Ipari drón vállalkozási ötletek, lehetőségek

Minden technológia akkor érik be igazán, amikor már kiiktatták belőle a kezdeti hibákat. Tudod, vállalkozásokból sem az lesz a sikeres, aki először lép a piacra! Nos a drón iparágban is az a helyzet, hogy már olyan szintre fejlődött, amikor a piaci szereplők is kezdik felfedezni, megérteni mire is lehet használni. Nem beszélve arról, hogy mivel ez egy technológia, így idő kellett, míg olyan árban lettek a nagyobb teljesítményű drónok is, amit már több területen is tudnak hasznosítani, mint például a mezőgazdaság, építőipar, biztonságtechnika… Eljött tehát az idő, amikor érdemes előlépni és a ezen a piacon vállalkozni! A magánszemélyek, a hobbi drónos piac résztvevői már gyorsabban nekilendültek, de most itt vagyunk az ipari drónozásra épülő vállalkozások robbanása előtt. 

De miért gondolom így? Tényleg így van? Az ABZ Drone csapatát kerestem, hogy még mélyebben segítsenek eligazodni a témában. Szeretném, ha mi Minneresek fognánk meg ezt a területet a leggyorsabban, mint ahogy tettük azt például az autókárpittisztító-automata piacon is. És a sejtés bebizonyosodott! Egyrészt a nemzetközi számokban is látszik (lásd lejjebb a kutatást), hogy most kezdett az ipari drónozás (értsd a hobbi feletti) igazán nagyot ugrani, és most állt be arra a növekedési pályára, amikor egy vállalkozás tud rá építeni szolgáltatást, vagy kereskedelmet. Az ipari drón piac már létezik itthon, a lehetőség megvan benne, az árak elfogadható szinten állnak. Az ABZ Drone csapatához rengeteg kérdésem volt ezzel kapcsolatban. 

Mi az ipari drónozás? 

Amikor egy drónt nem hobbi szinten és nem is katonai szinten használunk, hanem az valamilyen munkafolyamatot támogat egy vállalkozásnál. Ilyen területek: 

 • filmipar
 • mezőgazdaság:
  • permetezés
  • vadkár-felmérés
  • növény- vagy talajállapot elemzés (kultúra fizikai állapota)
 • Biztonságtechnika és polgárvédelem
 • napelem tisztítás, napelemparkok felmérése (pl. hőkamerával látni a hibás paneleket, vagy túlhevült részeket…)
 • tetőtisztítás
 • építőipari felmérés
 • területbejárás, földmérés (tudnád mennyi földmérés munka van egy nap az országban!!!)
 • Energetika felmérések
 • AI technológiákkal szerelt kamerák

Erre fogunk építeni!

Mit mutatnak az előrejelzések, piackutatások? 

Már most egy 100 milliárd dolláros piacról beszélünk, amiben a leggyorsabban növekvő szegmens, az ipari drónozás: 

A felhasználási területben a rangsor:

Forrás: GoldmanSachs

Milyen hazai vállalkozásban gondolkodhatsz ipari drón területen?

 • Szolgáltatás: Ezen a területen tehát te magad megveszed a drónt, kitanulod annak használatát és különböző területeken nyújtasz szolgáltatást, mint a fenti felsorolásban a mezőgazdaság, építőipar (ez a kettő szegmens a legnagyobb), és olyan területeken is lehet munkád, mint a napelemparkok tisztítása, felmérése. A piaci szereplők egyre nagyobb igényt mutatnak az ilyen területek iránt. Egy ilyen drón irányítása, az adatok elemzése nagyobb szakértelmet kíván (meg lehet tanulni), tehát a cégek ezért is nyitnak a szolgáltatók felé. Ebbe beletartozhat az is, hogy a céged megveszi, majd bérbe adja a készüléket, de egészen biztosan mindkét fél (főleg a megbízó) úgy gondolja nálad van jobb kezekben. A szervízben pedig segít az ABZDrone csapata.
 • Kereskedelem: Természetesen a másik oldalon is igény mutatkozik, vagyis ipari drónok iránt megnőtt az érdeklődése a hazai szereplőknek. A mezőgazdaságban és az építőiparban kimagasló eredményeket lehet felmutatni az ipari drónok használatánál, de egyéb más területen is. 
 • Ipari drón szakember, adatelemző, szoftverhasználó: Miközben készítettem elő a cikket, beszélgettem iparági szereplőkkel, akik használhatnak ipari drónokat. Rájöttem, hogy bizony ott van az a terület is, hogy mivel technológiáról beszélünk egy szakember pozíció, terület is kialakul. Kezelni kell szoftvereket, összehangolni a technikát és még sorolhatnám mennyi területet érint, de ezzel még a későbbiekben fogunk foglalkozni. 

