Így NEM oldja meg helyetted a ChatGPT: Facebook marketing [esettanulmány]

Dátum

Megosztás

A ChatGPT forró téma és sorra bukkannak fel azok, akik állítják: a ChatGPT szinte minden szakmát helyettesíteni tud. Nem kell tudnod például fejleszteni, elég ha beírod a ChatGPT-be mit szeretnél és már meg is kapod a kódot. Aztán persze, ha felviszed a kód részletet és nem működik, vagy még rosszabb összeomlik tőle a weboldalad nagyokat nézel. Egyszerű a probléma megoldása: érteni kell a dologhoz és máris jól tudod használni a rendszert. Hasonló a helyzet az online marketing terén is. Lássuk, hogyan nem helyettesíti a hozzáértő marketingest az AI (egyelőre!).

A cikket Mester Márk online marketing specialista, a MinnerAkadémia Facebook marketing kurzus oktatója írta.

Megmondhatod a ChatGPT-nek, hogy szeretnél tőle egy Facebook kampányt és összerak neked egy olyat, amire laikusként még rá is vághatnád, hogy szuper. Akkor elég csak jól briefelni a ChatGPT-t, és elvégzi helyetted a munkát? Nos, leteszteltem, és úgy néz ki: nem mindegy, mit kérdezel, mit ad ki az AI, és te felül tudod-e azt bírálni.

Tervezzünk Facebook kampányt ChatGPT-vel! – példa

Nézzük is meg egy konkrét példán keresztül. Megkértem az AI-t, hogy tervezzen meg egy Facebook marketing kampányt az online marketing ügynökségem Facebook hirdetéskezelés szolgáltatására, amit webshop tulajdonosoknak szeretnénk értékesíteni. Megadtam neki a fő célcsoportot, az ajánlat elemeit és a napi keretet. Minden mást rá hagytam.

Beírtam a promptot és vártam a csodát – hiába. Ez volt a ChatGPT feladata:

Készíts egy Facebook kampányt egy online marketing ügynökségre, ami a Facebook hirdetéskezelés szolgáltatását szeretné értékesíteni webshop tulajdonosoknak.

A válasz:

Termék: Facebook hirdetéskezelés szolgáltatás

Célcsoport: Webshop tulajdonosok

Kampány célja: Értékesítés növelése, új ügyfelek vonzása

Kampány leírása:

Kampánymegnevezés: „Növeld online értékesítésed hatékony Facebook hirdetésekkel!”

Célzott hirdetési kampányok: A Facebook hirdetéskezelési szolgáltatásunk lehetővé teszi, hogy célzott hirdetési kampányokat indíts webshopod számára. Különböző célcsoportokat hatékonyan célozhatunk meg, így eljuthatsz azokhoz a vevőkhöz is, akik korábban még nem ismerték a webshopodat.

Hirdetési költségek optimalizálása: Az ügynökségünk által végzett Facebook hirdetéskezelés segítségével optimalizáljuk a hirdetési költségeket. Ezáltal hatékonyabban költheted a reklámozásra, miközben növeled az értékesítésed.

Konverzió maximalizálása: A Facebook hirdetéskezelés szolgáltatásunk lehetővé teszi a konverzió maximalizálását is. Segítünk abban, hogy a webshopodba látogató látogatók nagyobb arányban váltsanak vásárlókká, így növelve a bevételeidet.

Képességek bővítése: Ha úgy érzed, hogy nem tudsz hatékonyan hirdetni a Facebookon, akkor kérj segítséget tőlünk. Tanácsokat adunk és bemutatjuk a legújabb trendeket és lehetőségeket, hogy még jobban ki tudjuk használni a Facebook hirdetési lehetőségeket.

CTA: Ha szeretnél hatékonyabb hirdetéseket indítani a Facebookon és növelni az online értékesítésedet, jelentkezz most a Facebook hirdetéskezelés szolgáltatásunkra!

Grafikus elemek: A kampányhoz készülhetnek különböző grafikus elemek, amelyek például bemutatják a hirdetéskezelés szolgáltatásunkat, vagy a sikeres kampányaink eredményeit.

Hirdetési formátumok: A kampány során használhatunk különböző hirdetési formátumokat, például carrousel vagy videó hirdetéseket is.

