Instant: Az Amazon kifogy az új munkaerőből?

Dátum

Megosztás

A vállalat egy belső jelentése szerint a jelenlegi növekedési ütemmel 2024-re elfogy a felvehető munkaerő.

Az egyik oldalról az Amazon növekedése brutális, 800 ezerről 1.6 millióra nőtt a dolgozók száma 2019-ről 2021-re. A másik oldalon a munkáik nagy része túlságosan egyszerű raktárosi feladatkor. Mindenki átmenetinek tekinti őket. 3x akkora az alkalmazottak forgási sebessége, mint a versenytársaknál.

Ez utóbbiban persze benne van Jeff Bezos sajátos management szemlélete. Sokak szerint a cég a hihetetlen vásárlói élményt és elégedettséget az alkalmazottak kárán éri el. A vevőnek 13 perc alatt kivisznek bármit, miközben a dolgozók még wc-re is alig mehetnek ki. Bezos elmélete, hogy a gyorsan cserélődő dolgozók jók a cégnek. Mindenki csak egy ideig pörög, kiégés vagy lassulás helyett pedig elmennek. Így mindig friss, teljesítő emberei vannak.

Mit tehet a világ egyik legnagyobb cége? Igazából ugyanazt, mint bármelyik KKV, mint akár a te vállalkozásod, ha épp nincs elég munkaerő.

  • Lazít a szabályokon. Ahol a legrosszabbul áll a munkaerő felvétel ott bármikor megteheti, hogy kicsit lazábban veszi a brutálisan szigorú munkarendet és teljesítmény számokat. Így az emberek tovább képesek teljesíteni és nem mennek haza az első napjukon. (Megtörténik gyakran).
  • Fizetést emel. A legegyértelműbb lépés, hogy emel kicsit a fizetéseken és ezzel tágít az elérhető emberek körén. Ez sokszor még csak nem is jelent konkrét veszteséget, mivel a sok elvesztett alkalmazott rengeteg pénzt visz el a cégtől.
  • Jobban tervez. Az Amazon HR tervei szerint a raktárak helyválasztásánál figyelembe kell venni az elérhető munkaerőt, a helyi adottságokat. A jobb lokációs tervezés segíthet a munkaerőhiányon.
  • Végül persze itt van az automatizáció is. Évi több százezer dolgozót már most sem emberek interjúztatnak. A legtöbb új alkalmazott nem is találkozik élő HR-essel, a teljes folyamat automatizált. A raktári automatizálás, ha nem is váltja ki, de legalább csökkenti a munkaerőszükségletet. Így a 2024-es „határidőt” évekkel ki tudják tolni.

Ezek együttese jelenti a valódi megoldást persze, nem az egyik alkalmazása. Az biztos, hogy a jelenlegi cserélődő munkaerővel kell valamit kezdeni, mert egyszer elfogynak majd. 2021-ben a teljes létszám 1,5-szerese volt a felmondások száma (150% turnover rate). A Costco-nál ez például csak 13%.

Ez érdekes volt! Olvasnék még!

Szeretnél jobb lenni az alkalmazottak menedzselésében? Felszabadult vezető: útmutató a delegáláshoz

Forrás: thehustle.co
Fotó: wikimedia.org

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.