Hírlevél kézbesítési csekklista: 8 dolog, amivel javíthatod a hírleveleid megnyitási arányát

Dátum

Megosztás

Biztos Te is jól tudod és több helyen is olvastad, hogy az e-mail-marketing még mindig a leghatékonyabb marketingeszközök sorába tartozik. Rengeteg szoftver létezik ma már arra, hogy sikeresen és hatékonyan vedd fel a repertoárodba az e-mail marketinget, például a Mailerlite, Mailchimp, Active Campaign, Webgalamb, Listamester és még sorolhatnánk.

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

Ezekben a szoftverekben egy csomó beállítást találsz arra vonatkozóan, hogyan érd el azt, hogy minél többen megnyissák és elolvassák az e-mailedet. Viszont mégis megtörténik az, hogy összeraksz egy ütős hírlevélkampányt, majd szomorúan látod, hogy mégsem produkálja azokat a megnyitási számokat, amiket vártál tőle.

Ennek a problémának két vetülete lehet: marketinges és technikai. Ebben a cikkben az utóbbival fogok foglalkozni, ugyanis hoztam neked egy csekklistát, amelyben 8 lépést találsz arra vonatkozóan, hogy technikai oldalról hogyan tudod javítani a hírleveleid megnyitási számait. Fontossági sorrendben fogunk haladni, tehát ebben a sorrendben pipáld ki őket a maximális hatásért. Előre szólok az első rész egy kicsit technikai lesz. Lássuk hát!

Ezt a cikket Erdélyi Ádám a Minner digitális ninjája, Google Workspace képzés oktatója és a digitalismindenes.hu alapítója írta.

A cikk apropója: nemrég segítettem Milánnak beállítani a DNS rekordokat (DKIM, SPF, DMARC) a Google Workspace-es átállásuk után, és egy Minner Extra bejegyzésben le is írta, hogy ezekkel az aprónak tűnő technikai beállításokkal sikerült 38%-ról 50%-ra feltornáznia a Minner hírlevél megnyitási arányát.

8. Csak domaines email címet használj hírlevél küldésre!

Szerintem már rengetegszer lett hangsúlyozva, de kérlek, NE gmailes e-mail címről küldj ki hírlevelet. Ha röviden akarnám megfogalmazni az okát, akkor azt mondanám, hogy azért így csináld, mert ez a profi megoldás, ami minden vállalkozónak/cégnek meg kell, hogy legyen.

Viszont nézzük kicsit technikaibb oldalról is: ha nem domaines e-mail címet használsz (info@domained.hu például), akkor semmilyen kontrollod nem lesz a kézbesíthetőségi beállítások felett, és így nem tudsz mindent kipipálni erről a csekklistáról. Másrészről pedig sokkal nagyobb az esélye, hogy spam aktivitással köti össze a fogadó fél e-mail rendszere a hírleveled, ha közönséges gmail.com-os e-mail címet használsz.

Ha van weboldalad, akkor igazából csak két kattintás és máris van domaines e-mail címed is, szóval semmi nem akadályoz meg abban, hogy üzleti e-mailezést használj. Ha pedig azért használod a Gmailt, mert azt szoktad meg, akkor ajánlom helyette a Google Workspace-t. Itt találsz egy cikket, hogy ez miért jobb választás, mint a sima ingyenes Gmail.

7. Legyenek megfelelően beállítva a DNS rekordjaid az e-mail rendszeredben!

Ha kipipáltad a domaines e-mail címet, akkor előbb forduljunk kicsit a levelező rendszered felé még mielőtt hírlevelet küldesz. Le kell ellenőriznünk ugyanis, hogy megtalálhatóak-e az e-mail rendszeredben a megfelelő autentikációs kódok.

Ezek azért fontosak, mert minden hétköznapi e-mail rendszer (Gmail, Freemail stb.) ellenőrzi a bejövő leveleket a spamek kiszűrése miatt. A szűrés közben 2 tesztet végeznek el: DKIM és SPF-teszt. Tehát ahhoz, hogy téged ne szűrjön ki az algoritmus, mint spam, el kell helyezni a DKIM és SPF-kódokat az e-mail rendszeredben.

  • Ha a tárhelyed e-mail rendszerét használod (Roundcube), akkor csak ellenőrizd le a DKIM és SPF-kódok meglétét a DNS-zóna szerkesztőben a cPanelben, mert valószínűleg neked már megvannak. (Hogyan ismered fel őket: DKIM esetében a rekord nevében szerepel az, hogy „domainkey”, SPF-rekord estében pedig a rekord első eleme ez lesz: v=spf1.)

