Home office: Marad vagy elfelejtjük? Piaci hatása?

Dátum

Megosztás

Az emberek annyira megízlelték az irodai munkát, hogy nem akarnak visszamenni? A kép vegyes, szóval azért ne üljünk fel az ilyen kijelentéseknek, szalagcímeknek. Ideje körbejárni a témát, mert már kezdjük tisztán látni a pandémia által felkavart irodai tavacskánk mélyebb rétegeit is. A cikk természetesen olyan munkákra értendő, amit főleg irodában végzünk, hiszen ezeknél lehetséges az otthoni munkavégzés. És mint tudjuk, a munkák több mint 1/3-a ide tehető, hát nézzük, milyen változást hoz és hozott a home office, vagyis ahogy már a munkavállalók hívják: HO. 

Először kezdjünk számokkal, adatokkal, kutatásokkal, hogy el tudjuk helyezni mennyire kell foglalkozni ezzel. 

Lemondanának a Netflixről a home office-ért

A Breeze biztosító által végzett online felmérés szerint a megkérdezett amerikaiak fele egy évre lemondana a Netflixről, a közösségi médiáról az otthoni munkavégzését cserében. Akinek a munkája elvégezhető teljes egészében otthonról, azok közül a válaszadók 65%-a nyilatkozott, hogy hajlandó lenne fizetésének 5%-áról lemondani, csak otthon maradhasson. Ami jól mutatja a munkavállalók motivációját.

Számomra cégvezetőként egyébként egyfajta ösztönző kategóriaként kezd körvonalazódni ez a home office.

A kutatásban rákérdeztek a teljesen otthonról végezhető munkára is, ahol a válaszadók 15%-a akár 25%-kal kevesebb bért is elfogadna a teljesen home office-ért cserébe. Mondjuk ez a 15% nem valami erős, de a 46%-a a szabadnapjai negyedét is feláldozná a teljes otthoni munkáért. Valahogy itt látszik, hogy bár körbelengi valami érdekes dolog az egészet, azért ezek a számok nem azt mutatják, hogy akkor most ez a jövő. De foglalkozzunk a témával! 

Friss (2021 nyár) hazai kutatást erről a Cofidis Hitel Monitor készített, ahol az érdemben válaszolók közel kétharmada (63%) nem szeretne teljes egészében visszatérni az irodai munkavégzésre. A fele úgy nyilatkozott, hogy a vegyes modellt tudja elképzelni. Hm, azért ez érdemes statisztika, de ki mondaná erre azt, hogy nem. Az a helyzet, hogy az ilyen kutatások néha fals eredményre vihetnek, mert túl konkrét a kérdés, ami már-már befolyásolja a válaszadót. Sokkal valósabb eredmény születhet, ha több kérdésből vonunk le olyan következtetést, hogy valóban az emberek szeretnék-e a home office-t.

A home office-sok lazsálnak? A Ricoh Europe (nyomtatós kutatásából kiderült, hogy munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában.
Minner vélemény: Ezt a béna cégvezetők hiszik valószínűleg (ők cseszték el, ha így van – pl. rossz embert vettek fel), mert egy korábbi kutatásból kiderült, hogy még többet is dolgoznak.

Zoom fáradtság

A távoli munkavégzés egyik eszköze a zoom, videóchat meetingek. A Stanford Egyetem kutatásából kiderült, hogy valós jelenség a zoom fáradtság, vagyis az, hogyha egy több, vagy hosszabb meeting után kelünk fel az asztaltól, akkor fáradtnak érezzük magunkat. Sokan egyébként is érzik, hogy a szellemi munka igazán fárasztó tud lenni, főleg ha az ember a képernyőre mered. Nos a Stanford Egyetem kutatta ezt a területet és alátámasztotta, hogy a jelenség valós. A Zoom fáradtság okai: sokan merednek rád miközben beszélsz, folyamatosan látod magad és ez önértékelési zavart okoz, amit pedig stresszt eredményez, sokan hangosabban beszélnek (fárasztó), nem tudunk csak úgy kisétálni a beszélgetésből, ami mentálisan is keretek közé szorít minket.

Hány napot dolgozzunk?

Szorosan kapcsolódik a témához. A heti X munkanap kérdését járta körbe az Allianz hazai kutatása:

A kitöltők majdnem fele nem bánná, ha a 40 órás hetet felváltaná a 4 napos munkarend, amennyiben ez hosszabb, 3 napos hétvégéket is jelentene egyben. A válaszadók 30%-a nem is a négynapos munkahetet javasolja, hanem a rugalmas munkabeosztást: mindenki akkor dolgozzon, amikor számára a legkényelmesebb. Ez a rugalmas munkabeosztás számomra az érdekes válasz, hiszen nagyrészt a 48,9%-os válasz is valamelyest ezt mondja.

