Hány hónapnyi megtakarítással indítsd el a vállalkozásod? A vállalkozók véleménye 2019 vs 2022

Dátum

Megosztás

Most a megtakarítást úgy értjük, hogy ami a megélhetéshez kell, tehát nem a vállalkozásodba invesztálod, hanem a napi, havi kiadásokra teszed félre. Mielőtt vállalkozás indításába ugrasz, mérlegeled, hogy bizony mennyi ideig nem lesz olyan bevételi forrásod, vagyis jobban mondva profitod, amiből a napi megélhetésedet tudod fedezni. Mennyivel kalkulálj? Nem vagy könnyű helyzetben, hiszen mindenki más mond erre a kérdésre.

Az eredeti szavazás után 2022-ben újra feltettük nektek a kérdést. Érdekes lesz megnézni, mit és milyen irányba változott az emberek hozzáállása a kérdéshez. Nőtt vagy esetleg csökkent a kockázatvállalási kedv?

A működő vállalkozók, cégvezetők így látták ezt 2019-ben…

A Minner zárt csoportjában, a Minner Extrában kérdeztük a vállalkozókat, hogy mit gondolnak erről. A többség a 6 hónap megtakarítási időszakot javasolja, sokan pedig 1 évnyi megélhetésre valót is felhalmoznának. De nézd csak, van, aki 0 havit írt!

…és így 2022-ben

2022-es szavazás eredményei

A recessziótól való félelem, az infláció, az ellátási láncok akadozása sem vette el a vállalkozók kedvét, legalábbis nem a Minneresekét. 2019-hez képest több, mint 2x annyi szavazat érkezett, na de nézzük az arányokat. Továbbra is erős résztvevő a 6 havi megtakarítás, mögötte a múltkorinál jobban lemaradva az 1 évnyi. Tehát még kevesebbeknek kellene ennyi pénz.

Az érdekes rész viszont a 0 megtakarítás hihetetlen növekedése. A szavazatok kevesebb, mint 20%-át kapta ez a lehetőség 2019-ben, most viszont a válaszadók közel fele ezt vallja. Mi lehet ennek az oka? Mindenki ennyire kockázatvállaló? Nos, részben, de van itt egy még fontosabb indok, ami a kommentekben is többször megjelent.

Biztonság és siker nem mindig jár kéz a kézben

Van egy jelenség, amit megfigyelhetünk a kezdő vállalkozásoknál, de még működő cégeknél is észrevehető dolog:

  • Minél nagyobb a biztonság, annál kisebb a motiváció és az innováció.
  • Minél kevesebb a tőke, annál kreatívabb megoldásokkal találkozunk, annál nagyobb az esély a sikerre.

Mennyire fura igaz? Aki mögött nem áll nagy tőke úgy gondolja, hogy több pénzből, nagyobb anyagi biztonsággal könnyebb lenne. Holott pont a biztonság az, ami meggátolja a fejlődésben. Kiöli az igazi motivációt.

Nincs nagyobb ösztönző tényező annál, minthogy elfogy a pénz!

Akinek nincs pénze, tőkéje jobban hajt, mert a megélhetésre is kell a pénz. Egy másik gondolat ehhez, egy régi latin közmondás: „Teher alatt nő a pálma” – Jelentése: Minél nagyobbak a pálma levelei, annál erősebb törzset növeszt, ahogy a pálma levelei húzzák saját magukat lefelé, úgy engednek teret a többi kisebb hajtásnak, új levélnek.

Oké-oké! Ez mind szép és jó, de akkor mennyi?

A fenti szavazásnál mi is a 3-6 hónapos időszakot javasoljuk számodra. Ez még elég hosszú ahhoz, hogy adj magadnak időt, de elég rövid, hogy közel legyen a vége, ami ösztönöz a munkában, a vállalkozásodban, hogy minél jobban csináld. Ennyi idő alatt te is látod, hogy van-e értelme csinálnod, tudsz-e növekedni. Tudod, amikor kijössz a 9-5-ig tartó munkából, a fix munkahelyedről és a saját vállalkozásodban dolgozol, egyszerre csak más lesz a napi rutinod, a felelősséged, a lehetőségeid.

A KATA, mint a kezdést segítő adónem, már csak nagyon korlátozott esetekben áll a rendelkezésedre, de azért nincs minden veszve. Az átalányadózásba is került egy adómentes bevételi összeg, ami segíti az indulást. Vannak a kezdő vállalkozókat támogató pályázatok, vagy éppen a munkanélküliek vállalkozóvá válását segítő extra juttatás. Ezeknek nézz utána, mert segítenek az indulásban!

Képzeld! A nagy vállalatoknál, főleg techcégeknél csinálják azt, hogy külön kis céget alapítanak egy-egy projektre, hogy azok külön költségvetéssel működjenek. Az indoklás, hogy a korlátlan pénzmennyiség, az anyacég közelsége nem hoz olyan sikereket, mint egy ilyen megoldás.

És mennyi tőke kell a vállalkozáshoz? Ötlettől függ, de lehet azt kevésből is! :Van egy jó ötleted, de se kezdő tőke, se kapcsolatok? Mihez kezdj? Kevés pénzből…

Hajrá sok sikert!

Kapcsolódó cikkek: 

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.