Hogyan írjunk keresőbarát tartalmat a Google számára?

Dátum

Megosztás

Minden weboldalra kikerülő tartalom azzal a céllal születik, hogy minél előkelőbb helyen szerepeljen a Google és más keresőmotorok találati listáján. Azért írunk egy blogcikket, azért végzünk kulcsszókutatást, azért foglalkozunk aktívan a keresőoptimalizálással és a tartalommarketinggel, hogy organikus forgalmat szerezzünk weboldalunk számára hosszú távon. A beérkező havi több ezer látogatót pedig már csak egy lépés választja el attól, hogy valamilyen konverziót hajtsanak végre, vagy vásároljanak tőlünk valamit, és fizető ügyfelekké váljanak.

A cikket szakértő vendégszerzőnk, Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft ügyvezetője írta.

Ebben a bejegyzésben a saját tapasztalataim alapján szeretném bemutatni, hogy miként tudunk keresőbarát tartalmat készíteni a Google számára. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, akkor nagyobb eséllyel fognak a bejegyzéseid a Google TOP10 találata között rangsorolni, és nem kell több százezer forintot költened havi szinten Google hirdetésekre.

Miért jó a SEO-barát tartalom?

Először is ismerkedjünk meg a keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, röviden SEO) fogalmával és működésével. A SEO-barát tartalomkészítés célja, hogy organikus forgalmat tereljünk az oldalunkra hosszú távon.

Az organikus forgalom arra utal, amikor egy a célcsoportunkba tartozó internetező olyan kulcsszóra keres rá a Google-ben, ami releváns a cégünk szempontjából, és a mi tartalmunkra kattint rá a keresési találatok között.

Például, ha valaki rákeres a „Stripe fizetés” kulcskifejezésre, akkor első találatként a Kiszervezett Marketing blogcikkét fogja látni. Ez azért hasznos, mert akinek segítségre van szüksége egy online fizetési rendszer weboldalhoz történő hozzáadás céljából, az elsőként a mi bejegyzésünket fogja átolvasni, és tőlünk kér majd segítséget hozzá.

Google keresési találatok a "stripe fizetés" kulcsszóra

Ahogy az látható, az elmúlt 7 napban csak erre az egy kulcsszóra már 23 kattintás érkezett a weboldalunkra. És hol van még az a másik 1700 kulcsszó, amire a Kiszervezett Marketing weboldala rangsorol jelenleg a Google-ben!

Hogyan tudtuk mindezt elérni? A válasz a keresőbarát tartalomkészítésben rejlik!

A keresőoptimalizálás területei

Fontos már az elején leszögezni, hogy a SEO nem csak abból áll, hogy írunk egy cikket, teletömjük a megadott kulcsszóval, és automatikusan a Google első oldalára kerülünk. Nem, ez ennél sokkal összetettebb folyamat.

A keresőoptimalizálás hatékonysága rengeteg technikai részlettől is függ, amelyek egy része a saját weboldaladhoz kötődik, a másik része pedig az oldaladon kívül esik.

Három fő része van a keresőoptimalizálásnak:

1) Technikai SEO – ide tartozik például a weboldal betöltési sebessége, az indexelhetőség, vagy a mobilbarát webdesign használata.

2) On-page SEO – a weboldalon belüli keresőoptimalizálás lényegében maga a SEO-barát tartalomkészítést és szövegírást jelenti.

3) Off-page SEO – a weboldalon kívüli tényezők összessége, amelyek befolyásolják a keresőoptimalizálás sikerességét (pl. linképítés, backlinkek).

Érdekel ez részletesebben? 12+ órányi SEO tudásanyag vár a MinnerAkadémián!

Keresőbarát szövegírás

A SEO-barát szövegírást két szemszögből kell megközelítenünk: egyrészt az egyszerű internetezők, a célcsoportunk szempontjából, másrészt a keresőmotorok és azok keresőrobotjai szemszögéből.

Ha azt akarjuk, hogy minél előrébb rangsoroljunk egy adott kulcsszóra, akkor az általunk írt tartalomnak egyaránt kell relevánsnak, értékesnek lennie a felhasználók és a Google megítélése szerint is.

Csak akkor lesz érzékelhető eredménye az erőfeszítéseinknek, ha olyan tartalmat készítünk, ami:

 • Sok kattintást hoz;
 • Minél hosszabb ideig az oldalon tartja a látogatókat;
 • Megoldást nyújt a problémáikra, megválaszolja a kérdéseiket;
 • Releváns információt szolgáltat számukra;
 • Konverzióra és vásárlása biztatja a felhasználókat;
 • Külső oldalak szerint is hasznos, ezért hivatkoznak a tartalmaidra (backlinkek szerzése).

Egy profi szövegíró akár 20.000 forintot is elkérhet egy ezeknek a paramétereknek megfelelő cikk megírásáért, vagy még ennél is többet. Ezért rendkívül hasznos az, ha elsajátítod a keresőbarát tartalomkészítés és szövegírás alapjait, de ezt mindenképp megelőzi a profi weboldal készítés folyamata.

