Közösségi médiáról kollaborációs marketingre váltottak. Lush, AirBnB esettanulmány

Dátum

Megosztás

Van élet a közösségi média után? Létezik marketing a Facebook-Instagram-TikTok háromszögön túl? Két cég megtalálta, hogyan tud milliókat elérni social posztolás és Facebook hirdetések nélkül. Ez bizony a kollaborációs marketing, amikor márkák együttműködnek, hogy megszólítsák egymás közönségét – nem ritkán nagy PR értékű kampányokat hozva létre.

Figyelem: ebben a cikkben nagy cégek marketingjéről van szó. Ők már kimaxolták a közösségi médiában rejlő lehetőségeket, megvolt a tapasztalatuk, márkaismetségük, és büdzséjük, hogy a social mediát lejjebb csavarják a marketing mixben. Kis cégnél ez máshogy működik (tippek a cikk végén)!

A Lush piachódítása együttműködésekkel

Majdnem két éve, 2021 novemberében hagyta ott a Lush márka globálisan a közösségi média platformokat – megszakították az organikus jelenlétüket és a Facebook, Instagram, TikTok hirdetéseket is teljesen kivágták a marketing büdzséből. Amikor a döntést bejelentették, sokan kételkedtek benne hogyan fogják tudni elérni a célközönségüket, de a cég köszöni szépen, jól megvan, sőt.

Megtalálták azt a stratégiát, amivel a social mediát és a social hirdetéseket ki tudják váltani. Méghozzá együttműködésekkel. A virális márkakollaborációkkal a Lush a The Drum reklámszakmai oldal jelentése szerint 12 hónap alatt 15 millió font extra forgalmat generált. Ráadásul az együttműködések PR értéke megdobta a cég iránti érdeklődést, és korábban nem látott mértékben nőtt az online keresések száma a Lush-ra.

Az idén elindított 8 kollaboráció egyenként mind átlagosan 30%-os növekedést hozott az új ügyfelek számában a Lush-nak. Összességében 2022 március-június és 2023 azonos időszaka között 11,2%-al nőtt az új ügyfelek száma.

Az első nagyobb együttműködés a One Piece című japán animével volt. A japán Lush új digitális ügyfeleinek száma 71%-al nőtt, és a piacra dobás napján délután 2 óráig az összes készlet elfogyott. Azóta a legsikeresebb kollabok, meglepő módon, a Spongyabobos és a Super Mario-s volt.

Annabelle Baker márkaigazgató („chief brand officer”) azt mondta a Drumnak, tudták hogy az együttműködésekkel sikert tudnak elérni, de arra nem számítottak hogy ilyen gyorsan ekkora eredményt érnek el. Szintén meglepő ahogy az együttműködő márka partnereket kiválasztják: ha csak a kemény adatokra alapoznának, nem valószínű, hogy a globálisan 10 millió fontot elérő Super Mario kollekció megszületett volna. Adat- és trendelemzés helyett intuitívabb megközelítést alkalmaznak, sokszor egy-egy alkalmazott dob be ötletet, lát valami menőt amit megmutat a többieknek, esetleg egy lehetséges partner kopogtat be valamilyen kreatív ötlettel.

Forrás: The Drum

A Lush kollaborációs marketingjéről a Hírszemle alábbi adásában beszéltünk. Az alábbi lejátszó a releváns résznél, 10:08-tól indul:

Az AirBnB marketing platformmá alakul? AirBnB kollaborációk

Az AirBnB platformján felbukkant egy csodálatos vendégház a kaliforniai Montecitoban. Ez azonban nem egy akármilyen vendégház, a hely neve az oldalon „goop Inspired Stay with Gwyneth Paltrow”. A színésznő kozmetikai cégének marketingesei megírtak egy szívhezszóló, közepesen bullshit szöveget, viszont a végén van a lényeg: a fürdőszoba fel van töltve a termékeikkel. Ez valójában nem egy szállás, hanem egy goop reklám és az AirBnB a platform.

Nem ez az első eset, hogy sztárok, nagy márkák kihasználják az ebben rejlő lehetőséget. Februárban Seth Rogen marijuana kiegészítős vállalata a Houseplant csinált hasonlót. Összeálltak az AirBnb-vel és 3 darab egyéjszakás lehetőséget raktak ki, amiken magával Rogennel lehetett eltölteni egy estét, agyagozgatni és hát valószínűleg együtt füvezni.

