Hogy állnak a Cápák között projektek, befektetések? Mi történt velük?

Dátum

Megosztás

Amikor bejelentették, hogy érkezik a 4. évad 2022. január 2-án azonnal eszembe jutott, hogy vajon mi lehet a korábbi évek projektjeivel. Hát fogtam magam és elkezdtem az első évad 1. projektjétől felgöngyölíteni a Cápák között projektek életútját. A végeredmény vegyes, az érzéseim hullámzóak.

Eszköztáram között volt cégjegyzék adatbázis, Billingo Céginfo, vizsgáltam a közösségi média jelenléteiket, tulajdonosi szerkezetüket, hogy megkapták-e végül a befektetést.

Továbbá Balogh Petya is küldött néhány beszámolót a vele kapcsolatos projektekről. 18+ and Less Budapest, N’ice Roll, Jógakaland, Gulyásbomba, Hamikabi

Tanulságok (ezt frissítem folyamatosan, de úgy látszik az arányok nem változnak):

  • A projekt gazdák és a befektetők közötti ajánlat elfogadás után is csak 50% volt a ráta, hogy valóban megköttetett a befektetés. Vegyesek voltak a visszajelzések. Valahol a befektető lépett vissza, de volt olyan is, hogy végül a projekt gazda utasította vissza.
  • A vállalkozók, cégek közösségi média jelenléte 95%-ban az adás megelőzően sem volt valami aktív.
  • Az eddig megvizsgált 30 projektből 15 működik még ma is, 15 pedig már lehúzta a rolót.
  • 10 projektnél ahol érdeklődést mutattak a befektetők, vagy be is fektettek ott 4 projektnek megy jól az üzlet, 6 vagy vegetál, vagy meg is szűnt.
  • A pandémia erősen közrejátszott a bukásokban. De, láthattuk a műsort, hogy sok projekt már akkor sem volt életképes, amikor a műsorba került.

Nehéz vállalkozni!

A Cápás projektek életútjai

Az alábbi “kártyákon”, vagyis Minner Instant posztokon látod az egyes projektek alakulását. Csak görgess és nézd meg milyen információkat találtunk a projektekről!

MinnerInstant
50 millió forintot kérnek 20%-ért cserébe.

Itt a Minner Instantban, a Minner rövid posztjaiban most átnézzük, hogy az elmúlt Cápák között projektek vajon ma hol is tartanak. Ha látni akarod a későbbi évad szereplőinek alakulását csak gyere ide vissza (Minner Instant – menüben is). Az új évad 2022. január 2-án indul, addig ezeket végigzongorázzuk.

A nyalókás biznisz. 1. évad 1. rész

Ők tőkét is kaptak: Foltin and Foltin (F&F) Kft. – 50 millió forintot kaptak 30%-ért cserébe. Ők a Nauty Lollipops. A cég 2020-ban a pandémiában is úgy néz ki helyt tudott állni, a forgalmuk a 2019-es 188 millió forintról 152 millióra csökkent 2020-ban. A cég működik: https://lollipop.hu

Interjút készítettem velük: 50 milliót kaptak a Cápáktól. Hol tart ma a The Lollipop Manufactory [podcast]

Gyerekdokik applikáció 1. évad 1. rész

Németh Franciska applikációjába Apró Anna fektetett bele 10 millió forintot 10% részesedésért cserébe. Ám végül az applikáció nem készült el. Egyedül egy aktív Facebook csoport maradt hátra, amiben van 5000 tag és napi átlagos 1 poszt. Franciska visszament a hivatásához és apolónak állt, abbahagyta a vállalkozósdit.

Baltadobálós biznisz 1. évad 2. rész

A vállalkozás még működik. A baltadobalas.hu oldalon eléred. Ugye az alapítóknak több hasonló projektjük is van. A Szabadulószoba Kft vállalkozásuk 2020-ban 40 millió forint forgalmat ért el, ami az előző évhez képest is csak kisebb csökkenés, pedig eléggé turizmusra épülő vállalkozásuk van. Azért nem kaptak tőkét, mert több vállalkozást is üzemeltetnek az alapítók egyszerre, nem befektetőbarát megoldás.

Akik eltűntek, vagy a projekt nem valósult meg:

  • felvágott védőkupakos. Cutpropac – nem valósult meg – 1. évad 1. rész
  • Babyring – Boxring témájú járóka – nincs róla információ – 1. évad 1. rész

Cápák között projekt életutak többi rész:

Folytatjuk! Gyere vissza később!
Görgess lejjebb és találsz még ilyen rövid üzleti híreket.

MinnerInstant

Folytatjuk itt a Minner Instantban a Cápás projektek életútjának keresését. Találtunk érdekes dolgokat! Gyere vissza majd, hogy lásd a többit!

Me&my Mummy – baba-mama egyenruha 1. évad 2. rész

A projektbe egyik befektető sem látott fantáziát, mondván ez csak kicsiben működik. Az ötlet egy olyan ruhakollekció, ami ugyanolyan fazonú, színű a gyermeknek is, és a szülőnek is. A vállalkozás sokáig működött, ám az utóbbi hónapokban a járványhelyzetre való tekintettel nem értékesítik a termékeiket.

Tuti Tiki Taki – 1. évad 2. rész

Moldován András felajánlott a horgászcsali bizniszhez egy kölcsönt, ezzel is támogatva az ötletgazdát, aki már 2019-es szereplését megelőző évben 15 000 csomaggal eladott a termékéből. A vállalkozás életútjába belekerült egy horgászdamilnyi Minner szál is. Az Amazon oktatóink segítettek a Tuti Tiki Taki terméket bejuttatni az európai Amazonra. Ezt már Carp Ninja néven (lásd itt a Minner cikkben írtunk róla). Egyszerűen csak felhívták Lajost az alapítót az adás után. Ilyen a Minner vállalkozók mentalitása! Egyébként idén a Anjuna jégkrém esetében volt olyan, hogy a Minner FB oldalán talált egymásra az ötletgazda és egy Minner vállalkozó, amiből óriási disztribúciós segítség lett, több helyen lett elérhető a márka)!

18+ and Less Budapest – alkoholos fagyi – 1. évad 2. rész

Balogh Levente akkor dealje 15 millió forint + 1 food truck volt. Azóta a hely bezárt. Utolsó vélemények 3 éve voltak, így vélhetően 2019-ben a szezon után már bezártak.
Balogh Petya beszámolója: Az első évad forgatásának utolsó felvétele volt. Az egész stáb együtt fagyizott.  Gyulával és Levivel fagyi közben egymásra néztünk, majd Levi összefoglalta a metakommunikációt: Jól van, gyertek! Így végül hárman szálltunk be. Az első találkozón viszont kiderült, hogy a háromból csak ketten voltak tulajdonosok, de mindegy is, mert az üzlethelyiséget a céggel együtt eladták, a gyártás és receptúra sosem volt a cégben és a három srác teljesen máshogy képzelte a közös munkát. Ezen a ponton nem felálltunk és elsétáltunk, hanem segítettünk nekik összerakni a sztorit “befektethetőre”. Kitaláltunk egy jobb nevet (IceShot), terveztünk nekik logót, alapítottunk céget és befektettünk. A fagyi nagyon finom volt, de az üzlet nem ment. A fagyiról a nagy tanulság az lett, hogy nem éri meg sokat szállítani, mert több a szállítási költség, mint az előállítási ár. Sok üzleti modell felmerült, többek között a kiskereskedelmi kiszerelés és disztribúció is, de nem volt a cégnek egy erős üzleti gondolkodású managementje, az első kísérletek kudarca után mindenki hagyta bedőlni. Kár érte, de jó tanulópénz is volt. Ha egy csapat nem képes a start vonalhoz felsorakozni, akkor el kell engedni. A srácokkal azóta is jóban vagyunk, nincs harag.