A heti 4 nap munka is hasonló területen mozog, érdemes majd idevenni, ezzel kapcsolatban egy nagyobb Minner cikkben foglalkoztunk néhány napja.

Milyen hatása lett a home office-nak?

Kisebb iroda?

Az egyik logikus hatása, hogy elvileg kisebb iroda is elég lenne a munkavégzésre. Nos ezt a legtöbb cégnél azért nem olyan könnyű megoldani. És nem is biztos, hogy meglépnék a cégek a kisebb irodára váltást, mert egyrészt a költözés is költség, ki tudja, hogyan alakul még a pandémia, a home office szokás. A hazai iroda piacon egy amolyan kimondatlan megállapodás született, hogy az iroda bérleti díjakat nem csökkentik, sőt nagy csökkenés a kiadó üzlethelyiségek piacán sem tapasztalható. 

Nem költ annyit a home office-os? Inkább másra!

Hazai statisztika sajnos nincs a témában. A Goldman Sachs (GS) közgazdászai szerint az amerikai nagyvárosokban az irodák látogatottsága csak a járvány előtti szint egyharmadát teszi ki. A GS szakértői szerint a probléma a gazdaságban ott lesz, hogy akik részben otthonról dolgoznak, kevesebbet költenek utazásra (munkába járás), vagy éppen kávé, ebéd menü és az irodai munkához kapcsolódó egyéb szolgáltatásokra. Azt a pénzt főleg az otthoni munkavégzéshez kapcsolódóan költik el, és értelemszerűen esznek is, csak nem az irodaháznál lévő menüztetőkben.

A Starbucks elmúlt negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a forgalmuk 90%-a a covid előtti hasonló időszaknak. Azért nem volt drasztikus a csökkenés, mert sok távolról dolgozó választotta a Starbucks-t amolyan külső irodakánt.

Üzlet, új rutinok. Mik ezek?

Sokat gondolkodtam, hogy vajon melyek még azok a dolgok, amelyek körbelengik az egész témát, de csak kerülgetjük és a legtöbb ilyen tartalom nem foglalkozik vele. Ahogy több helyen már szoktam ezzel a hasonlattal jönni: amolyan Columbosan, van itt még valami!

  • A home office az irodai és / vagy digitális munkáknál jöhet szóba. Több mint valószínű, hogy az ilyen irodai munkákra egyre kevésbé tudjuk 100%-ban ráhúzni ezt a heti 40 órás munkaidőt, továbbá inkább ott kereshető a probléma, hogy túl sok a digitális terhelés. 
  • Home office vagy nagyobb szabadság a munkaszervezésben? 
    Számomra még mindig egy talány, hogy vajon ebben az otthoni munkavégzésben nem-e az lenne a cél, hogy valahogy a szervezetek több önállóságot adjanak a munkavállalóknak. Ami egyébként az irodai munkáknál kevésbé népszerű. Azt is mondhatom, hogy lehetséges, hogy a határ a munkavállaló és a szabadúszó között kezd elmosódni. 
    Ahogy láthattad a fenti Allianz kutatásban is (kép), a rugalmas munkavégzést sokan preferálják, és az otthoni munkavégzéssel egyébként picit mindenki enged is, mégha sokat nem is csökkent a heti munkaidő.

Ha üzletileg nézzük a dolgot,

akkor érdekes lesz, hogy miként lehet összehangolni az iskola / óvoda – home office vonalat. Ez azért érdekes, mert sokszor fog elmosódni a határ a munka és magánélet között. Ilyenkor vizsgáljuk, hogy a változó környezetet milyen körülmények veszik körül, amiből jöhetnek új ötletek. Azon kívül, hogy jól összeszervezzük a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat még egy fontos tényezőn érdemes elgondolkodni: a mai otthonok nem úgy lettek kialakítva, hogy abban igazán hatékonyan dolgozni tudjunk. Mondom ezt nektek úgy, hogy több mint 5 évig dolgoztam többségében otthonról. 

Ami még érdekes, hogy a hazai piacon az állásportálok valahogy még nem készítették fel az oldalukat a távmunka specifikus álláshirdetésekre és arra, hogy a fentiekben is említett szabadúszói és főállású munka kezd elmosódni.

Elmerülnék én meg ebben a témában!

Mi csak örülünk ennek, hogy izgalmas információkkal szolgálunk és még el is olvasod. Ezt a cikket ajánlom 4 napos munkahét. Új irányzatok a munka világában?

Forrás: Bloomberg – Netflixes rész, Cofidis – magyar statisztika,
Telex – zoom fáradtság, CNN – home office hatás
Fotó: Magnet.me / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!