A legsikeresebb példa viszont természetesen a Barbie Malibu Dreamhouse. A Mattel, a Warner Brothers és az AirBnb állt össze erre az „Only on AirBnB” kampányra, hogy a filmet promózzák. A Barbie inspirálta szállás a platform legkeresettebbje lett és tökéletesen illett a Mattel brutális marketingáradatába, ami megelőzte a filmet.

Forrás: Airbnb
Forrás: Airbnb

2020 óta az AirBnb keményen ráállt a brand- és PR alapú marketingre, mert úgy látták a social media és SEO kampányok nem működtek elég jól. Pontosabban ezek leállítása szinte semmit sem csökkentett az oldal látogatottságán. A jelenlegi fókusz az ilyen céges és celeb együttműködéseken van és az „Only on AirBnB” szlogenű kampányokon. Megcsinálták már például a házat a Sikoly filmből, Carrie Bradshaw lakását a Szex és New Yorkból, vagy épp DJ Khaled adta ki szállásként az edzőcipős gardróbszobáját. Ezek a limitált, privát luxuséjszakák nagyon sikeresen pörgetik az oldalt és kirajzolódni látszik egy új jelenség: az AirBnB a nagy márkák egy új marketing eszköze lehet.

A kollaborációs marketing segíthet az Airbnb-nek eljutnia szélesebb körű célcsoporthoz. Érdemes váltani.

Ha ugyanazzal a csalival horgászol, ugyanolyan halakat fogsz ki.

Forrás: Fast Company

Az AirBnb kollaborációs marketingjéről egy korábbi Hírszemlében beszéltünk. Az alábbi lejátszón meghallgathatod a beszélgetést (a releváns résznél, 25:55-től indul a videó):

„Dobjam el én is a közösségi médiát?”

Direkt kisarkított dolgot írtam. Gondolom azért nem tervezed egy az egyben lekapcsolni a közösségi médiát úgy mint a Lush, de felmerülhet benned, hogy ha ilyen nagy cégek nem érnek el sikereket a Facebookon, akkor te miben reménykedhetsz? Ha az AirBnb nem tud se SEO-val, se PPC-vel javítani a látogatószámon, akkor te hogyan fogsz?

Pont ezekkel az eszközökkel. Hiszen a globális márkák már elértek egy hatalmas tömeget, megismerte a nevüket a világ. Évek óta óriási büdzsével toltál a közösségi felületeken, nem csoda, hogy kimerítették ezeket a csatornákat. De te még nem! Még bőven van lehetőség ezekben a felületekben és a hagyományosabb marketing csatornákban.

„Az együttműködés, kollaboráció a nagyok játékszere?”

Egyáltalán nem! Ha inspiráltak a fenti példák, te is bátran gondolkodhatsz azon, kivel tudsz együttműködni, és keresztpromócióval egymás közönségét elérni. Talán nem fogsz tudni olyan világmárkákat megszólítani, mint a Netflix vagy a Nintendo, de biztos hogy van olyan, a tiédhez hasonló méretű cég, akivel kölcsönösen előnyös kollaborációba kezdhettek.

Kollaborációra olyan partnert válassz, aki nem a konkurenciád (vagy nem teljesen), és akivel nem fedi 100%-ban egymást a célközönségetek. Egymás terméke/szolgáltatása relevánsnak kell lennie a célcsoportotoknak, de a cél új embereket elérni.

A Minneren nemrég ilyen volt a GreenLine Cleannel közös AI pályázat. Egy közös kampányt találtunk ki, egy pályázatot, amibe a GreenLine tette a jutalmakat, mi a feladatot. A GreenLine Clean pályázatunkról itt olvashattál – ha lemaradtál róla, akkor se csüggedj, biztos lesz még hasonló:

A K&H és a Minner a következő módon tud ehhez hozzájárulni: 

  • Elindult a KOLLAB kategória a Minneren, amit a menüből is egy kattintással elérsz. 
  • K&H: üzletet ide! programjában kollaborációs partnerre találhatsz. 
  • & hamarosan még sok izgalmas újdonsággal is érkezünk!

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: AirBnB

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.