Ha drágulnak a hirdetések, célozzunk külföldre? [esettanulmány]

Dátum

Megosztás

Mit tehetünk, ha hirtelen megdrágulnak a hirdetéseink olyan rajtunk kívül álló okból, mint például egy választási kampány? Egy lehetséges megoldás, ha a megszokott kereteinken kívül gondolkodunk. Török Balázs ezt szó szerint tette: Magyarország határain kívül élő magyarokra célzott hirdetésekkel, ebben a cikkben pedig a tapasztalatait foglalta össze.

A cikket vendégszerzőnk, Török Balázs digitális marketinges írta.

Mi történik a hirdetési piacon?

Sok dolog okozhatja, ha hirtelen a hirdetési költségek emelkednek. Általános ok, ha kifárad a kreatívod, a közönséged, rossz a célzás vagy rosszul vannak beállítva a mérések. Az is hatással lehet a PPC árakra, ha belép egy új versenyző a piacra, és aggresszívan hirdetni kezd, mint a Temu tette. De rendszeresen hasonló hatása van a Black Fridaynak, vagy egy olyan váratlan helyzet, mint a Covid-járvány volt, szintén bekavarhat.

A tavasz közeledtével jeleztem a webshopos ügyfeleimnek, hogy a Temu és a Posta okozta nehézségek után az Európai Uniós és az önkormányzati választások is nehezíteni fogják az életüket, hiszen a politikai párt(ok) marketing költései miatt vélhetően drágulni fognak a kampányok. Ezek eltérő mértékben tudnak hatást gyakorolni a különböző PPC-s eszközökre, csatornákra. Előfordulhat, hogy a Meta felületeit (Facebook és Instagram) jobban érintik, mint a Google Ads-et, de sok videós politikai hirdetéssel lehet találkozni például a YouTube-on is. Tehát elmondhatjuk, hogy a probléma több felületet is érinthet, mégis eltérő mértékben.

Mit lehet tenni egy ilyen esetben?

Gondolkodj a megszokott határokon túl!

Van az az angol mondás, hogy „think outside of the box” – azaz gondolkodj a (megszokott) dobozon kívül is, jelen esetben pedig a megszokott határokon túl. Egy ilyen helyzetben, mint a mostani, nyugodtan ki lehet próbálni, hogy Magyarország határait átlépve értékesítsünk a Kárpát-medencében élő magyarok számára. Hiszen könnyen új embereket érhetünk el és nem kell lefordítani az oldalt, amennyiben pedig megfelelő logisztikai partnerünk van, akkor nem okozhat gondot a határon túli rendelések teljesítése sem.

Ez a legtöbb esetben szűz piac,

kevés fiókban találtam még hasonló beállításokat, így érdemes lehet kipróbálni. Én elsősorban a romániai magyarokat, a bécsieket és a felvidékieket szoktam ajánlani az ügyfeleimnek.

Mire érdemes odafigyelni ilyenkor?

Ami fontos, mindenképpen számoljuk át a költségeinket és nézzük meg, hogy a rendszereink képesek-e menedzselni ezeket a rendeléseket is. Nézzük meg, hogy a logisztikai, fulfilment szerződésünk kiterjed-e az országon kívüli szállításokra, ha nem, kérdezzük meg a kapcsolattartónkat, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Ha jobban bele akarunk menni ezekbe a célközönségekbe, pontosabban szeretnénk célozni, vegyük elő a földrajzi atlaszt és nézzük meg, mely megyéket érdemes céloznunk – de persze lehetőség van például Románia területén valamennyi magyarul beszélő embert is elérnünk. Bécsnél célozhatunk magára a városra, 0-25 km-es rádiusszal.  

Nyilván más kattintási és konverziós értékeket fogunk kapni, mint a hazai kampányok esetében. Ezért is készítettem egy ilyen speciális saját kampányt az elmúlt hetekben, hogy ezekbe betekintést tudjak adni a Minner olvasóinak is – az esettanulmányt lejjebb olvashatod majd.

Mire számíthatsz?

A költségek mások lesznek. Az érdekes az, hogy talán nem is annyira, mint elsőre számítanál rá. A friss tapasztalataim alapján Romániában sem voltak sokkal alacsonyabbak a költségek – mint mondjuk voltak pár évvel ezelőtt -, és a bécsi hirdetések sem szálltak el annyira, mint korábban.

Emellett előnyöd lehet abból, hogy olyan piacokon hirdetsz, amiket eddig mások még annyira nem használtak korábban.

