Laptopszaki Facebook marketingjének elemzése

Dátum

Megosztás

A következő kampány elemzésünk kiszemeltje a Laptopszaki. Olyan terepen van, ahol nagy a verseny és olyan tartalmakból kell meríteni, ami valójában mindenhol elérhető, sok helyen találkozunk. Ők mégis hatékonyan használják az online kommunikációjukban, vagyis jobban mint mások. Nehéz terep! Tudod miért? Gondolkodj, tippelj, miért lehet nehéz egy laptop szerviznek a marketingje! A cikk közben megkapod a megfejtést. Látva a cég többi marketing csatornáját azok is megérnének egy cikket (valószínűleg van, ami hatékonyabb, email marketingben erősek), de most koncentráljunk a Facebook kampányokra, amiből már most tudom, mit kell tovább vinnetek.

Egyébként mi ez? Megnézzük, hogy kívülről mit látunk egy adott cég Facebook marketingjében. Annyit látunk, amennyit a fogyasztók, vevők, de persze marketinges szemmel vizsgálva. A példák alapján számodra új ötletek születnek, amiket fel tudsz használni a marketingedben.

Laptopszaki egy hónapos Facebook jelenlétének elemzése

Mindezt elkötelezett vásárlójukként is írom, mert eszméletlen minőségben nyújtják a szolgáltatásukat. Ettől persze nem kaptak több pontot.

Röviden:

 • Az oldal: Laptopszaki: https://www.facebook.com/laptopszaki/
 • Vizsgált időszak 2019. október 11. és november 11. közötti időszak
 • Facebook követők száma: 17 000 követő
 • Aktív a Facebook oldala?: Aktív 
 • Felfedezhető kampány rajta (összefüggő posztok): Igen – közösség aktivitási kampányt csinálnak, szavazások által
 • Közönség aktivizálása, bevonása: Közepes
 • Akciók sűrűsége: Nem zavaró, sőt egyáltalán nem kampányolnak direktben 
 • Facebook hirdetések: Kevés – 6 futó hirdetésük van
 • Felhasználók érkeztetése, átnavigálása: Weboldalra, de nagyon kevés a link a posztoknál, több is lehetne
 • ChatbotNincs – pedig milyen jól össze lehetne kötni a szervizzel
 • Pontszám: 10/6 pont (Összehasonlításként: egy átlagos hazai cég Facebook marketingje 10/3 szinten van.)

Mielőtt rátérnénk a lényegre, amiből tanulhatunk is, azelőtt még egy fontos információ, ami fontosabb mint gondolnád!

Óriási lehetőséget vettem észre a laptopszaki honlapján.

Ez még nem Facebook, de valójában online marketinghez hozzátartozik. Ha nincs jó oldal, ahová irányíthatod a felhasználókat, értelemszerűen nem lesz hatékony.

 • Az elérhetőségek menüpontot felejtsétek el! A kapcsolatot és az elérhetőségeket a felhasználók vannak már annyira ösztönösek, hogy lent keresik a footerben, vagyis az oldal alján. Helyette mást is lehet oda tenni.
 • A karrier menüpont még érthető, valószínűleg itt is szakemberhiány van, tehát érthetően kiemelik a menüben.
 • A szállítási feltételekre is bátran ráfér egy A/B teszt (inkább oldalt a menüben, mint fent, vagy a footerben a helye).
 • És ami a legfontosabb! Ha van egy jó blogod, ahol értékes tartalmak vannak. Akkor tedd bele a menübe, mert a Google azonnal fényévekkel előrébb visz a találati listán. Előrébb helyezi azokat az oldalakat, ahol blog található (értsd menüben megtalálja).

Organikus Facebook posztok / kampányok

Nehéz dolguk van, hiszen akkor keresed meg őket, ha baj van.

A posztjaikban több töltelék poszt, érdekesség is található, sales-t nyomokban tartalmaz, tehát a 10/2-es szabályt lazán túlszárnyalja. Tudod 10 közösségi média posztból csak 2-ben legyen reklám.

Amit kiemelnék, hogy az elmúlt egy hónapban, több ehhez hasonló szavazást is kitettek. Nézd meg őket, és mi az első, ami eszedbe jut róla?

Persze azon kívül, hogy megkérded, van-e ennek értelme. Az valószínűleg, hogy: jééé olyat kérdeztek, ami evidens. És milyen jól teszik! Az emberek szeretnek szavazni, hiszen csak egy gombnyomás, és utána látnak eredményt is. Több ez, mint elsőre gondolnád. Ez is egy mikromomentum, amik kellenek ahhoz, hogy nagyobb elköteleződést érj el az embereknél, és nagyobb legyen az esély, hogy téged válasszanak. A Chrome vs Firefox arányt szerinted nem tudják? Dehogynem! Ők ne tudnák! Bátran szavaztass te is!

Hirdetések

A legtöbb hirdetésük már régebb óta fut, ami azt jelenti, le vannak tesztelve és már azt hagyták benne, ami jól működik. Főleg blogbejegyzéseket hirdetnek. Ami értelemszerű, hiszen akkor keresed meg őket, ha baj van. Ezért is nehéz számukra a marketing.

10/6 pont

Kicsit szigorú voltam, azt belátom, de azért is, mert a témából többet is ki lehet hozni. Az organikus posztoknál hiányoznak a linkek, mindig érdemes CTA linket elhelyezni, hogy menjenek valahová a felhasználók. A sok blogbejegyzést újra lehetne osztani, újra és újra és újra. A hirdetéseknél úgy érzem lehetne jobban, így ránézésre a remarketing adta lehetőségeket nem használják ki. Márpedig az első kereséstől (weboldal tevékenység) számított 3 napon belül legtöbbször le kell zárniuk az ügyfelet, értsd elérni, hogy bemenjen hozzájuk. Ezen a piacon (szerviz), oda kell figyelni. A hirdetések alapján ilyen megoldásuk nincsen.

Hirdetés: Megtanulnád a Facebook marketinget? Többet szeretnél kihozni belőle, vagyis vevőket szerezni onnan? Tanuld meg online a MinnerAkadémia képzéséből! Kattints ide!

Még akarok ilyet

Fotó: Laptopszaki

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!