Így lesz a konkurenciánál jobban teljesítő Google Ads hirdetésed [Esettanulmány]

Dátum

Megosztás

Mitől lesz jobb egy Google hirdetés? Hogyan lesz eredményes? Ennek egyik elemét vizsgáljuk és mutatjuk most be neked egy webáruház példáján. Versenyelőnyt szerezhetsz, ha ezt beállítod a Google Ads kampányaidban, ha erre is figyelsz. A cikk segíthet abban is, hogy megvizsgáld, jól dolgoznak-e a hirdetéseiden a marketingeseid, támpontot ad ahhoz, hogy mivel kell még foglalkoznod. A cikk megírásához segítségül hívtuk az Adlab PPC marketingügynökséget, hogy a tippeket olyanoktól kapd, akik nap mint nap ezzel foglalkoznak.

A esettanulmányban szereplő cég:
Az Imune.bio egy alga kapszulákat és ahhoz kapcsolódó termékeket forgalmazó webáruház. 2018 májusában kezdték el a közös munkát az Adlab PPC marketingügynökséggel a cég Google Ads hirdetései kapcsán. Addigra kipróbáltak már néhány PPC szakértőt, ügynökséget, de elmondásuk szerint igazi áttörést egyikükkel sem sikerült elérni.

Tudták, hogy a termék magas minőségű, a piacon van kereslet, az áraik versenyképesek, a kiszolgálásuk első osztályú, garanciákat vállalnak, értéket adnak, valahogy mégsem sikerült eljutniuk a vásárlókhoz olyan mértékben, mint szerették volna. Ezt olyan rossz éreznie egy cégnek, vállalkozónak! Minden klappol, de az a fránya marketing nem akar konvertálni.

A közös munka kezdete

Bartos Dávid az Adlab vezetője a következőt mondta: Amikor belenéztem a Google Ads fiókjukba, láttam, hogy a legfontosabb kulcsszavaikra tényleg van megjelenés, néhány kattintás is, vásárlást viszont alig produkál. Ennek felismerése már jó kezdet, már csak arra kell rájönni, hogy hogyan lehet a fiókot felturbózni?

Számos aspektusa volt a több hónapos / éves munkának, mint például a megfelelő kulcsszavak kiválasztása, az egyezéstípusok beállítása, a maximális cpc ajánlatok kikísérletezése, negatív kulcsszavak hozzáadása, mindenfelé ajánlatkorrekciók beállítása (hely, eszköz, idő), a hirdetésszövegek finomhangolása, a landoló oldalak rendbetétele, stb… Mégis ebben a cikkben arról a méltatlanul mellőzött aspektusról szeretnék írni, ami az együttműködés elején megalapozta a bizalmat és viszonylag gyorsan hozott látható eredményeket Éváéknak.

Aki ismer, tudja, hogy egy új fiók indulásánál a kötelezőkön túl a kulcsszavak minőségi mutatójára szoktam koncentrálni és ebben az esetben is ez történt. Miután a fiók előzményeik alapján kiválasztottuk a megfelelő kulcsszavakat és azok egyezési típusait, szinte rögtön arra törekedtem, hogy a kulcsszavak minőségi mutatója a lehető legmagasabb legyen – meséli Bartos Dávid.

De mi is az a minőségi mutató? Google Ads

A Google a keresési kampányoknál minden kulcsszóhoz rendel egy mutatószámot, aminek az értéke 1 és 10 közé esik. Ezt hívják minőségi mutatónak. Valami olyasmit mutat, hogy a Google milyen minőségűnek (mennyire releváns a felhasználónak) ítéli a kulcsszavaidat és a hozzá tartozó hirdetéseidet és a landoló oldalaidat.

Három faktort néz ilyenkor a Google:

  1. A hirdetések relevanciája
  2. A landoló oldal relevanciája
  3. Várható átkattintási arány

Mind a három aspektusnál három érték szerepel, ezek az “átlagos”, “átlag alatti” és “átlag feletti”. Ebből a háromszor hármas mátrixból keletkezik az 1 és 10 közötti minőségi mutató.