Saját esettanulmány: marketinges tartalmak Ausztriában és Romániában

Az esettanulmány céljából a saját hirdetéseimet céloztam a határon túlra. Az a típusú marketinges vagyok, aki hosszútávon gondolkodik, elsősorban értékalapú kommunikációt folytat. Így a kampányom célja az eddig is jól működő tartalmaim disztribúciója volt, olyan emberek felé akik még nem találkoztak vele. Ezért azokat a tartalmakat hirdettem a kampányban, ami számukra érdekes lehet: 

Ezek mind olyan cikkek, amik a fő célcsoportom számára úgy gondolom érdekes tartalmak. Egyébként organikusan is mindig jól teljesítenek, azaz sok Google-ös keresésre megjelennek és sokan kattintják a tartalmakat, és mivel 1-2 percet is eltöltenek átlagosan a cikkeken, tudható, hogy olvassák is őket.

MEGJEGYZÉS: Ha nem mozogsz otthonosan a PPC-s kifejezésekben, itt egy kis segédlet.
Reach: Elérés, hány felhasználót ért el a kampány
Impression: Hirdetés megjelenés, hányszor jelent meg a hirdetés
CTR: Átkattintási arány, hány megjelenésből, hány kattintást történt. 
CPM: 1000 hirdetés megjelenésének a költsége
Cost per 1000 Meta Accounts Reached: 1000 felhasználói fiók elérésének a költsége
CPC (all): Összes kattintás
CPC (link click): Összes link kattintás
Outbound clicks: Összes kimenő kattintás (akik elkezdik betölteni a landing oldalt)
Unique clicks (all): Hány felhasználó volt, aki kattintott
Results: Eredmények (ebben a kampányban a link kattintás volt az eredmény

A kampány eredményei

Ahogy a képen is látszik, egy kampányban, három hirdetéscsoportban futtattam a hirdetéseket, Magyarországon, Ausztriában (Vienna), és Romániában (Erdély). Az egyszerűség kedvéért én az adott teljes ország magyar nyelvű felhasználói fiókjait céloztam. A kampány célja forgalomterelés volt, és ami fontos még, mindegyik hirdetéscsoportban kifejezetten sok (10+) hirdetést készítettem.

A fontosabb PPC-s KPI-okon láthatjuk, hogy a bécsi kattintások, értékek kb. a magyar értékek 2,5-3x-osa . Ez egyébként egy időben nagyon megdrágult, de legtöbbször ez is a 80-160 forintos sávban maradt, hogy az alábbi időszaki bontásban is láthatjuk. Érdemes megjegyezni még, hogy a bécsi magyarok “szerették” leginkább a hirdetéseimet, a legmagasabb CTR-t (átkattintási arányt) itt értem el.

A hazai hirdetéscsoport átlaga 57 forint lett a cikk készítésekor, míg a romániai 38 forint körül teljesített, a bécsiek 135 forintért kattintottak, ha a link kattintásokat (Results) vesszük figyelembe. Azonban, ha általános, CPC (all) metrikát nézzük meg, akkor már rögtön jobb értéket kapunk, a három érték sokkal inkább együtt mozgott – 27, 20 és 35 forint. 

Mivel B2B-s témáról volt szó a hirdetéseken szereplő kreatívokon és a cikkekben is, ezért úgy gondolom, hogy igen jó értékeket értem el, köszönhetően a jól megválasztott kampánystratégiának, valamint a célzás és a kreatívok finomhangolásának. 

Ha már kreatívok. Látszik, hogy a mesterséges intelligencia használatáról szóló, valamint a podcastes és YouTube-os tartalmak mentek a legjobban. Egy-egy hirdetési kreatív azért szerepel többször is ezen a képen, mert mind a három országban ugyanazokat a hirdetéseket futtattam. Így elmondható, hogy az MI-s téma nyerte a kampányt, az mind a három országban aratott. A Consent Mode 2-es csak Magyarországon ment nagyot. 

Ügyfeleim hirdetései a választási kampány alatt

Összességében nem könnyű most konkrét trendeket, következtetéseket levonni az ügyfeleimnél. A Temu költéseinek a változtatása, a Consent mode 2 megjelenése és az ezáltal okozott mérési hibák, gondok mind közrejátszanak ebben. Utóbbi egy nagy magyar webshop szolgáltatónál például komoly gondot okozott.

Általánosságban elmondható, hogy a webshopos ügyfeleknél 20-40%-os drágulás történt az elmúlt hetekben, különösen az egyiknél májusban. Azonban vannak olyan ügyfeleim is, ahol egyébként nem történt szignifikáns drágulás, vagy nem látszódik az adatok alapján az, hogy a megszokott kisebb 5-10%-os költség ingadozás együtt járt volna vagy trendszerűvé vált volna akár a Temus költések megjelenése-eltűnése, akár a politikai kampány(ok) hatására. 

Bízzunk benne, hogy egy kényelmesebb és olcsóbb nyár áll előttünk, és békésebb őszi-karácsonyi időszak!

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt kép: Canva

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.