Lehet-e alanyi adómentes egy új webáruház, vagy egyből áfás legyen?

Dátum

Megosztás

Mivel már több százezer KATA vállalkozó van itthon, így egyértelmű, hogy az embereknek eszébe jut, hogy vajon lehet-e webáruház indításnál is választani a KATA-t? Sőt az alanyi mentességgel együtt? A válasz egyértelműen az, hogy lehet, és az indulásnál még meg is könnyítheti a papírmunkát, nem is beszélve, hogy árversenyben kis előnyre is szert tehetsz (olcsóbban tudod adni a termékeket, vagy nagyobb profitod lehet azonos ár mellett). Na, de nézzük a részleteket!

Shoprenterrel együttműködve az e-kereskedelem rovatban olyan tartalmakat készítünk, amivel a webáruházad az első lépéstől profin működhet. Ahogy a Minnertől megszokhattad, azt keressük, hogyan lehet jobban csinálni!

Webáruház, webshop alanyi adómentességgel, vagyis áfamentesség

Akár egyéni vállalkozóként, akár KATA-s egyéni vállalkozóként, sőt akár Kft.-ként indulsz, választhatod az alanyi mentességet. Erről még az elején kell dönteni, amikor elindítod a vállalkozásodat. Azoknak érdemes alanyi mentességet választaniuk, akik végfelhasználónak értékesítenek, vagyis fogyasztóknak és nem cégeknek (B2C piac). B2B piacon, vagyis akkor, ha vállalkozások a vevőid, nem érdemes alanyi mentességet választani (kivéve, ha szolgáltatást nyújtasz, de most webáruházakról van szó).

Alanyi adómentesség határa jelenleg éves 12 millió forint. Vagyis egy évben az árbevételed amint átlépi a 12 millió forintot, akkor megszűnik az alanyi mentességed és áfás számlát kell kiállítanod. Alatta nem kell áfával számolnod, hanem nettó értéket írsz a számlára.

Jöjjön egy példa:
A termék ára mindkét webshopban 1270 Ft, beszerzési ára 1080 Ft (most csak eladási árral és beszerzési árral számolunk, termékenként):

 • Áfa alanynál ez azt jelenti, hogy 1270 Ft-ért eladja a terméket. 270 Ft-ot be kell fizetnie az államnak, ez az áfa. 1270 ft-os bruttó árhoz 270 ft áfa tartozik. 1270/1,27=1000 – ez a nettó ár. Mindig arra számoljuk az áfát.
 • Alanyi mentesnél: 1270 Ft-ért eladja, és kész, nem kell áfát fizetnie. Tehát akár olcsóbban is adhatja egy kicsivel az alanyi mentes. Persze beszerzési ár felett. De mindjárt látod a példát tovább.

Igen ám, de! Áfa befizetés, levonás
Az áfa alany a termék beszerzésekor (vagy saját készítésű terméknél alapanyag) megfizette az áfát. És mivel áfa alany, azt levonhatja. Nézzük ezt példában mindkét formánál.

 • Áfakörös webáruház: 1270 Ft-os termékből 270 Ft-ot kellene befizetnie áfaként, de levonhatja a beszerzési áfát, ami mondjuk a példában 1080 Ft volt a beszerzési ár, melynek áfája 230 Ft.
  = Tehát 270-230 Ft = 40 Ft áfát kell befizetnie.
  Ebből tehát kiszámolható, hogy 1270 eladási ár – 40 Ft áfa befizetés – 1080 Ft beszerzési ár =  150 Ft profit (termékenként).
 • Az alanyi mentes szintén megfizeti az áfát, csak ő a beszerzéskor kifizeti a beszállítónak. az említett 1080 Ftnál. Neki tehát nem kell bevallani, befizetnie az áfát.
  Ebből tehát kiszámolható, hogy 1270- 1080 Ft = 190 Ft  profit (termékenként)

Látod, csak 40 Ft-tal több a profitja így az alanyi mentesnek, persze az is elég nagy szám, de láthatod, hogy olyan sok mozgástere nincs lefelé még. Pl. 1230 Ft-os ár mellett ugyanakkora profitja lesz már, mint az Áfásnak. Igaz, valószínűleg többet is ad el, továbbá adminisztrációban nagy könnyebbség, ahogy már írtam.

