Gyártósor beszerzés Kínából

Dátum

Megosztás

A kínai termékimport esetén egy idő után biztosan felmerül benned is, hogy: de mi lenne, ha mi gyártanánk a terméket? Sőt, lehet azért merül fel benned, mert pályázati pénzt is igénybe lehet venni gyártósor beszerzésre, és természetesen a hozzá kapcsolódó alapanyagokra is. Az sem utolsó szempont, hogy így magyar termék lesz, hazai gyárban készül. De ott az Ipar 4.0-ra való törekvés is, ami rávezethet a gyártás még jobb automatizálására. Olyan pontokat érintünk a cikkben, amelyekre érdemes lehet figyelned a beszerzés során. 

A cikket Csépe Gábor a Minner kínai import szakértője, oktatója és munkatársa, Modroczky Richárd írta. Aktívan foglalkoznak kínai importtal. 

Kinéztél egy gyártósort az Alibaba-n? 

Fontos már az elején leszögeznünk, ahogy azt már egy korábbi cikkben is írtam, az Alibaba nem egy webshop. Nem csak úgy van, hogy ott megrendeled a gyártósort, rákattintasz, ráadásul az ottani ár általában csak irányár. Az árat pont azok a tényezők befolyásolják, amelyek neked is fontosak a gép kiválasztása esetén. Az alábbi listát akár ki is nyomtathatod, tudod mire kell rákérdezni a gyártónál. 

Mitől függ az ár és milyen tényezőkre kell figyelned a gépbeszerzésnél?

 • Kérdés, hogy a teljes gyártási folyamat melyik részeit szeretnéd automatizálni. Tételezzük fel, hogy 10 lépésből áll a terméked gyártása. Nos az ár attól függ, hogy melyik részét fogjátok automatizálni és melyik…
 • … gyártási folyamat igényel emberi beavatkozást. 
 • Mennyire állítható a gép. Például egy adott termékből milyen méreteket tud legyártani. Vagy vágógép esetén mit tud vágni fa, papír, fém….
 • Mennyit lehet legyártani 1 óra alatt, vagy 1 perc alatt. Legtöbbször az 1 perc alatti gyártási számot érdemes nézni, azzal tudsz kalkulálni. 
 • Mekkora hibaszázalékkal dolgozik a gyártósor. Lesz selejt, ez egészen biztos, a kérdés: hány százalék. A tapasztalataink szerint el lehet érni a 0,1%-ot, de hallottunk olyan magyar gyártósorról, ahol 5% a selejt. 
 • Garancia, pótalkatrészek. A gyártósorral foglalkozó kínai gyártóknak erre megvan a rendszere, de mindenképpen kérdezz rá.
  • Milyen kopóalkatrészek vannak benne,
  • milyen nehéz kicserélni,
  • milyen időnként kell azt megtenni. 
 • Milyen sűrűn igényel emberi beavatkozást, a gyártási folyamat melyik részében? Bár ez volt már fent is, de ezzel mindenképpen számolnod kell, hogy ki tudd számolni a gyártási költségeket, és így a megtérülést.
 • Milyen alapanyag-használatot igényel a gyártósor. Volt már erre horror példa, amit pont egy magyar cégtől hallottunk, aki Ipar 4.0 törekvései miatt beszerzett egy csomagolóanyag gyártósort 50 millió forintért. A probléma az volt, hogy a gépnek olyan alapanyag-minőségi elvárása volt, hogy nem érte meg használni a gépet. (Valószínűleg a gyors gyártósor beszerzés volt a gond, a pályázati határidő nyomása vagy a partnerek nyomása, hogy kell a csomagoló…)
 • Az alapanyagokat honnan lehet beszerezni? 

A fenti tippeket használni tudod más importhoz is, ugyanazok a tényezők befolyásolják.

Milyen minőségűek a kínai gyártósorok
Azt tapasztaltuk, hogy a kínai technológia mellett ott van a japán precizitás is, de még a német is, mert több gépnél is használnak japán, amerikai, német, francia alkatrészeket.  

Néhány példa az Alibaba oldaláról

#példa-1

Itt ez a teljes gyártási folyamatot átölelő vízpalackozó gyártósor Átólzéig automatizálva van és még olcsó is. De miért is alacsonyabb az ára, mint a többi hasonló terméknek? Mert csak fél literes palackkal működik.
Ára forintra átszámítva 4 425 000 Forint + vám és áfa, valamint a szállítás, és persze még ott az alapanyag is, pótalkatrészek… (Forrás: Alibaba).

Kínai gyártósor Alibaba

Ahogy feljebb is írtuk, a gépek alkatrészeit sokszor más országból szerzik be, használják a gépépítésnél. Például a fenti palackozó minőségét az alábbi alkatrészek emelik:

Kínai gyártósor alkatrészek több gyártótól

#példa-2

Az alábbi WC papír készítő gépnél például külön kiemelték, hogy van hozzá papíradagoló, így ez már nem igényel plusz munkaerőt. 2 millió 200 ezer forintba kerül a gyártósor. Forrás: Alibaba

Merre tovább?

Van egy gyűjtő cikkünk a kínai importtal kapcsolatban a Minner.hu/import oldalon, vagy kattints ide: Mit kell tudni a kínai importról? Kínai gyártók, szállítás, vám, Alibaba

A másik lehetőség, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot a Kimport.hu oldalon keresztül! Keress engem, Csépe Gábort, fordulj hozzánk bizalommal!

Fotó:  Science in HD / Unsplash

Csépe Gábor
Csépe Gáborhttps://minnerakademia.hu/products/course/kinai-import-alibaba-online-tanfolyam
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.