Kriptopénz alapozó 5./10: meddig mehet el a bitcoin árfolyama?

Dátum

Megosztás

Folytatjuk a kriptopénzek világát bemutató sorozatunkat, ma arról lesz szó, hogy vajon meddig mehet el a vezető kriptopénz árfolyama. Van, aki úgy gondolja, hogy már a mostani, ötvenezer dolláros árfolyam is egy hatalmas lufi, mások szerint még csak most jön a java, százezerig meg sem állunk. Olyanok is vannak, akik még az egymillió dolláros bitcoin felől sem kételkednek, de inkább lássuk a lehetséges forgatókönyveket!

Szabályozás

Azzal kell kezdenünk, hogy ha a meghatározó országokban, az USA-ban, az EU területén, és még néhány fontos gazdaságban megjelenik egy többé-kevésbé egységes szabályozás, ami tiltja a bitcoin használatát a lakosságnak, akkor bizony nagy bajba kerül a piac.

Ebben az esetben szinte borítékolható egy pánikszerű eladási hullám, aki akár száz százalékos korrekcióhoz is vezethet. Egyelőre azonban nincs okunk feltételezni, hogy ez megtörtéhet, de az élet már csak olyan, hogy szinte bármi hozhat, és bárminek az ellenkezőjét is.

Az EU-ban most készülő szabályozás eddig megismerhető részletei alapján például nincs okunk aggodalomra, ez az anyag, ami minden tagországra érvényes lesz, egyelőre „élhetőnek” tűnik a piac számára.

Az arany vetélytársa

Sokan úgy gondolják, hogy a bitcoinból nem hétköznapi fizetőeszköz lesz, hanem az arany vetélytársa, vagyis értéktároló funkciót kaphat a jövőben. Tény és való, már most is sokkal inkább ezt a szerepet játsza, mintsem hogy fizetőeszközként használnánk tömegesen.

Tegyük fel, hogy nem csupán versenybe szállhat az arannyal a bitcoin, de akár át is veheti a helyét a világban. Persze ez egy nagyon(-nagyon) merész kijelentés, mégis játsszunk el a gondolattal.

A világban lévő arany teljes értékére vonatkozóan sok becslés létezik, ezek hat és akár tízezer milliárd dollár között mozognak, mi itt most kilencezer milliárddal fogunk számolni. A bitcoin mennyisége véges, 21 000 000 millió létezhet mindösszesen, egyetlen egyel sem több.

Ha elosztjuk az arany teljes értékét a bitcoin darabszámával, akkor arra a következtetésre kell jutnunk, hogy ha a kriptopénz valóban átveszi az arany helyét, akkor nagyjából félmillió dollár lesz az árfolyama. Sietve hozzá kell tennünk, hogy ez egy nagyon nagy „ha”, erre egyelőre kevés esély mutatkozik.

Stock-to-Flow

A következő lépésben meg kell vizsgálnunk az úgynevezett stock-to-flow modellt, egy olyan kalkulációról van szó, ami a nemesfémek piacáról származik, de bátran használhatjuk a bitcoin esetében is.

A stock szó a készletet jelenti, vagyis azt, hogy mennyi van a piacon aktuálisan az adott eszközből. A flow pedig a „folyamot”, vagyis azt, hogy mennyi plusz kerül hozzá a teljes készlethez egy időegység, például egy év alatt.

A bitcoin világában, ahogy a nemesfémek esetében is, bányászatnak nevezzük azt a folyamatot, aminek köszönhetően újabb és újabb készletek kerülnek hozzá a már piacon lévő teljes mennyiséghez.

A bitcoin bányászatát nagy teljesítményű számítógépekkel végezhetjük, ezek feladata, hogy hitelesítsék a rendszerben végbemenő tranzakciókat, a bányászok jutalma természetesen bitcoin.

Azonban a rendszer úgy van beállítva az indulás óta, hogy a bányászoknak járó jutalom folyamatosan csökken, nagyjából négy évente feleződik. Ennek megfelelően, a már piacon lévő teljes mennyiséghez folyamatosan egyre kisebb mennyiség kerül hozzá.

Ez azért fontos, mert a stock to flow modell pontosan azt mutatja meg, hogy hova juthat el egy eszköz ára, ha arányosítjuk a teljes mennyiséget az ahhoz hozzákerülő, új mennyiségekkel. Annak tulajdonítunk értéket, ami ritka, ez így van a nemesfémek, és a kriptopénzek esetében.

Ez a modell azért különösen népszerű a kriptopénzek világában, mert eddig többé-kevésbé bejött, a nagyságrend legalábbis mindenképp. A bitcoin akkorra érte el az ezer dollárt, amikorra ez a modell jósolta, a tízezret is, a közelgő százezret szintén helyesen lőtte be.

A grafikon számol a kilengésekkel is, tehát „elbírja” a jelentős korrekciókat is. Ha hihetünk az eddig jól működő kalkulációnak, akkor valamikor 2025 tájékán érjük el az egymillió dolláros bitcoin árfolyamot.

A klasszikus pénzpiac véleménye

A klasszikus pénzpiaci szereplők, hedge fund vezetők, bankigazgatók, elemzők az elmúlt évek során következetesen negatív véleményt fogalmaztak meg a bitcoinról, mögöttes érték nélküli, értelmetlen eszköznek tartották.

2020 óta viszont nagyot változott a világ, egyre több hagyományos pénzpiaci szereplő gondolja úgy, hogy a bitcoin szép jövő előtt áll, többek között a Citi első embere, aki szerint az idei év során még a 300 000 dolláros értéket is meghaladjuk.

De befektetett Paul Tudor Jones is, az USA egyik legismertebb hedge fund mendzsere, ő volt az áttörésszerű „első fecske”, akit azóta sokan követtek. 2021 elejére eljutottunk oda, hogy Elon Musk, a világ leggazdagabb embere is belépett a bitcoin piacára a Teslán keresztül.

Michael Saylor, a MicroStrategy első embere már három milliárd dollárnyi befektetés tájékán jár, óriási híve a kriptopénznek. De így tett Jack Dorsey, a Twitter vezetője is. Egy szó mint száz, a bitcoin 2021 elején már a mainstream része.

Nem tudjuk biztosan, hogy meddig juthat el a bitcoin árfolyama, azonban a véges készlete -növekvő kereslet mellett- garantálja az értéknövekedést a következő évek során. Elemzők szerint a százezer dolláros bitcoin már szinte garantált, a továbbiakat pedig meglátjuk!

A sorozat további részei:

Fotó: Pixabay

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.