Így indítunk webshopot programozói tudás nélkül – Shoprenter

Dátum

Megosztás

Amikor az internet már majdnem mindenkinél elérhető volt, próbáltad felfedezni a világháló lehetőségeit, köztük még talán a mindenkilapja.hu, vagy a blog.hu által nyújtott ingyenes weboldal készítőkre is beregisztráltál és készítettél egy indokolatlan autós vagy lovas weboldalt. Azóta nagyot fordult a világ, ma már sokkal több lehetőség áll rendelkezésre, ha weboldalt vagy akár webshopot szeretnél készíteni, mindezt webfejlesztő bevonása nélkül, egy már leprogramozott admin felületen keresztül. Több milliárd forint éves forgalmú webáruházak is működnek a cikkben bemutatott bérelhető webáruház rendszerrel.

Ez a cikk egy cég / digitális megoldás bemutatása, útmutató a működéséhez.
A tartalom nyomokban reklámot tartalmaz!

A Shoprenter egy 2011 óta létező, ismert és megbízható magyar cég, akik különböző IT-megoldásokat nyújtanak. Leendő marketingesként és teljes laikusként pár évvel ezelőtt – amikor motivációval fűtve beregisztráltam mindenféle rendezvényre, eseményre – én magam is részt vettem a Lurdy-ban egy Shoprenter / Optimonk előadáson. Egész napos, velős gyorstalpaló volt anno. Egészen új világ tárult elém. Most nulláról indulva próbálok segíteni abban, miként tudsz ezen a felületen webshopot létrehozni.

Feltettem olyan alapvető kérdéseket, amelyek téged is foglalkoztathatnak. Igyekeztem ezeket úgy megválaszolni, hogy el tudd dönteni, mi lehet számodra a megfelelő irány.

Kiknek jó a Shoprenter?

Azoknak, akik nem szeretnének lefejleszte(t)ni egy webshopot, és a WordPress is túlságosan bonyolult vagy átláthatatlan számukra. Valamint azoknak, akik minél előbb el szeretnének indítani egy webshopot tengernyi idő és energiaráfordítás nélkül, mondhatni „behelyettesítgetésekkel”.

Mire lehet használni a Shoprentert?

Elsősorban fizikai termékeid webshopos értékesítésére, alapvető funkciókkal. Szolgáltatás értékesítését is meg lehet oldani, de nem feltétlenül gondolnám a legigényesebb megoldásnak.

Miért jó, ha a Shoprentert választod?

Mert egy kész megoldást nyújt, szinte teljesen személyre tudod szabni, kész sablonok közül tudsz választani. Tehát: nem kell bajlódnod a programozással. Feltöltöd a termékeidet, a képeket, kitalálod a menüt és a dizájnt, megadod a szükséges adatokat és indulhat az e-kereskedelem!

Nem lenne jobb egy egyedi webshop vagy WordPress alapú WooCommerce?

Természetesen mindegyik platformnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A Shoprenter egy olyan – mondhatni zárt – rendszer, amely teljeskörűen ki tud szolgálni, megtalálhatóak az olyan alapvető integrációk, mint a Barion vagy a Számlázz.hu. Hátránya akkor bújik elő, ha olyan egyedi megoldást szeretnél, amihez külön API-t kell tervezni és fejleszteni, mert nincs meg a kompatibilitás. Persze kérdés az, hogy biztosan kelleni fog-e a sikerhez az a plusz dolog, amit kitaláltál. A Shoprenterben benne van minden, ami egy sikeres webshop működéséhez kell.

Ismertebbek cégek / vállalkozások is használják?

Igen, több neves, rengeteg látógatóval rendelkező webshop használja ezt a rendszert, úgy, mint a Xiaomi.hu, WhiskyNet.hu, iDrinks.net vagy a Curver.hu.

Milyen árral kell számolnom?

A szolgáltatás havidíjas, csomagtól függően havi 5 és 25 ezer Ft közötti összeggel kell kalkulálnod. A csomagajánlatokat itt találod.

A Shoprenter díjmentes, 14 napos próbaidőszakot kínál, ezáltal te magad is tesztelheted a felületet, így könnyebben tudsz majd dönteni. Fő lépésekben végigvezetlek, hogyan is állj neki egy ilyen webshop készítésének.

Shoprenter.hu regisztráció & lépések

ShopRenter Bérelhető webáruház rendszer – link

Meg kell adnod a neved, az e-mail címedet és a weboldal nevét, amire az oldalt szeretnéd felhúzni. Természetesen a “címed.shoprenter.hu” név csak átmeneti, rendelkezned kell egy regisztrált domain címmel, melynél beállítod az átirányítást a webshopra. A tárhelyről nem kell gondoskodnod, ezt a Shoprenter biztosítja számodra.
A domain igénylést érdemes valamelyik tárhelyszolgáltatónál megtenned. És a Shoprenter útmutatása alapján beállítani a domain átirányítást. Vagyis azt, hogy tudja a “rendszer’ azt, hogyha valaki beírja a domain-ed, akkor az elkészült webshop töltsön be.

1. lépés

A következő pop-up fogad első bejelentkezésed után, értelemszerűen itt kiválasztod a megfelelő kategóriát.

Shoprenter regisztráció – első lépések

2. lépés

Ismerkedsz kicsit a felülettel, kattintgatsz: én is így tettem, ez alapján írom a cikket. Nem találsz meg mindent egyből, de a felület jól átlátható, egészen otthonosan érzed majd magad pár óra után.

