Így ötletelj, találj ki dolgokat, legyen az üzleti ötlet, marketing kampány…

Ötletelés tippek, brainstorming tanácsok

Néha rá tudunk görcsölni dolgokra és ha éppen nem jön ihlet, még nehezebben jutnak eszünkbe a dolgok. Hogyan ötleteljünk? Hogy születnek a zseniális ötletek? Olyan módszereket adok most a kezedbe, aminek köszönhetően nem esik majd nehezedre az ötletelés, sokkal fókuszáltabban tudsz gondolkodni.

Egy hete 5 órán át csináltunk 16 vállalkozóval kampány ötletelős napot egy képzésen. Több mint 8-uknak készítettük el ott helyben egy kampányuk vázlatát. Mindenki nagyon élvezte, és ilyenkor legtöbbször az alábbi a reakció:

Ez ilyen egyszerű? Otthon, vagy a cégnél miért nem megy ez?

Pedig otthon is működni fog, csak próbáld ki az alábbi dolgokat!

Figyelem! Látod a cikk borítóképét? Na ilyet soha nem csinálunk! Legyen mindig szem előtt minden ötlet.

A milliárdosok így gondolkodnak – Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg

Michael Simmons kutatta a sikeres emberek szokásait, és összefoglalta a tapasztalatait a Business Insideren. Michael a kutatása közben arra jött rá, hogy a milliárdosok (Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg…) legalább átlagosan napi 1 órát töltenek azzal, hogy képezzék magukat, könyvet olvassanak vagy éppen hogy csak gondolkodjanak. Utóbbira fókuszálunk csak. Bill Gates például évente többször is elvonul 2 hétre, hogy egy-egy területről szóló anyagokat átnyálazza, összegezze, majd próbálja átültetni a gyakorlatba, azaz ötletel az adott technológián vagy dolgon. Közben rengeteget jegyzetel és bármi eszébe jut, azt leírja.

Kell az inspiráció ahhoz, hogy valami új ötlet szülessen.

(A milliárdosok 1 órás önképzési, gondolkodási szokásáról itt beszélek, ebben a podcastban)

Könyv / cikk olvasás

Volt már olyan veled egy Minner cikk vagy egy üzleti könyv olvasása közben, hogy hirtelen eszedbe jutott valami? Az agyunk folyamatosan kapcsolódási pontokat keres (az agyunkban), információkat kapcsol össze, keres a memóriánkban. Bármilyen információ is van előttünk az agyunk elkezd kapcsolódási pontokat keresni a memóriánkban is (korábbi tapasztalás, tanultak…), vagyis gondolkodsz. Nos, amikor jön egy jó ötlet, sokszor éppen pont mázlink van és az agyunk olyan dolgokat, információkat kapcsolt össze, amiből valami jó dolog született. Amikor olvasol egy információt megadod a lehetőséget annak, hogy az agyad új kapcsolódási pontokat keressen.
A Minner cikkek olvasását különösképpen ajánlom!

Írj le bármit! Ötletelésnél először a mennyiség számít!

A legnagyobb hiba, amit elkövetünk, hogy valamit nem írunk le. Ha úgy nézzük, én nap mint nap ötletelek, hogy milyen cikket írjak nektek. Képzeld, bármit leírok, ami azonnal eszembe jut. Bármilyen elvetemült vagy szokatlan dolgot találok ki, az bizony oda kerül a jegyzeteimbe. Mi történik maximum? Nem veszem figyelembe, de le van írva!
Sőt a nagyon elrugaszkodott ötletekben tudod mi a jó? Hogy csak kicsit kell csiszolni rajtuk, így azok egyszer csak megállják a helyüket és akár komoly projekt lehet belőlük.
Ötletelésnél azt szokták mondani, kreatívnak kell lenni, nos pont az ilyen nem szokatlan ötletek hozzák el számodra a sikert. Gondolj bele, ha nem rugaszkodsz el egy picit, akkor mindig ugyanolyan ötleteid lesznek és azokat pörgeted körbe és körbe…

Saját példa: A MinnerX nevű részt a Minneren belül is így hoztam létre. Felírtam postit-ekre, cetlikre különböző dolgokat.
Azt vettem a fejembe, hogy a kiindulási pont a MinnerAkadémia lesz, mivel ez hozza a profit nagy részét. A Trello applikációmba egy új kártyát nyitottam, amibe csak az ehhez a kapcsolódó ötleteket kezdtem el írni.

