Hogyan tudok tőzsdén kereskedni? Részvényt venni?

Az utóbbi hónapokban rengetegen írtatok nekem, feltéve ezt a kérdést. Miután láttátok, hogy a tőzsde rovatban található tőzsdei elemzések, részvény vásárlások abszolút logikusak, na és két számjegyű hozamot hoztak rövid időn belül. Például a Starbucks részvény csak idén 42%-ot, a Microsoft pár hónap alatt 12% hozamot lehetett elérni, követve a Minner elemzéseit. Na, de térjünk rá a tőzsdézésre! Olyan könnyű tőzsdei részvényt venni, mintha egy terméket rendelnél egy webshopból.

Részvény – tulajdonrész. Mi ez, de nem szárazon?

Amikor egy tőzsdén kereskedhető részvényből vásárolunk, akkor ténylegesen tulajdonrészt veszünk az adott részvényből. Persze attól még nem léphetsz be az épületükbe, de például közgyűléseikre elmehetsz. Szóval, ha veszel OTP részvényt, akkor onnantól tulajdonos társa leszel Csányi Sándor bankárnak, vagy Facebook részvényt vásárolt, akkor Mark Zuckerbergnek. Vehetsz egy darabot is akár, de akár több milliót, amennyit elbír a pénztárcád, megtakarításaid. (Átfogó tőzsdei kereskedés képzés videókon keresztül a Minnerakadémián!)

Hogyan tudsz részvényt venni?

Érdemes jobban beleásni magadat, hogy még több profitod, lehessen a tőzsdén, ajánlom figyelmedbe a Minner tőzsde rovatát, ahol a cikkekben csak úgy ragad rád majd a tőzsdei tudás, ha pedig még mélyebb tudást akarsz, akkor ajánlom figyelmedbe az átfogó tőzsdei kereskedés képzést videókon keresztül a Minnerakadémián!

Szükséged lesz egy brókercégre, akiknél értékpapírszámlát fogsz nyitni. Ezen fogják tárolni a részvényeidet, itt tudod szinte azonnal adni-venni őket. A brókercégen keresztül bonyolítod le a tranzakciókat.

Két módon tudsz részvényt venni:

  • vagy telefonon adsz megbízást a brókercégnek
  • vagy egy online kezelőfelületen keresztül

Ilyen brókercég itthon az: Equilor, Erste Bróker, KBC (K&H-hoz tartozik), Random Capital

Mennyi darabot? Milyen áron?

A részvény ára egy db részvény árát jelenti. Ezzel tudsz számolni, ha devizában van, például amerikai részvények, akkor az dollárban van megadva át kell számolni. Amikor beadod a vásárlási megbízást adott részvényre, akkor olyan áron tud teljesülni a mennyiség, amilyen áron van eladó. Hiszen valakitől meg kell venned a részvényt. Általában egyébként is a nagyobb részvényeket vásárolod, na azoknál szinte annyiért kapod meg, amennyiért látod kiírva, nincs nagy különbség a végén.

Mikor tudom kivenni a pénzt, a profitot?

Maradjunk a Starbuckos példánál. Mondjuk csak később eszméltél a Minner cikket (tőzsde rovat) olvasva, hogy milyen lehetőség van benne, így 2019 év elején szálltál be a részvénybe 1 millió forint értékben (kerekítünk). A részvényeid értéke most 1 420 000 Ft-on állna 6 hónap után. Akár közben, akár most azonnal annyit vennél ki amennyit akarsz ebből az összegből. Egyszerűen annyi részvényt kell eladnod. Ha mindet, akkor az összes részvényt eladod. Huhh, a profitból már többször is kijött volna a tőzsdei képzés ára!

Izgalmas igaz? Idén is nagyon jó kis spekulációkat fogok meg!

És ezek egy részét meg is osztom veletek, friss spekulációk:

Fotó: Joiarib Morales Uc /Unsplash

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!