Kriptopénz alapozó 4./10: a piac ciklusairól

Dátum

Megosztás

Folytatjuk a kriptopénzek világát bemutató sorozatunkat, a mostani részben arról lesz szó, hogy a korábbi tapasztalatok alapján milyen ciklusok szerint mozog a bitcoin, és általában a kriptopénzek piaca.

Fontos, hogy a gazdaságban szinte minden ciklikusan mozog, a klasszikus tőzsde, az ingatlanpiac, sőt, maga a teljes gazdaság is. A ciklusok javarészt az emberi pszichológiából fakadnak, látni fogjuk, hogy pontosan miért.

A ciklusokat átlátni, ismerni azért óriási előny, mert ha legalább tudatában vagyunk a létezésüknek, akkor máris kaptunk egy fontos mankót, nem csak vaktában hozunk döntéseket, hanem el tudjuk helyezni a piac aktuális történéseit a ciklusokban.

Ha ez sikerül, akkor jön a ciklusok ismeretének legfontosabb előnye:

előre láthatjuk, hogy mi fog történni a piacon!

Depresszióból eufóriába

Kezdjük a Wall Street Cheat Sheet-el, ez a világszerte ismert ábra a klasszikus tőzsdék működését mutatja be, de tökéletesen illik a bitcoin életútjára is, ahogy azt hamarosan látni fogjuk.

Menjünk végig az egyes állomásokon, haladjunk lépésről lépésre a kép bal szélétől egészen a jobb legszéléig:

 • Disbelief: Hitetlenség, ilyenkor szinte senki sem hisz abban, hogy ebből lehet valami.
 • Hope: Hit, egy maroknyi lelkes rajongó mégis vásárol, az árfolyam picit megmozdul, lehet, hogy magára találhat mégis az adott eszköz.
 • Optimism: Optimizmus: ez az, igazunk volt, tényleg emelkedünk!
 • Belief: Hit, ilyenkor már szinte mindenki hisz a piacban, egyre többen sietve teszik be a tőkéjüket.
 • Thrill: Izgalom, egyre meredekebben emelkedik az árfolyam, még többen szállnak be, egyre több pénzzel.
 • Euphoria: Eufória, zsenik vagyunk, nem tudunk hibázni, minden csodálatos!
 • Complecency: Elégedettség, amikor örülünk az elért eredménynek, de azért belátjuk, hogy kicsit le kellett már lassítani, mert nagyon gyorsan emelkedtünk.

Itt azonban a rutinos öreg rókák elkezdenek eladni, mert jól tudják, legalábbis sejtik, hogy most érdemes realizálniuk a profitjukat.

 • Anxiety: Szorongás, az árfolyam esik, mindenki kezd megrémülni.
 • Denial: Tagadás, ilyenkor hazudunk önmagunknak, elhisszük, hogy hamarosan meg fog fordulni a trend és minden rendben lesz.
 • Panic: Pánik, ekkor már szinte mindenki kiszáll, menti, ami menthető.
 • Capitulation: Kapituláció, amikor feladjuk, és szinte egy emberként kivesszük a pénzünket.
 • Anger: Harag, haragszunk a veszteség miatt önmagunkra, a világra, mindenkire.

Ezt követően jön a depression, vagyis a depresszió, amikor mindenki kiábrándul a piacból, hosszú hónapokig, vagy akár évekig tartó letargia következik. Egészen addig, amíg nem indul el a követező ciklus. Érdemes megnézni az ábra jobb felső sarkát, jól látszik az egyszerűsített verzió, mindig van egy csúcs, majd egy alj, szinusz görbe szerűen hullámzik a piac, ez mindig is így volt, mindig is így lesz.

De mikor vegyek?

Akkor, amikor a piac leül, amikor szárnyal, akkor ne vegyél! Kereshetsz magadnak olyan kriptopénzeket a Coingecko vagy a CoinMarketCap segítségével, amik még nagyon alacsonyan vannak, amiknek még nem indult el a felívelő szakasza a ciklusukban. De egy olyan kriptopénz esetében, mint a bitcoin, már késő venni, ezt a hajót engedd elmenni!

Persze a felívelés során vannak úgynevezett korrekciók, amikor egy kicsit visszahúzódik az árfolyam, a fenti ciklus fraktálszerűen működik, a nagy ciklusban sokszor kirajzolódnak kisebb ciklusok is. Ha elcsípünk egy napi, heti korrekciót, az jó beszálló lehet, de ennek felfedezése sok tanulást igényel.

Most pedig nézzük meg a bitcoin eddigi életútját:

Jól látszik, hogy az előző ábrán látható ciklust többször is leírta a vezető kriptopénz az elmúlt tíz év során, az első, egészen apró ciklust 2014-nél láthatjuk. Majd 2016-2017 volt az első „szabad szemmel is” jól látható ciklus, egy óriási felfutás után jött a feketeleves, összeomlott a piac.

2018-2019 viszonylag csendesen telt, ez volt a depresszió szakasza, bár kisebb felívelések itt is voltak, de ez is természetes része a ciklusoknak. Majd jött 2020, amikor elindult a mostani ciklus, tavaly december óta szinte parabolikusan emelkedünk.

De meddig megyünk most?

Ahogy a piac egyre érettebb lesz, úgy válnak egyre hosszabbá a ciklusai, így okkal feltételezhetjük, hogy a mostani ciklus hosszabb lesz, mint a 2017-es. Lehet, hogy elérjük a százezer dolláros értéket, sőt, akár ennél is jóval magasabbat 2021 során, majd jönni fog a jelentős visszahúzódás. Azonban mivel jóval fejlettebb már a piac, most tényleg lehet, hogy egy akár három évig tartó felívelés elején vagyunk.

Ez nem befektetési tanácsadás, azonban reméljük, hogy segítségedre volt ez az anyag is, folytatjuk!

A sorozat további részei:

Fotó: Pixabay, wallstchearsheet.com, CoinMarketCap

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.