Tipton – Bakelit lemezekből készítenek szemüvegeket. 1. évad 3. rész

Nem hiszem, hogy be kell mutassam. Az 1. évad egyik legpotenciálisabb projektje volt. Bár egy ajánlatot elfogadott a műsorban, végül független maradt és nem ütötték nyélbe az üzletet. Jó reklám volt azt hiszem. Vaskosan nyereséges bizniszről beszélünk. 2020-ban 234 millió forgalom mellett 45 millió adozott eredménye (profit) volt a vállalkozásnak. tiptoneyeworks.com

Jeltolmácskesztyű – Tóth Bence 1. évad 3. rész

Sajnos nincs róla hír, de ha minden igaz Apró Anna anno 2019-ben felkarolta, mentorprogramjába bekerült.

Új ingatlankereső portál Map00.com 1. évad 4. rész

Az adásban kiderült, hogy már 4 éve készült a projekt, és ahogy anno a Minneren én is írtam, az már rég rossz. Jól rámutatott Fehér Gyula, az innovációjuk nem versenyképes, lassú, ez később is probléma lesz. A weboldal a map00.com azóta sem indult el. Kellenek a piaci visszajelzések és egy 4 éve fejlesztett rendszer már elavult lehet. Ne várj! A másik dolog, hogy már nemzetközi piacon is jóval előrébb jár a piac, például a Zillow ingatlan portál. 

Ez már a 2. volt! De van itt még! Folyamatosan töltjük fel!

Cápák között projekt életutak többi rész:

MinnerInstant
Jógakaland projekt alapítói szerepelnek a képen

Még az első évad projektjeinél járunk. Vannak kalandos utak! Lássuk is!

Socksclub – zoknielőfizetés – 1. évad 4. rész

A sorban a következő volt a zoknielőfizetéses projekt. Valahogy a műsor készítői is örültek, hogy a cápák beleköthettek abba, hogy ez bizony másolás, mert hasonló volt az amerikai Shark Tank-ben is. Ez egy show! Tőkét nem kaptak. Az alapítók azóta lekapcsolták a weboldalt, de részben ezeknek a tapasztalatoknak is hála több webshopot is indítottak, amelyeket sikerre is tudtak vinni. Ózongenerátor, légtisztító és páramentesítő termékek.
Egyébként zokni bizniszben a térségben a Dedoles tud felmutatni nagy sikert. 5 milliárd forint feletti forgalmat generálnak évente színes zoknikkal, fehérneműkkel, pulóverekkel.

N’ice Roll – feltekert fagyi – 1. évad 4. rész

Az alapító anno megnyerte a Konyhafőnököt is. Úgy került a műsorba, és valahogy sejthet volt, hogy sok Cápa lecsap rá. Így is lett, 4 befektető is beszállt az üzletbe. 2021. januárjában az üzlet bezárt, az alapító hölgy külföldre költözött.

Balogh Petya beszámolója: Zsófi nagyon felkészült, ügyes gasztro szakértő, a termékötlet ugyan nem eredeti, de érdekes és különleges volt. Ázsiai országokban népszerű az ilyen jellegű fagyi. Mint később megértettük, nem véletlenül ott megy jól. Egy adag elkészítése sok idő (több perc) és nagyon kemény fizikai munka. Így aztán egy ilyen fagyizó több munkával kevesebb ügyfelet tud adott idő alatt kiszolgálni és többet kell fizetnie a kollégáknak. Amikor üres az üzlet, akkor több kolléga, nagyobb helyen kell várakozzon, amikor meg pörög az üzlet, akkor nem tudja az igényeket hatékonyabb kiszolgálni. Amíg Zsófi csinálta, addig igazi zarándokhely volt a fagyizó, de lényegesen kevesebb bevételt termelt, mint egy sima fagyizó, hiába kígyóztak a sorok, vártak akár egy órát is a fanatikus fogyasztók. Mi ugyan befektettünk volna, de mivel nem igazán jött ki a matek, így Zsófi sem nagyon akarta, végül abban maradtunk, hogy inkább mégsem valósul meg az üzlet. Azóta több másik csapatomnak sokat segített, majd külföldre költözött. Zsófi nagyon jó a szakmájában, keményen dolgozik, többre képes és érdemes, mint ez a fagyizó volt. Remélem hallunk majd felőle újra. BaloghPetya.com

Jógakaland – 1. évad 4. rész

A jógakönyvet és edzéseket értékesítő cégbe Balogh Petya szállt be 5 millióval és mentorálással. Bár adtak ki új könyvet és látszik foglalkozások is vannak, a Kft árbevétele még nem lőtt ki. 2020-ban 6,9 millió forint forgalmuk volt. Lehetséges, hogy van egy másik cégük is? De a Jógakaland Gyerekeknek Kft tartozik a webshophoz. De tény, hogy működik! https://jogakaland.hu

Balogh Petya beszámolója: Mióta beszálltam, folyamatosan fejlődik Dóri és a JógaKaland. Lassan, óvatosan indult, de egyre ügyesebben és egyre több követővel válik a hazai gyerekjóga megkerülhetetlen szereplőjévé. Az idei évben indult el a gyerekjóga oktató képzésük, és több új termékkel is megjelentek, így közel 12 millió forintos bevétellel zárják az évet. A jelenlegi tervek szerint jövőre is látványosan tudnak majd növekedni, valószínűleg 2-3x körüli tempóban. A közös munka alatt egyre tisztábbá válnak a célok is, bőven van még lehetőség a témában. Én abban hiszek, hogy a cég mindig együtt fejlődik az alapítóval, itt is ezt látom. Angyalként türelmes vagyok, nincs exit kényszer. Szeretek Dóriékkal dolgozni és családilag imádjuk a könyveiket. BaloghPetya.com

Zooro – kisállat kefe – 1. évad 5. rész

https://zooro.eu – 2019-ben 17 millió forint volt a forgalma, aztán tényleg kinyílt a világ, 2020-ban már 68 millió forint volt a forgalma a cégnek. Még Amazonon is megtaláltam a termékeket. Viszonteladókon keresztül értékesíti a terméket. Anna fektetett bele egyébként a cégbe. A Tuti Tiki Taki is megtalálható Amazonon, szintén Cápás projekt. Lásd itt: Magyar cégként az európai Amazonon. Lehetséges? Igen! Ez kell hozzá

Healty Cleaning – levegőtisztító cég 1. évad 5. rész

Elvileg András ajánlatát fogadta el, de ahogy láttam a projekt alakulását, a deal valószínűleg nem köttetett meg. 2019 májusában volt róla utolsó információ a cégről, azóta nem hallani felőle. Ami azért érdekes, mert pont a pandémia miatt lehetett volna növelni szolgáltatás palettáját. Dübörgött az ózongenerátoros piac (lásd itt).

