blank

Indíts vállalkozást: 121. ötlet – Lakásétterem indítása

Dátum

Megosztás

Átnéztem a vállalkozás ötleteket, és feltűnt, hogy a lakáséttermet nem írtam még bele. Eddig csak a lakáskávézóról volt szó (ezt ide kattintva olvashatod el). Most viszont egy kicsit fel is turbóztam ezt az ötletet és összevontam egy már készülőben lévő cikkel, az 5 dolog, amiért megéri lakáséttermet üzemeltetni tartalmával. A hétvégén végre volt kis időm beleolvasni az e havi Forbes újságba. Tudod a novemberibe, aminek a címlapjáról Csányi Sándor morcosan tekint felénk.

Az újság utolsó oldala számunkra az érdekes, amiben egy gastroshowmanről írnak. Nem is megyek bele mélyebben a cikkbe, a lényege az, hogy már jó előre le vannak foglalva az estéik (ami egy főnek 5-27 ezer forint között mozog). Ez is motivált a cikk megírásában, mert érdemes ezzel foglalkozunk. Utánanéztem a szektornak, és a többi lakásétteremnél is ezt tapasztaltam, volt olyan, ahol foglalni se tudtám 1 hónapon belüli időpontra.

5 dolog, amiért megéri lakáséttermet üzemeltetni

 1. Kevesebb engedélyt kell beszereznünk hozzá, mint egy nagyobb étteremhez.
  A lakásétterem működtetése is élelmiszeripari vállalkozásnak minősül, vezetőjének ismernie kell a jogszabályi előírásokat, a tevékenységre vonatkozó szakmai szabályokat – tájékoztat honlapján a NÉBIH.
  A vállalkozás elindításához a szervezőnek be kell jelentkeznie a helyi önkormányzatnál, és naponta egy alkalommal összesen legfeljebb 14 vendég szolgálható ki, továbbá nem kell szakmai végzettség hozzá.
 2. Költséghatékony:
  – Kevesebb személyzet kell.
  – A bérleti díj és a rezsi is alacsonyabb, mint egy étteremnél, mert a vendégek nem várják el, hogy az utcáról legyen elérhető a lakáséttermed.
 3. A szektor tapasztalata szerint egy jobban menő lakásétterem estéi jó előre be vannak táblázva, biztos bevétel. Az árazása is hasonló, mint egy jó étteremé, így profittartalmában is jó lehet.
 4. A cégek és rendezvényszervezők is nyitottak a lakáséttermekre, egyre nagyobb az igényük.
 5. Az ételnek lehet a legjobb marketinget csinálni, mert az ételre ösztönösen ránézünk. A te reklámjaidat tehát nagyobb arányban is fogják az emberek megnézni…
 6. Vagyis a +1. Ha például családoknak hirdetjük (sok szülő nehezen tudja elvinni 5-10 éves gyermekét étterembe) vagy üzleti ügyfeleknek, akkor egy embert kell meggyőznünk, de egyszerre több ember jön az étteremünkbe. Költséghatékony reklámozás.

Na, de ez még semmi! Nézzük a további ötleteket, megoldásokat ehhez az üzleti ötlethez!

121. ötlet: Lakásétterem
Az ötletet tehát nem kell bemutatnom. A célpiacodat főképp a cégek adják majd ki, de érdemes lesz olyan estéket is szervezned, amire például párok mehetnek. Könnyű dolgod lesz, mert ez még mindig egy új piac, és még könnyű lesz berobbannod a piacra. A rendezvényszervező cégekre állj rá mindenképp, és jövő évre garantáltan betelnek a hónapjaid.

A családok is jó célpiacot jelentenek majd számodra. Tudtad, hogy nehéz étterembe menni a gyerekekkel? Képzeld el, ha 2-3 családnak tartasz egyszerre lakásétterem estét, a gyerekek is külön vonulhatnak, játszhatnak… a szülők pedig élvezik az estét… Ehhez még további dolgokat is bele tudsz vinni, sőt közösséget építeni. További ötletek lejjebb!

Célpiac:Üzletemberek, értékesítők, startup rendezvények, kisebb előadások, akár humorestek szervezése is extra bevételhez juttathat, ezen kívül párok, vagy családok.
Konkurencia: Van, de ki lesz a legjobb? TE
Megvalósítás, üzlet:
1. Elvileg a lakásodban lenne alapesetben, szóval az is megfelel, de akár nézhetsz valami mást is, igaz itt ki kell kalkulálnod a rezsit és a bérleti díjat, hogy megéri e.
2. Erősítsd a közösségi oldalakon a tevékenységedet, posztolj sok ételes képet, akár recept ötleteket is adhatsz.
3. Az engedélyeknek nézz utána, de elvileg nem kell annyi mindent teljesíteni, mint egy sima étteremnél, így könnyű lesz megnyitnod.
4. Görgess fel! Elég sok tippet adtam 🙂

Profit várakozás:
Mivel lakásétterem, így olcsóbb lesz a bérleti díjad is, mert nem elvárás az veled szembe, hogy utcáról jönnek be az emberek, tehát rengeteg pénzt spórolsz ezzel. Egy-egy fő 5-25 000 Ft-ot fog otthagyni nálad. Ebből már tudsz kalkulálni. Lehet, hogy egy-egy hétvégén bejön annyi bevételed, hogy azzal már komoly sikereket érsz el. A napi 14 fő sajnos bekorlátoz, de előny is lehet. (Mondjuk érdekes egy kis lakásban 14 fő).

