Ismét rekordár közelében a bitcoin, mutatjuk miért

Dátum

Megosztás

Emlékszik még valaki a bitcoinra? Tudjátok, ez volt az a digitális valami, ami 2017-ben csillagászati magasságokba emelkedett, majd hamar össze is zuhant az árfolyama, húszezer dollárról háromezerig esett. Most visszatért, cikkünk születésekor 19 400 dollárnál jár, ám egészen más fűti a mostani rallyt, mint három évvel ezelőtt. Kisbefektetők helyett nagyok, hisztéria helyett hosszútávú gondolkodás, divat helyett pénzügyi racionalitás.

Bizony 2017-ben még a csapból is a bitcoin folyt, most viszont alig hallhatunk róla. Ha megnézzük a Google Trends statisztikáit, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt hónapokban szinte alig mozdult a grafikon, távolról sincs meg az az érdeklődés, amit egykor láthattunk. Akkor mégis miért emelkedik az ár? Először lássuk, hogy ki és pontosan mit mondott a Bitcoinról az utóbbi időben, majd nézzük meg a lehetséges okokat.

Az elmúlt 1 évben a Google-ben így alakult a bitcoin keresőszó népszerűség

Google Trends keresések a bitcoin kulcsszóra az elmúlt 12 hónap során.

Paul Tudor Jones

A legendás mainstream befektető több milliárd dolláros portfóliót kezel, márciusban fektetett először bitcoinba, nemrég pedig azt mondta, hogy „még annál is jobban tetszik” a kriptopénz, mint befektetési lehetőség, mint akkor. Elmondása szerint egyszámjegyű invesztíciót eszközölt, ki tudja, ez talán növekedhet is a -közeli- jövőben.

CitiGroup

A CitiBankot is birtokló CitiGroup igazi pénzügyi óriási, alig pár hete a cégcsoport első embere, Tom Fitzpatrick merész kijelentést tett a bitcoin kapcsán, olyasmit, amit még a terület elkötelezett hívei is ritkán mernek kimondani. 2021 karácsonyára 318 000 dolláros bitcoin árfolyamot jósol.

Stanley Druckenmiller

Még egy legendás nagybefektető, aki kiállt a bitcoin mellett, ő is tőkét tett a digitális eszközbe, sőt, azt is mondta, hogy ha az arany „működött”, akkor a bitcoin „még jobban fog”. Nagy szavak, igazán megtisztelő ez a sokáig mellőzött, sőt, számkivetett bitcoin számára.

BlackRock

Ha van olyan cég a pénzvilágban, amit nem kell bemutatnunk, akkor az a BlackRock, a CIO (Chief Information Officer) pozíciót betöltő munkatársuk arról beszélt egy interjúban, hogy a kriptopénzek „maradnak”, a bitcoin pedig átveheti az arany helyét. Szinte döbbenetes kijelentés.

PayPal

A világ egyik legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatója, a PayPal fokozatosan bevezeti mintegy 360 000 000 felhasználójának a bitcoin vásárlás lehetőségét, az érdeklődők könnyedén befektethetnek a kriptopénzbe 2021 első negyedévétől, ez is egy óriási előrelépés a piac számára.

A sor még hosszan folytatható, pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy ezek a szakértők, és ezek a cégek ennyire kedves szavakkal, és ilyen optimizmussal viszonyuljanak a bitcoinhoz. De vajon mi történt?

Koronavírus és az arra adott reakció

Bizony a koronavírus körül keresendő mindezeknek az oka, mint oly sok minden másnak napjainkban. A vírus gazdasági válságot okozott, a válságra adott -rutinszerű- reakció pedig nem más, mint a pénznyomtatás. Ez azonban komoly pénzügyi kockázatot hordoz magában, inflációhoz, sőt, akár hiperinflációhoz is vezethet. Legalábbis elméletben, hogy pontosan mi fog történni a következő évek során, azt senki sem láthatja pontosan előre.

Az viszont biztos, hogy pénzt nyomtatni bármikor, bármennyit lehet, a bitcoinnak viszont véges mennyisége van, 21 000 000 létezhet, egyetlen eggyel sem több. Ez egy olyan tulajdonsága a kriptopénznek, ami sok, hosszútávon több éves, évtizedes távlatban gondolkodó befektető számára vonzó.

Jogosan merül fel az olvasóban az arany, mint befektetési lehetőség, a helyzet azonban az, hogy az arany mennyisége nem véges, újabb és újabb lelőhelyek kerülnek elő folyamatosan, a kitermelés távolról sem ért véget. Az arannyal szemben nagy előnye a bitcoinnak a könnyű transzferálhatóság, csupán néhány kattintás, és máris gazdát cserélt némi BTC.

A válságra adott reakció hatására a világ alternatív befektetési lehetőséget keres, a bitcoin most igazán kapóra jön mindenkinek. Igazolódni látszik a rejtélyes alapító, Satoshi Nakamoto elképzelése, tíz év után a bitcoin kezdi megtalálni a maga helyét a világban.

Ma este csúcsár váró bulit tart a hazai kriptopénz közösség, hiszen ki tudja, lehet, hogy még ma ismét elérjük, és meg is haladjuk a 20 000 dolláros korábbi rekordot. Érdekes előadásokkal is várunk mindenkit, tartsatok velünk ma este 20:00-kor!

A bitcoin friss árfolyamgrafikonja:

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.