Így lesz a hegesztő üzlet szexi. A Syrius magyar márka sztorija és tőkegyűjtő kampánya – Tőkeportál Podcast

Dátum

Megosztás

Ízig-vérig vállalkozóval beszélgettem ebben a friss Tőkeportál Podcast adásban. A Toma Zoltánnal átbeszélt 1 óra olyan volt, mintha Elon Muskkal, vagy Mark Zuckerberggel beszélgettem volna. Ért a vállalkozásépítéshez, tudja mit-miért csinál. A következő gondolatom azonnal az volt, hogy a cégtársa akarok lenni. Azért is, mert látszik benne az az alázat, ami elengedhetetlen egy sikeres cég működtetéséhez. Magyar márka, magyar cég, izgalmas terület. Lássuk! Vagyis halljuk, de természetesen készítettem a beszélgetésről leiratot is!

A podcastot itt tudod meghallgatni: 

A Spotify-on itt éred el a podcastot, vagy az alábbi lejátszón keresztül

A podcast rövid leirata, vázlata

A tőkegyűjtő közösségi finanszírozó kampányt itt éred el: https://tokeportal.hu/syrius/

Kezdő vállalkozóként elektromos kéziszerzámokkal, szerszám kereskedelemmel foglalkozott 2000 előtt Toma Zoltán. Majd igény mutatkozott a hegesztéstechnológia iránt, így 2000 tájékán belevágott ebbe a piacba is. Több nyugat-európai gyártót képviselt itthon, akik addig ismeretlen márkák voltak a hazai piacon. Nagy sikerrel futtatta akkor a céget. Beletanult ebbe a piacba, látta kinek kell eladni, és persze azt hogyan, milyen csatornán. Megtapasztalták a megoldásokat, sőt beletanultak a szervizelésbe is. 

És itt jött a váltás. 2008-ban jött az ötlet a saját márkára, és 2009-ben ez meg is valósult, sőt bejegyezték a Syrius márkát. Saját márkás termékeket kezdett el bérgyártatni saját fejlesztés alapján is. Több nagy partner is megmaradt természetesen, tehát a korábbi évek munkáját, tapasztalatait és kapcsolatait tudta kamatoztatni. 

Már az új márka első éveiben volt egy próbálkozás nemzetközi piac meghódítására is, de a válság és egyéb tényezők miatt nem sikerült olyan piacot teremteni, amivel hosszabb ideig tudtak volna ott maradni. 

Tehát a magyar piac meghódításán dolgoztak az elmúlt években, ami sikeresen be is ért. Kezdem már ott, hogy például több egyetemmel is együttműködnek, BME, Miskolci Egyetem, a BME-n a hallgatók Syrius gépeken is tanulhatnak, ismerik meg a hegesztéstechnikai megoldásokat. 

A Syrius kisebb termékei bérgyártásban készülnek (főleg Kínában), saját fejlesztés alapján is. Zoltán elmondása szerint ez így kényelmesebb, jól működik, könnyebben tud váltani, ha valami nem oké. A nagy gépeket, például CNC gépeket már saját maguk itthon gyártják. 2021-ben a gyártás és szállítás problémák miatt lelassult, akadozik, ami nehézséget okozott. Előfordult, hogy lett volna igény a termékre, de sok idő lett volna, mire megérkezik, ezért is szükséges készletet növelni. De ez más piaci szereplőt is érintett, szektorprobléma az ellátási láncok akadozása. 

Ezen a területen a szervizelés fontos szolgáltatás a termékértékesítés mellett. Nemcsak azért, mert gyártói kötelezettségük van a szervizelésre, hanem mert az ügyfelek igénye is, hogyha már a Syrius gépeket szervizelik, akkor a többi gépet is. Ez egy plusz cash flowt is eredményez a cégnek, továbbá az értékesítést is segíti. Ami még előny ebben, hogy így még könnyebben megismerik a konkurens gyártók gépeit, sőt megismerik, azok miért romlanak el. Utóbbi elég költséges lenne, ha saját maguknak kellene beszerezniük minden létező konkurens gépet. 

Célcsoport: Nehézipar a főbb ügyfélbázis. Ahogy Zoltán mondja, ahol fémmel foglalkoznak ott biztosan hegesztenek is. Jelenleg 300 céggel dolgoznak. Ahhoz, hogy hozzák a terv szerinti 2025-ös  több mint 1 milliárdos forgalmat, 1500 visszatérő ügyfél kell. Most a piacuk 3%-át fogják le, és terveik szerint a 15%-át meg tudják fogni.
Versenytársaik nagyrészt külföldi márkák hazai forgalmazói, képviseletei. A nagyobb piaci szereplők 3-7 milliárd forintos forgalmat is elérnek évente, tehát van hová nőni. 

Marketing: Erős online marketinget is alkalmaznak. A Facebook nagyon bejött a cégnek, de például a Youtube videóik is óriási aktivitást mutatnak. Ez annak is köszönhető, hogy a weboldalon ezeket a videókat beágyazzák. Egy saját fejlesztésű ERP (benne CRM) rendszert használnak, hogy az értékesítők jobban nyomon tudják követni az ügyfeleket, és még átláthatóbban működjön például a szerviz szolgáltatás. A weboldaluk látogatottsága jó. Én szakmailag is meg vagyok elégedve és jó látni, hogy ilyen területen működő cég is ad az online megjelenésre, sőt digitális stratégiájának központi eleme. 

Robotizálás. Ezen a piacon nagyon régen működik az ipari robotizálás,de már megjelent a kollaboratív robotizálás, ami sokkal nagyobb piacot tud majd kiszolgálni a jóval egyszerűbb kezelésének és gazdaságosabb árának köszönhetően. Erre a piacra már most készülnek Zoltánék. 

A cég nyereséges, többszörös igény van a termékeikre, több, mint amennyit ki tudnak elégíteni. A tőkét, amit gyűjtenek most első körben készletre fordítanák, pont azért, hogy ezt az igényt pénzzé tegyék. 

A Tőkeportálon keresztül indították el most a tőkegyűjtő közösségi finanszírozási kampányukat (kattints ide). 40 millió forint tőkét szeretnének összegyűjteni a befektetőktől. Ebben a befektetésben te is részt tudsz venni a Tőkeportálon keresztül. Zoltán úgy gondolja a kampány során a 100 millió forint is összegyűlhet, aminek köszönhetően még gyorsabban elérhetik majd a céljaikat. Kattints ide és nézd meg a kampányoldalukat. Kérdezz Zoltántól, keresd bátran! A következő lépés pedig a befektetés! 

Hallgasd meg a podcastot, mert sokkal részletesebben beszélünk a fenti témákról. 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...