Kisvilág Magazin – applikáció 1. évad 5. rész

Gyerekeknek szóló mesék, játékok applikációban. Nem élesedett a projekt végül, vagyis nem került ki a piacra a termék. Fehér Gyula szerint túl sok minden volt az applikációban, látta miután letöltötte. Több mint 7 éve fejlesztették már akkor 2019-ben, több 100 millió forint fejlesztési költséget felzabált a projekt. Láttunk már ilyet többször, igen túl későn lépett piacra. Ne várj! Olvasd el ezt: Mit tanácsolnék egy kezdő vállalkozónak? Vállalkozás indítás előtt

Sportincard – 1. évad 6. rész

Egy olyan kártyajátékkal mentek a műsorba az alapítók, amin keresztül saját testsúlyos edzéshez kapnak instrukciókat az emberek. Egy befektető sem látott benne fantáziát. A cég még működik: https://sportincard.com/hu
Egy építőipari vállalkozáshoz kapcsolódik a cég, amin keresztül működik a webshop, így nem tudjuk érdemben vizsgálni eredményességüket. De ahhoz, hogy itt az eladások felpörögjenek biztosan nemzetközi piacra kellene lépniük.

Cápák között projekt életutak többi rész:

MinnerInstant

Tudjuk, hogy kevés az időd. Főleg amikor a vállalkozásodon dolgozol 0-24 órában. Ezért amikor ilyen időszakod van, vagy csak gyors impulzív üzleti tartalmakra vágysz akkor itt a Minner Instant.

Nem raboljuk az idődet, tömören a lényeg. Instant üzleti hírek. Sőt csak görgetsz lefelé és jön az újabb rövid hír.

Próbáld ki! A menüben is megtalálod az Instant-ot, vagy a főoldalra kattintva! Vagy ide! Csak görgess és görgess! Meglesz az üzleti flow!

MinnerInstant

Még mindig az 1. évadnál járunk. Azt hiszem a covid elvitte a befektetéseket is és a projekteket is. De mint tudjuk nem mindig a legjobb projektek kerülnek az adásba.

Gulyásbomba – 1. évad 6. rész.
Működik a cég. De a covid nem volt jó hatással a számokra. 2019-ben 16 milliós forgalom mellett 12 millió vesztesége volt, 2020-ban 6 milliós forgalom mellett -7,9 milló forint vesztesége. Nos ez lehet persze, hogy a HORTOBÁGY STREET FOOD Kft számai, és csak a franchise-re tartják fent, mellette lehetnek EV-ik is. De ahogy látom a cégben tulajdonos a Tarpa Organic Zrt is, ahol azért van több száz milliós forgalom. A befektetőket nem látni a tulajdonosok között. Pedig Petya még szerepel is ebben a videóban, ahol egy üzletet nyitnak éppen. Akkori ajánlatuk 20 milliót forint volt (két befektető) 49%-os részesedésért cserébe.
Balogh Petya beszámolója: Gulyásbomba: A műsort követően Leventével befektettünk a cégbe. Akkor már megyegetett a gödöllői egység, de nem tudott nullszaldóig eljutni. A terv az volt, hogy nyitunk egy budapesti lokációt, majd utána a franchisera fókuszálunk. A körúton talált hozzá a vállalkozó, Ponyi helyet, de több, mint fél év volt, mire minden engedélyt megkaptunk és megnyithatott. És igazából ekkor érett be több tanulság is. A termék jó volt, de nem hihetetlenül, emlékezetesen jó. A kiflibe töltött pörkölt pedig olyan, mint a rézzel futtatott aranylánc – drága belső olcsó külsőben. A pékáru pedig nem trendi. Nem volt jól marketingelhetően menő az egész. Egy ideig próbálkozott Ponyi többféle arculattal, üzenettel. Kezdett is beindulni a dolog, de aztán jött a COVID és agyoncsapta. Ami még nekem fontos tanulság volt, hogy a vállalkozó közben végig állásban volt, és felfelé lépkedett a karrierjében, egyre nagyobb kihívásokat kapva ott. Így a cége kicsit háttérbe is szorult, nem jutott rá elég figyelem. Hobbiból pedig nem lehet sikeres céget építeni. A végén kiszálltunk, volt belőle tanulság is bőven, de nincs harag. A franchise vidéken továbbra is működik, vidéki városokban jobban megy, mint Budapesten ment.

Hamikabi – 1. évad 6. rész
Mai napig működik, 15 milliós forgalma volt tavaly a webshopjának. Kismama webshop, fő termék a hamikabi (ilyen nagyobb előke). A tulajdonosok között ott van Balogh Petya befektetőcége a BaConsult Kft. Akkori ajánlat 10 millió forintot befektetés volt 30%-os részesedésért cserébe cserébe. A weboldala: kisbabamnak.hu.
Balogh Petya beszámolója: A műsorban Andrással mondtunk igent a befektetésre, részben egymást ugratva, részben azért, mert nagyon vicces volt. Végül a tárgyalások alatt kiderült, hogy Andráshoz kevésbé áll közel a téma, így egyedül fektettem be. A termékpaletta azóta folyamatosan bővül, a cég árbevétele is jó tempóban növekszik. Eszternek közben megszületett a második gyermeke, így még várat magára az, hogy teljes figyelemmel erre tudjon koncentrálni. Az igazi kihívás az, hogy a hazai textilipar nagyon szenved, egyre kevesebb a varrónő és bár keveset keresnek, így sem tud a szektor versenyképes lenni a tömeggyártott és keletről importált fast fashion termékekkel. A kézzel varrott termékek gyártása folyamatos tűzoltás és küzdelem. Szerencsére az évek alatt kialakult egy márkaismertség, és egyre cégszerűbb a működés, de küzdelmes iparág ez. Én mindenesetre türelmes vagyok, és örülök a fejlődésnek. A Cápák Közöttben szintén szereplő Cseppke Kft hasonló piacon dolgozik, de már százmillió fölötti éves bevétellel, ami ad egy víziót arra, hogy azért még van hová nőni.