Általában a 7-es minőségi mutató már nem rossz, de én mindig törekszem a 10-re 🙂

Miért ilyen fontos ez?

Azt sokan tudják, hogy az, hogy mennyit fizetsz egy kattintásért és a találati lista hányadik helyén jelensz meg, nagyban függ attól, hogy mekkora maximális cpc-t állítasz be az egyes kulcsszavakhoz.

De azt már kevesen tudják, hogy nem csak ettől függ. Nem ennyire tiszta a licit, hogy aki többet kínál, az visz mindent. Fontos az adott kulcsszó minőségi mutatója is. Valójában ez egy picit bonyolult szorzás és függ a többi hirdető minőségi mutatójától és max cpc ajánlatától is, hogy ki mennyit fizet egy kattintásért és hányadik helyen jelenik meg. Most nem megyünk bele ebbe a matekba. Ha érdekel, akkor itt az Adlab blogbjában elolvashatod és azt is megtudhatod, hogy hogyan tudod büntetni a konkurenciádat, ha jók a minőségi mutatóid.

Lényeg a lényeg, minél jobb a minőségi mutatód, annál kevesebbet fizetsz kattintásonként és / vagy, annál jobb pozícióban jelenik majd meg a hirdetésed. És ez kulcsfontosságú, főleg olyan piacokon, ahol nagy a verseny (jellemzően mindenhol).

Hogyan javítsunk a minőségi mutatónkon Google Ads hirdetéseinkben?

Úgy tudsz javítani a minőségi mutatókon, ha azok egyes aspektusain javítasz.

A várható átkattintási arány javítása

Ez véleményem szerint a legegyszerűbb.

1, Használj összetett kulcsszavakat. Pl.: “futócipő” helyett “futócipő vásárlás”.

2, Használj minél több kizáró kulcsszót. Pl.: “olcsó”, “használt”, stb…

3, Kerüld az általános egyezésű kulcsszavakat, helyettük használj kifejezést, vagy pontos egyezést, esetleg módosított általános egyezést.

A hirdetés relevanciájának javítása

Sokan (főleg egy kampány indítása kezdetén) túl sok időt töltenek el azzal, hogy kiéljék a kreatív énjüket. Túl sok időt pazarolnak azzal, hogy nagyon művészi hirdetés szövegeket írjanak. Abból pedig sokat, mert ez a Google ajánlása.

Én másképp gondolkodom. Vannak bizonyos sémák, amikkel nehéz mellé lőni és gyorsan alkalmazható.

1, Használd a kulcsszavaidat a hirdetésszövegekben (lehetőleg többször is, pl.: címsorban, leírásban, display útvonalban)

2, Használj termékelőnyöket a hirdetésszövegedben (akár többet is)

3, Használj CTA-t is.

4, Lehetőleg töltsd ki a karakterlimiteket

5, Használd ki az összes lehetséges hirdetésbővítményt

A kulcs, ami itt szerintem sokat nyom a latban, az a kulcsszavak szerepeltetése a hirdetésszövegben. Nem azt mondom, hogy indokolatlanul kell szerepeltetni és értelmetlen mondatokat alkotni, de ügyesen három helyre simán be tudod illeszteni a kulcsszót (címsor, leírás, display útvonal). Így releváns lesz a felhasználónak is a hirdetés, mert látja, hogy a hirdetés arról szól, amire ő keresett és releváns lesz a Google-nek is.

Ezzel egyidőben javítja az átkattintási arányt is, így javul az előző pont minőségi mutatója is. Szóval inkább ezzel foglalkozz kezdetben, minthogy 30 meg 90 karakterben próbálsz nagyon szofisztikált mondatokat megfogalmazni, hidd el, ez jobban megéri.

Ennél a módszernél egyébként sokat segít, ha a kampányaidat SKAG metódusban tervezed.

