blank

Lehet-e alanyi adómentes egy új webáruház, vagy egyből áfás legyen?

Dátum

Megosztás

Mivel már több százezer KATA vállalkozó van itthon, így egyértelmű, hogy az embereknek eszébe jut, hogy vajon lehet-e webáruház indításnál is választani a KATA-t? Sőt az alanyi mentességgel együtt? A válasz egyértelműen az, hogy lehet, és az indulásnál még meg is könnyítheti a papírmunkát, nem is beszélve, hogy árversenyben kis előnyre is szert tehetsz (olcsóbban tudod adni a termékeket, vagy nagyobb profitod lehet azonos ár mellett). Na, de nézzük a részleteket!

Shoprenterrelegyüttműködve az e-kereskedelem rovatban olyan tartalmakat készítünk, amivel a webáruházad az első lépéstől profin működhet. Ahogy a Minnertől megszokhattad, azt keressük, hogyan lehet jobban csinálni!

Webáruház, webshop alanyi adómentességgel, vagyis áfamentesség

Akár egyéni vállalkozóként, akár KATA-s egyéni vállalkozóként, sőt akár Kft.-ként indulsz, választhatod az alanyi mentességet. Erről még az elején kell dönteni, amikor elindítod a vállalkozásodat. Azoknak érdemes alanyi mentességet választaniuk, akik végfelhasználónak értékesítenek, vagyis fogyasztóknak és nem cégeknek (B2C piac). B2B piacon, vagyis akkor, ha vállalkozások a vevőid, nem érdemes alanyi mentességet választani (kivéve, ha szolgáltatást nyújtasz, de most webáruházakról van szó).

Alanyi adómentesség határa jelenleg éves 12 millió forint. Vagyis egy évben az árbevételed amint átlépi a 12 millió forintot, akkor megszűnik az alanyi mentességed és áfás számlát kell kiállítanod. Alatta nem kell áfával számolnod, hanem nettó értéket írsz a számlára.

Jöjjön egy példa:
A termék ára mindkét webshopban 1270 Ft, beszerzési ára 1080 Ft (most csak eladási árral és beszerzési árral számolunk, termékenként):

 • Áfa alanynál ez azt jelenti, hogy 1270 Ft-ért eladja a terméket. 270 Ft-ot be kell fizetnie az államnak, ez az áfa. 1270 ft-os bruttó árhoz 270 ft áfa tartozik. 1270/1,27=1000 – ez a nettó ár. Mindig arra számoljuk az áfát.
 • Alanyi mentesnél: 1270 Ft-ért eladja, és kész, nem kell áfát fizetnie. Tehát akár olcsóbban is adhatja egy kicsivel az alanyi mentes. Persze beszerzési ár felett. De mindjárt látod a példát tovább.

Igen ám, de! Áfa befizetés, levonás
Az áfa alany a termék beszerzésekor (vagy saját készítésű terméknél alapanyag) megfizette az áfát. És mivel áfa alany, azt levonhatja. Nézzük ezt példában mindkét formánál.

 • Áfakörös webáruház: 1270 Ft-os termékből 270 Ft-ot kellene befizetnie áfaként, de levonhatja a beszerzési áfát, ami mondjuk a példában 1080 Ft volt a beszerzési ár, melynek áfája 230 Ft.
  = Tehát 270-230 Ft = 40 Ft áfát kell befizetnie.
  Ebből tehát kiszámolható, hogy 1270 eladási ár – 40 Ft áfa befizetés – 1080 Ft beszerzési ár =  150 Ft profit (termékenként).
 • Az alanyi mentes szintén megfizeti az áfát, csak ő a beszerzéskor kifizeti a beszállítónak. az említett 1080 Ftnál. Neki tehát nem kell bevallani, befizetnie az áfát.
  Ebből tehát kiszámolható, hogy 1270- 1080 Ft = 190 Ft  profit (termékenként)

Látod, csak 40 Ft-tal több a profitja így az alanyi mentesnek, persze az is elég nagy szám, de láthatod, hogy olyan sok mozgástere nincs lefelé még. Pl. 1230 Ft-os ár mellett ugyanakkora profitja lesz már, mint az Áfásnak. Igaz, valószínűleg többet is ad el, továbbá adminisztrációban nagy könnyebbség, ahogy már írtam.

