Hírszemle: Saját autót bérel, harmadannyit költ – Ezt add el a Z generációnak – eMag piactér forgalom

Dátum

Megosztás

Nem kell kapkodnunk, hogy megismerjük Zuckerberg metaverzumát, mert még a fejlesztői se lépnek be aktívan, le is szúrta őket a vezetőség. A podcastben beszélünk még arról, hogy a Z generáció miként érzékeli a luxust, és mire költenének ebben a szegmensben. Már most is lehet a pénztárcájukra lőni, de ők lesznek a jövő vásárlói. Lesz szó egy hazai Tiktok drámáról is, amit kisebb szakik robbantottak ki egymás között, a Tiktok trendekkel kapcsolatban. Ami izgalmas téma lesz még, a munkavállalói munka mérése, trackingelése, Uber példát hozunk, de átfordítjuk a magyar cégekre. A mikrofonok mögött most csak ketten leszünk, Eszter és én (Milán).

Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt, vagy az alábbi lejátszón keresztül:

  • Update: Zuckerberg metaverzumát még a fejlesztőik sem használják – 0:00
  • Z generáció luxus érzékelése kutatás – Ezt adjuk el nekik! – 6:32
  • Saját autó helyett bérel: harmadannyit költ – 15:00
  • Audio branding a Tiktokon, megpróbálnak trendi márkazenét kreálni a márkák – 22:29
  • Uber új mérőszáma a fejlesztőinél: Mennyi félbeszakítás nélküli munkaórát dolgoznak + izgalmas dashboard – 29:02
  • Piactere, eMag forgalom a kivállalkozók szempontjából – 37:24
  • Minner podcast nyereményjáték beharangozó – 41:16

Update: Zuckerberg metaverzumát még a fejlesztőik sem használják

A Minner hírszemlékben már többször foglalkoztunk azzal, hogy Zuckerberg nagyon rossz irányba tart a metaverzumával. Nos ez annyira igaznak bizonyult, hogy a Horizon Worlds fejlesztői (a FB metaverzuma) saját maguk sem akarnak sűrűn belépni a platformra. Már-már dühös levelet írt a vezetőjük, amiben kikötötte, hogy mennyiszer kell belépniük. „Miért nem szeretjük annyira a terméket, amit építettünk, hogy állandóan használjuk? Az egyszerű igazság az, hogy ha még mi sem szeretjük, hogyan várhatjuk el, hogy szeressék a felhasználók?” – Forrás: pcworld.hu

Z generáció luxus érzékelése kutatás – Ezt adjuk el nekik!

A Z generáció éveken belül jelentős vásárlói bázisát fogja adni a luxusmárkáknak, ezért az ő attitűdjeiket és luxus érzékelésüket mérte fel egy friss magyar kutatás.

  • Először 1995-2010 között született, legnagyobb követőszámmal rendelkező magyar Instagram influencerek posztjait (10-10 darabot, összesen 120-at) elemezték kvalitatívan, mert az ő fő közönségük a Z generációs fiatalok. A tartalomelemzése eredménye, hogy direkt luxusmárkák nem jelennek meg a szponzorok között, a luxus életérzést, presztízst leginkább az élményekről szóló posztok tartalmazzák (pl amerikai és tengerparti utazások, jetskizés, helikopterből városnézés). Prémium és luxus márkák csak a kiegészítőknél jelentek meg, márkás sál, sapka, táska, óra…
  • Majd 4 x 4 fős mini fókuszcsoportos interjúkat végeztek a kutatók Z generációs résztvevőkkel, hogy felmérjék mit jelent nekik a luxus, hogy észlelik a mindennapokban, és inkább termék- vagy élményközpontúság jellemzi-e a luxus percepciójukat. A fiatalok kifejezték, hogy az Instagramon az influencerek sokszor csak flexelnek a luxustermékeikkel, az insta arról szól hogy megmutasd, mit van. A luxus státuszjelző funkciója erősen él a fiatalokban, azonban fontos megjegyezni, hogy negatív jelzővel illették a túlzott feltűnést, nagyképűnek, felvágósnak érzékelték a látványos luxusfogyasztást.
  • Érdekesség, hogy a megfogható luxustermék és a luxus élmény közül a legtöbben inkább élményt választanának. Az indoklás, hogy arra évekkel később is szívesen emlékeznek, míg a drága termék megvásárlása csak a vásárlás pillanatában izgalmas, utána elmúlik a boldogság. A luxusterméknek extra értéket ad, ha maga a megvásárlása is élmény – például külföldi utazáson helyi luxusüzletben megvenni valamit.

Fotó: journals.lib.pte.hu/

Saját autó helyett bérel: harmadannyit költ

Telexen olvastam egy cikket, ami egyébként akár egy ügyes rekámnak is tekinthető, méghozzá az autómegosztó szolgáltatóknak. Greengo, MOL Limo, Share Now-nak. Igazi történetmesélésbe ágyazott reklám? Mondom röviden a sztorit. A történet főszereplője miután totálkárosra törte az autóját beszerzett egy Volvo XC60-at. Havonta több ezer kilométert kellett megtennie, mert Budapestről a környező nagyobb városokba is járt ügyfeleihez, a kocsi azonban folyton megadta magát, valami baja volt mindig. Feladta, inkább megvált az autótól és átült autómegosztó autókba, kerékpárra. A Volvóval töltött legsötétebb időszakban havi 300 ezer forintra emelkedtek Anita autós kiadásai. Mivel nem mindig bérli egész napra a felváltva használt közösségi kölcsönzőktől származó autókat, augusztusban és szeptemberben is 50 ezer forint alatt tudta tartani a költségeit, hiszen mindig csak akkor és annyi pénzt fordított a Share Now-val megtett hosszabb, vagy a Mol Limóval és a GreenGóval megtett rövidebb utakra, amennyit feltétlenül szükséges volt. Egy Budapestinek ez már működhet, de mi a helyzet egy vidékivel? Tették fel sokan, akik kommenteltek. A reklám ellenére azt gondolom fontos téma, érdemes mérlegelni ezeket, de az is biztos, hogy nem mindenhol kivitelezhető ez.