motoros szemüveg – Flywear – 1. évad 6. rész.
Ők voltak, akik óriási pénzt kértek, 250 millió forintot, 25% tulajdonrészért. Részben azért is, mert már sok pénzt beleöltek, és pont a siker kapujában voltak – úgy érezték. Egy befektető sem fektetett a projektbe, zavarta őket a sok tulajdonos. 2019-ben 20 milliós forgalma volt a cégnek, 2020-ban már csak 5,5 millió forint. A termék motoron is könnyen viselhető dioptriás szemüvegek. Az egyik alapító mondta, hogy mindent beletett (pénz, idő, energia). Rossz látni, hogy így megállt a projekt. A weboldaluk: https://flyweargroup.com/

futóapplikáció – Enduraid 1. évad 7. rész
2020 októbere óta nincs információ a cégről. Az applikációt viszont frissítették 2021. decemberben, és korábban is voltak frissítések (app store-ban látszik). Lehet elmegyek ilyen biznisz nyomozónak, piackutatónak. Árbevételük az elmúlt években alig 1 millió forint körül alakultak. A cégadatokból látszik, hogy valóban beszálltak a Cápák a cégbe. Ahogy akkor Fehér Gyula befektető mondta. Ez vagy nagyon bejön, vagy azonnal földbe áll. A futó applikációk nagyon népszerűek. Sőt képzeld egy évben több mint 20 000 futó jön csak külföldről a hazai maratonokra, versenyekre, itthon is több tízezer, sőt már 100 000-et is elérte a futók száma.
Új céget is látunk, sőt új irányt a cégnél. I-am néven új táplálékkiegészítőt kezdett el piacra dobni a cég. Viszont ezt egyikük (Melinda) egyéni vállalkozóijáról üzemeltetik. https://i-am.hu
Weboldaluk: https://www.enduraid.hu

Balogh Petya beszámolója az Enduraidhez: Enduraid: Fehér Gyulával együtt fektettünk be. Ami meggyőző volt benne, hogy a konkrét szakmai tudás meg volt a termék mögött, azaz tényleg tud segíteni az endurance sportokat komolyan űzőknek. Ami viszont idővel kiderült, hogy egy szoftver startup felépítéséhez és sikerre viteléhez szükséges tudás nagyja nem volt meg (UX, app fejlesztés, marketing, online marketing kampányok, app marketing, termék fókusz, ügyfélkezelés, stb). Így folyamatosan külső szolgáltatókra kellett magukat bízni, több-kevesebb sikerrel. A haladást az is lassította, hogy a csapat nagyja nem teljes munkaidőben, hanem néha-néha tudott csak foglalkozni a céggel. A termék még elérhető és továbbra is van benne potenciál, de nincs mögötte olyan csapat, elszántság és finanszírozás, ami azt milliókhoz el tudja juttatni.

átalakítható ruha – Bodies Design 1. évad 7. rész
A weboldalán már kínai karakterek vannak, a közösségi média jelenléte 2019 óta nem látható. Sajnos semmilyen más adatunk nincs. Itt ami érdekes volt, és az akkori elemzésben is leírtam, pont az üzleti modellje ölte meg az egészet, hogy a ruha mindenre is használható volt. A divatban a kollekciókat nem véletlen találják ki, nem véletlen variálnak a fazonokon, pont emiatt tudnak a cégek életben maradni. Mondjuk pont nem ez környezettudatos, de az már egy hosszabb cikknek a témája lehetne, hogy ezt miként lehet ötvözni. Nem így, ahogy a képlet is mutatja. Nem kapott pénzt. Egykori FB oldala:
https://www.facebook.com/bodiesdesign/

Partyapp – Bulika – 1. évad 7. rész
Itt éreztem, hogy a műsorkészítők csak úgy betették őket, mert jópofák, mert bele lehet kötni… Bulika névre keresztelt applikációjuknak már se híre se hamva. Tőkét sem kaptak a befektetőktől, igaz néhány milliót kaptak csak. Sajnos az ilyen ötletek halottak, ha csak nem tudsz belevinni tényleg egy izgalmas csavart. Erről itt írtam: Ezeket a startupokat, appokat már életében egyszer mindenki kitalálta. Te melyiket? pl. Partyapp, szalonkereső…

grillsütő – Bodrog Smoker 1. évad 7. rész 
A Nauty Lollipops (nyalókás), a Tiptonos és Zooro mellett őket is ki lehet emelni. A cég működik, aktív, üde színfoltja az adásnak. Egy új grillsütőt mutatott be az ötletgazda, ami könnyen összerakható, biztonságos. Már akkor több 100-at eladott. Aktívak a közösségi médiában, az adás után nem adták fel. 25 milliót kértek 15%-ért cserébe, de végül senki nem fektetett a cégbe. Elmúlt években 50-50 millió forint körüli árbevételt tudtak felmutatni.
Weboldaluk: https://bodrogsmoker.com

Cápák között projekt életutak többi rész:

MinnerInstant

gyógyszerfutár, Mobilgyógyszer – 1. évad 8. rész.
Gyógyszer kiszállítás. A gyógyszertárakba befutó online rendeléseket szállítják ki. Anna ajánlatát elfogadta, ami 50 millió forint volt 8%-ért cserébe. Viszont a cégadatokból látva a deal nem köttetett meg. 2019-ben 1 millió forint forgalma volt, 2020-ban 12 millió. Egy új törvénymódosítás meg is öli a projektet, 2022-től már csak szakdolgozók szállíthatnak ki vénynélküli gyógyszereket.
Weboldal www.mobilgyogyszer.hu

Blup, babzsákfotel – 1. évad 8. rész.
A vállalkozás működik, babzsákfoteleket értékesítenek helyi üzletben és online is. Nem kapott befektetést. 70 millió forintot kért 40% részesedésért. 2019-ben 67 millió forint forgalma volt, 2020-ben ez 55 millió forint volt. Egyébként azért nem kapott befektetést, mert teljesen új cég alapításába akarta bevenni a Cápákat, ami a nemzetközi piacot vinné.
Weboldal: blup.hu

Eddie – tanulás applikáció – 1. évad 8. rész.
Levente 3 millió forintot fektetett be csekély 5%-os részesedésért cserébe. Illetve Anna felajánlott inkubációs programhoz való csatlakozást. Elfogadták az ajánlatot.
A projekt úgy látszik megakadt Google Play -en nem elérhető, Apple-nél 2020 májusában volt utolsó frissítés. 2020. augusztusában bejelentették, hogy nem folytatják tovább a projektet.
Weboldal: www.eddie.hu

Budapest Makery – étterem, ahol a vendég főz – 1. évad 8. rész.
Egy olyan étterem, ahol a vendég megkapja az alapanyagokat és ott helyben saját maga készíti el a saját ételét egy recept alapján. Mindig meglepődsz, hogy mennyi mindenért fizetnek az emberek igaz? (Akkor ezt a cikket még nem olvastad). Nos ez a cég szintén üde színfoltja a műsornak. Pedig egyik Cápa se látott bennük fantáziát. 2019-ben 120 millió forgalmuk volt, a pandémia miatt 2020-ban 53 millió forint.
Weboldal: www.budapestmakery.hu
Hozzákapcsolódó kutatás: A fiatalok 78%-a mondja azt, hogy szívesebben költ élményekre

mentes sütemények – 1. évad 9. rész
Egy mentes cukrászüzem. Laktóz, cukor és gluténmentes termékeket készítenek. 180 partnerükhöz szállítanak ki. Anna 25 millió forintos ajánlatát fogadták el 10%-os részesedésért cserébe. Anna tulajdonrészét sehol nem találtam a cégadatok között. A cég 2019-ben 35 millió forint árbevételt értek el, 2020-ba már 99 millió forint forgalmat. De! Van még egy cégük, amit valamiért nem találtam meg, szóval ez sokkal magasabb összeg is lehet, és még az is lehet abban tulajdonos Anna. Ez is jó projekt, vállalkozás.
Weboldal: mentesen.com

