szombat, február 27, 2021

Kripto alapozó 4./10: a piac ciklusairól

Folytatjuk a kriptopénzek világát bemutató sorozatunkat, a mostani részben arról lesz szó, hogy a korábbi tapasztalatok alapján milyen ciklusok szerint mozog a bitcoin, és általában a kriptopénzek piaca.

Fontos, hogy a gazdaságban szinte minden ciklikusan mozog, a klasszikus tőzsde, az ingatlanpiac, sőt, maga a teljes gazdaság is. A ciklusok javarészt az emberi pszichológiából fakadnak, látni fogjuk, hogy pontosan miért.

A ciklusokat átlátni, ismerni azért óriási előny, mert ha legalább tudatában vagyunk a létezésüknek, akkor máris kaptunk egy fontos mankót, nem csak vaktában hozunk döntéseket, hanem el tudjuk helyezni a piac aktuális történéseit a ciklusokban.

Ha ez sikerül, akkor jön a ciklusok ismeretének legfontosabb előnye:

előre láthatjuk, hogy mi fog történni a piacon!

Depresszióból eufóriába

Kezdjük a Wall Street Cheat Sheet-el, ez a világszerte ismert ábra a klasszikus tőzsdék működését mutatja be, de tökéletesen illik a bitcoin életútjára is, ahogy azt hamarosan látni fogjuk.

Menjünk végig az egyes állomásokon, haladjunk lépésről lépésre a kép bal szélétől egészen a jobb legszéléig:

 • Disbelief: Hitetlenség, ilyenkor szinte senki sem hisz abban, hogy ebből lehet valami.
 • Hope: Hit, egy maroknyi lelkes rajongó mégis vásárol, az árfolyam picit megmozdul, lehet, hogy magára találhat mégis az adott eszköz.
 • Optimism: Optimizmus: ez az, igazunk volt, tényleg emelkedünk!
 • Belief: Hit, ilyenkor már szinte mindenki hisz a piacban, egyre többen sietve teszik be a tőkéjüket.
 • Thrill: Izgalom, egyre meredekebben emelkedik az árfolyam, még többen szállnak be, egyre több pénzzel.
 • Euphoria: Eufória, zsenik vagyunk, nem tudunk hibázni, minden csodálatos!
 • Complecency: Elégedettség, amikor örülünk az elért eredménynek, de azért belátjuk, hogy kicsit le kellett már lassítani, mert nagyon gyorsan emelkedtünk.

Itt azonban a rutinos öreg rókák elkezdenek eladni, mert jól tudják, legalábbis sejtik, hogy most érdemes realizálniuk a profitjukat.

 • Anxiety: Szorongás, az árfolyam esik, mindenki kezd megrémülni.
 • Denial: Tagadás, ilyenkor hazudunk önmagunknak, elhisszük, hogy hamarosan meg fog fordulni a trend és minden rendben lesz.
 • Panic: Pánik, ekkor már szinte mindenki kiszáll, menti, ami menthető.
 • Capitulation: Kapituláció, amikor feladjuk, és szinte egy emberként kivesszük a pénzünket.
 • Anger: Harag, haragszunk a veszteség miatt önmagunkra, a világra, mindenkire.

Ezt követően jön a depression, vagyis a depresszió, amikor mindenki kiábrándul a piacból, hosszú hónapokig, vagy akár évekig tartó letargia következik. Egészen addig, amíg nem indul el a követező ciklus. Érdemes megnézni az ábra jobb felső sarkát, jól látszik az egyszerűsített verzió, mindig van egy csúcs, majd egy alj, szinusz görbe szerűen hullámzik a piac, ez mindig is így volt, mindig is így lesz.

De mikor vegyek?

Akkor, amikor a piac leül, amikor szárnyal, akkor ne vegyél! Kereshetsz magadnak olyan kriptopénzeket a Coingecko vagy a CoinMarketCap segítségével, amik még nagyon alacsonyan vannak, amiknek még nem indult el a felívelő szakasza a ciklusukban. De egy olyan kriptopénz esetében, mint a bitcoin, már késő venni, ezt a hajót engedd elmenni!

Persze a felívelés során vannak úgynevezett korrekciók, amikor egy kicsit visszahúzódik az árfolyam, a fenti ciklus fraktálszerűen működik, a nagy ciklusban sokszor kirajzolódnak kisebb ciklusok is. Ha elcsípünk egy napi, heti korrekciót, az jó beszálló lehet, de ennek felfedezése sok tanulást igényel.

Most pedig nézzük meg a bitcoin eddigi életútját:

Jól látszik, hogy az előző ábrán látható ciklust többször is leírta a vezető kriptopénz az elmúlt tíz év során, az első, egészen apró ciklust 2014-nél láthatjuk. Majd 2016-2017 volt az első “szabad szemmel is” jól látható ciklus, egy óriási felfutás után jött a feketeleves, összeomlott a piac.

2018-2019 viszonylag csendesen telt, ez volt a depresszió szakasza, bár kisebb felívelések itt is voltak, de ez is természetes része a ciklusoknak. Majd jött 2020, amikor elindult a mostani ciklus, tavaly december óta szinte parabolikusan emelkedünk.

De meddig megyünk most?

