Bónuszt adni már kezdéskor? Jobban megéri, mint hinnéd

Dátum

Megosztás

Nemrég találtam egy cikket, amiben olyan jutalmazási módszerekről írtak, amik kifejezetten jól működnek kisvállalkozások esetében is. Ezek között külön tetszett a signing bonus vagy hiring bonus, azaz egy olyan pénzjutalom, amit az új munkavállaló belépéskor, kvázi a szerződés aláírásáért kap.

A felvételi bónusz inkább nyugatabbra és Amerikában elterjedt, de csak bizonyos iparágakban vált irányadóvá. Lehet hogy az IT szektorban itthon is van, de biztos hogy globálisan abban a legelterjedtebb.

A felvételi bónusz lényege, hogy egyösszegű jutalmat adsz a munkavállalónak a belépésekor.

Ez elsőre furcsán hangzik, de olvass tovább! Sok cég az első 6 hónapban vagy 1 évben semmilyen bónuszt nem ad ki, még karácsonyit se. Ez demoralizáló lehet az új csapattagnak, akit például az infláció ugyanúgy érint, mint azt aki már évek óta a cégnél van. Nos, ehhez képest a felvételi bónusz a teljes 180 fokos fordulat, mivel konkrétan a semmire adsz neki pénzt, viszont meglepően jó eredményt tud hozni.

Felvételi bónusz előnyei

  • Pszichológiai szempontból már a belépés pillanatában lekötelezed az új munkavállalót. A pénzjutalom csak rövid távon motivál, viszont az új munkatárs egy motivációbombával kezdi a betanulást.
  • Bár léteznek job hopperek, akik ezeket gyűjtik, a normális alkalmazottakban inkább lojalitást kelt már az első perctől. A csak erre utazókat ráadásul kivédheted, ha mondjuk a bónusz csak egy részét adod oda már a kezdés napján, a maradékot próbaidő végén, és akár még egy részt majd csak 6 hónap múlva.
  • A felvételi bónusz legérdekesebb része, hogy alacsonyabb bérért is elvállalhatják miatta a munkát. A ma megkapott pénz többet ér, mint ami később kerül hozzánk, így a kezdő bónusz olyan esetekben is döntő lehet, ahol a jelölt bérigénye alsó határán táncolunk.

Etikátlan lenne csak emiatt kevesebbet adni és kezdő bónusszal lekenyerezni mindenkit, de olyan iparágakban érdemes lehet elgondolkodni ezen, ahol épp nagy a munkaerőhiány, de a vállalkozó nem tudja a magas bérigényt kigazdálkodni. Kompromisszumos megoldás lehet adni egy nagyobb egyösszegű kezdő bónuszt és így kicsit visszább venni a havi bérből.

Fizetett szabadság az első munkanap előtt

A CNBC egy évvel ezelőtt egy hasonló felvételi juttatásról számolt be: egy tech cég 2022 január 1-től minden új belépőt 2 hét fizetett szabadsággal jutalmaz, még az első munkanapjuk előtt. Őrültségnek hangzik, de egy munkaerőhiánnyal küzdő területen, ahol ráadásul sok kolléga küzd kiégéssel, az idő lehet a legjobb ajándék, amivel elkötelezhető a munkavállaló a cég felé. Ha utánaszámolunk a fluktuáció költségeinek, például egy álláshirdetés árának, lehet, hogy nem csak médiahack, hanem meg is éri a cégnek bevezetni ezt a juttatást!

Ezzel a témával bővebben is foglalkoztunk egy korábbi Hírszemle podcast adásban (a Hírszemle csütörtökönként jelentkező adásaiban rendszeresen beszélünk szervezetfejlesztésről, érdemes követni). Hallgass bele más érdekes témákért, vagy kifejezetten a hiring bonus kivesézéséért 41:21-től. Spotify-on itt éred el, Apple Podcastben itt éred el, vagy az alábbi lejátszón keresztül:

Forrás: smallbiztrends.com

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.