köztük, és hogy milyen tévhitek, félreértések vannak, amelyeket néha-néha még meghallok velük kapcsolatban. 🙂

A videót itt tudod megnézni, de lejjebb még röviden folytatom a cikket:

Ha tetszik a videóm, akkor nézd meg a YouTube csatornámat is, ahol további online marketinggel kapcsolatos videókat találsz. Itt iratkozz fel a csatornámra.

A videóban kitérek minden alábbi dologra, de pár pontban összeszedem Neked a fontos, alapvető infókat:

Google Trends:

  • Ezt többen is ismerhetik, mivel minden év végén a híroldalak le szokták hozni azt, hogy milyen témákra kerestek a legtöbben az évben. Sorozatok, sportesemények, könyvek, mozifilmek, receptek, telefontípusok, stb…, mindről megtudhatod, hogy ezeken belül melyek voltak a legnépszerűbbek. A 2019-es évről itt található az összefoglaló.
  • Ingyenesen használható, Gmail fiókot sem kell létrehozni hozzá, nem kell regisztrálni.
  • Visszamenőleg 2004-ig lehet látni az adatokat. A Google ettől kezdte el gyűjteni ide az adatokat, korábbi keresési adatok nem elérhetőek így.
  • Tévhit: 1-100 közötti értékeket lehet látni. Ez nem az adott keresési kifejezés keresési mennyisége a Google keresőben! (Ezt a Google kulcsszó-tervezőjében tudod megnézni).
  • A szezonalitás nagyon jól észrevehető a szolgáltatásoknál, termékeknél. Ebből fontos következtetéseket lehet levonni, amelyek a hirdetéseknél vagy egy üzlet létrehozásánál is sokat segíthetnek. Fontos viszont, hogy legyen megfelelő adatmennyiség visszamenőleg, ne láss bele saját magad valami mintát.
  • El lehet csípni növekvő tendenciákat, amelyekből akár vállalkozást tudsz létrehozni, vagy Te lehetsz az első, aki ír erről a témáról mondjuk egy blogcikket, és keresőoptimalizálva a cikket, előnyben lehetsz majd más oldalakkal szemben. Arra vigyázz, hogy sok növekvő trend után lehet egy erős visszaesés (pl.: a Pokemon Go vagy a fidget spinner játék), és így nem biztos, hogy ezek hosszútávon jövedelmezőek lesznek…

Google Ads kulcsszótervező:

  • Google Ads fiók regisztráció szükséges, vagy ha van hozzáférésed egy Ads fiókhoz, akkor is eléred ezt a funkciót.
  • A pontosabb keresési mennyiségeket csak akkor láthatod, ha a Google Ads hirdetési fiókban folyamatosan futnak hirdetések, van költés. Ha ez nincs, akkor olyan számokat láthatsz, mint 1E -10E, vagyis az adott kulcsszóra ezer és tízezer között keresnek rá havonta. Ez angol nyelvnél még rendben lehet, mivel ott nagyobbak a keresési volumenek, és a kulcsszavak között lehetnek eltérések. A magyar nyelvnél azonban nagyon sok kulcsszót sorolhat be ezer és tízezer keresés közé a szoftver, és így nem lehet jó következtetéseket leszűrni. A fizetős SEO eszközök saját kulcsszó-adatbázissal dolgoznak, ezeknél már magyar kulcsszóadatbázis is elérhető (Ahrefs, Rank Tracker, Semrush). Emellett ott van az Ubersuggest is, amelyben bizonyos korlátokig ingyen meg tudod nézni a kulcsszavak keresési mennyiségét.
  • Tévhit: a ‘Verseny’ oszlopban a kulcsszavak mellett megjelenő ‘Alacsony, Közepes vagy Magas’ jelzés nem a keresőoptimalizálásra vonatkozik. Tehát, nem arra, hogy mennyire nehéz az adott kulcsszóra előre kerülni a Google találati listáján. Ez a Google Ads hirdetésekre vonatkozik, arra, hogy mennyire sokan hirdetnek az adott keresési kifejezésre. A különböző SEO szoftverek ‘Keyword Difficulty’ értéket szoktak adni, ezek részben megmutathatják, hogy mennyire erős a verseny (a videóban ezt jobban kifejtem 22:28-tól).
  • Más weboldalak egy adott URL címét is meg lehet adni, és megmutatja a kulcsszótervező, hogy az adott oldal milyen kulcsszavakra releváns. Ezt például a versenytársak elől rangsoroló oldalainál érdemes elvégezni, így megtalálhatóak olyan kulcsszavak is, amelyeket Te még nem használsz a weboldaladon.

Remélem, hogy ezzel átlátod a két eszköz közötti különbségeket, és hasznos tippeket is kapsz a használatukhoz.

Martincsek Zsolt
Martincsek Zsolthttps://seofreelancer.hu/
2015 óta foglalkozom SEO-val, milliárd feletti árbevételű piacvezető webshopnál kezdtem, majd 2 évig egy magánklinikánál dolgoztam, mint online marketing vezető. 2017 óta dolgozom teljes állásban egyéni vállalkozóként és segítem ügyfeleimet SEO-ban. Online marketing minden területére ráláttam, de a keresőoptimalizálás maradt meg nagy kedvencnek. Folyamatosan kell fejlődni, mindig lehet újat tanulni és a Google sem hagy pihenni. :) Sokféle stratégiát lehet kialakítani és a hosszú munka után jó látni és élvezni a pozitív eredményeket.