Hogyan frissítsd WordPress oldalad PHP 5-ről PHP 7-re biztonságosan?

Dátum

Megosztás

Bár már évek óta elérhető a PHP 7-es sorszámú „nagy” verziója (a cikk írásakor a legfrissebb stabil verzió a 7.4), sok weboldalon még mindig valamilyen korábbi, elsősorban 5-ös verziószámú változata fut. Mivel minden WordPress weboldal hátterét a PHP adja, és sok WordPress felhasználó azt sem tudja, hogy mi az a PHP (hiszen számukra nem szükségesek komoly webfejlesztői ismeretek), ezért ezekben az esetekben ez hatványozottan igaz.

Azoknak, akik nem hallottak róla, a PHP az a webfejlesztői nyelv, amelyben a WordPress maga is íródott. A programnyelveket folyamatosan frissítik, fejlesztik, hogy hatékonyabb, biztonságosabb, hibamentesebb működést tudjanak nyújtani, illetve átláthatóbbak, könnyebben használhatók legyenek és nem utolsó sorban, gyorsabb a weboldal.

A frissítés nem mindig olyan egyszerű, hogy kattintunk valahol egyet, és minden jobban működik (szerencsés esetben lehet ilyen is). Azért írtam ezt a cikket, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön, és ne legyen kimaradás a weboldaladon.

Milyen előnyöd származik a frissítésből?

A PHP 7 rengeteg olyan változást hoz, ami miatt megéri frissíteni, ha foglalkozol a honlapoddal, és a legjobb élményt szeretnéd okozni a látogatóidnak, mindenképp ajánlom, hogy megtedd ezt a lépést. Íme, a fő okok:

  • Kb. 50%-kal jobb teljesítményt nyújt, mint az 5-ös verzió. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban fognak betöltődni az oldalaid, kevésbé terheli meg a szervert. A WordPress oldalak különösen erőforrás-igényesek, szóval ez nagyon sokat jelenthet.
  • Bizonyos bővítmények vagy sablonok már csak ezt a verziót fogják támogatni (és egyre inkább ez lesz az elterjedt gyakorlat). Ha használni akarod ezeket, nem lesz más választásod, mint frissíteni.
  • Ez a WordPress által hivatalosan támogatott PHP verzió.
  • Támogatja a 64-bites Windows operációs rendszereket. A legtöbb szerver Linuxon fut, de ha a tiéd éppen Windowson, akkor ez nagy ugrást jelent a teljesítményben.

Hogyan frissíts biztonságosan?

1. Készíts biztonsági mentést!

Bármilyen komolyabb változtatás előtt érdemes biztonsági mentést végezni az oldaladon, és ez sem kivétel. Ha valami rosszul sül el, akkor percek alatt helyrehozhatod, és nem fogsz veszíteni semmilyen fontos adatot sem (esetleg az elmúlt pár perc történéseit).

A legtöbb tárhelyszolgáltató egyszerű lehetőséget ad az adminisztrációs felületén a biztonsági mentés elvégzésére, vagy akár automatikusan is elvégzi ezeket. Ha a te szolgáltatódnál nem ez a helyzet, akkor használhatsz bővítményeket erre a célra, pl. ezt:
https://updraftplus.com/

Két dologra figyelj, amit tartalmazzon a mentés:

  • A fájlrendszer, tehát a tárhelyen található fájlok
  • Az adatbázis

Ezzel a kettővel eredeti állapotába tudod visszaállítani a weboldalad.

2. Hozz létre egy teszt környezetet!

Teszt környezetet létrehozni annyit jelent, hogy elkészíted az oldalad tökéletes másolatát, ahol kipróbálhatod a frissítéseket. Ez azért hasznos, mert ha valamilyen hiba történik a frissítés során, akkor nem valódi oldalad látogatói fognak vele szembesülni, hanem csak te fogod látni.

A másolat létrehozására azt ajánlom, hogy hozz létre egy új aldomaint a tárhelyeden, például ha az eredeti oldalad valami.hu, akkor ez lehet teszt.valami.hu. Erre az aldomainre telepítsd fel a WordPresst, majd a korábban jelzett UpdraftPlus bővítmény segítségével (vagy más backup pluginnal) hozz létre egy biztonsági mentést eredeti oldaladról, majd állítsd vissza ezt a mentést a teszt oldalon. Ezzel a weboldalad teljes másolatát kapod.

3. Végezd el és ellenőrizd a frissítést a teszt környezetben!

A PHP verzió frissítését egy egyszerű, felhasználóbarát tárhely esetében az adminisztrációs felületről tudod elvégezni, aldomainenként külön-külön. Ennek módja minden tárhelyen különböző, ha nem találod, akkor kérhetsz segítséget az ügyfélszolgálattól.

Az alábbi ábrán például azt látod, hogy a Cpanel-en belül a Php verziók és beállítások menüpontban egyszerűen csak feljebb állítottuk a php 5.3-at 7.2-re.

Ha megtörtént a frissítés, akkor ideje végignézni, hogy minden rendben működik-e. A következőkre figyelj oda:

  • Nézz végig minden oldalt, különösen az egyes elemeket (pl. widgeteket, shortcode-okat), hogy jól működnek-e
  • Nézd végig az admin felületen a bővítményeket, hogy rendben működnek-e
  • Próbáld ki, hogy a sablon különleges funkciói jól működnek-e

Ha ezek között valahol problémát találsz, akkor valószínű, hogy valamelyik bővítmény, vagy a sablon nem kompatibilis a PHP 7-es verziójával. Nézd meg, hogy elérhető-e hozzá frissítés, vagy ha nincs más lehetőség, cseréld le egy olyanra, ami támogatja. Egyébként a Bővítmények menüpont alatt jelzi is, ha az adott bővítmény csak régebbi (vagy újabb) PHP verzióval használható. A PHP 7 előnyei miatt mindenképp megéri ezekre megoldást találni.

4. Frissítsd az éles környezetet!

Ha a teszt környezetben minden jól működik, nincs más hátra, mint elvégezni ugyanazokat a módosításokat az éles környezetben is. Mivel mindent előre kipróbáltál, ezért minimális az esélye annak, hogy bármilyen kimaradás legyen az oldaladon. A biztonság kedvéért érdemes újból ellenőrizni azért az oldalt.

Végszó

A fentiek alapján már képes leszel arra, hogy elvégezd magadnak a frissítést, minden különösebb probléma nélkül. Ha a tárhelyszolgáltatód nem nyújt ebben segítséget, vagy nem támogatja a legújabb stabil PHP verziókat, akkor mindenképp érdemes elgondolkoznod a váltáson.

Kezdő vagy, és szeretnél még többet megtudni WordPress oldalak készítéséről? Nézz rá kezdő WordPress kurzusomra a MinnerAkadémián: WordPress weboldal készítés oktatás kezdőknek

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: KOBU Agency / Unsplash

Madarász László
Madarász Lászlóhttps://www.webfejlesztomentor.hu/
Szinte semmi tudásról és 0 tőkével indulva, kevesebb, mint 3 év alatt építettem fel webfejlesztő vállalkozásom, ahol ma már 4-en dolgozunk. Most szeretnék szenvedélyemnek, a tanításnak hódolva másoknak is segíteni, hogy ezt elérhessék, lehetőleg még gyorsabban, mint én tettem. Szakterületeim: - WordPress fejlesztés - Webfejlesztés alapjai (HTML, CSS, JavaScript) - Angular - NodeJS - PHP - Üzleti tanácsadás kezdő szabadúszók (kifejezetten webfejlesztők) részére