Ipari drón vállalkozási ötletek, lehetőségek

Dátum

Megosztás

Minden technológia akkor érik be igazán, amikor már kiiktatták belőle a kezdeti hibákat. Tudod, vállalkozásokból sem az lesz a sikeres, aki először lép a piacra! Nos a drón iparágban is az a helyzet, hogy már olyan szintre fejlődött, amikor a piaci szereplők is kezdik felfedezni, megérteni mire is lehet használni. Nem beszélve arról, hogy mivel ez egy technológia, így idő kellett, míg olyan árban lettek a nagyobb teljesítményű drónok is, amit már több területen is tudnak hasznosítani, mint például a mezőgazdaság, építőipar, biztonságtechnika… Eljött tehát az idő, amikor érdemes előlépni és a ezen a piacon vállalkozni! A magánszemélyek, a hobbi drónos piac résztvevői már gyorsabban nekilendültek, de most itt vagyunk az ipari drónozásra épülő vállalkozások robbanása előtt. 

De miért gondolom így? Tényleg így van? Az ABZ Drone csapatát kerestem, hogy még mélyebben segítsenek eligazodni a témában. Szeretném, ha mi Minneresek fognánk meg ezt a területet a leggyorsabban, mint ahogy tettük azt például az autókárpittisztító-automata piacon is. És a sejtés bebizonyosodott! Egyrészt a nemzetközi számokban is látszik (lásd lejjebb a kutatást), hogy most kezdett az ipari drónozás (értsd a hobbi feletti) igazán nagyot ugrani, és most állt be arra a növekedési pályára, amikor egy vállalkozás tud rá építeni szolgáltatást, vagy kereskedelmet. Az ipari drón piac már létezik itthon, a lehetőség megvan benne, az árak elfogadható szinten állnak. Az ABZ Drone csapatához rengeteg kérdésem volt ezzel kapcsolatban. 

Mi az ipari drónozás? 

Amikor egy drónt nem hobbi szinten és nem is katonai szinten használunk, hanem az valamilyen munkafolyamatot támogat egy vállalkozásnál. Ilyen területek: 

 • filmipar
 • mezőgazdaság:
  • permetezés
  • vadkár-felmérés
  • növény- vagy talajállapot elemzés (kultúra fizikai állapota)
 • Biztonságtechnika és polgárvédelem
 • napelem tisztítás, napelemparkok felmérése (pl. hőkamerával látni a hibás paneleket, vagy túlhevült részeket…)
 • tetőtisztítás
 • építőipari felmérés
 • területbejárás, földmérés (tudnád mennyi földmérés munka van egy nap az országban!!!)
 • Energetika felmérések
 • AI technológiákkal szerelt kamerák

Erre fogunk építeni!

Mit mutatnak az előrejelzések, piackutatások? 

Már most egy 100 milliárd dolláros piacról beszélünk, amiben a leggyorsabban növekvő szegmens, az ipari drónozás: 

A felhasználási területben a rangsor:

Forrás: GoldmanSachs

Milyen hazai vállalkozásban gondolkodhatsz ipari drón területen?

 • Szolgáltatás: Ezen a területen tehát te magad megveszed a drónt, kitanulod annak használatát és különböző területeken nyújtasz szolgáltatást, mint a fenti felsorolásban a mezőgazdaság, építőipar (ez a kettő szegmens a legnagyobb), és olyan területeken is lehet munkád, mint a napelemparkok tisztítása, felmérése. A piaci szereplők egyre nagyobb igényt mutatnak az ilyen területek iránt. Egy ilyen drón irányítása, az adatok elemzése nagyobb szakértelmet kíván (meg lehet tanulni), tehát a cégek ezért is nyitnak a szolgáltatók felé. Ebbe beletartozhat az is, hogy a céged megveszi, majd bérbe adja a készüléket, de egészen biztosan mindkét fél (főleg a megbízó) úgy gondolja nálad van jobb kezekben. A szervízben pedig segít az ABZDrone csapata.
 • Kereskedelem: Természetesen a másik oldalon is igény mutatkozik, vagyis ipari drónok iránt megnőtt az érdeklődése a hazai szereplőknek. A mezőgazdaságban és az építőiparban kimagasló eredményeket lehet felmutatni az ipari drónok használatánál, de egyéb más területen is. 
 • Ipari drón szakember, adatelemző, szoftverhasználó: Miközben készítettem elő a cikket, beszélgettem iparági szereplőkkel, akik használhatnak ipari drónokat. Rájöttem, hogy bizony ott van az a terület is, hogy mivel technológiáról beszélünk egy szakember pozíció, terület is kialakul. Kezelni kell szoftvereket, összehangolni a technikát és még sorolhatnám mennyi területet érint, de ezzel még a későbbiekben fogunk foglalkozni. 

Hamarosan a fenti területeket részletesebben is megismerheted. További anyagokkal készülünk ipari drónra épülő vállalkozás témában.

Indítsd el a drónos vállalkozásodat az ABZ Drone segítségével! Mennyibe kerül elindítani?

Ahogy beszélgettem a csapattal az az érzésem volt, hogy igazából teljesen 0-ról is tud valaki ezzel foglalkozni. Drónképzés + beruházás 1-1,5 millió forinttól már elérhető, ami ahhoz képest, hogy milyen potenciál van benne, nem is nagy összeg. Persze, akik ennél komolyabb lehetőségre utaznának rá, azok akár több 10 millió forintos befektetéssel sokkal nagyobbat profitálhatnak az ipari drónok térhódításából. A cég kínálatában a világ legnagyobb dróngyártóinak teljes ipari palettája elérhető. Amiért még partnerként ajánlom az ABZ Drone-t, mert az oktatáson kívül szervizeléssel is foglalkoznak, így még egy kockázati tényezőt minimalizálni tudunk, akár a szolgáltató szektorba, akár a kereskedelembe, vagy akár szakértőként vágunk bele. Amennyiben részletesebben is elmerülnétek a témában akkor ajánlom figyelmetekbe az ABZ Drone weboldalát. Nekem a csapat minden felmerülő kérdésemre készséggel válaszolt a témában.

Itt vannak a linkek, információk még, ami meggyorsítja és megkönnyíti az indulásodat:

Cikkek:

Forrás: Goldman Sachs

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!