Amerikai munka diákoknak – 1. évad 9. rész
Az ötlet: diákoknak amerikai munkák közvetítése. Jelenleg medence mellé vízimentő állásra közvetítenek embereket. Senki nem fektetett a projektbe. 2020-ban már nem közvetítettek külföldi munkára diákokat. A pandémia is közbeszólhatott volna, ez egészen biztos, bár az ok nem ez volt. Már 2019-ben kiírták a weboldalukra, hogy nem fognak működni.
Weboldal: http://travelandwork.hu

Cápák között projekt életutak többi rész:

MinnerInstant

Na! Lassan végigérünk az első évadon és következik a 2. évad mustrája.

Magyar óramárka – Evolvens – 1. évad 9. rész.
Érdekes volt látni, hogy a Cápáknak nem tetszett pusztán azért, mert saját maga tanulta ki az órakészítő mesterséget, és saját maga készítette el az első órákat. 40 millió forintot kért, senki nem fektetett a cégbe. 2019-ben 30 millió forint árbevétele volt a cégnek, 2020-ban pedig már 60 millió forint.
Evolvens: evolvens.com

Smartkosár, amiből lett a Roksh – árösszehasonlító 1. évad 9. rész
A cég már úgy ment a Cápák elé, hogy volt egy 200 mililós befektetőjük. Akkor még csak FMCG termékek árösszehasonlító oldala volt, aztán léptek egyet. Most már futárszolgálatot is ellátnak. Egyik legnagyobb partnerük az Aldi. Balogh Péter és Levente fektetett bele, 1-1 forintot adtak + mentorálást a cég 1-1%-áért (benne is vannak a cégben). Nehéz volt megtalálni a cégadatokat. Be kellett vetnem a Billingo Céginfót, cégkivonatot, egy kis Google-t. WeShop Kft a cégük neve. 2020-ban 15 millió forint árbevételük volt, és szerintem 2021-ben lesz nagyobb ugrás az Aldi-s együttműködés miatt.

Balogh Petya beszámolója a projektről: A műsorban még Smartkosár néven szereplő csapat hosszú utat tett meg a mai Roksh-ig. Az eredeti koncepció, amiben házhozszállítós hypermarketek árait hasonlították össze, sehogy sem akart működni. A COVID előtt a kereskedők még nem vették komolyan az online értékesítést, és ez meg is látszott mindenben. Aztán jött a COVID, és ahelyett, hogy berobbant volna a Smartkosár, még tovább romlott a helyzet. Egyszerűen nem volt szabad szállítási időpont, akár egy hónapra előre, senkinél. Ekkor gondoltak egy merészet, ami később az egész üzletüket megváltoztatta. Saját online boltot indítottak, másnapi kiszállítást ígérve. Ennek az átmeneti szolgáltatásnak aztán akkora híre lett, hogy a legnagyobbak is végre észrevették őket. És kiderült, hogy nem az ár összehasonlítás az egyetlen, amihez értenek és ami értékes a piacon. Az új koncepcióban a diszkont láncok teljes eCommerce kihívását veszik a nyakukba. Az árutörzs fényképezéstől a webshop kialakításon át a bolti összeszedéstől egészen a kiszállításig, biztosítják a marketinget, az ügyfélszolgálatot, és mindent ami a sikerhez kell.

A hazai piacon a legnagyobb dobásuk az Aldi volt, de azóta több másik nagy kereskedő is csatlakozott, és Ausztriában is elindult a szolgáltatás. A csapat hihetetlen munkabírása és fókuszált elszántsága messzire viszi majd még őket, akár egy nagyon komoly régiós, vagy akár európai szintű szereplővé fognak válni. Én a műsor óta rendszeresen mentorálom őket, élvezem a közös munkát, és valószínűleg ez az egyetlen beszállásom önmagában vissza fogja hozni az összes többi Cápás befektetésemet.

A 2. évad!

Pizzaágy – 2. évad 1. rész
Egy olyan pizzás doboz, amit saját magad hajtogathatsz kis tálca formára, majd így könnyű ölbe venni és úgy elfogyasztani a pizzát. A pizzád ki is hűlt mire kihajtogatod.
A pizzás dobozt már jó ideje próbálkoznak innoválni, de eddig senkinek sem sikerült. Sajnos a hölgynek sem. Már 1960 óta ugyanazt a pizzás dobozt használjuk, amit a Dominos pizza tulajdonosa talált ki (a pizzázó még mindig létezik) már több mint 60 éve. Egyébként nem védették le. Több tízmillió forintot szeretett volna kapni, ám egyik cápa se látott fantáziát az ötletben. A projektről semmilyen információt nem találtunk.

Égboltkép – 2. évad 1. rész
Egy meghatározott dátumhoz tudsz lekérni égboltképet, amit a cég kinyomtat neked. És ezt például ajándékba adni valakinek. 
Az európai űrügynökségtől le tudják kérni az égbolt képet, akár korábbi dátumra is. Majd ezt kinyomtatják.
Az egytermékes webshopok, főleg az ajándékshopok, hobbishopok nagyon pörögnek most, trendben vagyunk éppen. Balogh Petyával megegyeztek, a cég egyharmadát megkapta 6 millió forintért. A cégben csak úgy tolongnak a tulajdonosok Petyán kívül. 2020-ban 13 millió forint árbevétele volt. Weboldal: egboltkep.hu
Találtam egy konkurenciát, aki picit jobban megfogta ezt a piacot: csillagokalatt.hu – na jó van egy kis Minner szál a projektben, onnan ismerem. Ők tavaly 130 millió forgalmat csináltak.

Balogh Petya beszámolója: A műsor után a befektetésem megvalósult, de végül még egy mentort hoztam magammal, akinek átadtam kicsit a kialkudott százalékból. A cég elindult egy többtermékes, többországos irányba, ami közben kicsit elfogyott a gőz (és a tőke), de nemrég zárult egy befektetés a Hiventures részéről, így folytatódik a munka. Az egyik nagy tanulság számomra, amit később pl a Forever Hands-nél is jól tudtunk kamatoztatni, hogy napi szinten, channel szinten kell profitot termelni, a CPC marketing nem a később megtérülő befektetés műfaja, hanem a szigorú elvek mellett naponta tuningolt, minden nap profitot (fedezetet) generáló, CAC számítgatós munka. Azaz nem lehet soha kicsit jobban elengedni a gyeplőt és nem nagyívű stratégiák mentén nagy csapásokkal, hanem forintról forintra jól konfigurálva lehet pénzt csinálni. Illetve fontos tanulság volt az is, hogy ha létezik teljesen azonos konkurencia, akkor létrejön a tankönyvi tökéletes piac, amin nem marad senkinek profitja. Ha a termék nem egyedi, hanem ugyanazt, ugyanott, ugyanúgy csinálod, akkor nincs esélye sem a profitnak.

