Így lehet szerkeszteni a Wikipédia szócikkeit

Dátum

Megosztás

A Google keresések legelső találatai között szinte mindig szerepelnek a Wikipédia szócikkei, melyek a legkülönfélébb témákat, kifejezéseket, személyek életútját foglalják össze, valamelyest ellenőrzött körülmények között. Habár a tanárok már az egyetem legelején a lelkedre kötik: a Wikipédia cikkek forrásként való hivatkozása nemhogy nem megengedett, egyenesen szentségtörés, amely a legnagyobb karót vonja maga után. Ettől függetlenül valószínűleg minden hallgató segítségül hívta már a „szabad enciklopédiát”, akár csak a lap alján található források felkutatása céljából.

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

A Wikipédiát sokat szeretik, sokan utálják, mégis a Similarweb jelenlegi mutatói alapján a világ top 10 leglátogatottabb weboldal 9. helyét foglalja el, havi szinten összesen 5,3 milliárd letöltéssel. A statisztikából még az is kiderül, hogy a látogatók 11%-a rögtön a weboldalt keresi fel, legnagyobb része viszont (83%-a) Search (keresés) alapon nyitja meg a Wikipédiát, így a SEO-ra biztosan nem lehet panasz a cégnél.

A cikkben bemutatjuk, hogyan válhatsz pár perc alatt Wikipédia szerkesztővé, így ha nyelvtanhuszárkodnál, vagy éppen egy nem létező szócikket szeretnél létrehozni, ezt viszonylag könnyen és gyorsan megteheted.

Nézzük a lépéseket! Irány a wikipedia.org!

A magyar nyelvű kezdőoldal jobb felső sarkában a „fiók létrehozása” gombra kattintva tudod elindítani írói pályádat, majd értelemszerűen kitölteni a regisztrációhoz szükséges alapinformációkat.

Szerkesztőnévnek nem kell és nem is érdemes megadni a tényleges nevedet, azonban egy e-mail címet ajánlott beírni, hiszen csak így tudod visszaállítani a fiókod egy elfelejtett jelszó esetén.

A kezdőoldalon elég sok lehetőség közül választhatsz. Az „Első lépések” segítenek végigvezetni a szerkesztési folyamatokon, a saját próbalapodon pedig gondtalanul gyakorolhatsz. Ahogy látod is a képen, eléggé szájbarágósan le van írva, mi mire való, így ezt nem részletezem tovább.

Ahhoz, hogy a szerkesztéshez nekiállhass, a jobb felső sarokban található keresőbe írd be a szerkesztendő oldal nevét – címét.

Természetesen először a Minnerre kerestem rá, a találati listán pedig megjelenít minden olyan találatot, amiben ez a szó szerepel. A legtöbb találat amúgy egy sportoló nevéhez kapcsolódik, de kidobja azokat a cikkeket is, amelyekben a Minnert hivatkozásként használták. Mivel nem létező oldalról van szó, az oldal felajánlja a szócikk létrehozását.

Mi első körben a NetPincér Wikijét szerettük volna frissíteni, ezért az erről szóló szócikk megnyitása után a szerkesztésre kattintottunk.

Katt a „szerkesztés”-re!

A szerkesztőpanel ekkor megnyílik (csak regisztráció esetén működik!), és nekikezdhetünk a szerkesztésnek. A szócikk címe feletti sorban látod a szövegszerkesztési modult, ahol be tudod állítani a bekezdéseket, a betűtípust, a forrást, felsorolást, valamint itt tudsz képet beilleszteni. Csak akkor tölthetsz fel azonnal bármilyen képet, ha az a te tulajdonodat képezi, más esetekben az erről szóló szabályzatnak utána kell járnod.

Így néz ki a szerkesztőpanel

Fontos rögtön megemlítenem, hogy ha van már létező bejegyzés, ezt megalapozottan javítsd és egészítsd ki! Nem fogom leírni a Wiki összes szerkesztői szabályát, de törekedni kell az olyan alapvető elvekre, mint a:

  • pártatlanság, objektivitás, véleménymentes megfogalmazás
  • megfelelő nyelvezet és helyesírás
  • minden információ minél relevánsabb forrásmegjelölése
  • a szócikk nem lehet és nem tartalmazhat reklámot, promóciót, propagandát.

