Ha újra elosztanánk a világ összes vagyonát, akkor…

Tudod, mi lenne, ha újra elosztanánk a világ összes vagyonát egyenlő arányban az összes lakos között? Érdekes gondolat lenne, igaz? Főleg, ha azt nézzük, hogy egyes számítások szerint a leggazdagabb 1% birtokolja az összes vagyon több, mint felét. Vajon mi történne? Jobban élnénk? A szegényeknek megoldódna a sorsa? Mivel Minner olvasó vagy, így biztos vagyok benne, hogy szinte tudod is a választ. Nézzük is, mi lenne!

Először is kezdjük egy érdekességgel: A Wall Street Journal blogjában olvastam, hogy Firenzében szinte ugyanazok (a családok) most is a gazdagok, mint régen. Ez a régen azt jelenti, hogy az elmúlt 600 évben nagymértékben nem változott az, hogy kinél van több pénz Firenzében. Ezt kutatásokkal is alátámasztották.

Másodszor jöjjön egy idézet, amiben benne van a lényeg:
“A bőség a világegyetem természetes törvénye. A természet mindenütt szinte pazarlóan nagyvonalú, körös-körül bőség uralkodik. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy sokan nem részesülnek ebből a gazdagságból, mert nem ismerik a belső teljesítőképességüket, vagy legalábbis nem használják ki azt optimálisan.
A gazdagság nem újraelosztás, hanem tudat kérdése. Ha a világ minden pénzét összegyűjtenénk és kiosztanánk az emberek milliárdjai között, viszonylag rövid időn belül a gazdagok újra gazdagok, a szegények ismét szegények lennének. A gazdagságot önmagunkban kell felfedeznünk és arra kell kérnünk, hogy terjedjen át az életkörülményeinkre is.” (Kurt Tepperwein)

Főleg a firenzei kutatás rámutatott arra, hogy a társadalmi osztályok között nem olyan nagy az átvándorlás, mint azt gondoltuk eddig. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy szegényből nem lehet gazdag. Egyre nő ennek a lehetősége. Ha újra elosztanánk a vagyont, akkor ténylegesen rövid időn belül újra nagy százalékban visszaállna az eredeti állapot. De mint említettem, természetesen lennének kivételek.

A gazdagok miatt nő jobban a gazdaság? Nem! – kutatás 

Az IMF által közzé tett elemzés a  jövedelmi különbségek gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta. Eszerint a gazdagok vagyonának további növekedése lassítja, míg a szegényebb lakosság jövedelmének növelése gyorsítják a gazdasági növekedést. Tehát egy gazdaságban jobb, ha kisebb a vagyoni egyenlőtlenség. Ami jelenleg a fejlett világra nem igaz.

A Föld felnőtt lakosságának 0,7 százaléka birtokolja a világ megtakarításainak 45,9 százalékát.

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Youtube

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás