Kriptopénz alapozó 8./10: bitcoin Vs. arany

Dátum

Megosztás

Ezen a héten is jelentkezünk a kriptopénzek alapjait bemutató sorozatunkkal, hiszen a bitcoin jelentősége egyre nagyobb. Cikkünk születése előtt néhány nappal, március 13-án új csúcsot ért el a kriptopénz, 61 000 dollárig száguldott. Bár azóta egy kisebb korrekción ment keresztül a piac, mégis jó okkal feltételezhetjük, hogy a rali folytatódik, reális esélye van a 100 000 dolláros árfolyamnak is 2021 során. Egy gyakori, újra és újra előkerülő kérdés a bitcoin kapcsán, hogy vajon átveheti-e valaha az arany helyét, vagy legalábbis versenybe szállhat-e a nemesfémmel. Éppen ezért ma összevetjük a két eszközt, megnézzük miben, és pontosan miért jobb az egyik a másiknál.

Transzferálhatóság

Akár fizetőeszközről, akár értéktárolóról van szó, kulcsfontosságú, hogy mennyire könnyű, vagy éppenséggel mennyire nehéz eljuttatni az adott eszközt egyik embertől a másikhoz. Ha megveszünk egy ingatlant, ha átörökítjük vagyonunkat az unokáinknak, ha adósságot rendezünk, mindenképp mozognia kell az eszköznek valakitől valakihez, a gyakorlati megvalósítás során ennek óriási jelentősége van.

Ebben a tekintetben a bitcoin nyer, hiszen bár néha a hálózat terheltsége miatt akár több órát is kell várnunk, hogy megérkezzen a tranzakciónk, még mindig jóval egyszerűbb, mintsem a fizikai aranyat eljuttatni valakihez.

Brandérték

Ezzel a ponttal lehet, hogy sokan nem fognak egyetérteni, mégis fontosnak éreztük a két brand összehasonlítását. Bár tény, hogy a Bitcoin, mint brand szépen illeszkedik a digitális világ folyamataiba, mégis eltörpül az arany mellett. Hiszen az arany hosszú évezredek óta a kollektív tudat része, visszaköszön minden kultúra irodalmában, képi világában.

A brandérték tekintetében az arany bizony agyonveri a Bitcoint, és ez még sokáig így is marad. Persze, ha a kriptopénznek sikerül hasonló market cap-et, vagyis teljes tőkeértéket elérnie, akkor ez változhat, ám az „arany brandnek” még akkor sem kellene tartania attól, hogy a feledés homályába vész.

Értékőrzés

Minden eszköz kapcsán kulcs kérdés, hogy vajon mennyire őrzi az értékét, senki sem szeretne olyasmibe fektetni, ami egyre kevesebbe és kevesebbe kerül. Összetett, nehéz kérdés, minden eszköz esetében számos tényező együttese határozza meg, hogy vajon miképp alakulhat az értéke a jövőben.

Az egyik fontos kérdés az, hogy mennyi áll rendelkezésre az adott eszközből, hiszen kissé leegyszerűsítve minél több van valamiből, annál kisebb az értéke, minél kevesebb, annál nagyobb. A Bitcoin alkotói különösen nagy hangsúlyt fektettek erre a kérdésre, a rendszert úgy állították be, hogy mindösszesen 21 000 000 bitcoin létezhessen, egyetlen egyel sem több.

A cél pontosan az infláció elkerülése volt, hiszen ha nem lehet korlátlanul növelni a mennyiséget, akkor az értékvesztés sem jelenik meg. Az aranynál azonban már más a helyzet, hiszen ha felmegy a nemesfém ára, akkor a kitermelés növekszik, hiszen a bányák profitálni akarnak a megnövekedett árfolyamból.

Azonban ezzel a teljes készlet is nő, ez pedig nincs jó hatással az árra hosszútávon. Arról nem is beszélve, hogy újabb és újabb aranylelőhelyek még mind a mai napig előkerülnek, ez tovább növeli a rendelkezésre álló arany mennyiségét. Sőt, már az űrbéli aranybányászat is felmerült, jól látszik, hogy ha ilyen ütemben fejlődik az űripar, akkor hamarosan valóban elindulhat az aranybányászat más bolygókon, ki tudja, akár meteorokon.

A bitcoin kapcsán viszont nem feledkezhetünk meg a volatilitásról, vagyis az árfolyam nagymértékű sérülékenységéről. Persze hosszútávon, ha nő a kereslet, akkor a véges készlet miatt csak felfelé mehet az ár, nem mindegy azonban, hogy menet közben milyen árfolyamveszteségeket kell elszenvednünk. Az értékőrzés tekintetében döntetlent hirdetünk.

Tárolási költség

Ha fizikai arannyal rendelkezünk, akkor bizony gondosan kell őriznünk, ha különösen nagy mennyiségről van szó, akkor széfet kell vennünk vagy el kell helyeznünk egy fizetett megőrzőben. Ezzel szemben a bitcoin tárolásához csak egy szoftveres tárcára van szükségünk. Persze a biztonsági kockázatok mindkét esetben adottak, a hétköznapi, gyakorlati kihívás azonban sokkal kevesebb a bitcoin esetében. Így ebben a tekintetben is a kriptopénz nyer.

Hamisíthatóság

Az örök kérdés minden pénz és értéktároló esetében az, hogy vajon mennyire könnyű, vagy éppenséggel nehéz hamisítani. Az arany hamisításával évezredek óta próbálkoznak az emberek, de már nagyon korán kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű, a modern technológiáknak köszönhetően pedig szinte lehetetlen, hiszen hamar kiderül, hogy valódi, vagy hamis aranyról van-e szó. A bitcoin esetében pedig maga a hálózat, a Bitcoin rendszer szavatolja, hogy szinte lehetetlen legyen a hamisítás, így ebben a tekintetben döntetlent kell hirdetnünk.

Megtérülés

A bitcoin egy merőben új eszköz, aminek a piaca még csak most alakul ki, így az árfolyamnyereség tekintetében óriási lehetőségek rejlenek még a kriptopénzben. Az arany viszont már egy jól ismert, kialakult eszköz, aminek persze nőhet, és nőni is fog az értéke a következő évek során, ám korántsem olyan drasztikusan, mint a bitcoin esetében. Így a megtérülés tekintetében a bitcoin nyer.

Bár a bitcoin market capje (piaci kapitalizációja, összértéke) ezer milliárd dollárral még messze elmarad az arany közel tízezer dolláros teljes értékétől, a következő évek során minden bizonnyal sokat fog lefaragni a hátrányából a kriptopénz, így érdemes átgondolnunk, hogy melyiknek mik az előnyei, hátrányai. Összességében a bitcoinnak nagy hátránya az árfolyam sérülékenysége, azonban komoly előnye a véges készlet és a könnyű transzferálhatóság. Folytatjuk sorozatunkat a jövő héten!

Fotó: Pixabay

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.