Aki az alanyi adómentességet választja,

 • az áfa fizetésére nem kötelezett, – tehát nem kell áfát befizetnie 12 millió forint éves árbevételig (vagy év közbeni alanyi mentesség választás esetén arányosítva, lásd: példa lent).
 • a neki felszámított általános forgalmi adó levonására nem jogosult, tehát a beszerzéskor meg kell fizetnie az áfát, és azt nem tudja levonni, mint az áfás a fenti példában.
 • kizárólag olyan számlát állíthat ki, amelyben az áthárított áfa nem szerepel

Amit a 12 millió forintos határról tudni kell

Ez a határ egész évre vonatkozik és napokra lebontva kell számítani (természetesen átlagolva). Például, már csak 100 nap van hátra az évből és te akkor indítod a vállalkozásodat. Akkor 12 000 000 X 100/365 -tel kell számolnod, azaz 3 287 671 feletti árbevétel esetén már átléped az alanyi mentes határt, és onnantól áfá-körös leszel, áfás számlát kell kiállítanod és áfa bevallást is készítened kell. Tehát jegyezd meg, hogy napra pontosan kell arányosítani, és az a számla már áfásan kerül kiállításra, amivel átléped a határt.

Konklúzió

Igen, érdemes alanyi mentesként elindítani. Főleg azért is, mert egyébként is sok teendő és stresszfaktor van a vállalkozásodnál, nem kell bíbelődni az áfával. A legtöbb webáruház egyébként is végfelhasználóknak ad el, vagyis magánszemélyek a vevőid.

Figyelem! A cikket mérlegképes könyvelő végzettséggel írtam. Továbbá folyamatosan képzem magam adózás-könyvelés témában.

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Gerillamarketing esettanulmány: Bevétel nőtt. De kitől jött? Az a megdöbbentőbb!

Már itt az elején spoilerezem, hogy igen lett bevétel a táblás gerillamarketing kampányukból. Bár nem ez volt a cél, hanem új emberek bevonzása. Elértük...

Itt az önvezető TAXI – WeWork a csőd felé száguld – A városoknak is kell marketing?

Készülhetnek a taxisok, ugyanis San Franciscoban hosszas tesztidőszak után két robotaxi vállalat is engedélyt kapott folyamatos, éles működésre, azaz önvezető autókban taxizhatnak már az...

6 eszköz, amikkel jobb hirdetéseket készíthetsz. Készülj fel a Q4-re!

Nyakunkon a Q4 és ez azt jelenti, hogy hamarosan sokkal nehezebb lesz kitűnni a hirdetési zajból mint most nyáron. Szerencsére azonban a vásárlóerő is...

ChatGPT vs The New York Times – Új import trend – Kötelező bérsáv az álláshirdetéseknél

A Hírszemle mai adásának első hírében a The New York Times viszi bíróság elé az OpenAI-t, mert a ChatGPT állítólag felhasználta a magazin tartalmait...

Kosárérték növelő megoldások webáruházaknak: Upsell, cross-sell és bump ajánlat

Most adnék 2,5 millió forintot elfogadnád? Nos én elfogadtam magamtól, mert pont ennyit kellett tennem ahhoz, hogy keressek csupán egy termék plusz ajánlásával az...

Védett: Marketingszemlélet a 10X cégeknél. Gyorsan növekvő cégek 3. rész

Tudod, a jelszó a BCG mátrix egyik eleme, a fejőstehén. Lényegében a termék, vállalkozás pozícióját is jelenti a piacon. A marketingünknek hosszú utat kell...

Egyedül maradt Oroszországban a Milka? – Lóerő előfizetés a Mercedestől – Repohár hírek – #Hírszemle

Ismét korábban feldolgozott hírek utóéletét követtük le a Hírszemle mai adásában. Kezdünk az egyre kínosabbá váló Musk vs Zuckerberg cicaharccal, bár egyre valószínűtlenebbnek tűnik,...
01:07:11

Hogyan hozd ki a maximumot a saját raktárból. Üzemeltetési tippek az iLogistic vezetőjétől

Felkértem Csereklyei Bálintot, hogy ássunk mélyére a raktár-üzemeltetés rejtelmeinek. Bálint az iLogistic fulfillment céget vezeti, és nap mint nap szembesül a raktárkezelés kihívásaival. A...