Lehet-e alanyi adómentes egy új webáruház, vagy egyből áfás legyen?

Webáruház alanyi mentes vs áfa-körös

Mivel már több százezer KATA vállalkozó van itthon, így egyértelmű, hogy az embereknek eszébe jut, hogy vajon lehet-e webáruház indításnál is választani a KATA-t? Sőt az alanyi mentességgel együtt? A válasz egyértelműen az, hogy lehet, és az indulásnál még meg is könnyítheti a papírmunkát, nem is beszélve, hogy árversenyben kis előnyre is szert tehetsz (olcsóbban tudod adni a termékeket, vagy nagyobb profitod lehet azonos ár mellett). Na, de nézzük a részleteket!

Webáruház, webshop alanyi adómentességgel, vagyis áfamentesség

Akár egyéni vállalkozóként, akár KATA-s egyéni vállalkozóként, sőt akár Kft.-ként indulsz, választhatod az alanyi mentességet. Erről még az elején kell dönteni, amikor elindítod a vállalkozásodat. Azoknak érdemes alanyi mentességet választaniuk, akik végfelhasználónak értékesítenek, vagyis fogyasztóknak és nem cégeknek (B2C piac). B2B piacon, vagyis akkor, ha vállalkozások a vevőid, nem érdemes alanyi mentességet választani (kivéve, ha szolgáltatást nyújtasz, de most webáruházakról van szó).

Alanyi adómentesség határa jelenleg éves 12 millió forint. Vagyis egy évben az árbevételed amint átlépi a 12 millió forintot, akkor megszűnik az alanyi mentességed és áfás számlát kell kiállítanod. Alatta nem kell áfával számolnod, hanem nettó értéket írsz a számlára.

Jöjjön egy példa:
A termék ára mindkét webshopban 1270 Ft, beszerzési ára 1080 Ft (most csak eladási árral és beszerzési árral számolunk, termékenként):

 • Áfa alanynál ez azt jelenti, hogy 1270 Ft-ért eladja a terméket. 270 Ft-ot be kell fizetnie az államnak, ez az áfa. 1270 ft-os bruttó árhoz 270 ft áfa tartozik. 1270/1,27=1000 – ez a nettó ár. Mindig arra számoljuk az áfát.
 • Alanyi mentesnél: 1270 Ft-ért eladja, és kész, nem kell áfát fizetnie. Tehát akár olcsóbban is adhatja egy kicsivel az alanyi mentes. Persze beszerzési ár felett. De mindjárt látod a példát tovább.

Igen ám, de! Áfa befizetés, levonás
Az áfa alany a termék beszerzésekor (vagy saját készítésű terméknél alapanyag) megfizette az áfát. És mivel áfa alany, azt levonhatja. Nézzük ezt példában mindkét formánál.

 • Áfakörös webáruház: 1270 Ft-os termékből 270 Ft-ot kellene befizetnie áfaként, de levonhatja a beszerzési áfát, ami mondjuk a példában 1080 Ft volt a beszerzési ár, melynek áfája 230 Ft.
  = Tehát 270-230 Ft = 40 Ft áfát kell befizetnie.
  Ebből tehát kiszámolható, hogy 1270 eladási ár – 40 Ft áfa befizetés – 1080 Ft beszerzési ár =  150 Ft profit (termékenként).
 • Az alanyi mentes szintén megfizeti az áfát, csak ő a beszerzéskor kifizeti a beszállítónak. az említett 1080 Ftnál. Neki tehát nem kell bevallani, befizetnie az áfát.
  Ebből tehát kiszámolható, hogy 1270- 1080 Ft = 190 Ft  profit (termékenként)

Látod, csak 40 Ft-tal több a profitja így az alanyi mentesnek, persze az is elég nagy szám, de láthatod, hogy olyan sok mozgástere nincs lefelé még. Pl. 1230 Ft-os ár mellett ugyanakkora profitja lesz már, mint az Áfásnak. Igaz, valószínűleg többet is ad el, továbbá adminisztrációban nagy könnyebbség, ahogy már írtam.

Aki az alanyi adómentességet választja,

 • az áfa fizetésére nem kötelezett, – tehát nem kell áfát befizetnie 12 millió forint éves árbevételig (vagy év közbeni alanyi mentesség választás esetén arányosítva, lásd: példa lent).
 • a neki felszámított általános forgalmi adó levonására nem jogosult, tehát a beszerzéskor meg kell fizetnie az áfát, és azt nem tudja levonni, mint az áfás a fenti példában.
 • kizárólag olyan számlát állíthat ki, amelyben az áthárított áfa nem szerepel

Amit a 12 millió forintos határról tudni kell

Ez a határ egész évre vonatkozik és napokra lebontva kell számítani (természetesen átlagolva). Például, már csak 100 nap van hátra az évből és te akkor indítod a vállalkozásodat. Akkor 12 000 000 X 100/365 -tel kell számolnod, azaz 3 287 671 feletti árbevétel esetén már átléped az alanyi mentes határt, és onnantól áfá-körös leszel, áfás számlát kell kiállítanod és áfa bevallást is készítened kell. Tehát jegyezd meg, hogy napra pontosan kell arányosítani, és az a számla már áfásan kerül kiállításra, amivel átléped a határt.

Konklúzió

Igen, érdemes alanyi mentesként elindítani. Főleg azért is, mert egyébként is sok teendő és stresszfaktor van a vállalkozásodnál, nem kell bíbelődni az áfával. A legtöbb webáruház egyébként is végfelhasználóknak ad el, vagyis magánszemélyek a vevőid.

Figyelem! A cikket mérlegképes könyvelő végzettséggel írtam. Továbbá folyamatosan képzem magam adózás-könyvelés témában.

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Envato License

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!