Nana’s – 2. évad 1. rész
Egy 6 éve indult divatmárka. A célcsoport fiatalok. A ruha a fast fasion és a prémium között van. A befektetőket nem érdekelte a projekt. Ami akkor számomra azért volt meglepő, mert láthatóan a hölgy ért a divathoz, a piachoz. A márka működik, sőt láthatóan fejlődött, üzletei nyíltak. Friss árbevétel adataink nincsenek, 2020-ban a forgalma a Kft-jének 15 millió forint volt. Idén 2021. december 10-én szállt be a cégbe a Divat & Design Tőkealap.
Weboldal: www.nanasstore.eu

Fű juice bár – 2. évad 1. rész.
Három cápa látott fantáziát a zöldség-gyümölcs leveket készítő cégben. Péter, Szabina és Gyula a műsorban 10 millió forintot tett be 23%-os részesedésért cserébe. Ám! Ez nem látszik a cégadatokban, a Cápák végül nem szálltak be. A vállalkozás működik. 2020-ban a forgalmuk a pandémia ellenére 19 millió forint volt, nőtt 2019-hez képest. Szuper! Azért még menjen ez feljebb! https://fujuicebar.hu/

Balogh Petya beszámolója: A műsorban végül Szabina egyedül vitte el a bizniszt. De amennyire tudom, végül nem valósult meg a befektetést, aminek az oka az volt, hogy nem sikerült “befektethető” állapotba hozni a céget. A műsor után általában ezzel szokott 1-6 hónap elmenni, mire a jogi átvilágításunk kihozza, hogy mi is van pontosan a cégben, hány cég van, kinél milyen jogok vannak, mik az elmaradások vagy szürke helyzetek. Ez lehet pl az, hogy több cégben van a tevékenység szétszórva, esetleg rendezetlen egy bérleti jogviszony, vagy éppen a cég fő beszállítója az egyik tulajdonos, stb. Ha az ilyen feltárt kavarodásokat nem sikerül a csapattal együtt kibogozni, az általában a befektetés elúszásához vezet.

Cápák között projekt életutak többi rész:

MinnerInstant

K&K eBike – elektromos kerékpár tuning – 2. évad 2. rész
Hagyományos kerékpárokat tuningolnak fel, elektromos kerékpárrá alakítanak. Ennek önköltsége 200 000 forint, és ők 500 000 forintért adják az egész szolgáltatást. 10 millió forintot kértek. Az ötletbe végül senki sem fektetett. A műsor után már nem is lehetett hallani a cégről, közösségi média oldalaik inaktívak.

GiveMyChance – adománygyűjtő oldal – 2. évad 2. rész
Egy adománygyűjtő oldal, benne közösségi finanszírozó funkcióval. 75 millió forintot kérnek a befektetőktől. Egyik befektető sem látott bennük fantáziát. Az oldal mai napig működik. Alig néhány százezer forint bevételt tudtak felmutatni az elmúlt években, és masszívan veszteséges vállalkozás. Talán itt a kulcs, hogy ez egy vállalkozás, ezt valahogy más formában kellene üzemeltetni, ha már adománygyűjtésről van szó. Egy Minner vállalkozó vacsoraesteket szervez kis létszámban és ott gyűjt össze több százezer forintot (kattints ide és ismerd meg a sztorit).

Four Bites Catering – falatka biznisz – 2. évad 2. rész
Miniszendvicseket, falatkákat készítenek rendezvényekre. Már több éve működik a cég, 150 ügyfelük van. Ugye itt közbe jött a pandémia, így a cégnek változtatnia kellett, de erről be is számoltak nekünk. Az adásban 15 millió forintot kértek 7%-ért cserébe. A végén senki nem fektetett az üzletbe, de Tomán Szabina tett egy ajánlatot 15 millió forint értékben 25%-ért cserébe. A vállalkozó visszautasította, mert úgy érezte, túl nagy befolyást szerezne a cégben így a befektető. A cég működik, elmúlt években 12-13 millió forint forgalmuk volt (2019-2020) és nyereségesen tudták tartani a vállalkozást. Weboldal: https://fourbites.hu

A Four Bites Catering alapítója beszámolója: Polya Bernadett alapító:

Eléggé megtépázott minket a covid, hiszen a fő tevékenységünk kereslete ellehetetlenült, úgyhogy először egy lokális ebéd menüs ‘Főzünk Rád Is!’ Kampányt indítottunk, hogy legyen tevékenységünk és kisebb legyen a veszteség,  megtarthassuk a csapatunkat és féláras ebédmenüinkkel (Boldog Ebédpercek) segítsük is az arra rászorulókat a környéken. Ez nem volt fenntartható, viszont kialakult egy melegételes catering szolgáltatásunk a falatkák mellé.

Majd kifejlesztettünk egy home office szolgáltatást is, aminek keretében falatka boxok formájában, egyenként porciózva kínáltunk termékeinket, covid biztos rendezvényekre es home office-ba kiszállítást is intézve.

Ezzel párhuzamosan kifejlődött egy delikat box vonalunk is, amit országszerte kínálunk, tartós, általunk es kistermelői partnereink által előállított termékekkel.

A 2019-es éves árbevételünket duplázni akartuk 2020-ban, ami covid nélkül reális elképzelés volt, ehhez képest, szinte alig értük el annak a szintjét. 2021 hozta meg számunkra a reményt és állított minket ismét pályára.

A Cápás cikkedben szereplő mondással, hogy ‘vállalkozni nehéz’, maximálisan egyetértek, nagy váratlan fordulatok nélkül sem egyszerű, de így meg pláne. Viszont annak örülök, hogy az értékeink még jobban kirajzolódtak a nehéz időkben Azon dolgozunk, hogy mi legyünk az első számú pazarlásmentes catering szolgáltató, akikkel öröm együttműködni.

Snack Garden egészséges zöldség chipsek – 2. évad 2. rész
A vállalkozás felkeltette Balogh Levente érdeklődését, befektetett a vállalkozásba. 15 milliót fektetett bele 10%-os részesedésért. A cégnek 2020-ban 28 millió forint forgalma volt és 3,7 millió forint nyeresége. A műsort 2020 májusában adták le, tavasszal voltak a felvételek. A cégadatokból látszik, hogy Levente ott van a vállalkozásban, a Cápákinvest Befektetési és Kereskedelmi Kft -vel fektetett be.
Weboldal: snackgarden.eu/hu/

Venison Gusto – prémium szalámik – 2. évad 3. rész
Luxus, prémium szalámit és kolbászt gyárt főleg vadhúsból. 40-100%-os haszonnal adják tovább a terméket. 50 millió forintot kér, 15%-ért cserébe. Egyik befektető sem adott pénzt. 2020-ban a forgalma nőtt, 35 millió forint volt és néhány tízezer forint adózott eredménnyel zárt a cég.
Weboldal: venisongusto.hu

Nézd meg a többi Cápás projekt alakulását is!

