KATA adózás tudnivalók, szabályok

Dátum

Megosztás

A Minner 200 vállalkozási ötletét átolvasva biztosan kedvet kapsz ahhoz, hogy elindítsd a saját vállalkozásod, amennyiben még nem vagy vállalkozó. A KATA adózási forma kezdő vállalkozók számára különösen vonzó lehet az egyszerűsége, átláthatósága és persze az összege miatt. Munka mellett havi 25 000 forint, főállású vállalkozóként havi 50 000 forint és az adó nagy része letudva. Soha ilyen könnyen még nem indíthattunk vállalkozást, a KATA adózási forma igazán megkönnyíti ezt. Mindenképpen ajánlom, hogy először könyvelővel beszélj arról, hogy az általad választott tevékenységi körre vajon melyik forma lenne az ideális.

Akár még a beszélgetésetek előtt, de azt mondom azután is érdemes átolvasnod ezt a cikket, ha a könyvelőd a KATA adózási formát javasolja. Nem kell, hogy vállalkozóként egy könyvelő tudásával rendelkezz, de egy sikeres vállalkozó felelősen gondolkodik, legalább nagy vonalakban ismeri a vállalkozása ügyeit.

Mi is az a KATA?

A kisadózó vállalkozók tételes adóját – röviden KATÁ-t – a kis- és középvállalkozások adózási feltételeinek javítására alkották meg, konkrétan a 2012. évi CXLVII. törvény rendelkezik róla, ha bővebben utána szeretnél olvasni.

A KATA összege – ennyit fizetsz havonta

Leggyakrabban az 50.000 Ft-os tételes adóról hallhattál, ezen kívül még 25.000 Ft és 75.000 Ft is lehet havonta a KATA összege.

Ha van heti 36 órát elérő munkaviszonyod, akkor 25.000 Ft a KATA összege, amennyiben nincs, akkor 50.000 vagy 75.000 Ft, utóbbi választható opció. Mire jó a magasabb KATA? Nyugdíj előtt érdemes váltani rá, illetve ha hosszabb táppénzre kényszerülsz, akkor a magasabb KATA magasabb táppénzt is jelent. Én nem alapoznám csak erre a nyugdíjas éveim.

Mit jelent az, hogy tételes adó?

Gyakorlatilag ezekkel az összegekkel minden járulékot és fizetendő adót kiváltasz az adott időszakra. Értsd: nem kell fizetned ezt mind a vállalkozásodban, ami egyébként egy induló cégnél tetemes összeg lehet, egy biztos, többszöröse a havi 50 000 forintnak. Mit fed le a KATA úgynevezett tételes adója?

 • személyi jövedelemadó
 • osztalékalap után fizetendő adó
 • társasági adó
 • személyi jövedelemadó
 • járulékok
 • egészségügyi hozzájárulás
 • szociális hozzájárulási adó
 • szakképzési hozzájárulás

A KATA mellett az üzleti tervedben még kalkulálnod kell majd a helyi iparűzési adóval (több településen ez fix összeg, vagy a bevételed 2%-a) és az éves kamarai hozzájárulással, ami 5.000 Ft.

Érdemes összehasonlítani a KATA szerinti és az alkalmazotti bér adózás utáni eredménye közötti különbséget, meg fogsz döbbenni. Na persze a KATÁ-nak is vannak hátrányai, mint pl. a KATA keret vagy épp az, hogy nem tudsz költséget elszámolni.

Határidők

A vállalkozást nem kötelező, de érdemes a hónap elején indítanod, mivel egész hónapra fizeted a KATA-t.

A tételes adót a tárgyhónapot követő 12. napig kell megfizetni.

Az adóévet követő év február 25-ig szükséges az adóbevallásod leadni. Ha megszűnik az adóalanyiság, akkor 30 napon belül kell ezt megtenned (értsd megszünteted a KATA-t).