Kampány időtartama: A kampány hosszát az adott ügyfél igényeihez és a költségvetéshez igazítjuk.

Nem mondanám, hogy sokat segített, pedig egy laikus szemével a kérés minden információt tartalmazott, ami egy gyors kampánytervhez szükséges lenne. Vagy mégse?

Tudni kell jól kérdezni az AI-tól… Pontosítsunk!

A fenti válasz meg is mutatja az első fő tanulságot: bizony tudni kell kérdezni az AI-tól. Ehhez pedig az kell, hogy tudd is hogy működnek a Facebook hirdetések, mire van hozzá szükséged és mitől lesz jó egy hirdetés. De sebaj, rá lehet vezetni a ChatGPT-t ezekre. Ezt meg is kezdtem ezzel a kérdéssel:

Tudod hogy működnek a Facebook lead célú konverziós hirdetések?

Itt már kicsit konkrétabb lett a válasz:

Igen, tudom hogy működnek a Facebook Lead célú konverziós hirdetések.

A Facebook Lead célú konverziós hirdetések olyan hirdetések, amelyek célja, hogy az emberek kitöltse a lead generáló űrlapot, és átadják az elérhetőségeiket. A lead célú konverziós hirdetések általában egy hívószöveget, egy rövid leírást, egy képet vagy videót, és egy kitöltendő űrlapot tartalmaznak. Az űrlapon általában olyan kérdések szerepelnek, mint az ügyfél neve, e-mail címe, telefonszáma és más releváns információk.

A lead célú konverziós hirdetések előnye, hogy lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy értékes ügyfeleket gyűjtsenek be azokkal az adatokkal, amelyekkel később értékesítési lehetőségeket tudnak teremteni. A lead célú konverziós hirdetések általában hatékonyak, mivel lehetővé teszik a cégek számára, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek az érdeklődőkkel, és releváns információkat szolgáltassanak számukra a termékeikről és szolgáltatásaikról.

A Facebook Lead célú konverziós hirdetések használatakor fontos, hogy a hirdetések megfelelően legyenek célzva az adott közönségre, és a lead generáló űrlap is hatékony legyen a felhasználói élmény és az adatgyűjtés szempontjából. A hirdetések optimalizálásával, a releváns és vonzó tartalmak alkalmazásával, a megfelelő költségvetési stratégiák beállításával, és a következő szakaszba való konverzióra ösztönző képességek használatával nagyobb hatékonyságot érhetünk el a lead célú konverziós hirdetéseinkből.

De ez még nem elég, mert ezután még mindig hülyeséget fog kiadni a rendszer kampányterv helyett. Nem említ például kampány szinteket ez a válasz, vagy bármit, ami egy kampánystruktúrára utalna. Úgyhogy vezessük rá erre is:

Tudod mik egy Facebook kampány szintjei?

Igen, tudom, hogy a Facebook hirdetési kampányokat különböző szinteken lehet felépíteni. Az alábbiakban felsorolom ezeket a szinteket:

Kampány szintje: Ez az első szint, ahol a hirdetők létrehozzák a kampányukat. Ebben a szintben határozzák meg a célkitűzéseket, a költségvetést, a célcsoportot, az időzítést és a kampány típusát. Ezen a szinten történik a legfelső szintű módosítások és optimalizálások a hirdetési stratégiában.

Hirdetési csoport szintje: Ezen a szinten határozzák meg, hogy milyen csoportokba rendezik a hirdetéseket, és azokat milyen kritériumok alapján szegmentálják. Az egyes hirdetési csoportokat általában az adott kampány célcsoportjainak, az időzítésnek és a hirdetési típusoknak megfelelően hozzák létre.

Hirdetés szintje: Ezen a szinten hozzák létre a tényleges hirdetéseket. Az egyes hirdetések tartalma, kreatívja, szövege, képei vagy videói különbözőek lehetnek, attól függően, hogy melyik csoportban jelennek meg. Az adott hirdetési típusnak megfelelően meg kell határozni az üzenetet, a hívószöveget, a CTA gombot, a képet vagy videót és az egyéb releváns beállításokat.

A fenti kampány szintjei lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy részletesen beállítsák és testre szabhassák a kampányokat, valamint hogy nyomon kövessék és optimalizálják azokat a kampányokat, amelyekkel jobb eredményeket érhetnek el a céljaik elérése érdekében.

