Kezdő vállalkozók digitális eszközei (ingyenesek). A képszerkesztéstől a weboldalon át az automatizációig

Dátum

Megosztás

Ha már vállalkozó leszel, akkor természetesen a digitális megoldásokat érdemes górcső alá venni. A statisztikák is azt mutatják, hogy a digitális megoldásokat használó cégek sokkal több nyereséget tudnak felmutatni és gyorsabban növekednek. Az elején egyébként is küzdesz majd azzal, hogy nincs tőke elég munkaerőt felvenni, tehát a feladatokat hatékonyabban kell elvégezni, amire az online megoldások jók lehetnek. Figyelem! Lesz olyan a listában, amit ismerhetsz is, továbbá nem célunk teljes útmutató készíteni most a cikkben minden eszköz használatával kapcsolatban. A lényeg, hogy tudsz mihez nyúlhatsz, vagy tudod mihez nyúlj.

A példában szereplő digitális eszközök bővített funkciója általában fizetős. De így is alacsony összeg, aki ezeket nem tudja kitermelni annak igazán érdemes átgondolnia mivel tud több pénzt keresni a vállalkozásával. Alacsony összegű havidíjuk van.

Képszerkesztés – Mindenki ezt használja: Canva

Természetesen ott van az Adobe-nak a Photoshop rendszere, de egészben biztosan nincs időnk arra, hogy megtanuljuk úgy használni, hogy elég gyorsan készítsünk képeket. Sőt grafikusnak sem akarjuk kiképezni magunkat. Nos itt jön képbe a Canva.com, amit egyébként sok kis és nagy vállalkozás is használ, sőt mi is imádjuk.

Weboldal: canva.com
Ár: ingyenes , plusz kiegészítőkért kell fizetni.

 • Számítógépen és mobilon is tudod használni.
 • Sablonok tömkelege vár rád, hogy ne neked kelljen kitalálni mindent. Mi imádjuk egyébként, mert nagyon izgi sablonokat találunk, amit csak át kell szerkeszteni.
 • Rengeteg plusz képi elemet, piktogramot, képet, szöveget be tudsz emelni, átszerkeszteni.
 • Könnyű felhasználói felület, nem kell mélyebb digitális tudás a használatához
 • Közösségi média képek készítésére (fix méretekkel, Instagram, Facebook…), prezentáció, névjegykártya, szórólap készítésére is alkalmas. Sőt olyan minőségbe is lementhetőek az anyagot, hogy a nyomda is tudja használni (pl. szórólap esetében).
 • A rendszer magyarul használható.
 • Fizetős verziójában bővítetten elérhetőek a képek, grafikák, piktogramok

Ha szeretnél eggyel mélyebbre menni, akkor van egy cikkünk: Elragadó képek készítése Photoshop tudás vagy grafikus nélkül – Canva.com

Weboldal

Ha szolgáltatást nyújtasz, vagy akár kivitelező vagy, helyi üzlet akkor legtöbb esetben egy alap bemutatkozó vagy sales típusú weboldallal fogsz indulni. Ezekhez kapcsolódóan a következő megoldásokkal fogsz találkozni:

 • WordPress – A tárhelyszolgáltatód, mint például a tarhely.eu -nál a tárhelyedre teszik fel ezt a weboldal kezelő rendszert (CMS).
  • Kell hozzá némi gyakorlás és tudásmegszerzés, hogy WordPress weboldaladat be tudd indítani. Programozói tudás nélkül, vizuális szerkesztő felületen keresztül tudsz weboldalt készíteni, szöveget módosítani, képet feltölteni, weboldal dizájnt módosítani.
  • Sok weboldalkészítő is ezt ajánlja, ezt használja, ezzel készít neked weboldalt a legtöbb esetben.
  • Sok sablon áll rendelkezésre, ami meggyorsítja a weboldal készítést
  • Funkciókat tudsz hozzáadni a weboldalhoz, ezt pluginoknak hívják (vagy bővítménynek) a rendszeren belül. Ilyen bővítmény például a WooCommerce amivel webshopot tudsz a weboldalból csinálni, vagyis e-kereskedelmi funkciókkal felvértezni (termék, rendelés kezelés…)
  • A weboldal kezelőfelületén csak mondhatni kattintgatni kell az egyes weboldal elemek között.
   Itt meg tudod tanulni: WordPress weboldal készítés online tanfolyam
  • Hátránya: Kell hozzá némi rutin, míg jól fogjuk használni és a rendszert folyamatosan frissíteni kell, néha tud meglepetést okozni.
 • Wix.com – Angolul használható weboldal készítő rendszer. A WordPressnél egyszerűbb megoldás, szintén vizuális szerkesztő felülete van. Zárt rendszer, itt nem kell a frissítésekkel bajlódni, ez óriási előnye, ám fizetős, de az árban a tárhely is benn van.
 • Landing page készítők. Sok esetben elég egy egyoldalas weboldal létrehozása. Például egy szabadúszónak, kivitelezőnek. Vagy, ha csak egy szolgáltatást akarsz árulni, hirdetni rajta. Erre a onepage.io alkalmas lehet. Ez fizetős megoldás.

Kapcsolódó cikkek a Minneren belül:

Hírlevél szoftverek

A marketinghez és az online jelenléthez hozzátartozik. Ha már most legyintesz, mert szerinted senki nem olvas e-mailt, akkor már most mondj is le a vállalkozósdiról. Mert ez óriási tévhit. Sőt az e-mail automatizmusok nemcsak a reklám e-mailekről szólnak, hanem a vevők tájékoztatásáról. Például a vásárlás, ajánlatkérés, érdeklődés utáni e-mail automatizmusok segíthetik, hogy nagyobb eséllyel költsön többet a vevőd, érdeklődőd. Itt ez azt jelenti, hogy amint megadja valaki nálad az e-mail címét valamilyen formában, akkor kap automatikusan még 3 e-mailt például 1-2 naponta.

 • Mailerlite – egyik legolcsóbb nemzetközi megoldás, és egyben legmegbízhatóbb. Mi a Minnernél azért ezt használjuk, mert szervereikről kiküldött e-mail nagyobb eséllyel jó helyre kerül a felhasználó levelezőjében (elsődleges mappa, nem spambe…). Továbbá egyszerű a felhasználói felületet. Angolul tudod használni, de azt gondolom ez nem akadálya. Igazán könnyű automata e-maileket tudsz kiküldeni, de egyébként egy fix időpontban (akár azonnal) is tudsz kiküldeni hírlevelet az összes feliratkozódnak.
 • Mailchimp: A Mailerlite-hoz hasonló megoldás, ám kicsit drágább. Sok marketinges szereti, használja, kicsit felépítésben bonyolultabb mint a Mailerlite, ám emiatt sokrétűbb is. Weboldal: https://mailchimp.com/
 • Webgalamb – Amiért szerethetik, mert magyar megoldás. https://www.webgalamb.hu/

A témához kapcsolódó Minner cikkek:

Webshoposok, e-kereskedők eszközei

Itt természetesen egyből a webshoprendszerek, webshop motorokra kell gondolni.

 • WordPress + WooCommerce: Sokat választják ingyenes (+tárhely az fizetős) megoldásként a WordPress-t és a hozzá kapcsolódó WooCommerce e-kereskedelmi bővítményt. Az ingyenesség egyik hátránya, hogy nem olyan könnyű kezelni a rendszert, bár bele tud szokni, bele tud jönni az ember. A rendszer tud magyarul, ám így is vannak dolgok, amit le kell fordítani. Előnye, hogy mivel nemzetközi így óriási mennyiségű plusz extra funkciót tudunk rákapcsolni, módosítani az oldalt, sokkal egyedibbé szabni. A tárhelyszolgáltatódnál a WordPress rendszer telepítése utána bővítményként tudod hozzáadni a WooCommerce-t.
 • Shoptet: Ingyenes próbaverziója teljes körű webshop létrehozásában segít, bővebb funkciókért már fizetni kell havi X ezer forintnyi összeget (csomagtól függ). Egyik előnye, hogy a számlázó rendszer bele van integrálva ezért pluszban nem kell fizetni.
 • Shoprenter: A hazai piac egyik uttörője volt bérelhető webshop motorok piacán. Több olyan webshop is működik a rendszerükben, amelyek éves szinten milliárd forint forgalmat bonyolítanak le.
 • Unas: Bár harmadikként említem, de eközben az egyik legnagyobb felhasználói bázissal rendelkezik itthon, számos e-kereskedő az ő bérelhető webshop rendszerüket használja. https://unas.hu/

Feladatok kezelése, projektek vezetése

Erre lehet elsőre nem is gondolnál, de jó ha van nyoma annak, hogy mit és mikor csinálsz. Erre a különböző jegyezet applikációk csak egy ideig adnak kielégítő megoldást. Érdemes váltani feladatkezelő és projektmenedzsment megoldásokra.

Ezek közül amelyeket érdemes megnézni:

 • Trello (magyarul is tud),
 • Asana, Monday.com,
 • Planner (Microsoft – magyarul is tud),
 • JustDoo (magyar)

Hogy ezek mire jók? Tudod vezetni a teendőidet, tudsz jegyzetelni a feladatokhoz (task-okhoz), ha többen vagytok a cégnél közösen látjátok milyen feladatok vannak, ott tudtok közösen dolgozni rajta… Nem csak digitális vállalkozóknak hasznos ez, hanem minden területen használni lehet (kezdve egy fodrásztól, vagy akár duguláselhárítón át egy fuvarozó cégig).

Erről bővebben itt: Projekttervezés, vállalkozás vezetése Trello-ban. Projekt menedzsment használata

Számlázás

Ha már digitalizáció, akkor nem mehettünk el mellette. Hazai piacon két nagy piaci szereplő juthat egyből eszünkbe: Szinte „vallási” kérdést is csinálnak a felhasználók, vannak billingo pártiak és számlázz.hu pártiak. Nehéz döntés. Én azt tanácsolom, amit minden más megoldásnál is. Próbáljuk ki mindkettőt és amelyik kézre áll azt használjuk.

Lehet a felületükön is kiállítani számlát de az igazi digitalizáció az, amikor a saját rendszered küldi át a vevő adatait és automatikusan kiállítja a számlát az adott számlázó rendszer. Mi így használjuk, de van egy-két számla, amit mi is a felületre belépve állítunk ki.

 • Billingo – billingo.hu – Náluk amit kiemelnék az az óriási könyvelői kapcsolatok. Igazán nagy támogatói közösséget hoztak létre, hiszen aki hozzájuk fordul értelemszerűen sokszor elakad adózás, könyvelés útvesztőiben.
 • Számlázz.hu – szamlazz.hu – Náluk főként a könnyű használhatóságot szokták kiemelni a felhasználók. Ők vannak piacon a legrégebb óta, ők a piacvezetők.
 • Mi mindkét céget használtuk már, mindkettővel meg vagyunk elégedve több ezer számla kiállítása után tudom ezt mondani.

Szerződések

Lehet online is szerződést készíteni, és kezelni az online aláírást. És most nem az ÁSZF-re gondolok, hanem mikor egy megbízási szerződést küldesz ki az ügyfélnek és ő azt online alá tudja írni.

Itt írtunk róla: Így működik az online szerződés, aláírás. E-szerződéskötés útmutató

Képek

Szükséged lesz rengeteg képre a közösségi média posztjaidhoz, vagy akár weboldaladra is. Stock foto – nak hívják azokat az előre elkészített képeket, amelyeket így használunk fel.

 • Canva.com – feljebb már említettük, itt van beépített kép adatbázis, amit ingyen tudsz használni.
 • Unsplash.com – Igazán jó képek vannak itt is, sőt talán itt vannak a legminőségibb képek.
 • Pexels és Pixabay – nem a legminőségibb képek, de ingyen vannak és rengeteget találsz.
 • Envato Element – ez már fizetős, de azért ajánljuk mert jó minőségű képekhez jutsz miközben havonta korlátlanul tudsz letölteni az előfizetéshez kapcsolódóan.

Merre tovább?

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!