Könyvvizsgáló kell nekem?! Mikor, hogyan, meddig tart

Dátum

Megosztás

Jó érzéssel tölt el, amikor elérjük a több száz milliós forint forgalmat a cégünkben. Természetesen ilyenkor már ildomos profitot is termelni. Elérhetünk egy összeghatárt, ami felett már a jogszabályok is mondják (köteleznek rá), hogy: “hahó, erre a cégre figyelni kell”! Valójában egy újabb ellenőrző pontnál vagyunk a hazai gazdasági környezetben. 

Ez pedig a könyvvizsgálat

Jogszabályban meghatározott éves forgalom felett kötelezettek vagyunk könyvvizsgálatra, mely szükséges ahhoz, hogy megfelelő gazdasági környezetben tudjunk tevékenykedni. Több olyan cégnél is láthatunk könyvvizsgálattal alátámasztott beszámolót, akikre valójában nem vonatkozik a jogszabályi kötelezettség. Ezek közül többen startupok, vagy nemzetközi céges partnerekkel rendelkeznek, vagy éppen cégeladás előtt állnak. Nézzük is meg részletesen mit kell erről tudni!

Szakmai segítséget kértünk az Auditron Kft -től, akik teljeskörű auditálási szolgáltatást nyújtanak vállalkozások számára, könyvvizsgálatot, továbbá cégértékeléssel is foglalkoznak.

Mikor kötelező a könyvvizsgálat? 

A számviteli törvény (155. §) írja elő a könyvvizsgálati kötelezettséget minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak.

Akkor nem kötelező a könyvvizsgálat a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak, amennyiben:

a) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és

b) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

Kacifántos a megfogalmazás, mert valójában amennyiben 300 millió felett van az átlag forgalom az elmúlt 2 évben, akkor kötelező a könyvvizsgálat, még akkor is, ha csak 1 fő dolgozik a cégben. Ahogy az irodában beszélgettünk róla, 50 főnél pedig furcsa lenne, ha az árbevétel nem érnél el a 300 millió forintot, mert szinte a bérek, járulékok összege legalább kiteszik a 300 milliós határt (jó, ha keres a cég valamit). 

Továbbá a számviteli törvény szerint a tárgyévi üzleti év mérlegfordulónapján fennálló, 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt köztartozás jár könyvvizsgálati kötelezettséggel.

Önként is lehet könyvvizsgálót alkalmazni

Amennyiben nem vonatkozik rád a fenti jogszabályi kötelezettség, akkor is igénybe veheted a könyvvizsgálói szolgáltatást. Ez megtörténhet akkor, ha cégöröklés, tulajdonosváltozás, felvásárlás, vagy szeretnél tisztább képet kapni a vállalkozásod számviteli, pénzügyi folyamatairól, sőt az egész vállalkozásod működéséről. Ahogy már említettem, sok hazai startupnál, IT vállalkozásnál láttam, hogy megbíztak könyvvizsgálót a cég auditjára. Ennek oka egyrészt a presztízs, másrészt a nagyobb cégekkel való közös együttműködés előrelendítése, nagyobb bizalmat sugall. 

Könyvvizsgáló kiválasztása

Mivel a te felelősséged a könyvvizsgáló kiválasztása, ezért figyelj arra, hogy megbízható céget válassz. A megbízható cég első számú ismérve, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál nyilvántartásba bejegyezték: ha választottaddal kapcsolatban gyanú merülne fel, tagságát ellenőrizni tudod a Kamaránál is.

Tehát mi választjuk ki és mi bízzuk meg a könyvvizsgálót, nem kötelezően jelölik ki hozzánk, nem az adóhatóságnak dolgozik, hanem nekünk. 

A könyvvizsgálat célja nem a hibák felkutatása és az egymásra mutogatás. Egy megbízható könyvvizsgáló olyan, akár egy pártatlan, nagy rálátással rendelkező tanácsadó, aki a pénzügyileg stabil jövő felé tereli a cégedet.

Mit csinál a könyvvizsgáló? Milyen szakaszai vannak az együttműködésnek? 

Nagy vonalakban nézzük át, hogy kellően képbe kerüljünk a könyvvizsgáló munkájával. 

Ez nem egy év végi, egyszeri munka! 

Az évközi feladatok is hozzátartoznak a könyvvizsgáló munkájához, ezen időszak alatt történik a kockázatok azonosítása és felmérése. Ez önmagában kiteszi az egész éves munka közel harmadát. 

Na, de egyből belecsaptunk a közepébe. Először is az ajánlatadás, megbízás elfogadásával kezdődik a munka. Majd természetesen van egy olyan első szakasz, amiben a könyvvizsgáló cég megismeri a vállalkozásodat. Ennek első eleme a korábbi beszámolók, cégkivonat, cégadatok begyűjtése, majd a vállalkozásod megismerésének szakasza következik. 

A könyvvizsgáló megismeri a vállalkozásod működését (főbb vevők, bevételek forrása, főbb kiadások… ), finanszírozási hátteredet, szerződések meglétét, ágazati információkat, tényezőket. 

Majd részvétel az év végi leltározásban, könyvvizsgálati eljárások elvégzése, jogszabályi megfelelés ellenőrzése, véglegesítés, eredmények áttekintése és jelentés készítése, a szükséges belső konzultációk lebonyolítása és dokumentálása.

És kész is a könyvvizsgáló jelentés. A szakemberek persze erre mondanák azt, hogy bár ilyen egyszerű lenne, tényleg csak a leglényegesebb pontokat érintettük. 

Láthatsz valahol ilyet? Erről nyilvános dokumentum készül? Igen! 

Az éves beszámolód mellé odakerül a könyvvizsgálatról szóló dokumentum is, és a részletes jelentést a céged megkapja. A könyvvizsgálatról szóló dokumentumot a nyilvános adatbázisból, mint az e-beszámoló le tudják tölteni az emberek, vállalkozások. Sok cégnél presztízst is jelent, hogy könyvvizsgálattal alátámasztott beszámolót ad ki a kezei közül. Látható, hogy azok a vállalkozások, akik leendő cégeladásban gondolkodnak, vagy éppen külső tőkét szeretnének bevonni (befektető) a jogszabályban meghatározott feltételek alatt is igénybe vesznek könyvvizsgáló szolgáltatást. 

Több hazai startup beszámolóját átvizsgálva láttam, hogy már 100 millió árbevétel körül könyvvizsgálóval is auditálták a vállalkozásukat. 

A könyvvizsgálat az egyik legeredményesebb módszer arra, hogy megelőzz olyan kellemetlenségeket (például cégen belüli és piaci bizalomvesztést, bírságot) melyek általában számviteli hiányosságokból, hozzá nem értésből, figyelmetlenségből fakadnak.

Szüksége van a cégednek könyvvizsgálóra? 

Legyünk őszinték: a legtöbb kis- és középvállalkozót kirázza a hideg, ha könyvvizsgálatról hall. Pedig tévhit, hogy könyvvizsgálatra akkor kerül sor, ha már „baj van”. Épp ellenkezőleg – a rutinos könyvvizsgáló az egyik legjobb tanácsadód lehet az üzlet fejlesztésében. Vedd fel az Auditron Kft -vel a kapcsolatot! A cég könyvvizsgálat mellett cégértékeléssel, cégeladással, igazságügyi szakértéssel is foglalkozik. Kattints ide és vedd fel velük a kapcsolatot!

Fotó: NORTHFOLK / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!