Így fektetek be egy másik cégbe kis tőkével a Tőkeportálon keresztül. Lépésről lépésre

Dátum

Megosztás

A napokban láthattad, hogy a Potzak nevű vállalkozáson keresztül kezdtem bemutatni az itthon is meghonosodó közösségi finanszírozó rendszerben történő befektetési lehetőséget. A vállalkozások a Tőkeportálon keresztül tőkét gyűjthetnek a kisbefektetőktől is, akik részesedést kapnak a vállalkozásban. Most ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatom, hogy mi történik egy ilyen befektetés esetében, mit kell csinálnunk. Szerencsére minden online megy!

A Tőkeportál platformján keresztül tudjuk ezt megtenni. Én azért is próbálom ki ezt a lehetőséget, mert még nem volt részesedésem startup vállalkozásban, így szervezett keretek között ezt meg tudom tenni, mindezt teljesen online. Plusz bizalmat ad számomra a Tőkeportál közvetítő szerepe, nem mellesleg a platformra felkerülő vállalkozások egy szűrésen is keresztül mennek. Ami a legnehezebb kisbefektetőként, hogy megtaláld azokat a vállalkozásokat, amik tőkét szeretnének (bár ki nem), meglegyen a szervezett kerete a befektetésnek. Nos ezt kapjuk meg most egyben. Lássuk!

0. lépés: A befektetés fejben dől el, legyen stratégiád!

A pénzünkkel rengeteg minden tudunk csinálni, ingatlanba fektetni, részvényt venni, és most már könnyebben tudunk más vállalkozásba is fektetni. Szó szerint elkezdheted kiépíteni a befektetési portfoliódat másik vállalkozásokban. A Tőkeportál rendszere jó arra, hogy könnyebben megszokd ezt a világot, választ kapj a kérdéseidre, a bizonytalansági faktort kivegyük a képletből.

Ne tegyél fel mindent egy lapra! Ez minden befektetésre igaz, ahogy itt is. Látva a korábbi kampányokat, a befektetők 300-500 ezer forintot, vagy 1-2 millió forintnyi összeget fektetnek egy-egy cégbe. Természetesen ezek átlag számok, van aki 2-5 millió forintot is elhelyez így, de amire szeretnék rávilágítani, hogy itt nem csak összegekben gondolkodhatsz. A cél, hogy olyan portfóliót alakíts ki, hogy abba kerüljön olyan cég, ami azért jó befektetés, mert őrült nagy profit potenciál van, másik pont azért lesz jó, mert rövid időn belül felvásárolhatják, vagy éppen következő körben téged vásárolnak ki, arról nem is beszélve, hogy akár tőzsdére is mehetnek a cégek. Utóbbi azért is jó, mert azonnal többszörösét érheti a részesedésed. Ma már a Budapesti Értéktőzsdére könnyebben be tudnak kerülni a vállalkozások, na most képzeld el, hogy te már ott vagy a részvényesek között a tőzsdei kibocsátás előtt.

Ahogyan írják is a projektek alján ez egy kockázatos befektetés, de mint tudjuk, pont azért kockázatos, mert a másik oldalon a hozam lehetőség is sokkal nagyobb. A kockázatot te magad tudod úgy is kontrollálni, hogy csak kisebb összegeket fektetsz be egy-egy vállalkozásba, de már maga a platform is csökkenti a befektető kockázatát azzal, hogy előszűrt kampányok kerülnek fel az oldalra.

1. lépés: Keressük meg a megfelelő vállalkozásokat, kutassunk

A Tőkeportálon keresztül böngéssz a tőkét gyűjtő vállalkozások között! Nézd meg a profiljukat, keress rájuk, gondolkodj el a piacukon, számolgass, hogy tényleg mekkora piacot célozhatnak meg!

A Potzak vállalkozást én azért is szemeltem ki, mert nemsokára lejár a pénzgyűjtési kampány időszakuk, továbbá ez a terület eléggé messze áll tőlem, tehát pont jó befektetés lesz számomra, a portfólióm első elemének. Az előző cikkben bemutattam a piacát is, elég meggyőző az is, hogy mind magyar, mind nemzetközi konkurenciái is vannak. Számomra ez azt jelenti, hogy a piac létezik. A Potzak vállalkozás egy online kezeléscsomagot ad a szétnyílt hasizom legyőzésére (kismamáknak). A szétnyílt hasizom az anyák 50-70%-át érintő egyészségügyi állapot, amire jelenleg nem létezik megfelelő, orvosi eljárásrend.

Ide kattintva egyből a Tőkeportálon található Potzak kampányon találjuk magunkat, tovább részleteket találsz, és itt tudod elindítani a befektetési folyamatot (mindezt teljesen online).

Hónapról hónapra új projektek kerülnek fel a Tőkeportál oldalára, így könnyű lesz felépíteni egy több milliós, több tízmilliós portfóliót, és ezekben a vállalkozásokban mind résztulajdonos is leszel, mivel ezek mind zárt körű részvénytársaságok.

2. lépés: Regisztráció és hitelesítés a Tőkeportál oldalon

Ahhoz, hogy a cégek kampányoldalait teljes egészében lásd, egyébként is be kell regisztrálnod. De, ha ezt nem tetted meg, akkor kattints ide és regisztrálj be!

Ezután a fontos, hogy kitöltsd a profilodat, hogy következő lépésben a hitelesítést meg csináld, ahol is a személyazonosságod ellenőrzése történik.