The North Face – a Google és Wikipédia hack

The North Face ruházati márkáról biztosan hallottál már, ők egy olyan gerillaakciót hajtottak végre, amely során a legfontosabb túrahelyszíneken olyan képeket készítettek, amelyeken szerepelt a táskájuk, logójuk, ruhájuk. Majd a Wikipédiát felhasználva próbáltak a Google képkereső legelső találataiba bekerülni:

Amint ez a hack kitudódott, a Wikipédia azonnal eltávolított minden ehhez kapcsolódó tartalmat, és elhatárolódott az akciótól.

Mielőtt nekiállnál bárminek, csak gyorsan pörgesd át ezt az oldalt: Mi nem való a Wikipédiába. Ez azt is jelenti, hogy a „kétszáznegyvenkettedik” szalonként ne próbáld meg regisztrálni a vállalkozásod, mert nem fogják jóváhagyni, mivel ez reklámnak minősül. Amit viszont megtehetsz, hogy ha szakértőként a weboldaladon írtál témába illő (blog)bejegyzést, és a már létező szócikket ezzel ki tudnád bővíteni, erre van lehetőséged, a weboldaladat pedig lehivatkozhatod.

Ha a szerkesztéssel megvagy, a „Változtatások közzététele…” nagy kék gombra kattintva előugrik egy ablak, amiben érdemes összefoglalni az általad eszközölt módosításokat. Ha csak egy szócikk helyesírásán javítottál, pipáld be az „Apró változtatás” lehetőséget. Amennyiben nagymértékű változtatást hajtottál végre (töröltél, hozzáírtál, stb.), ezt az összefoglalóban mindenképp jelezd a moderátornak.

Mielőtt rányomnál a közzétételre, nézd át részletesen, min is változtattál, ekkor még lehetőséged van visszalépni a szerkesztőbe. A NetPincér esetében én is elszórakoztam ezzel egy jó ideig.

Hogyha átnézted, kijavítottad a hibákat, mehet a közzététel.

A szócikk módosítása ellenőrzésre vár

Ideális esetben a változtatásokat elfogadják, így onnantól a te módosításaiddal olvasható a cikk. A miénket azonban elutasították, mert a „legenda” kifejezés nem volt helyénvaló:

Mivel a Wikipédiánál nincs főszerkesztő, a felhasználók folyamatosan egymást ellenőrzik. Ha az egyikük hasonlóképpen cselekszik (tehát törli az egész módosításodat), visszaállíthatod azt, vagy vitába is szállhatsz, bár nem tudom, hogy az mennyire célravezető. Egyébként ilyen üzenetváltásokra te is számíts, ha mostantól lelkes Wikipédia szerkesztőnek állsz, ugyanis egyes felhasználóknak nem biztos, hogy elnyeri tetszését a te módosításod, vagy találnak benne a fenti példához hasonló kivetnivalót. Ahogy az üzenetben is írtam, a „legendás” rész törlését elfogadom, a fő problémám az volt, hogy az egész szerkesztésem a kukában landolt. De mint utólag kiderült, ezt én is visszaállíthattam volna. Ha érdekel a NetPincér frissített Wiki-je, kattints ide.

A Wikipédia szerkesztése optimális esetben olyan, mint egy szakmai anyag, vagy éppen diplomamunka egyik fejezetének megírása, legalábbis így kellene lennie. Hosszas utánajárást, kutatást igényel, valamint az adott témát minél több aspektusból meg kell vizsgálni, és a lehető legrelevánsabb hivatkozással (könyvek, akadémiai források) kell alátámasztani minden állítást, bekezdést. Persze ez sok esetben nem teljesíthető, az oldal már régóta nem is tudja tartani az eredeti irányt és a teljes objektivitást, de azért szerkesztőként érdemes ezt a fajta „kapuőri” felelősséget komolyan venni és a tömeget félrevezetés nélkül, megfelelően és érthetően tájékoztatni.

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Mielőtt lelkesen javítanád a Wikipédia cikkeket, olvasd el az alábbi tartalmakat is:

Borító: Envato License

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.