Shoprenter regisztráció – első lépések

3. lépés

Csoportosítsd a termékeidet, hozz létre termékkategóriákat az általad meghatározott preferenciák szerint! Ha még csak tesztelsz és terméked sincs, találj ki fiktíveket. Legyen meg az összes elérhető adat egy-egy termékről: termékleírás, paraméterek, képek. Ha már rendelkezel .XLS(X) fájllal, van lehetőséged importálni a rendszerbe (a kompatibilitást mindenképp ellenőrizd!).

4. lépés

Ha a „Megjelenés” fülre kattintasz, dizájnnal kapcsolatos beállításokat tudsz végrehajtani, mint a weboldalon megjelenő különböző célt szolgáló modulok (pl. Termékszűrő, Top termékek, stb.)

Shoprenter – modulok

5. lépés

A sablonokat a Megjelenés > Téma kiválasztás menüben éred el. Kapsz is egy figyelmeztetést: a téma megváltoztatásakor a legutóbb aktivált modulok beállításai elveszhetnek. Azt javaslom, menj biztosra: mielőtt bármi beállítást végrehajtanál, nézd át egyesével az összesen 11 sablont és válaszd ki a legszimpatikusabbat lehetőleg úgy, hogy később ezen már ne kelljen változtatni. Természetesen a sablon majdnem minden elemét testre szabhatod, így létre tudsz hozni olyat, ami kápráztatja majd a szemet.

Shoprenter – sablonok

6. lépés

Kiválasztottad a témát, a színeket, a modulokat is nagyjából összeraktad. Jöhetnek a termékek! A „Bolt kezelés” résznél a „Termékek”-re viszed a kurzort: itt tudsz megadni termékeket, kategóriákat, XLSX fájlt importálni / exportálni, termékváltozatokat megadni.

Shoprenter – termék import

7. lépés

Alul a „Beállítások”-ban eléred az olyan általános konfigurációkat, mint a webshopon megjelenő információk módosítása (boltnév, kapcsolat, stb.), de a rendeléshez, fizetéshez, SEO-hoz fűződő beállításokat is itt lehet elérni.

Shoprenter – beállítások

8. lépés

Kész vagy a termékek feltöltésével; ha az előnézetet frissítgeted, már egészen jól néz ki az oldal, kezd összeállni. A következő lépésben az „Alkalmazások” -ra kattintasz, itt tudod összekötni a webshopod olyan alkalmazásokkal, mint a Billingo, Dropshippy, GLS, vagy mint a konverziónövelő Optimonk, Retargeting.

Shoprenter – alkalmazások

9. lépés

Élesíted az oldalt, tesztelsz, javítasz.

Egyszerűnek tűnik, de azért így is biztos, hogy jó pár órát rá kell szánnod, hogy minden a helyén legyen. Részletezhetném még tovább a bemutatást, de akkor napokig kellene olvasnod ezt a cikket. Mindenesetre igyekeztem nagyjából szemléltetni, mire számíthatsz, ha ezt a megoldást választod.
Amennyiben bárhol elakadnál menet közben, a Shoprenter supportja igen erős, bármilyen technikai vagy egyéb kérdéssel megkeresheted őket (már ha nem lesznek gyorsabbak nálad, és hívnak fel előbb). Továbbá rengeteg ingyenes képzést nyújtanak: online oktatóvideókkal, vagy legközelebb májusban – majd a járvány csillapodásával – egész napos élő oktatással segítenek eligazodni a rendszerben.

Merre tovább? Következő lépés?

Borítókép: shoprenter.hu/referenciak

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.
01:07:28

200 millió forint felett. Így ugord át a forgalmi plafonod e-kereskedőként – podcast

Úgy érzed, hogy elértél egy forgalmi plafont? Vagy benne vagy egy olyan halálzónában, ahol nem nő olyan gyorsan a forgalom és a haszon, ahogy...

Saját raktárból fulfillmentbe. Esettanulmány

Te is éppen vacilálsz, hogy átköltöztesd a logisztikád egy fulfillment raktárba? Neked meg érné -e mindez? Valahol webshoposként erről álmodunk nem? Csak hátradőlsz és...

E-kereskedelmi körkép 2023 – Webshop statisztikák

1323 millárd forinton osztozkodtak tavaly a hazai e-kereskedelmi szereplők. Míg 2020-2021 igazi pénzeső volt az e-kereskedelemben, 2022-ben már egy számjegyű növekedés volt csak, és...
00:34:11

Pontosabb Facebook célzás, remarketing, organikus elérés – Minner meeting

Te is tapasztaltad már, hogy a Facebook hirdetések nem teljesítenek olyan jól? Nos húzzunk le talán egy utolsó bőrt a Fb hirdetésekről, vagy legalább...

Új fizetőkapu megoldás online kereskedőknek. Így működik a Shoptet Pay

A Shoptet webshop motor újításával nem kell harmadik szereplőt hozzákapcsolnod a webáruházadhoz, hogy bankkártyával is tudjanak fizetni az online vásárlóid. Az eddig ismert Barion,...

Mit kell tudni a fulfillment logisztikáról? Így működik a kiszervezett logisztika

Az első, amin le fogsz döbbenni, hogy a fulfillment valójában költségcsökkentéssel jár a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők számára. Ez azért furcsa, mert azonnal a...

Így törik fel a kétfaktoros azonosítást a hackerek. Facebook oldal, Youtube fiók feltörés

Elmúlt egy évben több olyan ügyfelünk is jelezte, hogy feltörték a közösségi média profilját, akiknél egyébként be volt kapcsolva a kétfaktoros azonosítás. Már akkor...

Vidd 1000 fölé az értékelések számát és a nagyok ligájába kerülsz!

Néhány hete posztoltam egy hazai ékszereket értékesítő cégről, akik nemcsak 16 000 értékeléssel büszkélkednek, de piacvezetők is a kategóriájukban. Közben körülnézve a Minner vállalkozóknál...