„Használt”, vagyis antik Rolex óra piactér. Érdekes üzleti modell

Dátum

Megosztás

Kedvencem! Írd mellé, hogy antik és máris értékes lesz! Jó persze egy óránál érhető, hogy antikról beszélünk, amikor több évtizeddel ezelőtt gyártott órák cserélnek gazdát. Itt amire szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az üzleti modellben mennyire fontos, hogy ez nem csak egy egyszerű piactér, nem egy Ebay, vagy itthon a Vatera, vagy a Jófogás. A Bob’s Watches nevű oldalt mutatom most be nektek, ami főleg antik, használt Rolex adás-vétellel foglalkozik. Miért ne lehetne létrehozni egy prémium piacteret?! Míg az előbb felsorolt cégek a tömeget szolgálják ki, addig a minőséget pont egy ilyen piacon nem tudják adni, ehhez más szereplő kell.

A Rolex mellett foglalkoznak Omega, Audemars Piguet, Breitling, Patek Phillip, Tudor, Cartier és még megannyi luxusmárkával. A Bob’s Watches által üzemeltetett piactér egyben segíti, serkenti azt is, hogy többen foglalkozzanak az ilyen órák gyűjtésével, befektetési lehetőségével. De legfőképpen egy átlátható, megbízható piacteret nyújt az óragyűjtőknek, órakereskedőknek.

Olyan terméket árul, aminek nem csökken az ára az idő előrehaladásával.

2010-ben indult el a honlap. De már 2008 után az alapító Paul Altieri, a saját óráit értékesítette. Pont jött a válság és sokan szerették volna eladni márkás óráikat, főleg a Rolex-üket. Rájöttek, hogy nincs egy olyan weboldal, ahol látni lehet, hogy mennyit ér az adott szériájú óra, és az eladók is tudni szerették volna, hogy tényleg annyit kapnak-e az óráért, amennyit ér. Először csináltak egy listát, amin szerepeltek a vételi / eladási árak. Aztán jött a piacismeret!

Az ügyfeleik nem akartak foglalkozni azzal, hogy oda feltöltik az órákat, nem is értettek hozzá, és úgy gondolták bíznak a Bob’s Watches-ban. Továbbá nem akartak bíbelődni az óra tisztításával, karbantartásával. Ez kell ahhoz, hogy ne csak megőrizze, hanem növelje is az óra értékét az idő múlásával. Először csak közvetítők voltak, majd váltottak arra, hogy meg is vásárolják az órákat, így azonnal vásárolhatnak tőlük az emberek készletről. A profitból úgy tudtak visszaforgatni, hogy nem vettek fel hitelt, nincs befektető a cégben, nincs külső tőke.

Akció? Az nincs!

Minden órát bevizsgálnak saját szakértőjükkel, a Rolex-szel nem működnek együtt. Továbbá az óráikhoz igazolást állít ki a Watch Certification Services of America szervezet, annak eredetiségéről, állapotáról.

Mennyi az annyi?

Már annyian érdeklődnek a lehetőség iránt, hogy már 24-en dolgoznak benne. 2018-ban már 45 millió dolláros forgalmuk volt. Ez átszámítva 13,5 milliárd forint, évente 30%-ot nő a forgalmuk. És a vételi/eladási árakból már nem nehéz kitalálni az árrésüket (15-25%). A forgalmuk tovább nőhet. Például az Ebay-en évente 1 milliárd dollár értékben cserélnek gazdát a használt Rolex órák, sőt utánpótlásban sem lesz hiány, mivel a Rolex évente 8 milliárd dollár értékben értékesíti új óráit.

Meghoztam a kedvedet az antik piachoz? Van itt ötlet is, sőt még egy olvasóm, Minner vállalkozó is belevágott valami hasonlóba!

Fotó: Bob’s Watches / Facebook
Forrás: WatchPro

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!