Most már közelítünk egy kampányterv alapjaihoz. Kérjük akkor megint a rendszertől, hogy tervezze meg a kampányokat, de segítsünk neki egy részletesebb brieffel:

Készíts egy Facebook kampánytervet lead konverziós céllal egy Facebook hirdetés szolgáltatást értékesítő online marketing ügynökség számára. Az ajánlat része a 30 napos próbaidőszak, a teljeskörű kampánytervezés és menedzsment, beleértve az értékesítési tölcsér elemzését, a célcsoport képzést, a kampánytervezést és hirdetés optimalizációt. A hirdetésekkel webshop tulajdonosokat akarunk elérni. Maga a hirdetés tartalmazzon egy rövid figyelemfelkeltő első sort, egy kifejtő részt, ami az eredményes hirdetéskezelésről és az ajánlat elemeiről szól, a végén pedig egy űrlap kitöltésre ösztönző felszólítást.

Mit olvasol ki ebből a briefből? Azt, hogy részletesen megadtam neki a célt (Készíts egy Facebook kampánytervet lead konverziós céllal), az ajánlat elemeit (Az ajánlat része a 30 napos próbaidőszak, a teljeskörű kampánytervezés és menedzsment, beleértve az értékesítési tölcsér elemzését, a célcsoport képzést, a kampánytervezést és hirdetés optimalizációt), a célcsoportot (A hirdetésekkel webshop tulajdonosokat akarunk elérni) és a hirdetések tartalmi felépítését is (Maga a hirdetés tartalmazzon egy rövid figyelemfelkeltő első sort, egy kifejtő részt, ami az eredményes hirdetéskezelésről és az ajánlat elemeiről szól, a végén pedig egy űrlap kitöltésre ösztönző felszólítást.)

Vagyis erőteljesen vezetve van a ChatGPT, hogy olyan eredményt adjon, ami szakmailag értékelhető.

Viszont aki nem tudja így irányítani a rendszert nem is fog jó választ kapni.

Legalábbis nem valószínű. Vagyis visszaköszön, hogy értened kell ahhoz a területhez, amin használni szeretnéd ezeket a mesterséges intelligenciákat, vagy könnyen átvernek. Na de mi lett az eredmény erre a relatív részletes briefre?

Természetesen, itt van egy ötlet arra, hogy hogyan lehetne egy Facebook kampánytervet készíteni az említett online marketing ügynökség számára:

Célkitűzés: Az első lépés egyértelműen a célkitűzések meghatározása lenne, amelyek elérése érdekében a Facebook kampányt felépítjük. A célkitűzések közé tartozhat az új ügyfelek megszerzése, az eladások növelése, a lead generálás vagy a márkakép építése. Az említett online marketing ügynökség esetében a cél az eladások növelése, és webshop tulajdonosok elérése lenne.

Célcsoportok kialakítása: A következő lépésben meg kell határozni a célcsoportokat, amelyekre a hirdetéseket fókuszálni kívánjuk. Az említett online marketing ügyn

És itt meg is állítottam a generálást. Konkrét Facebook kampányterv helyett ugyanis ötleteket kezdett el generálni a rendszer, amivel semmire se megyünk. Úgy tűnik nem tudta kezelni a briefet, úgyhogy szétszedtem a kampány felépítésére és a hirdetés szövegekre. Sajnos nem segített sokat:

Természetesen, itt van egy javaslat arra, hogy hogyan lehetne strukturálni egy Facebook kampányt, amelynek célja webshop tulajdonosok elérése, és a Facebook hirdetéskezelés szolgáltatás értékesítése:

Kampány szint: Az első szint a kampány szint, ahol meghatározzuk a kampány általános célját és a beállításokat. A kampány célja az lehet, hogy növeljük az értékesítést vagy a lead generálást, vagy hogy építsük a márkát. Az említett online marketing ügynökség számára a cél az eladások növelése, és webshop tulajdonosok elérése lenne.

Hirdetéskészlet szint: A második szint a hirdetéskészlet szint, ahol meghatározzuk a hirdetéskészlet célját, a célcsoportokat és a hirdetési beállításokat. Az említett online marketing ügynökség számára a hirdetéskészlet célja a webshop tulajdonosok elérése lenne.