Hamarosan a fenti területeket részletesebben is megismerheted. További anyagokkal készülünk ipari drónra épülő vállalkozás témában.

Indítsd el a drónos vállalkozásodat az ABZ Drone segítségével! Mennyibe kerül elindítani?

Ahogy beszélgettem a csapattal az az érzésem volt, hogy igazából teljesen 0-ról is tud valaki ezzel foglalkozni. Drónképzés + beruházás 1-1,5 millió forinttól már elérhető, ami ahhoz képest, hogy milyen potenciál van benne, nem is nagy összeg. Persze, akik ennél komolyabb lehetőségre utaznának rá, azok akár több 10 millió forintos befektetéssel sokkal nagyobbat profitálhatnak az ipari drónok térhódításából. A cég kínálatában a világ legnagyobb dróngyártóinak teljes ipari palettája elérhető. Amiért még partnerként ajánlom az ABZ Drone-t, mert az oktatáson kívül szervizeléssel is foglalkoznak, így még egy kockázati tényezőt minimalizálni tudunk, akár a szolgáltató szektorba, akár a kereskedelembe, vagy akár szakértőként vágunk bele. Amennyiben részletesebben is elmerülnétek a témában akkor ajánlom figyelmetekbe az ABZ Drone weboldalát. Nekem a csapat minden felmerülő kérdésemre készséggel válaszolt a témában.

Itt vannak a linkek, információk még, ami meggyorsítja és megkönnyíti az indulásodat:

Cikkek:

Forrás: Goldman Sachs

Kipróbált módszereket mutatunk be videókon keresztül. Ha ennyi mindent kapsz ingyen a Minneren, képzeld milyen izgalmas anyagok vannak a fizetős képzésekben! Nézd meg legújabb anyagainkat a MinnerAkadémián! Kattints ide!
Avatar
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ahogy már tavaly felreppent a hír, a cég megváltoztatja a nevét. Főleg a politikai korrektség miatt. Ezt írják oldalukon:

Meghallgattunk. És tanultunk. Bár ez soha nem állt szándékunkban, megértjük, hogy a csomagoláson szereplő ember képe szolgasághoz kapcsolódó képeket idéz, és azt is, hogy az Egyesült Államokban az “Uncle” szó bizonyos időkben fekete emberekre utaló pejoratív kifejezésként élt. A nevünket Ben’s OriginalTM -ra cseréljük, és többé nem szerepeltetjük a képet a csomagolásunkon, hogy még befogadóbbá tegyük a márkánk arculatát.

Továbbiak erről a témáról A politikai korrektség akkor is érték, ha beleszól a vállalkozásunk életébe?

MinnerInstant

Most a pandémia alatt sokan csinálják, pedig nem szabályos, és nem felel meg az írásbeliség szabályának az e-mailben elküldött, majd aláírt és bescannelt szerződés. Persze keveset találkozunk ilyen bírósági üggyel, vagy nem érint minket, kisebb KKV-kat.

Megoldás lehet, ha áttérsz online, e-szerződésre, e-aláírásra. Körbejártuk és bemutattuk a témát: Így működik az online szerződés, aláírás. E-szerződéskötés útmutató

MinnerInstant

Nem rendelnék a nyár környékén! Július 1-től már vámoltatni kell a 22 euró alatti rendeléseket is. Kb. 40 millió csomag érkezik így harmadik országból melyek 3/4-e 22 euró alatti csomag. Persze pont azért is hozták be a szabályt, mert lehetséges nem is annyi a csomag értéke, mint amennyi rá van írva. Nos nincs még álláshirdetési dömping a postánál vámügyintézésre, vagy logisztikai munkásra. Pedig ennyi csomagot végigvinni, nem lesz egyszerű, főleg a vevőnek is be kell kapcsolódnia a vámeljárásba, ahogy azt nagyobb értékű rendeléseknél megszoktuk.

Erről cikk: 2021-től vége a 22 euró alatti áfamentességnek. Például a kínai rendeléseknél és még vámkezelés…

Forrás: MTI

MinnerInstant

Napok óta eltorlaszolja a tajvani Evergreen Marine hajózási társaság által üzemeltetett 220 ezer tonnás Ever Given nevű teherhajó. A tengeri világkereskedelem mintegy tíz százaléka ezen a csatornán keresztül történik.

Az eltorlaszolás nyomán feltartóztatott áru értéke naponta több milliárd dollárban mérhető. Bár a helyi illetékesek nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megszüntessék a dugulást, előre figyelmeztettek, hogy ez még napokig, de akár hetekig is eltarthat, nem egy országban áruhiányt előidézve. 

Kiszabadult!

Forrás: Index


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek