Kriptopénz alapozó 4./10: a piac ciklusairól

Dátum

Megosztás

Folytatjuk a kriptopénzek világát bemutató sorozatunkat, a mostani részben arról lesz szó, hogy a korábbi tapasztalatok alapján milyen ciklusok szerint mozog a bitcoin, és általában a kriptopénzek piaca.

Fontos, hogy a gazdaságban szinte minden ciklikusan mozog, a klasszikus tőzsde, az ingatlanpiac, sőt, maga a teljes gazdaság is. A ciklusok javarészt az emberi pszichológiából fakadnak, látni fogjuk, hogy pontosan miért.

A ciklusokat átlátni, ismerni azért óriási előny, mert ha legalább tudatában vagyunk a létezésüknek, akkor máris kaptunk egy fontos mankót, nem csak vaktában hozunk döntéseket, hanem el tudjuk helyezni a piac aktuális történéseit a ciklusokban.

Ha ez sikerül, akkor jön a ciklusok ismeretének legfontosabb előnye:

előre láthatjuk, hogy mi fog történni a piacon!

Depresszióból eufóriába

Kezdjük a Wall Street Cheat Sheet-el, ez a világszerte ismert ábra a klasszikus tőzsdék működését mutatja be, de tökéletesen illik a bitcoin életútjára is, ahogy azt hamarosan látni fogjuk.

Menjünk végig az egyes állomásokon, haladjunk lépésről lépésre a kép bal szélétől egészen a jobb legszéléig:

 • Disbelief: Hitetlenség, ilyenkor szinte senki sem hisz abban, hogy ebből lehet valami.
 • Hope: Hit, egy maroknyi lelkes rajongó mégis vásárol, az árfolyam picit megmozdul, lehet, hogy magára találhat mégis az adott eszköz.
 • Optimism: Optimizmus: ez az, igazunk volt, tényleg emelkedünk!
 • Belief: Hit, ilyenkor már szinte mindenki hisz a piacban, egyre többen sietve teszik be a tőkéjüket.
 • Thrill: Izgalom, egyre meredekebben emelkedik az árfolyam, még többen szállnak be, egyre több pénzzel.
 • Euphoria: Eufória, zsenik vagyunk, nem tudunk hibázni, minden csodálatos!
 • Complecency: Elégedettség, amikor örülünk az elért eredménynek, de azért belátjuk, hogy kicsit le kellett már lassítani, mert nagyon gyorsan emelkedtünk.

Itt azonban a rutinos öreg rókák elkezdenek eladni, mert jól tudják, legalábbis sejtik, hogy most érdemes realizálniuk a profitjukat.

 • Anxiety: Szorongás, az árfolyam esik, mindenki kezd megrémülni.
 • Denial: Tagadás, ilyenkor hazudunk önmagunknak, elhisszük, hogy hamarosan meg fog fordulni a trend és minden rendben lesz.
 • Panic: Pánik, ekkor már szinte mindenki kiszáll, menti, ami menthető.
 • Capitulation: Kapituláció, amikor feladjuk, és szinte egy emberként kivesszük a pénzünket.
 • Anger: Harag, haragszunk a veszteség miatt önmagunkra, a világra, mindenkire.

Ezt követően jön a depression, vagyis a depresszió, amikor mindenki kiábrándul a piacból, hosszú hónapokig, vagy akár évekig tartó letargia következik. Egészen addig, amíg nem indul el a követező ciklus. Érdemes megnézni az ábra jobb felső sarkát, jól látszik az egyszerűsített verzió, mindig van egy csúcs, majd egy alj, szinusz görbe szerűen hullámzik a piac, ez mindig is így volt, mindig is így lesz.

De mikor vegyek?

Akkor, amikor a piac leül, amikor szárnyal, akkor ne vegyél! Kereshetsz magadnak olyan kriptopénzeket a Coingecko vagy a CoinMarketCap segítségével, amik még nagyon alacsonyan vannak, amiknek még nem indult el a felívelő szakasza a ciklusukban. De egy olyan kriptopénz esetében, mint a bitcoin, már késő venni, ezt a hajót engedd elmenni!

Persze a felívelés során vannak úgynevezett korrekciók, amikor egy kicsit visszahúzódik az árfolyam, a fenti ciklus fraktálszerűen működik, a nagy ciklusban sokszor kirajzolódnak kisebb ciklusok is. Ha elcsípünk egy napi, heti korrekciót, az jó beszálló lehet, de ennek felfedezése sok tanulást igényel.

Most pedig nézzük meg a bitcoin eddigi életútját:

Jól látszik, hogy az előző ábrán látható ciklust többször is leírta a vezető kriptopénz az elmúlt tíz év során, az első, egészen apró ciklust 2014-nél láthatjuk. Majd 2016-2017 volt az első „szabad szemmel is” jól látható ciklus, egy óriási felfutás után jött a feketeleves, összeomlott a piac.

2018-2019 viszonylag csendesen telt, ez volt a depresszió szakasza, bár kisebb felívelések itt is voltak, de ez is természetes része a ciklusoknak. Majd jött 2020, amikor elindult a mostani ciklus, tavaly december óta szinte parabolikusan emelkedünk.

De meddig megyünk most?

Ahogy a piac egyre érettebb lesz, úgy válnak egyre hosszabbá a ciklusai, így okkal feltételezhetjük, hogy a mostani ciklus hosszabb lesz, mint a 2017-es. Lehet, hogy elérjük a százezer dolláros értéket, sőt, akár ennél is jóval magasabbat 2021 során, majd jönni fog a jelentős visszahúzódás. Azonban mivel jóval fejlettebb már a piac, most tényleg lehet, hogy egy akár három évig tartó felívelés elején vagyunk.

Ez nem befektetési tanácsadás, azonban reméljük, hogy segítségedre volt ez az anyag is, folytatjuk!

A sorozat további részei:

Fotó: Pixabay, wallstchearsheet.com, CoinMarketCap

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...