Hogyan került a Zoom a Google első találati oldalára a ‘Click here’ kulcsszóra?

Dátum

Megosztás

A COVID-19 vírusjárvány miatt kialakult helyzetben rengeteg minden megváltozott. A Google helyezések is változtak a találati listán. Sokan home office-ba kényszerültek, a diákok otthonról tanulnak. Emiatt hirtelen megnőtt az igény az online meeting, videókonferencia, webinar és stream szoftverek iránt, és a felhasználók száma hamar megsokszorozódott. A Skype mellett sokan megismerkedtek egy “új” eszközzel, a Zoom programmal. Milyen jó lenne, ha a te termékedre is így rákeresnének, igaz? 2020-ban a koronavírus átalakítja a Google találati listáját is! Neked is nagyobb a lehetőséged bekerülni! De van itt még, amit észrevettem!

A cikket Martincsek Zsolt írta, aki a Minner keresőoptimalizálás, SEO szakértője. Hamarosan meg fog jelenni oktatása a MinnerAkadémián, természetesen SEO témában.

Ha pár hónapja Magyarországon valakit megkérdeztél volna arról, hogy mi az a “zoom”, akkor valószínűleg az okostelefonos vagy kamerás zoomolási lehetőségről kezdett volna el beszélni.

Ez a videóbeszélgetésekhez és webinárokhoz használható eszköz sokaknak ismeretlen volt és ez a Google keresési mennyiségekből is látható. A márciusi adatok már elérhetőek, és ott is március második felétől nőttek meg rohamosan a keresési számok a ‘zoom’ kulcsszóra:

Zoom keresések száma – Forrás: Google

További kulcsszavakat is megnéztem, ezeket egy cikkemben infografikán gyűjtöttem össze, valamint előtte pár hasznos infót is adok, hogy mire kell odafigyelni a keresőoptimalizálással kapcsolatban.

Természetesen nem csak Magyarországon, hanem a világon sok helyen megnőtt a keresések száma a Zoomra. Ezzel együtt rengeteg weboldalról kezdtek el linkelni, hivatkozni erre a weboldalra. De tényleg rengetegen!

Itt van az Ahrefs (SEO eszköz) adatai alapján a hivatkozó domainek számának növekedése. Több mint 175 000 domainről hivatkoznak a Zoom.us weboldalára jelenleg, és ezt a számot pár hét alatt érte el: 

Zoom.us -re hivatkozó oldalak száma: Ahrefs.com

A valós szám ennél több is lehet, mert ezek a SEO szoftverek nem minden backlinket találhatnak meg, valamint folyamatosan hivatkozhatnak újabb weboldalak a szoftverre.

És így jutunk el ahhoz, ami a cikk címében is van, hogy a ‘click here’ kulcsszóra a Zoom.us oldal belépett a semmiből a Google első 10 találata közzé.

De miért is?

Mielőtt belemelegednénk… A 2020-as marketing trendeket a Minneren módosítottuk és bekerült a SEO is, mivel a megszűnő cégek miatt a közeljövőben változhatnak a találati listák. Erre figyelj! Erről itt olvashatsz!

Lehet, hogy te is tudod, olvastál már arról, hogy a ‘click here’ kulcsszóra az Adobe oldala volt elöl. 

De ezen kívül az első oldal találatai között többségében nem releváns oldalak jelennek meg. Azért, mert ezekre az oldalakra rengeteg hivatkozás érkezik más oldalakról. És a linkek egy olyan horgonyszövegre (anchor text) vannak beállítva, mint a ‘click here’. 

Szerintem Te is sokszor találkoztál már azzal a szöveggel, hogy ‘kattints ide a letöltéshez’ és a link erre van beállítva.

Szóval hirtelen rengeteg oldal kezdett el linkelni a Zoom.us weboldalára, és a hivatkozást a ‘click here’ vagy ‘here’ horgonyszövegekre állították be, így a Google elkezdte az oldalt erre is előre rangsorolni. 

Fontos azt leszögezni, hogy itt természetes linképítés ment teljesen, ezekhez a Zoom-nak nem sok köze van, nem kérte meg az oldalakat, hogy hivatkozzanak rá. 🙂

Persze nem a Zoom oldala az egyetlen, ami megjelent a top találatok között a ‘click here’ kulcsszóra, ezzel kiszorítva az első oldalról az Adobe honlapját (sőt USA-ban keresve inkább a 3. találati oldalon van). Sok COVID-19-cel kapcsolatos hivatalos oldal jelent meg, de a szoftverek/eszközök közül látszik, hogy a Zoom.us-ra nagyon megnőtt az igény.

DE! – Backlink építés szempontjából ezt ne kövesd!

‘Sok oldalon a ‘click here’ kifejezést hivatkozták, így jött gyorsan előre a Zoom… Akkor nekem is nagyon gyorsan sok weboldalról kell szereznem linkeket, és a fő kulcsszavamról legyen mind hivatkozva…’

Ez megtévesztő lehet, és semmiképp ne vond le azt a következtetést, hogy ha téged hivatkoznak egy másik oldalról és van befolyásod arra, hogy mi legyen a horgonyszöveg, akkor mindig a kulcsszavaidat add meg!

A legtöbb backlink horgonyszövege legyen természetes, ha te tudod ezt kontrollálni. Tehát a márkanevedet, a weboldalad nevét, a weboldalad URL címét állítsd be horgonyszövegnek, és a Google így fogja természetesnek látni a növekvő hivatkozások számát.

Persze, ha a tartalomban van olyan kifejezés/kulcsszó, amire kattintanának az olvasók, és utána hasznos tartalmat, további információt is találnának, (ahogy én tettem ebben a cikkben a ‘horgonyszöveg’ kifejezésnél), akkor nem lesz gond, de ez legyen kisebb arányban.

Van olyan lehetőség, amikor kötelező a kulcsszavas horgonyszöveg, ez a belső linkelés. Ebben az esetben a saját weboldaladon linkelsz át egy másik aloldalra, például a blogbejegyzésekben nagyon jól lehet ezt használni, ott bőven kell alkalmazni a kulcsszavas horgonyszövegeket.

Természetesen sok előnye nincs annak, hogy a ‘click here’ kulcsszóra elöl jelennek meg ezek az oldalak. 

Ez a része inkább csak érdekesség, plusz a horgonyszövegek backlinkelésnél történő használatát akartam Neked érthetővé tenni. 🙂

Átfogó cikkem SEO-ról a Minneren: Keresőoptimalizálás (SEO) lépésről – lépésre 

Forrás: Google, Ahref
Fotó: 200degrees / Pixabay

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.