Ha nem találsz ilyeneket, akkor fordulj szakértőhöz, aki beállítja neked ezeket.

  • Ha Google Workspace-t vagy Microsoft 365-t használsz, akkor pedig keresd ki a beállításokban az e-mail autentikációs részt és kövesd az ottani utasításokat. Ha Google Workspace-t használsz, akkor az Átfogó Google Workspace kurzusban ezen a témán is végigvezetlek és egyéb hasznos információkkal is ellátlak.

Viszont van még egy nagyon fontos rekord, amit be kell állítani, ez pedig a DMARC. Ezt tuti, hogy nem generálta le neked semmi, szóval manuálisan add hozzá a DNS-zóna szerkesztőhöz a következő rekordot: 

  • Név: _dmarc.domained.hu (értelemszerűen a domained.hu-t kicseréled a sajátodra)
  • TTL: 3600
  • Típus: TXT
  • Rekord: v=DMARC1; p=none; rua=mailto:hello@domained.hu (az e-mail címet cseréld ki a sajátodra, lehetőleg olyanra, aminél annyira nem zavaró, ha heti riportokat kapsz)

6. Vedd fel a hírlevélszoftveredet is a DNS-rekordokba!

Ez a rész az előző folytatása, szóval mindenképpen végezd el a 7-es pontot mielőtt tovább lépsz. Ha megvagy vele, akkor pedig továbbmegyünk és beállítjuk a hírlevélszoftvert, mint a domained nevében e-mailt küldő programot. Erre is a DKIM és SPF-rekordokat fogjuk használni. 

Minden hírlevél szoftvernél van egy olyan beállítás, hogy autentikáció (vagy valami hasonló elnevezésű), ott találod ezeket a rekordokat. Mailerlite-ban például: Saját fiók  Domainek  Autentikáció

A DKIM-et csak simán add hozzá a tárhelyed DNS-rekordjaihoz az ott található útmutató alapján. Az SPF-rekord esetében pedig a már meglévőt fogod kibővíteni az ott található kód részlettel (nyugi- nem kell tudnod kódolni egyáltalán, viszont ha nem vagy biztos a dolgodban, hívj szakértőt inkább).

Büszke lehetsz magadra, ugyanis most már minden technikai feltételt megteremtettél arra, hogy jól teljesítő hírleveleket küldj ki. Úgyhogy el is kezdheted összerakni a hírlevelet én pedig mutatom, hogy közben mire figyelj oda:

5. Ne tömd tele egy csomó HTML-lel a hírlevelet!

Ezt a problémát a hírlevélrendszerek ún. „drag and drop” szerkesztői jól kezelik, viszont ettől függetlenül nem árt odafigyelni arra, hogy ne legyen dugig a hírlevél HTML-kóddal. Azért lehet ez probléma, mert a rosszindulatú spam e-mailek ugyanúgy tele vannak HTML-kóddal, így a címzett e-mail rendszere ki van rá hegyezve, hogy ezeket szűrje. Ez a probléma akkor ütheti fel jobban a fejét, ha saját, egyedileg készített e-mail sablont használsz a vállalkozásodban. 

4. Ne feledkezz meg a „plain text” verzióról sem!

+információ. Milánnak van egy izgalmas e-mail marketing képzése a MinnerAkadémián.

Ha az előbb említett „drag and drop” szerkesztőt használod, akkor az eredmény egy szép, dizájnos hírlevél lesz képekkel, színekkel és formákkal. Ezeket az e-mail rendszerek többsége simán megnyitja, viszont még mindig van egy pár olyan is, ami az ilyen típusú e-maileket nem bírja megnyitni normálisan. Ilyenkor jön a képbe a „plain text” verzió. Ebben a verzióban semmi más nincs csak a nyers, formázatlan szöveg viszont, ha probléma adódik a színes-szagos hírlevél megnyitásával, akkor ez a „plain text” verzió fogja átadni azt a tartalmat, amit Te eredetileg át szerettél volna adni a címzettnek – így semmiképp se feledkezz meg róla. Mailerlite-ban például ezt itt találod:

3. Ne feledkezz meg a képek ALT-címkéjéről sem!

Apropó képek: ha Mailerlite-ot használsz, akkor biztos találkoztál már ezzel a kis zöld ALT gombbal, mikor képet illesztettél be.