A KATA keret

Éves 12 millió Ft, ez az az árbevétel, ameddig a KATA lefedi a fent felsorolt adókat, járulékokat. Ha a keretet túlléped, 40%-os különadót kell fizetned a 12 millió feletti részre. Érdemes tervezned, figyelned és a könyvelővel egyeztetni, ha lehetséges a túllépés. De ha utána számolsz ez is elég jó ajánlat, és a legtöbb tevékenységnél még így is jobban jársz. Sőt váltani is tudsz a KATA-ról, szóval tekintheted egy jó dobbantónak, és még meg is tudsz élni. Ha év közben lettél KATA-s vagy szünetelteted a működésed, akkor arányosítani kell ezt a keretet. Tehát július 1-jén lettél KATA-s, akkor 12 millió helyett 6 millió a kereted, arányosítunk.

Költségek elszámolása? – Ez nincs

Mivel fixen fizeted a tételes adót, ami mindent kivált (tudod, a havi 50 000), így nincs értelme költség elszámolásnak, sőt még a 12 millió feletti résznél is úgy van, hogy az afeletti bevétel 40%-át adózod.

ÁFA vagy nem áfa

Ezzel is foglalkoznod kell. A legtöbb KATA-s vállalkozás alanyi mentes ÁFA kört választ. Azaz amikor értékesítesz egy terméket, vagy szolgáltatást, akkor a végösszeg nem fogja tartalmazni az áfát, azt nem kell bevallanod, befizetned…
Választhatod az Áfa kört is, ez olyankor érdemes, amikor magasak a költségeid, vagy például kereskedelemmel foglalkozol.

Tevékenységi kör választás (ÖVTJ szám), engedélyek

Meg kell keresni, hogy melyik a legjobban a tevékenységedhez illő ÖVTJ szám (Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke). Egyrészt a könyvelőd majd tud segíteni. Másrészt:

Vajon kell engedély a vállalkozásod tevékenységi köréhez, vagyis a vállalkozásod működéséhez? Itt tudod megnézni! Új vállalkozás indításánál, vagy bővítésénél mindig ellenőrizd, hogy kell-e engedély hozzá, vagy bejelentési kötelezettség! Engedély esetében részletezi az alábbi weboldal, hogy kell-e hozzá végzettség, vagy mit is kell csinálni. Mázli, hogy van már ilyen weboldal, ahol ez kikereshető! Amikor ügyfél, vagy Minner olvasó megkeres ezzel kapcsolatban, én mindig az engedelykoteles.mkik.hu oldalra irányítom. Továbbá, ha nem tisztázott még a tevékenységi kör, akkor a 1818@1818.hu-s email címen érdeklődik az ügyfél (persze én is segítek, de jobb a több forrás), jobb mint a könyvelőket zaklatni. Nézzük a gyakorlatban!

 1. Szóval felmegyünk a  https://engedelykoteles.mkik.hu/-ra.
 2. Először is kell egy TEÁOR kód, vagy a tevékenység megnevezése és ez alapján már kikutatható merre is kell keresgélnünk. Ne lepődj meg, az ÖVTJ szám, valójában a TEÁOR kódon belül van, első négy szám a TEÁOR kód, utána lévő számok már úgy egészében ÖVTJ szám (6 számjegy).
 3. Például szeretnénk elindítani egy webshopot. Ehhez a tevékenységi körünk a: 4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem (Webáruház indítás feltételeiről itt olvashatsz)
 4. Ezt látjuk az alábbi képeken. Ahol ha a pirossal kijelölt részhez X kerül, akkor érdemes a mellette lévő szem ikonra kattintani, de egyébként is, mert ott sok hasznos információt meg tudunk még a tevékenységi körrel kapcsolatban. Szóval, ha piros X-et látsz ott, akkor vagy engedély kell hozzá, vagy bejelentéshez kötött, vagy mindkettő.


   
 5. Más tevékenységi körnél ugyanígy kell eljárni.

Számlázás, bizonylatok

KATA-s ként is kötelező bizonylatolnod a vevőid felé. Érdemes azonnal online számlázásban gondolkodnod, mert könnyű adminisztrálni, könnyű kezelni és szinte a program a szádba rágja a számlakiállítást. A Billingo online számlázó amellett, hogy KATA-sként könnyen használható, rengeteg extra támogatást is ad a kisadózó vállalkozóknak.

KATÁ-s egyéni vállalkozás indítása lépésről lépésre

Keresd fel az alábbi linket: https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/egyenivallalkozasonline.html

Majd kattints: „Használom a szolgáltatást!”

A nyilvantarto.hu oldalára kerülve válaszd ki az Egyéni vállalkozás opciót.

 1. A Bejelentkezésnél után kattints az Ügyfélkapu-ra.
 2. Ki kell töltened
  1. a személyes adatokat, a székhelyre vonatkozó információkat,
  2. a főtevékenységed és további tevékenységeidet (később is bármikor hozzáadhatsz akár egy perc alatt, nem szükséges azonnal felvenni minden jövőben lehetséges tevékenységet).
 3. A következő lépésben meg kell adnod az adózásra vonatkozó adatokat.
  Itt választhatod ki pl. az alanyi adómentességet, amennyiben azzal szeretnél élni. Igényelhetsz közösségi adószámot, ha külföldre is számláznál, de ezt megkérheted később is az adóhivataltól.
 4. A Kisadózók tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatokra a válasz: Igen. Ezzel jelented be magad a KATA alá (erre nagyon figyelj, hogy ki legyen választva!).
 5. Majd jelöld be, hogy fő- vagy mellékállású vállalkozó leszel-e.
 6. Végül ellenőrizheted az adataid, ez után következik a nyilatkozattétel, végső ellenőrzés és kész is vagy!

Kinek ajánlott a KATA adózás?

Leginkább annak, aki kis költséggel működteti a vállalkozását. Lehetsz KATÁ-sként alanyi adómentes vagy ÁFA körös. Az előbbi esetben adómentes számlát adsz, azaz 27% áfa nélkül, viszont így a kiadások után nem igényelhetsz vissza ÁFÁ-t. Hogy Neked melyik éri meg, abban a könyvelőd fog tudni segíteni.

Akkor érdemes elgondolkodni az ÁFA körös adózási formán, ha a vállalkozásod nagy kiadással működik, illetve olyanoknak számláznál többségében, akik ÁFA körösek.

A színlelt munkaviszony és a KATA kapcsolata

Egy munkáltató nagy rizikót vállal, ha a munkavállalóját KATA-sként alkalmazza. A törvény felsorol 7 feltételt. Ha 2 teljesül, akkor már nem lehet szó a leplezett munkaviszonyról. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke érthetően fogalmazza meg:

 • „Dolgozz valakivel együtt!
 • Legfeljebb a bevételed fele származzon nagy kuncsafttól!
 • Dolgozz önállóan!
 • Dolgozz otthon, vagy a saját irodádban, műhelyedben!
 • Dolgozz a saját eszközeiddel!
 • Dolgozz a saját munkarended szerint!
 • Dolgozz máshol, teljes munkaidőben!

Ne feledjük, 7-ből 2 elégséges, azzal, hogy a 3. és a 6. pont a felek nyilatkozatán és a körülményeken múlik.”

Mire figyelj különösen KATÁ-sként?

 • A tervezés során legyél tekintettel a 12 milliós keretre, beszélj a könyvelőddel!
 • Időben fizesd be a KATA-t, tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig.
 • A számlán fel kell tüntetned, hogy kisadózó vagy, az elmaradásáért mulasztási bírsággal sújthat az adóhivatal.
 • Ha az adóévben az üzleti partneredtől (kivéve egyéni vállalkozásnak nem minősülő magánszemélytől) legalább 1 millió Ft értékben bevételt szerzel, akkor adatszolgáltatási kötelezettséged keletkezik.
 • A bújtatott munkaviszony kizárására, a 7 feltételből legalább 2 teljesüljön!
 • 2020. július 1-től online adatszolgáltatási kötelezettséged lép életbe, ha belföldi vállalkozás részére számlázol. Ezért érdemes olyan online számlázót használnod, mint a Billingo, mert így könnyedén be tudod küldeni a számlaadaidat majd a NAV-hoz. Erről itt olvashatsz: NAV online adatszolgáltatás tudnivalók, teendők, számla beküldés 2020

Merre tovább? Ez kell még neked. Olvasd el őket

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!