Hirdetés szint: A harmadik szint a hirdetés szint, ahol meghatározzuk a hirdetések tartalmát és kialakítását. A hirdetések tartalmazhatnak címet, szöveget, képet vagy videót, valamint hivatkozást az ajánlat oldalára. Az említett online marketing ügynökség számára a hirdetéseknek tartalmazniuk kell egy rövid figyelemfelkeltő első sort, egy kifejtő részt, ami az eredményes hirdetéskezelésről és az ajánlat elemeiről szól, a végén pedig egy űrlap kitöltésre ösztönző felszólítást.

Célcsoport kialakítása: A célcsoportok kialakítása a hirdetéskészlet szinten történik. Az említett online marketing ügynökség célja, hogy webshop tulajdonosokat érjen el, így a célcsoportnak tartalmaznia kell a webshop tulajdonosokat, az érdeklődési körük és a demográfiai adataikat. Ezenkívül hasznos lehet hasonló célcsoportokat is létrehozni, amelyek az említett célcsoporttal azonos érdeklődési körrel rendelkeznek.

Kampány optimalizáció: Végül fontos, hogy rendszeresen optimalizáljuk a kampányt, hogy az a lehető legjobban teljesítsen. Ehhez figyeljük a hirdetési mutatókat, és szükség esetén módosíts

Még tovább butítottam a briefet

…és így már elkezdtünk közelíteni a valósághoz:

Írd le a kampánytervet a fentiek alapján 1 lead célú konverziós kampánnyal, 3 webshoposokat tartalmazó, A/B tesztre alkalmas célközönséggel és hirdetéskészletenként 2 hirdetéssel. A kampány kerete napi 2000 Ft

Ebből a kérésből kiolvashatod, hogy konkrétan 1 kampánytervet kértem tőle, 3 célcsoporttal, célcsoportonként 2 hirdetéssel. Megadtam a napi keretet és beírtam, hogy A/B tesztre alkalmasak legyenek a célcsoportok. Utóbbival tesztelni akartam egyáltalán fel tudja-e dolgozni ezt a kérést. A válasz:

Kampány neve: Facebook Lead konverziós kampány – Webshop tulajdonosoknak

Cél: Generáljunk minél több minőségi vezetéket webshop tulajdonosok számára a Facebook hirdetéskezelési szolgáltatásunkkal kapcsolatban.

Célközönség:

Célközönség 1 – A/B tesztre alkalmas:
Nem: Férfi és női
Érdeklődés: E-kereskedelem, Online Marketing, Facebook hirdetéskezelés
Kor: 25-55 év
Hely: Magyarország
Keresztmetszetek: Könnyű érdeklődők, Potenciális vásárlók

Célközönség 2 – Végleges célcsoport:
Nem: Férfi és női
Érdeklődés: E-kereskedelem, Online Marketing, Facebook hirdetéskezelés
Kor: 25-55 év
Hely: Magyarország
Keresztmetszetek: Potenciális vásárlók

Hirdetéskészletek: 2 hirdetés készletenként

Hirdetés:

Cím: Növeld meg a webshopod árbevételét Facebook hirdetésekkel!

Szöveg: Az online piactér versenyében kihívást jelent a webshopodnak kitűnni? Ne aggódj, mi segítünk! Cégünk tapasztalt Facebook hirdetéskezelői hatékony kampányokat állítanak össze, amelyek növelik az árbevételedet! Próbáld ki most 30 napig ingyen!

Hívószöveg: Próbáld ki most ingyen!

Hirdetés:

Cím: Hatékony Facebook hirdetések a webshopodnak

Szöveg: Növeld meg az árbevételét és a látogatóid számát hatékony Facebook hirdetésekkel! Az online térben kiemelkedni a versenytársaid közül nehéz feladat, de cégünk tapasztalt Facebook hirdetéskezelői segítségével ezt könnyedén megoldható! Próbáld ki most 30 napig ingyen!

Hívószöveg: Próbáld ki most ingyen!

Mik az alapvető problémák ezzel?

 • Nem adta meg a kampány beállításokat a rendszer
 • 2 célcsoportot képzett 3 helyett, vagyis az A/B tesztre koncentrált a briefben szereplő 3 célcsoport helyett
 • A 2 célcsoport szinte teljesen megegyezik, a keresztmetszetek rész pedig értelmetlen
 • Apropó keresztmetszetek: rosszak a fordítások, így ha pont ugyanezeket a beállítási részeket keresed a hirdetéskezelőben nehéz perceid lesznek
 • A hirdetés szövegek egyszerűen borzalmasak

Ugorjunk akkor neki még egyszer, hátha sikerül.

Készítsd el a Facebook hirdetés célzási beállításait a Facebook érdeklődés alapú célzási lehetőségeit felhasználva a fenti adatok alapján.

Válasz:

A Facebook hirdetés célzási beállításait a következők szerint állítanám be az általam kiválasztott célcsoportok alapján:

Célcsoport 1:
Életkor: 25-50 év
Nem: Férfi és nő
Érdeklődés: Webshopok, Online marketing, Facebook hirdetéskezelés, E-kereskedelem
Hely: Magyarország
Kattintásonkénti költségkorlát: 100 Ft
Naponta költendő összeg: 1000 Ft

Célcsoport 2:
Életkor: 25-50 év
Nem: Férfi és nő
Érdeklődés: Online marketing, Facebook hirdetéskezelés, E-kereskedelem
Hely: Magyarország
Kattintásonkénti költségkorlát: 150 Ft
Naponta költendő összeg: 1000 Ft

Célcsoport 3:
Életkor: 25-50 év
Nem: Férfi és nő
Érdeklődés: Webshopok, E-kereskedelem
Hely: Magyarország
Kattintásonkénti költségkorlát: 100 Ft
Naponta költendő összeg: 1000 Ft

Most már közelít valami értelmezhetőhöz a rendszer. Legalább 3 célcsoportunk van és az elemek is a helyükön vannak. Csak éppen a célcsoportok nem jók igazán és a napi keretet is átírta a rendszer és a 3 célcsoportból 2 továbbra is hatalmas átfedésben van. Cserébe megjelent egy CPC költségkorlát, amit kvázi a semmiből kapott elő az AI.

Tovább finomítjuk a válaszait…

Készíts Facebook hirdetés csoportokat a fenti célcsoportokra

Itt már szépen leírt 3 fő célcsoportot, akit érdekelhet a szolgáltatás. Ehhez pedig alig nyolcszor kellett vele választ generáltatni és rávezetni a jó megoldásra a saját szaktudásommal.

A következő hirdetés csoportokat javasolnám a fent említett célcsoportokra:

Webshop tulajdonosok:
Hirdetéscsoport neve: Webshop tulajdonosok
Célcsoport: Azok a felhasználók, akik online vásárolnak gyakran, illetve saját webáruházzal rendelkeznek vagy e-kereskedelmi tevékenységet folytatnak.
Cél: Növelni a webshop tulajdonosok tudatosságát a Facebook hirdetéskezelés szolgáltatásukról.
Hirdetés készletek: 2

Online marketing és hirdetéskezelés:
Hirdetéscsoport neve: Online marketing és hirdetéskezelés
Célcsoport: Azok a felhasználók, akik érdeklődnek az online marketing és hirdetéskezelés iránt, kifejezetten a Facebookon.
Cél: Elősegíteni, hogy a célcsoport megismerje az online marketing és hirdetéskezelés szolgáltatás előnyeit.
Hirdetés készletek: 2

Üzleti vezetés és pénzügyek:
Hirdetéscsoport neve: Üzleti vezetés és pénzügyek
Célcsoport: Azok a felhasználók, akik érdeklődnek az üzleti vezetés és pénzügyek iránt, különös tekintettel az e-kereskedelemre.
Cél: Megmutatni a célcsoportnak, hogy milyen előnyökkel járhat a Facebook hirdetéskezelés szolgáltatásuk.
Hirdetés készletek: 2

Na de akkor most már biztos jó hirdetés csoportokat (vagy ahogy a ChatGPT hívja hirdetés készletet) fog adni a rendszer ugye?

Készíts hirdetés készletet a fentiekre

Hát nem.

Az alábbiakban látható 2 hirdetés a két különböző hirdetéskészletben, amelyeket az A/B teszt során tesztelni fogunk:

Hirdetéskészlet 1:
Hirdetés cím: Növeld webáruházad forgalmát most!
Hirdetés szövege: Szerezd meg az álmaid forgalmát a Facebook hirdetéskezelési szolgáltatásunkkal! Növeld meg a látogatóid számát és konvertálj leadbe most! Próbáld ki most

Újra megállítottam a generálást és pontosabban adtam ki a feladatot.