Aki az alanyi adómentességet választja,

 • az áfa fizetésére nem kötelezett, – tehát nem kell áfát befizetnie 12 millió forint éves árbevételig (vagy év közbeni alanyi mentesség választás esetén arányosítva, lásd: példa lent).
 • a neki felszámított általános forgalmi adó levonására nem jogosult, tehát a beszerzéskor meg kell fizetnie az áfát, és azt nem tudja levonni, mint az áfás a fenti példában.
 • kizárólag olyan számlát állíthat ki, amelyben az áthárított áfa nem szerepel

Amit a 12 millió forintos határról tudni kell

Ez a határ egész évre vonatkozik és napokra lebontva kell számítani (természetesen átlagolva). Például, már csak 100 nap van hátra az évből és te akkor indítod a vállalkozásodat. Akkor 12 000 000 X 100/365 -tel kell számolnod, azaz 3 287 671 feletti árbevétel esetén már átléped az alanyi mentes határt, és onnantól áfá-körös leszel, áfás számlát kell kiállítanod és áfa bevallást is készítened kell. Tehát jegyezd meg, hogy napra pontosan kell arányosítani, és az a számla már áfásan kerül kiállításra, amivel átléped a határt.

Konklúzió

Igen, érdemes alanyi mentesként elindítani. Főleg azért is, mert egyébként is sok teendő és stresszfaktor van a vállalkozásodnál, nem kell bíbelődni az áfával. A legtöbb webáruház egyébként is végfelhasználóknak ad el, vagyis magánszemélyek a vevőid.

Figyelem! A cikket mérlegképes könyvelő végzettséggel írtam. Továbbá folyamatosan képzem magam adózás-könyvelés témában.

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Mercedes lóerő előfizetés, Walmart a Facebook új kihívója – Hírszemle podcast

A BMW után a Mercedes is előállt az előfizetéses extrák ötlettel, de még jobban feldühítette az embereket, mint a másik autómárka. Benne van az...

A Shoprenternek kihívója akadt? Próbáljuk ki a Shoptetet!

Bevallom még soha életemben nem készítettem webáruházat, így azt hiszem jó alanya vagyok egy ilyen próbakörnek. Ugyan nem tudok a Shoprenterhez viszonyítani, de ez...

Bennfentes információk a Spar beszerzési osztályáról. Hogyan leszek beszállító? [podcast]

Bár már hallottam a Hungaricool by Spar lehetőségről, hogy magyar gyártók, márkák fel tudnak kerülni a Spar polcaira, ám kíváncsi voltam a sokkal mélyebb...

A fiatalok NEM csak rövid videókat néznek & Elon Musk jó példakép? – Minner hírszemle

Vajon jó ötlet szemben menni a Black Friday akciókkal? Egy cég így tett, érdekes megoldást választott. Kiderült, hogy a fiatalabb generáció mégis megnézi a...

5 hiba, amit ne kövess el a Facebook hirdetéseiddel

Hiába volt rengeteg botránya az utóbbi években, a Facebook továbbra is a hirdetők egyik kedvenc platformja világszerte és itthon is. A Digiméter kutatásai alapján...

Ki profitál a Black Fridayból? A magyar kereskedők magukat vágják át?

Hivatalosan Amerikában a Hálaadás napjához köthető a Black Friday: a Hálaadás minden évben november negyedik csütörtökére esik, aminek a másnapja a Fekete Péntek, ami...

Mit szóltak a befektetők Donát sörnaplójához? Pitchversenyen voltunk – Business GYM

Egy hete indult el Donát közösségi finanszírozó kampánya a Brancs közösség honlapján (Beerálom), ahol is elővásárlókat gyűjt a sörnapló termékére. Mivel ő is az...

Csekklista étterem, bár, vendéglátóhely digitalizációjához. Digitális vállalkozói attitűd kialakítása

Megnyitsz egy cikket valamelyik média oldalon, aztán egyből szembetalálkozol a digitalizáció szóval. A legtöbb esetben nagy igazságokat írnak, itt-ott találni tippeket is, de vendéglátósként...