 • Új MinnerAkadémia ez lett a neve. Egyébként fura a végeredmény, hogy maga a MinnerAkadémia nem újult meg, de mégis kapott valami olyat, amit új löketet ad.
 • 1 hetet adtam magamnak
 • Napi 30 percet foglalkoztam csak vele fixen, illetve amikor eszembe jutott. Hétvégén például porszívózás közben laza 1 órán át gondolkodtam ezen. Péntektől indult, így hétvégén lehet picit többet gondolkodtam és egyébként kedd este / hajnalban jött el az igazi ötlet.
 • Mindenféle kérdést feltettem magamban, hogy ezzel közelebb jussak a kívánt eredményhez.
 • Ilyenkor mindig felírom milyen dolgokkal rendelkezek (jó leírni), amit használni tudok és mi volt korábban, ami jól működött. Egyébként ez fura, de van ami jól működött mégis bezártam. Például ilyen volt az, hogy korábban vállaltam Facebook oldal kezelést, ami 1,5-szerese volt a piaci árnak és járt hozzá ingyen havi 1 Minner megjelenés. Ez nagyon jól ment (összehasonlíthatatlan ajánlat volt), de pont azért kellett elkaszálnom, mert közben a Minner rovására ment. DE milyen jó, hogy volt ez! Majd meglátod, most pont jól jött.
 • Az ötletelés közben készítettem egy vázlatos SWOT analízist a piaci szereplőkre, nem vittem túlzásba, attól vázlatos.
 • Beszéltem az ötleteimről, ami sokat segített a saját ötletelésemben is. Nagyon sokszor mikor másnak magyaráztam, akkor jutott eszembe valami új dolog. Na, ilyenkor kell gyorsan leírni.
 • A teljes ötletelésről itt olvashatsz bővebben, ebben a cikkben.
  Azt mondtam változtatni kell! Azt mondtam változtatni kell! Így fejlesztettem ki egy új terméket a Minneren

Ehhez a részhez még fontos tipp, hogy nem csak leírni, de rajzolni is érdemes brainstormingolás közben. Ez serkenti a gondolkodást. És bár gondolnád, úgyis átlátod a dolgokat, nagyon hasznos leírni, lerajzolni akár egy elmetérképen az ötletelésed tárgyát. Továbbá, ahogy olvastad az utolsó pontban, beszélj róla akár több embernek is. Miközben magyarázod a dolgokat, ötleteidet, akkor újra és újra átgondolod a projektet. És bámm!! Meglátod jön az áttörés.

Egyéb instant tippek, amik elősegítik a kreativitást:

 • Tarts szünetet. Meg fogsz lepődni, de napi 20 perc mobil, cég és munka nélkül csodákra vagy képes. Én kreatív szünetnek hívom. Csak merülj el a gondolataidban, bambulj…! – Tipp: Ezt tedd rutinná, szokássá! 
 • Fordíts időt a családodra, mert belőlük tudsz igazán motivációt meríteni.
 • Járj üzleti rendezvényekre vagy bármilyen rendezvényre!
 • Beszélgess az emberekkel! Oké, ez aztán jó nagy bullshit tippnek tűnhet. Én azt mondom, beszélgess olyan emberekkel, akik nem tartoznak a te érdeklődési körödbe, mert meglátod, hogy új megközelítésből hallhatsz dolgokat. A másik érdekes dolog, amikor te beszélsz egy olyan embernek a saját üzletedről, amihez ő nem ért. Ilyenkor szokott az lenni, hogy a laikusok adnak neked ötletet, miközben a te területedet boncolgatják. Majd próbáld csak ki!
 • Ajándékozd meg magad! Ezt leírtam már és kifejtettem az “Így tartsd fenn a motivációd, lelkesedésed vállalkozóként, alkalmazottként” című cikkben is.
 • Sétálj! Mondjuk ez az első ponttal összeegyeztethető.
 • Olvass könyveket!
 • Utazz, főleg akkor, ha a cégeddel nemzetközi piacra is szeretnél menni.

Fotó: Envato License

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!