Közösségi médiáról kollaborációs marketingre váltottak. Lush, AirBnB esettanulmány

Dátum

Megosztás

Van élet a közösségi média után? Létezik marketing a Facebook-Instagram-TikTok háromszögön túl? Két cég megtalálta, hogyan tud milliókat elérni social posztolás és Facebook hirdetések nélkül. Ez bizony a kollaborációs marketing, amikor márkák együttműködnek, hogy megszólítsák egymás közönségét – nem ritkán nagy PR értékű kampányokat hozva létre.

Figyelem: ebben a cikkben nagy cégek marketingjéről van szó. Ők már kimaxolták a közösségi médiában rejlő lehetőségeket, megvolt a tapasztalatuk, márkaismetségük, és büdzséjük, hogy a social mediát lejjebb csavarják a marketing mixben. Kis cégnél ez máshogy működik (tippek a cikk végén)!

A Lush piachódítása együttműködésekkel

Majdnem két éve, 2021 novemberében hagyta ott a Lush márka globálisan a közösségi média platformokat – megszakították az organikus jelenlétüket és a Facebook, Instagram, TikTok hirdetéseket is teljesen kivágták a marketing büdzséből. Amikor a döntést bejelentették, sokan kételkedtek benne hogyan fogják tudni elérni a célközönségüket, de a cég köszöni szépen, jól megvan, sőt.

Megtalálták azt a stratégiát, amivel a social mediát és a social hirdetéseket ki tudják váltani. Méghozzá együttműködésekkel. A virális márkakollaborációkkal a Lush a The Drum reklámszakmai oldal jelentése szerint 12 hónap alatt 15 millió font extra forgalmat generált. Ráadásul az együttműködések PR értéke megdobta a cég iránti érdeklődést, és korábban nem látott mértékben nőtt az online keresések száma a Lush-ra.

Az idén elindított 8 kollaboráció egyenként mind átlagosan 30%-os növekedést hozott az új ügyfelek számában a Lush-nak. Összességében 2022 március-június és 2023 azonos időszaka között 11,2%-al nőtt az új ügyfelek száma.

Az első nagyobb együttműködés a One Piece című japán animével volt. A japán Lush új digitális ügyfeleinek száma 71%-al nőtt, és a piacra dobás napján délután 2 óráig az összes készlet elfogyott. Azóta a legsikeresebb kollabok, meglepő módon, a Spongyabobos és a Super Mario-s volt.

Annabelle Baker márkaigazgató („chief brand officer”) azt mondta a Drumnak, tudták hogy az együttműködésekkel sikert tudnak elérni, de arra nem számítottak hogy ilyen gyorsan ekkora eredményt érnek el. Szintén meglepő ahogy az együttműködő márka partnereket kiválasztják: ha csak a kemény adatokra alapoznának, nem valószínű, hogy a globálisan 10 millió fontot elérő Super Mario kollekció megszületett volna. Adat- és trendelemzés helyett intuitívabb megközelítést alkalmaznak, sokszor egy-egy alkalmazott dob be ötletet, lát valami menőt amit megmutat a többieknek, esetleg egy lehetséges partner kopogtat be valamilyen kreatív ötlettel.

Forrás: The Drum

A Lush kollaborációs marketingjéről a Hírszemle alábbi adásában beszéltünk. Az alábbi lejátszó a releváns résznél, 10:08-tól indul:

Az AirBnB marketing platformmá alakul? AirBnB kollaborációk

Az AirBnB platformján felbukkant egy csodálatos vendégház a kaliforniai Montecitoban. Ez azonban nem egy akármilyen vendégház, a hely neve az oldalon „goop Inspired Stay with Gwyneth Paltrow”. A színésznő kozmetikai cégének marketingesei megírtak egy szívhezszóló, közepesen bullshit szöveget, viszont a végén van a lényeg: a fürdőszoba fel van töltve a termékeikkel. Ez valójában nem egy szállás, hanem egy goop reklám és az AirBnB a platform.