Keresőbarát tartalomkészítés a felhasználók szemszögéből

A szemünk előtt csak egy cél lebeghet: értéket kell nyújtani a látogatók számára. A tartalmad felépítése legyen logikus, könnyen átlátható, bontsd alpontokra (H2-H4 címsorokra) a szöveget. Az egyes alpontok ne legyenek 300 szónál hosszabbak, az egyes mondatok pedig lehetőleg ne haladják meg a 20 szavas limitet.

Fontos, hogy ne tévesszük meg az embereket! Ha a cikked címében a „10 legjobb ingyenes WordPress bővítmény” szerepel, akkor a cikk tartalma feleljen meg ennek az ígéretnek.

Tartalomkészítőként mindig az olvasók fejével kell gondolkodnunk.

Ismerjük meg a célcsoportunk keresési szándékát: ha valaki a „Facebook hirdetés árak” kulcsszóra keres rá, akkor valószínűleg egy online marketinges szakemberre van szüksége (szolgáltatást vásárolna), viszont ha a „Facebook hirdetések működése” érdekli, akkor csak informálódni akar.

A SEO szövegírás első lépése az átfogó kulcsszókutatás, amihez számos ingyenes eszköz érhető el:

 • Google Autocomplete javaslatok és kapcsolódó kifejezések;
 • Google Trends;
 • Google Ads Kulcsszótervező;
 • Ubersuggest (ennek van prémium verziója is);
 • Keyword Tool;
 • Ahrefs Free Keyword Generator.
Google Autocomplete javaslatok a "weboldal karbantartás" kulcsszóra

Olyan kulcsszót válasszunk, amire lehetőleg minél nagyobb a keresések száma, viszont minél alacsonyabb a verseny. Fókuszáljunk arra, hogy a kulcskifejezés megfelelően legyen elosztva a tartalomban és a címsorokban, tehát az olvashatóság ugyanolyan fontos, mint a SEO-beállítások.

Emellett az a fő cél, hogy a látogatók minél több időt töltsenek az oldalunk böngészésével, ezáltal csökkenthetjük a visszafordulási arányt, amit a Google is figyelembe vesz.

Keresőbarát tartalomkészítés a Google szemszögéből

A Google algoritmusai folyamatosan frissülnek és átalakulnak, de ez minden keresőmotorra igaz (pl. Bing, Yahoo!). Ezen szempontok határozzák meg, hogy mi alapján rangsorolják a tartalmakat.

Akkor érhetsz el jó helyezéseket a Google-ben, ha tartalmilag és formailag is helyes cikket készítesz, amit a keresőrobotok könnyen tudnak értelmezni, a felhasználók pedig hasznosnak és relevánsnak találnak.

Néhány jó tanács, hogy eredményes legyen a tartalomkészítés:

 • Használd a kulcsszót a főcím (H1 címsor) elején;
 • A H2-H3-H4 címsorok is tartalmazzák a kulcsszót vagy annak ragozott formáját az esetek 60-70%-ában;
 • Használhatsz szinonimákat vagy ragozott alakokat, mert a Google keresőrobotjai ezeket is képesek beazonosítani;
 • Minden cikkhez mellékelj néhány releváns képet, amiket megfelelő Alt Text attribútummal (alternatív szöveg) látsz el, és ezekben is szerepeljen a kulcsszó;
 • Kerüld a kulcsszóhalmozást, ne ess túlzásba! A Google bünteti, ha túl sokszor használod a kulcsszót, és soha nem fogja az első oldalon megjeleníteni a tartalmadat.

A cikkírást mindig kezdjük egy vázlat összeállításával, egy rövid bevezetővel, ami felkelti az olvasók érdeklődését. A cikk végére kerüljön egy összefoglaló, ami röviden tartalmazza a bejegyzés lényegét, és kapcsolatfelvételi lehetőséget ad az olvasónak, ha érdekli az adott vállalkozás egyik terméke vagy szolgáltatása.

Azt remélem mondanom sem kell, hogy a másolást és a duplikációt kerüljük el! A Google könnyen észreveszi, ha máshonnan szereztük a tartalmat, és ez negatívan befolyásolja majd az egész weboldal SEO-helyezését.

A cikken belül használjunk belső linkeket, amik az oldalon belül lévő további bejegyzésekre mutatnak. Egy-két külső link is elhelyezhető, amelyek más releváns oldalakra vezetik az olvasókat. Továbbá, ha azt szeretnénk, hogy a Google megbízhatónak találja a honlapunkat, akkor kezdjünk bele a linképítésbe és a backlinkek gyűjtésébe.

Összefoglaló

A keresőoptimalizált tartalomkészítés lényege, hogy felderítjük azokat a kulcsszavakat, amikre a célcsoportunk aktívan végez kereséseket, majd ezekre a kifejezésekre SEO-barát tartalmat készítünk.

Ez abból áll, hogy az olvasók számára hasznos, releváns tartalmat hozunk létre, a Google számára pedig tartalmilag és technikailag hibátlan szöveget készítünk, amit a keresőrobotok is könnyen értelmeznek.

A keresőoptimalizálás azonban egy összetett folyamat, amibe a technikai, az on-page és az off-page SEO jellemzők mind fontos szerepet játszanak.

Ez jó volt, van még ilyen tartalom?

Kiemelt kép: Pixabay

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.