Készíts Facebook célzási beállításokat a fent írt 3 célcsoportra

És sikerült végre nem hülyeséget generálni!

Az alábbiakban megadom a célcsoportok alapján javasolt Facebook célzási beállításokat:

Célcsoport 1: Kisvállalkozók, akik online webshopot működtetnek
Demográfia:
Kor: 25-55 év
Nem: Férfi és nő
Fő tevékenység: Üzleti tevékenység
Oktatási szint: Legalább középfokú végzettség
Érdeklődések:
Webáruházak
Online marketing
E-commerce
Viselkedés:
Webáruházakban történő vásárlások

Célcsoport 2: KKV tulajdonosok
Demográfia:
Kor: 25-55 év
Nem: Férfi és nő
Fő tevékenység: Üzleti tevékenység
Oktatási szint: Legalább középfokú végzettség
Érdeklődések:
Kisvállalkozások
Online marketing
E-commerce
Viselkedés:
KKV-k tulajdonosai

Célcsoport 3: E-commerce vállalkozások
Demográfia:
Kor: 25-55 év
Nem: Férfi és nő
Fő tevékenység: Üzleti tevékenység
Oktatási szint: Legalább középfokú végzettség
Érdeklődések:
E-commerce
Online marketing
Webáruházak
Viselkedés:
Online vásárlók
E-commerce weboldalak látogatói

Mondhatnád, hogy ez jól néz ki, másolás-beilleszt a Facebook hirdetéskezelőbe és kész is vagyunk. Sajnos nem.

Mik ezzel a problémák?

 • Az első és a harmadik célcsoport kvázi megegyezik, így nincs értelme mindkettőt futtatni
 • A második célcsoport nekünk irreleváns, mert webshop tulajdonosokat akarunk megcélozni, nem KKV-ket. Van persze átfedés, de most kifejezetten a webshopokra fókuszálunk. A ChatGPT is összekeverte ezt kicsit.
 • Nem létezik olyan beállítás, hogy “fő tevékenység”
 • A Viselkedés itt igazából érdeklődés alapú tovább szűrés, így a mező neve nem pontos
 • A tovább szűrés ugyan pontosabbá tehetné a célzást, de sajnos itt rossz a logika. Attól ugyanis, hogy valaki online vásárol még nem lesz biztosabban webshop tulajdonos.
 • Összekeveri a rendszer az érdeklődéseket, így nincs értelme a külön célcsoportoknak. Pl az első célcsoportban vagy-vagy alapon van feltüntetve 3 érdeklődés:
  • Webáruházak
  • Online marketing
  • E-commerce

Ezek így azt fogják eredményezni, hogy VAGY webáruházak, VAGY online marketing, VAGY e-commerce iránt érdeklődjenek az emberek. Így pedig gyakorlatilag a webshoposok mellett minden online marketinges is megkapja majd a hirdetést, akik ugye nem a célcsoport részei. Ők vagy konkurenciák lesznek, vagy szimplán irreleváns emberek, akikre pénzt költenél, ha 100%-ban a ChatGPT-re hagyatkozol. Az érdeklődések, amikkel előrukkolt viszont önmagukban nem rosszak.

A fenti 3 célcsoportnak így nézne ki jobban a célzási beállítása (ezt már én írtam):

Célcsoport 1: Kisvállalkozók, akik online webshopot működtetnek

 • Demográfia:
  • Kor: 25-55 év
  • Nem: Férfi és nő
 • Érdeklődések:
  • Webáruházak
  • E-commerce
 • Érdeklődések tovább szűkítése
  • Kisvállalkozás
  • Kis és közép vállalkozás

Célcsoport 2: E-commerce vállalkozások

 • Demográfia:
  • Kor: 25-55 év
  • Nem: Férfi és nő
 • Érdeklődések:
  • E-commerce
  • Webáruházak

Láthatod, hogy a második célcsoport gyakorlatilag az első egy tágabb verziója. Ez így nem is rossz, mert ki tud alakulni egy A/B teszt a kisvállalkozás szűkítés miatt.

Szövegírásban vajon jobban teljesít a ChatGPT?