Ahogy a piac egyre érettebb lesz, úgy válnak egyre hosszabbá a ciklusai, így okkal feltételezhetjük, hogy a mostani ciklus hosszabb lesz, mint a 2017-es. Lehet, hogy elérjük a százezer dolláros értéket, sőt, akár ennél is jóval magasabbat 2021 során, majd jönni fog a jelentős visszahúzódás. Azonban mivel jóval fejlettebb már a piac, most tényleg lehet, hogy egy akár három évig tartó felívelés elején vagyunk.

Ez nem befektetési tanácsadás, azonban reméljük, hogy segítségedre volt ez az anyag is, folytatjuk!

Fotó: Pixabay, wallstchearsheet.com, CoinMarketCap

Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.

Instant posztok

MinnerInstant

Néhány napja írtunk egy cikket, amiben teljeskörűen bemutatjuk a hazai vonalkód igénylés menetét. Ide bemásolom az árral kapcsolatos részt:

A GS1 rendszerébe való bekerülés egyszeri díja 35.000 Ft.
A rendszer éves (365 napos) licencdíja bevételfüggő:

Forrás: https://gs1hu.org/data/documents/Dijjegyzek_2021.pdf

Együtt kiszámoltuk (lásd a cikkben), pontosan hány jegyű cégprefixre van szükséged, ennek regisztrációs díját értelemszerűen az határozza meg, melyik számtartományba kerülsz: 10 jegyű kódigénylés esetén 19.500 Ft, 9 jegyűnél 30.000 Ft, 6 jegyűnél már 225.000 Ft – bár valószínűleg nincs és nem is lesz ennyi terméked. A regisztrációban benne van az első év licencdíja, de ennek is lesz évente költsége: prefixenként 16.000 Ft / év.
Ezután jöhet a GTIN-8 azonosító szám: 4000 Ft a regisztráció, valamint az éves licencdíj is ugyanennyibe kerül kódonként.

Vonalkód igénylés részletesebben. Kattints ide!

MinnerInstant

Több áramot fogyaszt a bitcoin, mint egész Argentina.

Ennél szemléletesebb ábra a következő. Bitcoin vs Visa tranzakciók energiaigénye. A Visa alatt azért ott van a 100 000 tranzakció is…. Huhh!

Érdekes! Na, de most tombol a kriptoláz! A kripto alapozó cikksorozatunk segíthet benne, hogy átlásd miről szól a kirptovaluta piac, mit kell tudni a bitcoinról… Kattints ide!

MinnerInstant

Martincsek Zsolt seo szakértőnk posztolta ezt a Minner Extra zárt csoportba:

A következő email címek meg fognak szűnni május 31. után! De már március 31.-től technikai korlátozások lesznek a fiókokban.Ha van például email listád, akkor nézd át, én fogok küldeni egy tájékoztató hírlevelet is nekik.@upcmail.hu, @chello.hu, @monornet.hu, @upctelekom.huItt a hivatalos tájékoztató: https://www.vodafone.hu/termekkivezetes/#webmail

U.i.: A legjobb, hogy ezt az infót nekem is egy feliratkozóm írta meg, akit érint ez és már magától fel is iratkozott egy másik email címével! – írta Zsolt.

MinnerInstant

Egy egész országot lekapcsolt a hírekről a Facebook.A Facebook egy önálló cég, nem az internet, ezért sem szabad 1000%-ban rá támaszkodni. Az ausztrálok tapasztalták ezt meg a héten, amikor is a Facebookon lekapcsolták a médiaoldalakat, sőt nem is lehet megosztani a portálok híreit a közösségi médiaoldalon. A drasztikus és barátságtalan lépésre azért szánta el magát a cég, mert az ausztrálok rá akarták kényszeríteni, fizessen ezentúl a híreket előállító oldalaknak az oldalain megjelenő tartalmakért.

Ezzel szemben a Google fizetni fog azért, hogy lényegében profitál a hírekből. A Google korábban már megegyezett az országgal. Legutóbb Robert Murdoch médiacége, a News Corp. jelentette be, hogy megegyezésre jutott a Google-el, aki hajlandó lesz nekik a jövőben fizetni a felhasznált tartalmakért cserébe.

Sok hazai vállalkozó szenved most a Facebook által egyre szaporodó tiltásokkal, amelyek 99,99%-ban tévesnek bizonyulnak. Letiltott hirdetési fiókok, elvett Facebook oldalak, sőt lekapcsolt ártatlan csoportok. Beszéltünk ennek kivédésről és megoldásokról ebben a podcastban: Facebook hirdetési fiók visszaszerzése tiltás után [podcast]

Forrás: Napi

MinnerInstant

Ha úgy nézzük a Koronás kristálycukornál is értelmesen kezelték a helyzetet az emberek. Így nem meglepő, hogy a sör sem szenvedett hátrányt, sőt néha az emberek a sörön poénkodva vezették le egy kicsit a vírushelyzet okozta feszültséget.

Forrás: Cbs, inews

MinnerInstant

Adótraffipax, 2021. Idén is elárulták merre vizsgálódnak főleg: Tételesen a 2021-es év kiemelt vizsgálati területei:

 • e-kereskedelem,
 • építőipar,
 • az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya),
 • használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint gépjárműjavítás,
 • ingatlanközvetítés,
 • számítástechnikai termékek kereskedelme,
 • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
 • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem

Forrás: Index, Nav


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek