Ki vagyok égve! Hogyan tovább? – 8 tipp a kiégés kezelésére

Dátum

Megosztás

Unom a munkát, már depressziós vagyok, önértékelésem nulla, azt sem tudom, hogy fogom a holnapot túlélni. Ismerős? Ki vagy égve, hahó! Sok emberrel megesik a munkája során, hogy végigmegy a kiégés lépésein, ami a végén teljesen tönkreteszi. Ha te is úgy érzed, hogy sziszifuszi, amit csinálsz, nem jutsz egyről a kettőre, akkor jó helyen vagy. Segítünk, hogy kitörj ebből, és újra flow állapotban legyél! 

Itt ismételten szeretném ajánlani neked az előző cikkben is megemlített könyvet. Ez nem más, mint Bíró Bence Péter könyve, a Business Burnout Biblia. 

A következő ízelítőt írja a könyv: “Az üzleti stressz nem válogat. Zátonyra futó kapcsolatok, csökkenő teljesítmény, valamint a fizikai és lelki megbetegedések járnak a nyomában. A Business Burnout Biblia két évnyi kutatómunka és több száz tudományos kutatás elemzésének eredménye. Egy kötet, mely merőben új, gyakorlatias nézőpontból mutatja be a munkával járó üzleti stresszt és segít annak megelőzésében, kezelésében.”

A cikkben utánajártunk annak, hogy milyen kutatások vannak, illetve szakértők mit javasolnak a kiégésre.

Persze van a kiégésnek olyan szintje, amit nem szabad félvállról venni, ha úgy érzed, hogy a cikk nem visz előre, fordulj szakemberhez, aki tud benne segíteni.

Gyors visszatekintés

A kiégésről szóló kétrészes cikksorozatunk első részében arról volt szó, hogy mi is tulajdonképpen a kiégés, milyen fázisai vannak, és hogyan lehet megelőzni. A kiégés olyan állapot, amely a krónikus munkahelyi stressz eredményeként értelmez a WHO, amit nem sikerült sikeresen kezelni. A munkahelyi kiégést a szervezet betegségnek tartja. 

5 fázisa van: “Nászút fázis”, kezdődő stressz fázis, krónikus stressz fázis, a kiégés, és a krónikus kiégés. Ezek a lépcsők az új motivációtól egészen odáig tudnak fajulni, hogy depressziót, alacsony önértékelést okoznak. Az utolsó kettő fázisba nem szabad eljutni, viszont ha már ott vagy, akkor megnézzük, hogy juss ki belőle. Nyugi, sikerülni fog!

Hogy jussak ki a kiégési fázisból?

A kiégésből kijutni hasonlóan fogsz tudni, mint ahogy megelőzni. Ha még nem tetted, olvasd el a korábbi cikkünket, amely a megelőzésről szól, próbáld ki az ott említett módszereket. Ebben a cikkben további tippeket kapsz, hogy a kiégést legyőzhesd.

Törj ki a rutinodból

Ha valamit nagyon unsz csinálni, csináld máshogy, vigyél bele egy kis színt. Ahogy a korábbi cikkben is volt róla szó, a nagyok közül Bill Gatesnek nincs napi rutinja, minden nap úgy megy be dolgozni, hogy ma valami újat fog csinálni. Persze, Bill Gatesnek könnyű, a Microsoft nélküle is üzemelne, de hogy csináld te? Például unod becsomagolni a termékeid? Próbálj ki új csomagolási technikákat, nézz akár videókat kreatív csomagolásokról, amit utána tudsz hasznosítani. Reggel a kávéfőzés helyett egyél egy almát, a liftezés helyett lépcsőzz.

Minden napba vigyél egy kis újdonságot, nem kell nagy dolgokra gondolni.

Tarts szünetet

Érdemes néha leválni kicsit a vállalkozásról, és a day-to-day munkát abbahagyni. Lehet, hogy a kiégésed a jel arra, hogy a kollégáidnak nagyobb felelősséget adj – legyen ez a motiváció arra, hogy elengedd a mikromenedzselést! Vagy keress egy virtuális asszisztenst, aki segít terhet levenni a válladról. Ő nem “Mancika” lesz, aki lefőzi neked a kávét, de mondjuk az adminisztrációt rá tudod bízni. 

Relaxálj, találj időt, foglalkozz magaddal

A mentális egészséged ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészséged. Egy Gallup felmérés szerint 3 vállalkozóból 1 szenved depressziótól, és még magasabb számban, 65% alvászavarban. 92 százalékuk ugyanolyan fontosnak tartja a mentális és fizikai egészséget, mégis uralkodó betegség a kiégés. Ja, és a legjobbat még nem mondtam. 97%-a a vállalkozóknak a cégének jövőjén is stresszel. Ha a 3%-ban vagy, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad, de valljuk be, nem nagy rá az esély. Nyilván egy kis szintű stressz egészséges, és nem azt mondom, hogy ne foglalkozz a céged jövőjével. Viszont ha már egy bizonyos stressz-szinten túl többet árt, mint használ.