Ötletek, megoldások, tippek

 • Érdemes all you can eatben is gondolkodnod, és még egy kicsit drágábban is adhatod, mint a többi étterem (így könnyebb lesz az alkoholt és italokat is belekalkulálnod).
 • Érdemes ráépítened valamilyen speciális üzleti modellt. Én például a humorestre gondolok, vagy például üzleti ebédeket, reggeliket szervezni.
 • Célozd meg a mentes célcsoportot – glutén-, laktózmentes… – mondjuk heti 2 nap ilyen napot tartasz. Hidd el jó célcsoport!
 • Airbnb lakásoknak megszervezni a vacsoráztatást.
 • Hozzákapcsolni saját blogot, vagy Youtube csatornát (recept bemutató…). Tudod, mintha a Street Kitchenbe (Fördős Zé) mehetnél enni. Te mennél? Naná! Egy jó kis narancsos kacsára… 🙂
 • Havidíjasítsd. Egy meghatározott havidíj ellenében x este jöhetnek az emberek. Így fenntartod nekik a helyet… Erre temérdek megoldást tudsz kitalálni. Például 50 fő előfizet, heti 2-szer jöhetnek maximum…
 • De mondok jobbat! Kombináld a lakáskávézós ötletemmel! És még több bevételre tudsz szert tenni.

Ez az ötlet költségesebb valamennyire, de milliók sem kellenek hozzá. További ötletekért gyere vissza a Minnerre minden nap. Biztosan találsz majd olyat, ami felkelti az érdeklődésed. Ezek az ötletek kisebb költségvetéssel is megvalósíthatók, de azt soha se felejtsd el, munka nélkül egy ötlet sem hoz profitot.

[adrotate banner=”5″]

 

Fotó: thefoodplace.co.uk

 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Azonnal indítható vállalkozási ötletek, ha a cél, hogy rövid időn belül eltartson

Persze nehéz feltalálni spanyol viaszt, így látni fogsz olyan ötletet, amelyre már egészen biztosan te is gondoltál. Néhány hónapja egy olyan ötletem támadt, hogy...

15-200 milliót dobnak nekik, mégsem lettek sikeresek „pótapuci pénzzel”

"Persze könnyű volt sikert elérnie, ott volt apuci pénze" - szokott jönni a komment sikeres fiatal vállalkozókról szóló cikkek alá. Például a Mobilfox interjú...

Print on demand vállalkozás Magyarországról: adózás, szerzői jogok, haszon

Rizikómentes vállalkozás alacsony belépési küszöbbel, amit tőke nélkül elkezdhetsz, és csak marketingelned kell… Túl szép, hogy igaz legyen? Akár azt is gondolhatod hogy valami...

Vállalkozási ötletek 2023 – Aranyat érő üzleti ötletek, trendek

Azon gondolkozol, hogy megéri-e most vállalkozást indítani? És ha igen, akkor hol a lehetőség? Tudtad, hogy a válságban induló vállalkozások nincsenek hátrányban azokkal szemben...

Ötlet: Tartalomkészítő vállalkozás. Blog, Tiktok, videó… Ügyfeleknek készíted

Úgy írom ezt a cikket, hogy már több mint 8 éve írok saját tartalmakat, készítek videókat a Minnerre, sőt ügyfeleknek, megbízóknak is - amiért...

Ötlet: Csinálj marketing rendszereket és gyűjtsd be a vevőket!

Gyorsan megtanulsz egy rendszert használni? Akkor ez a marketing terület igazán hozzád passzol. Persze kell egy minimális marketing tudás, de ezen a területen a...

A KATA változás hatása az üzleti életre. Lehetőségek, szemléletmód, új esélyek

Ezt a cikket akkor is érdemes elolvasnod, ha nem vagy KATA-s, mert téged is érinteni fog a változás. A megszavazott törvényváltozás okozta sebek nyalogatásával...

A szabadúszó karriered beindulhat, ha ezeket megtanulod (digitális). És jól is fizetnek

Sokan szeretnének szabadúszó vállalkozást elindítani, de nem tudják mi az a tudás, amire vállalkozást tudnának építeni. Tehát amire akár a magyar, akár a nemzetközi...