Írassuk is meg a rendszerrel a hirdetési szövegeket, ha már eljutottunk idáig! Ehhez nem bonyolítottam túl a promptot:

Írj hirdetés szöveget mindhárom célcsoportra

Az eredmény:

Célcsoport 1: Webshop tulajdonosok, akik érdeklődnek az online hirdetéskezelés iránt

Cím: Növeld webshopod forgalmát hatékony hirdetésekkel!

Szöveg: Ha szeretnél növelni webshopod forgalmát, de nem tudod hogyan kezdd el az online hirdetésekkel való foglalkozást, mi segítünk neked! Professzionális hirdetésekkel biztosíthatod az értékesítések folyamatos növekedését. Nálunk a hirdetésekkel való foglalkozás már könnyű és hatékony. Ismerd meg szolgáltatásainkat most, és élvezd az értékesítések folyamatos növekedését!

Célcsoport 2: Webshop tulajdonosok, akiknek már van tapasztalata az online hirdetéskezeléssel

Cím: Növeld webshopod forgalmát az online hirdetések hatékony kezelésével!

Szöveg: Ha már dolgoztál online hirdetésekkel, de úgy érzed, hogy nem érted el az elvárt eredményeket, akkor mi segítünk neked. Szakértőink segítségével optimalizálhatod a hirdetéseidet, hogy elérjük a lehető legjobb eredményeket. Biztosítsd a webshopod folyamatos növekedését az online hirdetések hatékony kezelésével. Ismerd meg szolgáltatásainkat most, és érd el a kitűzött célokat!

Célcsoport 3: Webshop tulajdonosok, akik még nem próbálták ki az online hirdetések kezelését

Cím: Növeld webshopod forgalmát az online hirdetések segítségével!

Szöveg: Ha még sosem próbáltad az online hirdetések kezelését, de szeretnéd felfuttatni webshopod forgalmát, mi segítünk neked! Szakértőink segítségével könnyedén elkezdheted az online hirdetések kezelését, és megtanulhatod a hatékony hirdetési stratégiákat. Biztosítsd webshopod folyamatos növekedését az online hirdetések segítségével. Ismerd meg szolgáltatásainkat most, és érd el a kitűzött célokat!

Nem tudom ti hogy értékelitek ezeket, de én még keresem ezekben azokat a részeket, amik bárkit is megfoghatnának. Mintha Pistike írta volna ezeket egy hetedikes házi feladatban. Nyelvtanilag rendben van, de hogy ezek alapján nem lett hirtelen kedvem rábízni havi X forintot egy cégre, hogy nekem eredményt hozzon, az biztos.

Mi a tanulság?

A ChatGPT sokat tud segíteni és akár gyorsítani is tud a folyamaton, de ehhez az kell, hogy pontosan tudd, mit szeretnél megkapni tőle. Ha csak úgy kérsz tőle egy kampánytervet nem fog tudni jó választ adni. De, ha tudod hogy kell felépíteni egy Facebook kampány struktúrát és meghatároztad a buyer personád te magad is le tudod bontani a célcsoportod. Utána ezeket betáplálva már tud gyorsítani a folyamaton azzal, hogy elvégzi helyetted a feladat unalmasabb részét.

Bár megkockáztatom, hogy így ugyanannyi idő a ChatGPT-vel legeneráltatni a célzási beállításokat, mintha ezekkel az infókkal elővennéd a Facebook hirdetéskezelőt és te magad beállítanál mindent. A ChatGPT pedig – ahogy láttuk – könnyen félre is tud vinni.

Arról nem is beszélve, hogy így, direkt távolról indulva sokkal több munka volt kiszedni a ChatGPT-ből egy valamilyen szinten használható felépítést. A folyamat közben pedig egyértelmű buktatók voltak, amiket, ha nincs meg a szakmai tudás simán benyaltam volna, a végén pedig nem is lehetett 100%-ban kimásolni az eredményt, ami ugyebár a lényege lenne annak, ha valaki a ChatGPT-vel akarna kampánytervet készíttetni és hirdetési szövegeket íratni.

A fentiek alapján mit gondoltok? Ti tudjátok, vagy tervezitek használni a ChatGPT-t a mindennapi munkában?

Van még hasonló tartalom a Minneren?

Fotó: Jonathan Kemper / Unsplash

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.