Találj magadnak elfoglaltságot

Ninja vagy a konyhában?  Menj el egy önkéntes konyhába besegíteni akár a munkáddal, akár a recepteddel. Sőt, mondok jobbat, amihez nem is kell nagyon értened plusz dolgokhoz, mégis kikapcsol. Jelentkezz önkéntes szemétszedőnek erdőkbe, folyók mellé. Ez is sokat tud segíteni neked.

Tölts időt a szeretteiddel

Menj el egy rég nem látott ismerősöddel kávézni egyet, vidd el egy játszótérre a gyermeked, menjetek el festőtanfolyamra a pároddal. Fontosak a munkádon kívüli társas kapcsolataid, ezeket ne hanyagold el, sőt, alakíts ki újakat!  

Vedd vissza az irányítást

Ha úgy érzed, csapdában vagy, és nem tudsz feljebb lépni a ranglétrán, próbáld ki más környezetben a vezetői képességed, ezzel elérsz egy célt – szervezd meg a szomszédod garázsvásárát, készítsd el a futóklubbod új útvonaltervét, ajánlj könyvet a könyvklubban. Lehet, hogy az ügyfeleid diktálják a tempót neked, itt végre te tudod. 

Csinálj valami újat ma és boldogabb leszel holnap

A New York egyetem 2020-as kutatásából kiderült, hogyha valami újat csinálunk ma, attól boldogabbak leszünk holnap. És a legjobb az egészben: a flow élmény is boldogít, amitől pedig sokkal produktívabb leszel. Tehát ha készítesz valamit ma, akkor boldogabb és produktívabb leszel holnap, így ez egy win-win szituáció. Te is nyersz, mert érezni fogod, hogy előre haladsz, az ügyfeleid is boldogabbak, mert nem érzik a kényszert a munkádon, és boldog is leszel.

Legyenek céljaid

A végére megérkeztünk talán a legfontosabb ponthoz. Tűzz ki magadnak kisebb-nagyobb célokat, amiket teljesítesz. Csinálj fizikálisan a naptáradból magadnak egy céllistát, ahol jelölöd a kisebb és nagyobb céljaid. A legjobb érzés lesz kipipálni azt, amivel megvagy. Utána pedig tudsz fókuszálni a következőre. Miért kell fizikálisan meglennie? A kiégés és az út maga a flow élmény! A flow állapot azt jelenti, hogy amit csinálunk, azt játékos lelkesedéssel tesszük, optimisták vagyunk, és a körülmények pozitívan hatnak a produktivitásunkra. Persze, a boldogság nem egy egyszeri pillanat, hanem egy hosszabb út alatt átélt érzés. De fontos a lezárás is, és a rendszeres sikerélmény. Ezt meg tudod egy pipával oldani. Nálunk a Minnernél egy taskot tudod milyen jó érzés complete-re tenni? Pedig az út is sikerélmény végig!

Tanult tehetetlenség jelensége

Mi is ez? A pszichológiában az a mentális állapot, mely során az egyén az egymást követő kiszámíthatatlan negatív ingerek hatására feladja, hogy azokat megpróbálja elhárítani, még akkor is ha elkerülhetőek lennének, mert arra a meggyőződésre jut, hogy nem képes ezeket az averzív ingereket befolyásolni. Oké, ez a definíció. De ez mit is jelent? Ha folyamatosan negatív ingerek érnek, vagy csak nem látod az alagút végét, akkor beletörődsz, mert úgy érzed, nincs ráhatásod. 

De ez hogy kapcsolódik ide? A kutatásban arra az eredményre jutottak, hogyha sokáig nem ad valami sikerélményt, feladjuk a próbálkozásunkat. Ez a mindennapjainkban is fellelhető, biztos neked is volt már olyan gondolatod, hogy “minek próbáljam meg, úgyse sikerül”. Szerinted aki sikeres nem érezte még így? Dehogynem, sőt, sok nagy név bele is bukik a projektek egy részébe. Viszont addig próbálkozik, ameddig valamelyik sikeres nem lesz, és azzal be tud robbanni. Seligman, a kutatója a jelenségnek, azt magyarázza, hogy ezeknek a negatív várakozásoknak sok eredménye lehet, mint például az alacsony önértékelés, folyamatos kudarcélmény, levertség vagy fizikai rosszullét, depresszió. Hogy lehet ebből kilépni? Ugyanúgy, mint a kiégésből. Nem viccelek, tényleg ennyi a kulcs, a fentebb leírtak segíteni fognak. 

Épp az odafelé vezető úton vagy? Vagy már benne vagy? Nyugi, a kiégést tudod kezelni. Ne hagyd, hogy tönkretegyen! 

Kapcsolódó tartalmak:

Források: ABC, Wikipédia, Forbes

Kiemelt kép: Canva

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.