Nem ez az első eset, hogy sztárok, nagy márkák kihasználják az ebben rejlő lehetőséget. Februárban Seth Rogen marijuana kiegészítős vállalata a Houseplant csinált hasonlót. Összeálltak az AirBnb-vel és 3 darab egyéjszakás lehetőséget raktak ki, amiken magával Rogennel lehetett eltölteni egy estét, agyagozgatni és hát valószínűleg együtt füvezni.

A legsikeresebb példa viszont természetesen a Barbie Malibu Dreamhouse. A Mattel, a Warner Brothers és az AirBnb állt össze erre az „Only on AirBnB” kampányra, hogy a filmet promózzák. A Barbie inspirálta szállás a platform legkeresettebbje lett és tökéletesen illett a Mattel brutális marketingáradatába, ami megelőzte a filmet.

Forrás: Airbnb
Forrás: Airbnb

2020 óta az AirBnb keményen ráállt a brand- és PR alapú marketingre, mert úgy látták a social media és SEO kampányok nem működtek elég jól. Pontosabban ezek leállítása szinte semmit sem csökkentett az oldal látogatottságán. A jelenlegi fókusz az ilyen céges és celeb együttműködéseken van és az „Only on AirBnB” szlogenű kampányokon. Megcsinálták már például a házat a Sikoly filmből, Carrie Bradshaw lakását a Szex és New Yorkból, vagy épp DJ Khaled adta ki szállásként az edzőcipős gardróbszobáját. Ezek a limitált, privát luxuséjszakák nagyon sikeresen pörgetik az oldalt és kirajzolódni látszik egy új jelenség: az AirBnB a nagy márkák egy új marketing eszköze lehet.

A kollaborációs marketing segíthet az Airbnb-nek eljutnia szélesebb körű célcsoporthoz. Érdemes váltani.

Ha ugyanazzal a csalival horgászol, ugyanolyan halakat fogsz ki.

Forrás: Fast Company

Az AirBnb kollaborációs marketingjéről egy korábbi Hírszemlében beszéltünk. Az alábbi lejátszón meghallgathatod a beszélgetést (a releváns résznél, 25:55-től indul a videó):

„Dobjam el én is a közösségi médiát?”

Direkt kisarkított dolgot írtam. Gondolom azért nem tervezed egy az egyben lekapcsolni a közösségi médiát úgy mint a Lush, de felmerülhet benned, hogy ha ilyen nagy cégek nem érnek el sikereket a Facebookon, akkor te miben reménykedhetsz? Ha az AirBnb nem tud se SEO-val, se PPC-vel javítani a látogatószámon, akkor te hogyan fogsz?

Pont ezekkel az eszközökkel. Hiszen a globális márkák már elértek egy hatalmas tömeget, megismerte a nevüket a világ. Évek óta óriási büdzsével toltál a közösségi felületeken, nem csoda, hogy kimerítették ezeket a csatornákat. De te még nem! Még bőven van lehetőség ezekben a felületekben és a hagyományosabb marketing csatornákban.

„Az együttműködés, kollaboráció a nagyok játékszere?”

Egyáltalán nem! Ha inspiráltak a fenti példák, te is bátran gondolkodhatsz azon, kivel tudsz együttműködni, és keresztpromócióval egymás közönségét elérni. Talán nem fogsz tudni olyan világmárkákat megszólítani, mint a Netflix vagy a Nintendo, de biztos hogy van olyan, a tiédhez hasonló méretű cég, akivel kölcsönösen előnyös kollaborációba kezdhettek.

Kollaborációra olyan partnert válassz, aki nem a konkurenciád (vagy nem teljesen), és akivel nem fedi 100%-ban egymást a célközönségetek. Egymás terméke/szolgáltatása relevánsnak kell lennie a célcsoportotoknak, de a cél új embereket elérni.

A Minneren nemrég ilyen volt a GreenLine Cleannel közös AI pályázat. Egy közös kampányt találtunk ki, egy pályázatot, amibe a GreenLine tette a jutalmakat, mi a feladatot. A GreenLine Clean pályázatunkról itt olvashattál – ha lemaradtál róla, akkor se csüggedj, biztos lesz még hasonló:

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: AirBnB

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...