A landoló oldal relevanciájának javítása

Amiről eddig szó volt, azok olyan technikák, amiket egy PPC Ügynökség viszonylag könnyen, gyorsan, házon belül meg tud oldani és jó eredményeket tud elérni. Ezzel az Adlab csapat is így volt, a fenti módszerekkel a legfontosabb kulcsszavak minőségi mutatói 7-8 körül jártak pár hét után és elkezdték szép lassan szállítani a vásárlásokat is. Ám a landoló oldal relevanciája “csak” átlagos volt (értsd ahová a kattintás után érkezik a felhasználó).

Ekkor vérszemet kapott Dávid. Felhívta a cég ügyvezetőjét, Évát és megkérte (mivel neki volt hozzáférése az oldalhoz), hogy végezzék el a következő pár apró módosítást.

1, Tegyék be a legfontosabb kulcsszót egy címsorba (H1)

2, Tegyék be egy H2-be is

3, Az URL-t változtassák meg úgy, hogy ott is szerepeljen a kulcsszó

4, Írják be a kulcsszót még pár helyen az oldal szövegébe (2-3 helyen maximum)

5, Képek “alt tag”-jében is szerepeltessék a kulcsszót a landolóoldalon

Az eredmény

És láss csodát. Néhány nap múlva a minőségi mutató 10/10. Biztosan tudni lehet, hogy ők kapják a legjobb helyeken a legolcsóbban a kattintásokat az összes további hirdető közül.

Ez egy hatalmas versenyelőny

A következő lépés

A következő lépés az volt, hogy kitaláljuk, mennyit érdemes költeni az egyes kulcsszavakra. Az Adlab vezetője Bartos Dávid gyakran szokta javasolni az ügyfeleknek, ahol már jók a minőségi mutatók, hogy rövidtávú stratégiaként használjuk a break even (fedezeti pont)-ra állított CPC-t. Ez azt jelenti, hogy az adatokból kiszámoljuk, hogy mi az a max CPC amit ha fizetünk egy kattintásért, akkor gyakorlatilag nem keresünk semmit.

Ez ugye egy rövidtávú stratégia (maximum 1 év), mivel azért nem ártana pénzt is keresni egy vállalkozásnak, de abban az esetben nagyon jól működhet, ha a konkurencia agresszív. Ilyenkor a felhasználókon ugyan az első vásárlásnál nem keresünk pénzt, de legalább nem a konkurenciánál vásárol és mivel megvannak az adatai, lehetőségünk lesz neki újból eladni pl.: emaillel, ami jóval olcsóbb lehet, mint egy Google Ads hirdetés.

A képlet, amivel ilyenkor számolnunk kell:

átlagos konverziós érték * konverziós arány * átlagos profit

Tehát ha van egy termékünk, amiből általában 15.000 Ft értékben vásárolnak, a konverziós arány a hozzá kapcsolódó kulcsszónál 2%, a terméken átlagosan lévő profit pedig 25%, akkor a képlet a következő:

15.000 * 0,02 * 0,25 = 75 Ft

Azaz, ha a maximális CPC-neket 75Ft-ra állítjuk, akkor a profitunkat teljesen el fogják vinni a hirdetési költségeinket. Ám ez hosszútávon megérheti, ha legyőzzük ezzel a konkurenciát (így nő a konverziós arány, esetleg az érték is), valamint az esetek kis részében lesz az átlagos CPC-nk annyi, mint amennyit maximumként megadtunk, pláne ha 10-es a minőségi mutatónk.

Az imune.bio ma

Többek között ennek a technikának köszönhetően is, bő két év után az Imune.bio gyakorlatilag a legnagyobb alga kapszula forgalmazó lett Magyarországon. Ha te is szeretnél együtt dolgozni egy profi PPC Ügynökséggel, akik segítenek neked beállítani és kezelni a Google Ads hirdetéseidet, akkor vedd fel az Adlab-bal a kapcsolatot bátran!

Ez tetszett! Van még ilyen adatokkal, tapasztalattal alátámasztott anyag?

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!