Megtalálja a munkát az alkalmazott?! Gyakorlatias megoldások vezetőknek

Úgy érzed, hogy fásultak a munkatársak. Igazából megcsinálják a rájuk bízott feladatot, de máshoz már igazán kelletlenül állnak. Volt már olyan eset veled vezetőként, hogy valamit kérni akartál, feladatot delegálni, de vagy ellenkeztek a munkatársak, vagy látszott, hogy amire nekiállnának több hét telik el, így inkább megcsináltad? Nos lehet a munkavállalókat is hibáztatni, hogy csak melegedni jönnek be, de sajnos az a rossz hírem, hogy itt bizony te is rosszul csinálsz valamit! (Hol is tanultad volna?) Na, de a jó hír! Ez megoldható! Mit akarunk? Megtalálják a munkát az alkalmazottak, üresjáratban is feltalálják magukat, sőt akár ők álljanak elő újdonságokkal (gondolkodjanak), vagy akár egyből meg is oldják azokat. Ez nem álomvilág! Nem egy céget láttunk, ahol ez működik, sőt nálunk is. A cikk célja, hogy összegyűjtse azokat a tényezőket, megoldásokat, amelyek az előbb felvázolt mederbe tereli a napi kihívásaitokat.

A cikk célja, hogy már most segítsen, de van olyan téma, amit további cikkekben mélyítünk el. Érdemes a Minner Előny főoldalán az útvonalaknál megnézni milyen cikkek / tudásanyagok tartoznak még ide, továbbá a cikkben is linkelünk még ilyet.

Ellenállnak minden változtatásra a munkatársak? Már most arra gondolsz, hogy bármit is írunk itt, akkor az nem fog működni? Ezeket a módszereket sikeres cégeknél alkalmazzák, sőt mi magunk is, továbbá több Minnerhez közel vállalkozó is használja. Ugyanazokon mentek / mentünk keresztül, mint te.

Pénzzel motiválni? Nem, nem arra lesz szükség!

Remélem ezt a részt munkatársaim nem fogják elolvasni!

Természetesen fizesd meg jól a munkatársakat, de a bónuszok, lehet nem a legjobb motivációs tényező, hogy megmozdítsák magukat, vagy a cégért dolgozzanak. Ha jobban megvizsgáljuk, a pénzjutalmak, főleg ha arra előre számítanak a munkatársak, többet ártanak mint használnak (összegyűjtöttem a fontosabb kutatásokon alapuló konklúziókat ezzel kapcsolatban):

  • Az incentív jutalom hatása ideiglenes, csak akkor működik, ha folyamatosan adják. Egy nagyobb bónusz vagy drága jutalom esetén ez hamar költségessé válik a vállalat számára.
  • A külső jutalom olyan addiktív, mint a drog: ha hozzászokik az ember, akkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban lesz rá szükség ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt elérjük vele. 
  • A bónusz külső motivátorként nem teremt személyes elköteleződést a cég vagy annak céljai iránt.
  • A feladat elvégzéséhez kötött jutalom arra enged következtetni, hogy az a tevékenység nemkívánatos. 

Akkor ne is használjunk pénzbeli jutalmazást? Vannak olyan területek, ahol ezek nagyon jól működnek ezek a ténylegesen unalmas, repetitív rutinfeladatok, ezeknél valóban beválik az egyszerű jutalmazás, mint motiváló tényező. Másodszor, ha bónuszt vagy egyéb tárgyi jutalmat szeretnél adni, azt is megteheted, a lényeg, hogy az alkalmazott ne számítson rá. Add meglepetésszerűen és csak azután, hogy az adott célt elérte, vagy feladatot végrehajtotta az illető. Érdemes ezt rendszertelenül, változó frekvenciával tenni, hogy ne alakuljon ki elvárás, illetve dicsérettel és kézzelfogható jutalommal felváltva díjazni a munkavállalók eredményeit.

Erről bővebben ebben a cikkben: Pénzjutalom helyett így motiváld a munkavállalóidat. Motiváció, ösztönzés tippek

Ez még nem oldotta meg a fent felvetett problémánkat!

Vagyis arra keressük a továbbiakban a választ, hogy:

  • Szeretnénk, hogy hozzon önálló döntést a munkavállaló!
  • Együttműködjön mással, gondolkodjon.
  • Végigvigyen saját maga projektet, amit akár ő maga hoz létre (ez lehet nagyon kis feladat is, ami támogatja a vállalkozásunkat.
  • Üresjáratban találjon munkát.
  • Meg kell oldani, hogy ellenállásba fogunk ütközni, hiszen új dolgokat akarunk bevezetni, ezt is áthidaljuk.

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Hasonló témában olvasnék, kérnék tippeket!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Kapcsolódó cikkek