Meddig fognak esni a részvényárfolyamok a 2020-as krach idején?

Dátum

Megosztás

Meddig tart a tőzsdei árfolyamesés? Sokan teszitek fel nekem ezt a kérdést, hiszen jó lehetőséget láttok a részvényvásárlásban, vagy éppen meglévő befektetéseitek miatt kérdezitek. Remélem, hogy azt már nem kell magyaráznom, hogy a tőzsdei áresés reagál a gazdaság várható alakulására és nem fordítva. Tehát nem a tőzsde okozza a gazdasági krízist. Egy picit előrébb jár most a tőzsde, mert a koronavírus okozta gazdasági hatásokat, károkat még csak a következő 1-2 hónapban fogjuk igazán megérezni. És előbb kezd el emelkedni, mint maga a gazdaság. Lássuk a számokat, a korábbi hasonló szituációkat.

Röviden: Átlagosan 11 hónapig esnek a medvepiac esetén az árfolyamok, és átlagosan 34%-ot. Figyelem a -34%-ot már teljesítette 1 hónap alatt a piac. Várhatóan a nyáron éri el azt a szintet az árfolyam, amikor érdemes vásárolni, de már közben figyelnünk kell (mert lehet ez előbb is). Addig lehetnek kisebb emelkedések, de az még nem a hosszú távú emelkedő trend, hanem csak egy nagyobb esést készül elő.

Friss podcast a cikk végén!

Statisztikák a korábbi árfolyammozgásokról, tőzsdekrachokról

Az alábbi ábrán látod hogyan váltakozott egymás után az emelkedő (bika) piac, és a csökkenő (medve) piac. Most, hogy már több mint 20%-ot esett egy korábbi csúcstól az árfolyam, medvepiacról beszélünk. Azt a szép hosszú zöldet törte meg és jön egy „kis” piros most (árfolyamesés). Igen ez az amerikai piac, a magyar tőzsde is követi az árfolyammozgást.

Amit látsz az ábrán, vastagon a hónapok száma, amíg tartott a bika vagy medvepiac. Pl. első az 1957-től 49,5 hónapon át és 86%-ot emelkedett.

Amit látni kell, hogy átlagosan 11,7 hónapig tartott egy medve piac, volt olyan, hogy csak 3 hónapig tartott, de volt olyan is, hogy 20,7 hónapon át. Átlagosan 34,33%-ot esett ilyenkor az árfolyam a korábbi csúcstól. Ezt most már megtette ez a mértékű esés, pedig még csak alig egy hónapja zuhan.

Természetesen az árak emelkedésének a statisztikája is fontos. Átlagosan 55 hónapig tart az emelkedő trend és eközben átlagosan 153%-ot emelkedik az árfolyam. Biztató!

Az, hogy mibe érdemes fektetni, azt egy korábbi cikkben olvashatod! Lejjebb linkelem!

A jelenlegi zuhanás már több rekordot is megdöntött, és valójában a gazdaság jelenlegi helyzete miatt van még tér az esésre. Fontos, bár előre mozog az árfolyam, előbb mint a gazdaság, de az nem jelenti azt, hogy már vége is az esésnek. Mivel éppen még csak az elején vagyunk a válságnak, még nincsenek meg a konkrét károk, az igazán érintett szektorok.

Várhatóan idén májusig-júniusig, sőt akár szeptemberig is még kitart az árfolyam csökkenése, és vagy oldalazás, de a jeleket már látni fogjuk közben. A Minner tőzsde képzésében résztvevőkkel még jobban belemegyünk ebbe, plusz videókat kapnak már most. De természetesen itt is közvetítem a tőzsde rovatban az eseményeket.

Magyar tőzsde, BUX index árfolyam

A hazai tőzsde indexe a Bux. A koronavírus okozta gazdasági sokk után szintén esett az árfolyam, sőt annyira, hogy a 2008-as válság előtti csúcsig zuhant az árfolyam. 29 730 pont alá is benézett az árfolyam. Ránézve a grafikonra a hazai tőzsde sem most fog azonnal megfordulni. A tőzsdeindexxel is lehet tőzsdézni. A BUX index árfolyamváltozását a benne lévő részvények határozzák meg. Legnagyobb súllyal az OTP (34%), a Mol (27%), és a Richter (25%) rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nagyrészt ennek a három részvénynek a változása mozgatja az indexet, olyan súlyban, amit előbb leírtam.

Bux index árfolyam 2020. 03. 25. Forrás BÉT

A hangulat a tőzsdén ilyen – Vix Index

A Vix index mutatja meg, hogy milyen a hangulat a tőzsdén. Félelem indexnek is szokták hívni. Azt mutatja, hogy mekkora kilengésre lehet számítani az elkövetkező 1 évben, milyen volatilitás várható a tőzsdén.

Most a 2008-as tőzsdekrach szintjéig ment az index. Ma, mikor a cikket írom éppen 65 ponton van, ami azt jelenti, hogy akár 65%-ot is vár a piac tőzsde kilengésben. 40 felett már pánikot jelez főleg a Vix index.

Vix index, a félelem index már a 2008-as tőzsdekrach szintjén van 2020-ban – Forrás CBOE

Friss podcast, friss információk

A podcasthoz tartozik egy cikk, ahol megtalálod az említett adatokat, ábrákat: A tőzsde újra zuhanhat a növekvő munkanélküliség miatt. Nem most kell Tesla részvényt venni…

Hogyan tovább? Részvények vásárlása?

Tehát ebből is látszik, hogy még van hely az esésnek, és vagy nem áll a piac még úgy, hogy igazán bezsákoljunk részvényből. De már készülnünk kell rá, brókerszámla nyitás (ha nincs), tőzsde megismerése (ha még nem ismered), részvények kiválasztása és figyelése. Utóbbira itt neked a Minner, már elkészült az első cikk a témában, de további tartalmak lesznek a tőzsde rovatban: Mibe érdemes fektetni a 2020-as tőzsdekrach után, közben?

Forrás: invesco.com
CBOE
Fotó: John Cameron /Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!