Ha kitöltötted a profilodat az adataiddal, akkor kattints a Személyazonosság hitelesítése részre (készítsd elő a személyes okmányaidat).

Itt ha kattintasz, akkor lesz egy olyan gomb, hogy mobilra átnavigál egy QR kód segítségével, én ezt választottam, mert így ott fotóztam le a személyimet, lakcímkártyámat és készítettem szelfit a személyimmel.

Miután feltöltöttem a képeket néhány percig eltartott míg hitelesítették a profilomat. Ezután következik a befektetői profil hitelesítése. Válaszd ki, hogy milyen befektető vagy:

Majd töltsd ki a tesztet! Nem olyan nehéz, és közben edukál is!

Miután a Befektetői státuszt is megkaptam, jöhet a befektetés!

3. lépés: Befektetés

A Tőkeportálon keresztül az aktívan futó, vagyis kampány időszakban lévő cégekbe fektethetünk csak. Én itt most a Potzak-ba fogok 100 000 forintot befektetni. Így a kampány oldalukon rákattintottam a Befektetek gombra.

Miután rákattintottál a következő részen be kell írni mekkora összegben fektetnél be. Itt amire figyelj, hogy annak többszöröse legyen, amit ők írnak minimum befektetésnek. Én 100130 HUF összeget fektettem a Potzakba. Ezután az összeg 25%-át kellett átutalnom a lakossági számlámról egy letéti számlára. A maradék összeget a sikeres kampány után kell átutalnom, és addig van időm még létrehozni az értékpapírszámlám.

Aztán jöttek a kérdéseim, mi lesz ezután?

Mi történik azután hogy átutaltam a pénzt a letéti számlára?

A letéti számlára a befektetéskor a vállalt befektetés összegének 25%-át kell beutalni, de minimum 10.000 Ft. Az utalás beérkezése után ez az összeg megjelenik a kampány letéti számláján. A Tőkeportál ezt e-mailben visszaigazolja a befektetőnek majd megjelenik a befektetés során megadott teljes összeg a kampányon, illetve a tranzakciók között is megjelenik a befektető neve és a befektetett összeg. Lehetőség van anonim befektetésre is, akkor csak az az összeg jelenik meg, amit a befektető megadott a befektetési szándék jelzése során. A befektetés fennmaradó összegét (75% ) a sikeres kampányzárást követően kell a letéti számlára utalniuk a befektetőknek, melyről szintén értesítést kapnak a Tőkeportáltól.

Mi van, ha nem gyűlik össze a ki tűzött cél, vagy mi van amikor összegyűlt:

Ha a kampányidőszak alatt (ami átlagosan 60 nap) nem sikerül elérni a kitűzött tőkecélt, a kampány sikertelen, a befektetők pedig visszakapják a már átutalt összegeket. Amennyiben a kampányidőszak végéig összegyűlt a minimum tőkecél (lehet több tőkét is gyűjteni) és sikeres a kampány, akkor megkezdődik a részvények keletkeztetése majd ezeket a befektetők értékpapírszámláján írják jóvá.

Mi történik a pénzzel?

A pénz minden esetben a kampányt indító vállalkozás (cégforma szerint csak Zrt. lehet) letéti számlájára kerül. Erről a sikeres kampányzárásig nem rendelkezik a kampánygazda, nem fedezhet belőle semmilyen költséget. Ha nem sikeres a közösségi finanszírozási kampány, a letéti számláról visszautalják a befektetőknek a már elutalt előlegeket.

Ekkor kell értékpapír számlát csinálni?

Értékpapír számlát mindenképp érdemes nyitnia azoknak, akik bármilyen befektetésben gondolkoznak. Ez ma már online is elintézhető.

Beszélhetek a céggel mint kisbefektető?

A kampány fórumán bármikor lehetőség van a kampánygazdákkal felvenni a kapcsolatot és kérdéseket feltenni.

Egyáltalán mit csinálhatok?

A befektetés mindenki számára, legyen kisbefektető vagy üzleti angyal, egy olyan döntés, amit alaposan érdemes átgondolni. A kampánygazdák ezért igyekeznek rengeteg releváns információval segíteni a döntést. Kampányvideót készítenek, részletesen bemutatják a vállalkozást, csapatukat, céljaikat, versenytársaikat, üzleti terveiket és a motivációs extra ajánlataikat (perkek). Ezek a dokumentumok és anyagok mind elérhetőek a Tőkeportálon futó kampányoldalon, azonban csak a „befektetői státusszal” rendelkező felhasználók számára. A Tőkeportálon a regisztráció két lépésből áll: az első lépésben néhány alapadat megadása után hozzáférést kap a felhasználó a platform belső felületéhez, ekkor azonban még nem tud befektetést megvalósítani és nem fér hozzá minden kampányanyaghoz. A befektetési státuszhoz szükség van egy rövid kérdőív kitöltésére (ez a befektetési kockázatok megismerése miatt fontos) és további adatok megadására.

Kattints ide és irány a befektetés! A tulajdonostársam lehetsz a Potzakban!

Kockázati figyelmeztetés: A kezdő vállalkozásokba fektetni különösen kockázatos, akár a teljes befektetett tőkédet elveszítheted. A Tőkeportál a megjelenített információkat ellenőrizte, de a vállalkozások működéséért, az üzleti modell kockázataiért nem vállal felelősséget. Kérjük, mielőtt befektetnél, tájékozódj a kockázatokról.

fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!