MinnerInstant

Töltjük fel egymás után a Cápás projektek utánkövetését, most a 2 évad elején járunk még. Azért most ebben a listában vannak szép sikerek!

PestiPipi – rántott csirkehúsos ételeket értékesítő gyorsétterem 2. évad 3. rész
A gyorsétterem már akkor is elég jól állt forgalom és nyereség szempontjából, covid ide vagy oda az alapító ezt nagyon jól menedzselte. 40 millió forintot kért, az akkor még (csak) 4 üzlettel működő étteremtulajdonos. Bár az adásban senki nem fektetett be, végül Balogh Levente az adást követően több Pesti Pipi franchise üzletet is nyitott. Most már 15 éttermük van! 2020-ban 500 millió forint volt a forgalma, 29 millió forint profittal! Bravó!
Weboldal: https://pestipipi.hu

imagiLabs – programozni tanítja a nőket – 2. évad 3. rész
Lányokat tanítanak programozni. Ennek első eleme egy programozható kütyü, kulcstartó. A lányok, hölgyek játékosan tanulhatnak meg programozni. 20 millió forint befektetésért ment, 2%-os részesedést kért, de már van befektető a cégében, sőt egy nagyobb befektető kör előtt állt. Balogh Péter és Tomán Szabina szállt bele a vállalkozásba 10-10 millió forinttal, 4-4% részesedéssel. Az alapító Pálfi Dóra 2021-ben bekerült az európai Forbes 30 Under 30 (nem a magyar) listájára. Több mint 147 millió forint befektetést kapott az elmúlt években. 2020-ban a cég árbevétele 2 303 000 svéd korona volt, ami átszámítva 82 millió forintot jelent, de még veszteséges a vállalkozás, bár ez egy ilyen növekedésben lévő startupnál még elfogadják.
Weboldal: https://imagilabs.com

Balogh Petya beszámolója az imagiLabs-ról: Lányok programozás-oktatására fejlesztenek egy appot és egy menő kis hardvert. ​Pálfi Dóri és Svédországban működő csapata első pillanattól szimpatikus volt, akár csak a téma, amivel foglalkoznak. Így Szabinával közösen tettünk nekik ajánlatot. Végül kiderült, hogy a pénzügyi befektetésünk a meglévő befektetőik számára visszalépés lenne cégértékben, így ez a fele nem valósult meg. Viszont a mentorálásban megállapodtam a csapattal,  tulajdonrészért cserébe azóta is segítem őket. Ez részben a cég stratégiájával, tőkebevonásával, fejlesztési irányaival kapcsolatos közös gondolkodást jelent, részben pedig konkrétan programozóként is besegítek a csapatnak, ha időm engedi. Nagyon szeretek velük dolgozni, okosak, felkészültek, elszántak.

Campsule – mobil hálóhely – 2. évad 3. rész
Áfa nélkül 750 000 forintba kerül egy ilyen termék. A célcsoport főleg kempingek és fesztiválok, bérlési rendszerben. 30 millió forintot kérnek 5%-ért cserébe. Moldován András 30 millió forintot ajánlott először 25%-ért, majd próbáltak alkudni az ötletgazdák, de András végigvitte és megkapta a cég 25%-át ennyiért az adásban. Ám az üzlet végül nem jött össze, legalábbis a cégben nincs benne tulajdonosként a cégadatok alapján. A covid persze itt is közbe jött, elmaradó fesztiválok… 2020-ban 3,2 millió forint árbevételük volt, és 2,3 millió forint veszteségük. Egyébként a cégbe 2018-ban bekerült tulajdonosként (cápák előtt) a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap.
Weboldal: https://campsule.hu

Allin Kitchen – szagelszívó – 2 évad 4. rész
Az ötlet röviden: 6 éve fejlesztett szagelszívó.
Még egy terméket sem adott el az ötletgazda. 50 millió forintot kért 5-15%-ért, és 37 millió tagi kölcsön átvállalását, senki nem fektetett az ötletbe, nagyon ellene voltak a befektetők. Hunor, az alapító előszeretettel hasonlítja magát Elon Muskhoz. Több Facebook csoportban is láttam már posztolni ezt a projektjét, sokszor ellenállásba ütközött ott is. 2020-ban 1 millió forint árbevétele volt a cégének, és 2,8 millió vesztesége.
weboldal: https://allinkitchenventilation.com

Cseppke – babaruhák – 2 évad 4. rész
Nyálkendővel kezdtek, majd hálózsákkal (tipegőhálózsák) folytatták és a végén egy gyerekruha vállalkozást úgy fel tudtak húzni, hogy már 100 milliós árbevételük lett, amikor az adásba kerültek. 30 milliót kértek 8%-ért. Kaptak több ajánlatot is, Pétertől és Leventétől is, de a végén Tomán Szabina kijelentette, hogy ő ad 30 milliót 20%-os részesedésért és nem akar más befektetővel társulni. A hölgyek próbáltak alkudni, de Szabina nem engedett, végül megegyeztek. A cégadatokban is látszik a deal megkötetett. 2020-ban 49 millió forint volt a forgalmuk, ami csökkent 2019-hez képest (akkor 65 millió forint volt), és 6,2 millió nyereségük volt
Weboldal: https://cseppke.hu

Nézd meg a többi Cápás projekt alakulását is! 

MinnerInstant

A Cápák között korábbi évadainak utánkövetésének egy részét láthatod ebben a posztban, a teljeset ebben a cikkben éred el (kattints ide).
Láthatóan ahogy megyünk előre a műsorban, egyre életképesebb cégek lesznek, persze az is igaz, hogy a nagyobb merítés miatt is.

Valentine’s – mogyoróvaj – 2 évad 4. rész
Adalékmentes mogyoróvaj vállalkozással ment az ötletgazda a Cápák elé.
A Cápák is megkóstolhatták és láthatóan ízlett nekik. 10 millió forgalma volt már. 25 millió forintért 20%-os részesedést tudott adni. Senki nem fektetett a vállalkozásba. Az ötletgazdával a műsor után beszéltem, sőt meg is kóstoltam a termékét (ami nagyon finom). Több befektető is megkereste a műsor után. Egy ilyen vállalkozás, ahol a disztribúció növelése létszükséglet nehéz helyzetben van. Mert nincs tőke ahhoz, hogy nagyobb rendelést ki tudjon szolgálni, így pedig nem tud bekerülni az üzletekbe. Csak a weben pedig nem tud annyit eladni, hogy ebből óriási sztori legyen. Bár elnézve elég szépen bővültek az üzletek, ahol kapható (lásd itt)
Weboldal: mogyorovaj.hu

Megkérdeztem az alapítót. Kecskés Valentin beszámolója:
A műsor évében megduplázódott a forgalom, majd utána 2021-ben megnégyszereződött a forgalmunk. Most is van befektetői érdeklődés. A műsor évében több független befektetői megkeresés is érkezett, viszont végül egyikből sem lett semmi. A vállalkozás minden profitjának visszaforgatásával és  hitelfelvétellel tavaly ősszel elkészült saját üzemünk és raktárunk. 2022-ben további termékfejlesztést, új termékek piacra vezetését tervezem, illetve további raktár és termelő kapacitás bővítés is szükséges lesz, hogy a folyamatosan bővülő keresletet ki tudjuk szolgálni. Tavaly óta már bérgyártással is foglalkozunk, kifli.hu-n is kapható néhány termékünk, illetve Café Freinek is szállítunk egyik termékükhöz alapanyagot. Ezek lennének az ilyen érdekesebb dolgok.