Viszont, ha nem Mailerlite-ot használsz, akkor is valamilyen formában találkoznod kellett az ALT-címkével. Ez a „tag” azért fontos, mert itt adod meg, hogy mi a kép kvázi tartalma arra az esetre, ha valamilyen probléma miatt nem töltődne be rendesen a kép. A fenti példában én például logót illesztettem be, így a kép ALT „tag”-je: Digitális Mindenes logó.

Ez azért is fontos, mert ha van rendesen kitöltött ALT-tag, akkor a fogadó fél e-mail rendszere könnyebben tudja olvasni és pásztázni az e-mailt, tehát nagyobb eséllyel kerülöd el a spam mappát.

2. Óvatosan a rövidített linkekkel!

Megtörténhet olyan, hogy szeretnél egy linket is beszúrni a hírleveledbe (mondjuk, ami egy landing oldalra mutat), viszont az túl hosszú, nem fér ki, és így elcsúfítja a designt. Ilyenkor jönnek a képbe a különböző URL/link rövidítési megoldások (Bitly és társai). Viszont azért vigyázz ezekkel, mert a rosszindulatú spam e-mailekben pontosan ilyen rövidített linkek találhatók, hogy egy szép köntös mögé lehessen rejteni az adathalász linket. Ezért az e-mail rendszerek nagyon figyelik ezeket a lerövidített linkeket és azt, hogy mennyire egyszerű kibogozni, hogy igazából hova is mutatnak. Így nagyobb valószínűséggel kerülöd el a spam mappát, ha csak moderáltan használsz rövidített linkeket a hírleveledben.

1. Teszteld a hírleveleket kiküldés előtt!

Ne küldj ki úgy hírlevelet, hogy előtte nem tesztelted, hogy technikai oldalról megtettél-e mindent annak érdekében, hogy minél nagyobb megnyitási arányt és minél kevesebb spam mappát érj el. Erre a legjobb eszköz a mail-tester.com. Elküldöd a megadott teszt e-mail címre a hírleveledet és az oldal kidobja, hogy mi az, ami rendben van és mi az, amin javítani kell. Az egyetlen hátránya, hogy egy nap csak 3 hírlevelet enged tesztelni ingyenesen.

Remélem ez a cikk a segítségedre lesz abban, hogy még jobban teljesítő hírelveleid legyenek.

Merre tovább?

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Fotó: Envato License

Erdélyi Ádám
Erdélyi Ádám
Az a célom, hogy egy olyan tudáshalmazt gyűjtsek össze és adjak át Neked, amivel könnyebben tudod digitalizálni a vállalkozásod. Ehhez összegyűjtöttem az eddigi tapasztalataimat és képességeimet, hogy tényleg gyakorlatiasan és érthetően adjam át ezt a sokszor száraz és technikai témát.

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...

Őrült black friday marketing ötletek azoknak a cégeknek is, akik ki akarnak ebből maradni.

A fogyasztók is várják ezt az időszakot, talán a kereskedők is, akik ilyenkor óriási is nyerhetnek, sőt akár piacot is szerezhetnek. Aztán ott vannak,...

Kollaboráció segítheti ki a magyar vállalkozókat a bajból?

Nőtt a megszűnő cégek száma, visszaesett a vállalkozói kedv - szemléletváltással vajon megfordítható ez a negatív trend?

Ez a beállítás tönkreteszi a Facebook hirdetéseid!

A Facebook az utóbbi időszakban egyre jobban erőlteti, hogy megcsinál mindent helyetted. Ez az Advantage+ világa, ahol a hirdetés elemeinek elosztásától kezdve a hirdetésekre...

QR kód kell a boromra – Hogy csináljam? Mire figyeljek?

Decembertől megváltoznak a címkézési szabályok a boroknál. Talán már foglalkoztál vele, talán már régóta van QR kód az üvegeiden, de talán még csak most...

Kezdő vállalkozók digitális eszközei (ingyenesek). A képszerkesztéstől a weboldalon át az automatizációig

Ha már vállalkozó leszel, akkor természetesen a digitális megoldásokat érdemes górcső alá venni. A statisztikák is azt mutatják, hogy a digitális megoldásokat használó cégek...

A Lego így hekkelte be magát a vevői e-mailjébe. Pedig nehezebb helyzetben van

Egy nagy márkától ki szeretne e-maileket kapni, vagy hírlevelet? Képzeld el, hogy a Coca-Cola hírlevelét olvasod hétfőn, vagy a példaként felhozott Legoét. Ezek a...

Miért imádjuk az „utca embere” interjúkat a TikTokon?

Mit hallgatsz most? Mennyibe került az outfited? Hol laksz és mennyit költesz albérletre? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel támadják le a TikTokkerek az utca...