Ez vidéken nem működhet? Vagy akkor csak Budapest? Az se baj! Átbeszéljük a podcastben!

Fotó: telex.hu

Audio branding a Tiktokon, megpróbálnak trendi márkazenét kreálni a márkák –

A TikTokon nagyon sok trend virális audiókhoz kötődik. Ez lehet egy kiragadott részlet egy filmből, videóból, stb, de sokszor egy-egy éppen trendi zeneszám rövid részlete az, ami a tiktok felhasználók képzeletét megragadja. Egy-egy zene hatalmasat tud menni, táncok készülnek rájuk, vagy valamilyen mém lesz belőlük. Biztosan te is halottad már, hogy a rádióban is sokszor a Tiktok miatt került egy zeneszám slágerlisták élére.

Az épp legnézettebb vagy legtöbbet használt zenéket egyébként a TikTok is felajánlja, lehet köztük böngészni, vagy leendő tiktokkerek követhetik, melyik aláfestő zene épp a legnépszerűbb.

A nagy márkák azonban üzleti fiókkal nem tudják ezeket kihasználni licenszjogok miatt. A megoldás? Sok márka saját maga bíz meg zenészeket, tiktok sztárokat, hogy készítsen nekik eredeti zenét – azzal a céllal, hogy az aztán majd virálissá váljon a tiktokon. A cél egy olyan dalrészlet, vagy akár beszéd, bármilyen eredeti hang elkészítése, amire valamilyen trendet talál ki a márka, és arra ösztönzi a tiktok felhasználókat, hogy ugyanazt az audiót használva készítsék el a saját videójukat, a saját változatukat a trendre.

Ez mennyire jön be a nagy márkáknak? Egyelőre amerikai brandeket látunk ezzel próbálkozni. A Pepsi Chlöe Bailey énekesnőt bízta meg egy dal elkészítésére, az American Eagle Katherine Li-t, hogy a saját dalának készítsen egy márkásított feldolgozását. A Pizza Hut Jon Moss tiktokkerrel kollaborált, hogy a detroit-style pizza visszatéréséről készítsen zenét. Az eredmények azonban eltérőek – egy-egy audió szinte véletlenszerűen lesz felkapott, a brandek annyira nem tudják az algoritmust manipulálni. Az American Eagle zenének a beharangozó posztja például elért 10 millió embert, de alig 100 videó készült a felhasználásával. Az E.l.f. cosmetics (sminkmárka) szintén profik bevonásával készített egy eredeti dalt, a kapcsolódó hashtaget használó videóknak összesen 9,6 milliárd megtekintése van már, és 1,4 millió tiktok videó készült a felhasználásával, köztük James Charles, Addison Rae influencerek, és Lizzo is használta a hangot. (esetleg itt rácsatlakozhatunk a tiktok trendes drámára is? mit gondolunk a trendek használatáról kkv vonalon?)

Forrás: Glossy.co

Uber új mérőszáma a fejlesztőinél: Mennyi félbeszakítás nélküli munkaórát dolgoznak + izgalmas dashboard – 29:02

Olyan hírt, hoztam, ami segíthet nekünk jobban elmélyülni a KPI-ok, dashboard-ok világában. Kevés hazai cég használ ilyet, pedig igazán megfogható a cégünk lejtmenete, vagy éppen látjuk mikor kell igazán hajtani a csapatot. Nem csak fejlesztőknek. Az Uber eddig is használt különböző teljesítménymutatókat a mérnökeit, szoftverjelesztőik teljesítményük monitorozására. A most bevezetett új mérőszám azt mutatja meg, hogy mennyi félbeszakítás nélküli munkaórát dolgoznak elmélyülten a fejlesztők. Tehát azt vizsgálják most éppen, hogyha békén hagyják, nem zavarják a fejlesztőt, akkor mi történik.

Mit tanulhat ebből egy hazai cég? Erről is beszélünk a podcastben!

Forrás: newsletter.pragmaticengineer.com

Hasít az eMag EasyBox és a piactér

Nem véletlen volt piactér eseményünk, a múlt héten, ahol Amazonról és az eMag piacteréről is szó volt. Na, de előtt a másik adat. Két évvel a csomagautomata-hálózat indulása után aktiválták a hatszázadik eMAG easyboxot Sárváron. Az elmúlt mintegy 24 hónapban a magyarországi easyboxokban több mint egymillió rendelést vettek át 17,19 milliárd forintértékben. A két év alatt teljesített easyboxos rendelések mintegy 61 százaléka kapcsolódott eMAG által forgalmazott termékhez, 39 százalék pedig valamelyik Marketplace kereskedőpartner által eladott árucikkhez. – Napi.hu

Minner nyereményjáték beharangozó

Október közepétől díjazzuk azt, ha meghallgatod a podcastot. Izgalmas nyereményjátékot hirdetünk, de ezt a podcastben mondjuk el. Hallgasd meg! Sok nyeremény lesz!

Korábbi hírszemle

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!