Bikkla – elektromos kerékpárkölcsönző – 2 évad 4. rész
Kitelepülős elektromos kerékpárkölcsönző, főleg strandokra, tavakhoz, fesztiválokhoz. Egy kamiont átépítettek úgy, hogy hordozható bérlő egységük legyen. Indulásukat követően volt már 5 millió forint bevételük. 36 millió forintot kértek 5%-os részesedésért. Egy befektető sem látott fantáziát az ötletben.
A vállalkozás él és virul, az ötletgazdák nem adták fel és bővítették a helyszíneket is. Ami adatot találtam róluk az derült ki, hogy nőtt a forgalmuk, és lett egy minimális nyereségük is még 2020-ban. 2021-ről ugye még senkinek nincs adata.
Láthatóan egyre több helyen vannak már, keresik franchise partnereiket.
Weboldal: bikkla.ro/hu.html

Ducitárs – Randioldal telteknek – 2 évad. 5. rész
Az oldal már működött az adásba kerüléskor, több ezer regisztrálója volt, mindezt még ingyenes marketing technikákkal. Az egyik legnagyobb hazai randioldalakkal foglalkozó céggel sikerült megegyeznie az alapítónak, hogy jobb platformot üzemeltethessen, mindezt tulajdonrészért cserébe. 100 millió forintot kér 35%-os részesedésért. Az ötletbe senki nem fektetett, a befektetők elzárkóztak tőle, egyrészt az összeg miatt is, plusz azért is, mert már egy másik nagy társ is beszállt. Az oldal működik, de ilyen niche piacon nagy eredményekre nem lehet számítani. A Dating Central Europe Zrt is több randioldallal tudja csak elérni a gigantikus éves 500 milliós forgalmat.
Weboldal: ducitars.hu

Kruzbike – kerékpárflotta cégeknek – 2. évad 5. rész
Egyedi kerékpárflották cégeknek. A vállalkozások a munkatársaknak vásárolják meg a kerékpárt. Az üzleti modellben benne van a flottakezelés is, szervizelés. Már termelt bevételt is, amikor az adásban volt. 8 millió forintot kért 8%-ért cserébe. Balogh Péter és Fehér Gyula nehezen ugyan, de üzlettársak lettek (Péter is hasonló ajánlattal állt elő mint Gyula, ezen volt kis sértődés)! 4-4 millió forintért 10-10%-ot kaptak, melyet 2 éven belül a tulajdonos visszafizethet, így a befektetők 6-6%-kal maradnak a cégben. Balogh Levente pedig nem lett befektető, de megrendelő igen: egy 10 bicikliből álló flottát rendelt az adásban! Ami viszont 2022-ben látszik, hogy a cégben a Cápák végül nem lettek tulajdonosok. 2020-as évről van csak adat, akkor alapították a Kft-t, előtte egészen biztosan egyéni vállalkozóként vitte az alapító a vállalkozást. A Kft-ben félév alatt volt 14 millió forint forgalom. Nem rossz, az EV-re nem látunk rá. Jól jelzi, hogy erre lesz igény, hogy mióta lement az adás azóta több autókölcsönző / autóflottás cég is belevágott a kerékpárflotta szolgáltatásba.
Weboldal: kruzbike.com

Vagner – kutyafekhelyek – 2. évad 5. rész
Szekrényszerű kutyafekhelyeket készít, amit azért hozott létre, mert felmérte, hogy a legtöbb fekhely nem valami esztétikus. Prémium kutyafekhelyeket gyárt. Neki sem sikerült megugrania, a befektetők nem láttak benne fantáziát. Ám a hölgy nem adta fel a műsor elutasítása után. Láthatóan működik a vállalkozás. Viszont forgalomban néhány milliót tud csak felmutatni évente, és veszteséges a vállalkozás. Hiába a jó weboldal, ha a látogatókat nem tereled oda, vagy nincs elég nagy igény a termékre.
Weboldal: allatbutor.hu/hu/

A többi projektről itt találsz információkat: Hogy állnak a Cápák között projektek, befektetések? Mi történt velük?

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A fiataloknak NEM ELÉG egy munkahely – Vigyázz töröl a Gmail – Kövesd az IKEA példáját – Hírszemle

Az IKEA szülőket ünneplő, "büszkén második legjobb" kampányával kezdjük a Hírszemle adást. Beszéltünk a hírről, ami szerint a Gmail hamarosan törölni fogja a 2...

Ugyanazt árulom. Miért fog engem választani a vevő? – Vállalkozói attitűd 3. rész

Konkurencia mindig lesz, na de mi alapján érhető el, hogy minket válasszon a vevő a másik cég helyett, miközben ugyanazt áruljuk? Ahogy más üzleti...
00:41:26

Csődbe ment az antikapitalista – AI startup lufi – Ruhamegsemmisítés VS EU – Hírszemle

A mai Hírszemle podcastban beszélgettünk a Twitter új CEO-járól, Linda Yaccarinoról: zseniális választás hirdetési díjakért küzdő cégnek a hirdetési tapasztalata miatt, vagy az üvegszikla...

Miért éri meg átállni a GA4-re? [+ esettanulmány]

“Úgy hiányzik a GA4 átállás mint egy hasbarúgás!” - mondta az egyik ügyfelünk. Sokaknak valami hasonló jut eszébe, amikor szembesül a migráció gondolatával. Szinte...

Lidl digitális árak, Bud Light szivárványbotrány – Hírszemle

A mai Hírszemle adásban foglalkoztunk a Lidl új, digitális árcímkéivel. Vajon ez lehetőséget ad majd, hogy a kereskedelmi lánc dinamikus árazást vezessen be? Drágább...

Az AI újra kitalálta a nagy márkák neveit. Ikea, Netflix, Fanta, Nespresso, Foodora

Hogy nézne ki a világ, ha a globálisan ismert márkákat nem az alapítóik, hanem a mesterséges intelligencia nevezte volna el? Néhány napja debütált a...

Mobilfox Member vagy? Regisztráltál már a Woltra? A Tiktok Alza.huuuu-i. Mi ez az egész?

A Tiktok felhasználók elkezdték nyomozni, hogy mi az a Mobilfox Member és mire jó nekik. A Mobilfoxosok néha már-már kínos videókat is készítettek az...

Márkanév generátor, brandnév kereső AI segítségével

A Minner.hu is szeret kísérletezni az AI-val. Tudjuk, hogy milyen nehéz kitalálni egy márkaneve. A Minner névnek is kacifántos története van, de most a...