Alkalmazottból vállalkozó - megtakarítás

Most a megtakarítást úgy értjük, ami a megélhetéshez kell, tehát nem a vállalkozásodba invesztálod, hanem a napi, havi kiadásokra teszed félre. Mielőtt vállalkozás indításába ugrasz mérlegeled, hogy bizony mennyi ideig nem lesz olyan bevételi forrásod, vagyis jobban mondva profitod, amiből a napi megélhetésedet tudod fedezni. Mennyivel kalkulálj? Nem vagy könnyű helyzetben. Ugye tudod? Mutatom is miért!

A működő vállalkozók, cégvezetők így látják ezt a kérdést

Van a Minnernek egy zárt csoportja, ahol megkérdeztem a vállalkozókat, hogy mit gondolnak erről a kérdésről. A többség a 6 hónap megtakarítási időszakot javasolja, de nézd csak! Van, aki 0 havit írt?! Vajon miért? Mindjárt kiderül!

Biztonság és siker nem mindig jár kéz a kézben

Van egy jelenség, amit megfigyelhetünk a kezdő vállalkozásoknál, de még működő cégeknél is észrevehető dolog:

  • Minél nagyobb a biztonság, annál kisebb a motiváció és az innováció.
  • Minél kevesebb a tőke, annál kreatívabb megoldásokkal találkozunk, annál nagyobb az esély a sikerre.

Mennyire fura igaz? Aki mögött nem áll nagy tőke úgy gondolja, hogy több pénzből, nagyobb anyagi biztonsággal könnyebb lenne. Holott pont a biztonság az, ami meggátolja a fejlődésben. Kiöli az igazi motivációt.

Nincs nagyobb ösztönző tényező annál, minthogy elfogy a pénz!

Akinek nincs pénze, tőkéje jobban hajt, mert a megélhetésre is kell a pénz. Egy másik gondolat ehhez, egy régi latin közmondás: „Teher alatt nő a pálma” – Jelentése: Minél nagyobbak a pálma levelei, annál erősebb törzset növeszt, ahogy a pálma levelei húzzák saját magukat lefelé, úgy engednek teret a többi kisebb hajtásnak, új levélnek.

Oké-oké! Ez mind szép és jó, de akkor mennyi?

A fenti szavazásnál én is a 4-6 hónapos időszakot javaslom számodra. Ez még elég hosszú ahhoz, hogy adj magadnak időt, de elég rövid, hogy közel legyen a vége, ami ösztönöz a munkában, a vállalkozásodban, hogy minél jobban csináld. Ennyi idő alatt te is látod, hogy van-e értelme csinálnod, tudsz-e növekedni. Tudod, amikor kijössz a 9-5-ig tartó munkából, a fix munkahelyedről és a saját vállalkozásodban dolgozol egyszerre csak más lesz a napi rutinod, a felelősséged, a lehetőségeid.

Szerencsére a hazai adórendszer is támogat ebben, lásd KATA adózás, vagy kezdő vállalkozókat támogató pályázatok, vagy éppen a munkanélküliek vállalkozóvá válását segítő extra juttatás. Ezeknek nézz utána, mert rásegítenek az indulásra!

Képzeld! Ha nézzük ezt a szűkölködést. A nagy vállalatoknál, főleg techcégeknél csinálják azt, hogy külön kis céget alapítanak egy-egy projektre, hogy azok külön költségvetéssel működjenek, mert a korlátlan pénzmennyiség, az anyacég közelsége nem hoz olyan sikereket, mint egy ilyen megoldás.

Hajrá sok sikert!

Kapcsolódó cikkek: 

 

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!