Lush kollaborációs marketing sikere – Fogyókúrás gyógyszer üzleti hatása – Bormarketing – Hírszemle

Dátum

Megosztás

Annyira népszerűek lettek a fogyókúrás gyógyszerek, hiszen igencsak hatásosak, hogy más piacokra is hatással van. Aki fogyózik kevesebb snacket eszik? További izgalmas hírünk, hogy miután a Lush otthagyta a közösségi média marketingjét, a kollaborációs marketinggel ér el új csúcseladásokat. Marketing témában még szó lesz egy bormarketing megoldásról, sőt lehet neked ad új „bortermék” ötletet? A példában szereplő bormárka eléri, hogy beszéljenek róluk az eseményeken! A mikrofonok mögött Sólyom Eszter, Nyiri Donát és Mándó Milán

Youtube-on itt érhető el, Spotify-on itt, Apple Podcast-ben itt,

A heti híreink és témáink:

  • 0:00 – Intro
  • 2:50 – Universal szörnyek a borosüvegeken
  • 10:08 – Lush kollaborációs sikerei
  • 20:53 – Súlycsökkentő szerek hatása az üzletre

Universal szörnyek borosüvegeken. Kinek jó ez a collab?

A 19 Crimes egy ausztrál bormárka, akik alapvetően szeretik a kicsit formabontóbb marketinget. A vállalat eleve úgy kommunikálja magát, mint akik szeretnék megörökíteni Ausztrália örökségét, annak a 160.000 elítéltnek a lázadó szellemiségét, akiket a kontinensre küldtek még a 18. és 19. században. A borokon korábbi elítéltek szerepelnek, akik részei Ausztrália megalapításának, történelmének. Oké, ennyit a PR-ról…

A márka ezen kívül tovább tematizálja a boros palackokat és dolgozott már együtt például Snoop Doggal és most a Universal Stúdióval kollaborálnak épp. A halloweeni kampányban Frankensteines és Drakulás üvegben dobják piacra két borukat. Az üvegeken a szörnyek világítanak a sötétben és egy QR kódot leolvasva elindul egy AR élmény. Az üvegen lévő szörnyre irányítva a kamerát az elvileg beszélni kezd és elmeséli az eredeti történetét. A 19 Crimes sajtóközleménye szerint azt szeretnék, hogy az ő boruk legyen ott a lehető legtöbb halloweeni bulin.

19 Crimes Cabernet Sauvignon featuring Frankenstein.
19 Crimes Red Blend featuring Dracula.

Hasonló tematikus borok itthon még nincsenek. Érdekes, hogy ezzel új funkciót adnak a borokhoz és láthatóan a címke igazán izgalmas lesz. AR élmény sem kellhet egy más koncepcióba átültetett hazai verzióhoz! A fenti bormárka Ausztrália őseit tette rá, itthon lehet éppen költőket, írókat lehetne rátenni, magvas gondolattal a címkén. Vagy… Ötleteljünk róla!

Forrás: prnewswire.com/ bevindustry.com/

Lush marketingje: social helyett collabok

Majdnem két éve, 2021 novemberében hagyta ott a Lush márka globálisan a közösségi média platformokat – megszakították az organikus jelenlétüket és a Facebook, Instagram, TikTok hirdetéseket is teljesen kivágták a marketing büdzséből. Amikor a döntést bejelentették, sokan kételkedtek benne hogyan fogják tudni elérni a célközönségüket, de a cég köszöni szépen, jól megvan, sőt. Megtalálták azt a stratégiát, amivel a social mediát és a social hirdetéseket ki tudják váltani. Méghozzá együttműködésekkel. A virális márkakollaborációkkal a Lush a The Drum reklámszakmai oldal jelentése szerint 12 hónap alatt 15 millió font extra forgalmat generált. Ráadásul az együttműködések PR értéke megdobta a cég iránti érdeklődést, és korábban nem látott mértékben nőtt az online keresések száma a Lush-ra.

Az idén elindított 8 kollaboráció egyenként mind átlagosan 30%-os növekedést hozott az új ügyfelek számában a Lush-nak. Összességében 2022 március-június és 2023 azonos időszaka között 11,2%-al nőtt az új ügyfelek száma. Az első nagyobb együttműködés a One Piece című japán animével volt. A japán Lush új digitális ügyfeleinek száma 71%-al nőtt, és a piacra dobás napján délután 2 óráig az összes készlet elfogyott. Azóta a legsikeresebb kollabok, meglepő módon, a Spongyabobos és a Super Mario-s volt.

Annabelle Baker márkaigazgató (chief brand officer) azt mondta a Drumnak, tudták hogy az együttműködésekkel sikert tudnak elérni, de arra nem számítottak hogy ilyen gyorsan ekkora eredményt érnek el. Szintén meglepő ahogy az együttműködő márka partnereket kiválasztják: ha csak a kemény adatokra alapoznának, nem valószínű, hogy a globálisan 10 millió fontot elérő Super Mario kollekció megszületett volna. Adat- és trendelemzés helyett intuitívabb megközelítést alkalmaznak, sokszor egy-egy alkalmazott dob be ötletet, lát valami menőt amit megmutat a többieknek, esetleg egy lehetséges partner kopogtat be valamilyen kreatív ötlettel.

Nemcsak ők hagyták ott a közösségi médiát, hanem például az Airbnb. Fontos! Ők megtehetik, mert elég nagyok ahhoz, hogy valójában kimaxolták. De így is a marketingköltéseik csupán átcsoportosultak. Lásd itt: Az AirBnB marketing platformmá alakul? (szintén hírszemlében egy hír).

Forrás: https://www.thedrum.com/news/2023/09/28/inside-the-lush-brand-collaboration-machine-doesn-t-rely-social-media

Súlycsökkentő szerek hatása a boltok eladásaira. Aki fogyózik kevesebbet költ

Ilyen egyszerű lenne a képlet? A Wall Mart vezérigazgatója szerint a fogyasztószerek nagy népszerűsége miatt kevesebb élelmiszert vesznek a fogyasztók. Az Ozempic gyógyszerrel már foglalkoztunk abban a vonatkozásban, hogy a cukorbetegeknek készített gyógyszert valójában fogyasztószerként is lehet használni, és a cég részvényei kilőttek a nagy kereslet miatt. Európa legértékesebb cége lett a Novo Nordisk vállalat. Térjünk vissza a hírre. Annyira népszerűek lettek ezek a termékek az USA-ban, hogy az amerikai lakosság 1,7 százalékának írtak fel hasonló gyógyszereket. Itthon is vényköteles, de láthatóan nemcsak cukorbetegeknek írják fel itthon sem.

A piaci szereplők már kongatják a vészharangot, nem tudják előre jelezni még, hogy milyen fogyasztási trend változhat meg emiatt. Ausztráliában hiány alakult ki a termékből, annyian érdeklődtek utána, Franciaországban a hatóságok az orvosokat figyelmeztették, hogy csak cukorbetegeknek írják fel. Eddigi tapasztalatok alapján a  rágcsálnivalók, az édességek és az édes pékáruk gyártóit érintheti legjobban a trend. Elemzők szerint felkészül a Meki, Burger King és a Pepsi (utóbbinak óriási a snack üzletága is).

A Wall Mart vezér szavaira több édességgyártó részvénye is csökkent.

Másik oldal, hogy a tapasztalatok alapján az élelmiszer cégeknek vannak egészséges lábaik, így gyorsan tudnak ehhez alkalmazkodni.

Ozempicről korábbi podcast: Európa legértékesebb cége lett a Novo Nordisk

Forrás: Minner és g7.hu

Korábbi hírszemlék:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!