Melyiket használd kínai importhoz? Aliexpress vs. Alibaba + a Jolly Joker!

Dátum

Megosztás

Egy kedves Minnerakadémia hallgató kérdezte a minap, hogy az Alibaba oldal helyett az Aliexpress oldalról keresne inkább beszállítókat, ugyanis annak a felülete inkább felhasználó barát, tehát átláthatóbb a részére. És milyen jó, hogy megkérdezte! Foglalkozni kell a témával! Nézzük is, mi a különbség közöttük. És melyiket tudod használni vállalkozóként, ha kínai termékekkel akarsz kereskedni, vagy gyárttatni terméket.

Sokan nincsenek pontosan tisztában azzal, hogy mi is a különbség ezen oldalak között. Amennyiben Neked sem kristálytiszta, akkor olvass tovább!

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyárttat is), továbbá ő a MinnerAkadémia kínai import képzés oktatója.

Mindkét oldal Kína leggazdagabb emberéhez kötődik, a méltán híres és bölcs tanácsokat is megosztó Jack Ma-hoz. Jack pont 20 éve hozta létre az Alibabát, úgyhogy ezúton is boldog évfordulót kívánunk!

Már 1999-ben is a tömegtermelés jelentős része a Kínai Népköztársaság területén zajlott, akkoriban még jóval fejletlenebb infrastruktúrával, jóval környezetszennyezőbb módon és jóval olcsóbb munkaerővel, mint manapság. Az akkor még angol tanárként dolgozó 35 éves Jack felismerte a lehetőséget, hogy összehozza az akkor már igencsak éledező internetet, azt a sok kínai gyárat és a hatalmas keresletet a világban. Megszületett erre válaszként tehát az alibaba.com, ahol gyártó és nagykereskedő cégek prezentálhatják magukat és a termékeiket a világnak egy nagy gyűjtő felületen.

A többi már történelem, az Alibaba bombasiker lett. Tőzsdén is megvásárolható már a részvénye, aminek ára 2016-os tőzsdei bevezetés óta duplájára emelkedett.

Én is az Alibabán találtam meg a beszállítóimat, sőt azt a kínai gyártót, akivel saját márkás termékeket készíttetek. Erről beszélek ebben a hanganyagban a Minnerel (Milánnal). Na de folytassuk!

Tehát az Alibaba = kínai nagykereskedelem. Hogyha importálni szeretnénk halomra az árut, akkor Alibaba. Erre szokott jönni (kritikának?), hogy “Dehát a feleségem is importál már Kínából, az Aliról (Aliexpressz), rendelt már hajsütővasat, gumicsizmát és telefontokot is. Nem olyan bonyolult ez a kínai import!”

Ez egy megmosolyogtató, de valójában jogos gondolat, hiszen valami “Aliról” rendelt a kedves asszony, kínai cuccot, messziről jött, tehát import is…igaza van. Az Ő szemszögéből.

Viszont, ha mélyebben megvizsgáljuk ezeket az oldalakat, akkor láthatjuk, hogy azon kívül, hogy mindkettő narancssárga színű (és a nagyon gazdag szimpatikus Kínai emberé), vajmi kevés a LÉNYEGI hasonlóság a két oldal között.

Az Aliexpressz egy kiskereskedelmi oldal, végfelhasználóknak szól, nem kimondottan vállalkozóknak! 1 hónap alatt megjön a rendelt áru, ingyenes szállítással (mert a Kínai állam dotálja a szállítási díjat, hogy pörögjön az export), egész olcsón lehet venni jó és gagyi dolgokat, sokan használják és szeretik, ez így van rendjén. Tényleg alacsonyak az árak. De azok még nem nagyker árak! És nem gyártó cégek zömében, hanem kereskedő cégek, akik Aliexpresszre szakosodtak. Egy példa: aminek Aliexpresszen 10 dollár darabja, annak Alibabán 5 dollár. Viszont nem vehetsz egy darabot (bár már erre is találni példát, mosódik össze minden), csak például minimum 500 darabot. Avagy nem indítják be neked a gyártósort 1000 darab alatt. Az eladók is TELJESEN mások Alibabán. A jobb cégeknek ma már egész jól képzett (vannak nagyon profik is!) értékesítő csapatuk van. Plusz, a gyárttatás sem csupán annyiból áll – mint Aliexpresszen – hogy kattintunk párat, és várjuk a postást.

Egy ábra, hogy még jobban értsd a különbséget:

Készítette Csépe Gábor, kínai import szakértő

Magyarázat az ábrához: A Gyár és az Aliexpress Dealer aligha ugyan az a cég. A kiskereskedő vásárol készletre árut a Gyárból, majd egyesével eladja a platformon. Az ábrán a Sales Team / Trading Company általában nem vesz a gyártól árut, vagy ha igen, akkor sajátmárkás kínai dizájnos belföldi piacra szánt árut gyárttat vele (amit feltölt a 1688.com-ra, ami a belföldi Kínai Alibaba, és ez is ugyan ehhez a tulajdonosi körhöz tartozik), alapesetben pedig a Gyárat köti össze a Kínán kívüli világgal. A Gyár kiszervezi neki, és könnyen lehet, hogy még 5 másik ilyen cégnek az értékesítést (innen a cégtábla cserélős sztorik), a Trading Company-k pedig úgymond kiszervezik a gyártást magának a Gyárnak, plusz intézik a csupasz áru egyedi igények szerinti csomagolását, járnak a kiállításokra, stb, egyszóval eladnak. (konténer szállítási költségek itt)

Egyre több olyan eset van, hogy megoldja a Gyár házon belül ezt, és vesznek fel Angolul tudó saleseket, kihagyva ezzel a köztes “szervezőket”. Ez az eset nekünk szerencsésebb, mert közvetlenebb lesz a kommunikáció, és talán mégjobb az ár. Azonban, nem minden esetben jobb ez a felállás. Vannak olyan remek gyárak, ahol 100% fókusz van a gyártáson, nem is tud senki angolul, és tökéletes szimbiózisban vannak az angolul tudó sales csapattal, akik papíron másik cég, de valójában ugyanannak az egy testnek a különböző részei, és ezek a sales csapatok kizárólag egy-kettő, maximum 3 gyárat képviselnek, ezért nagyon jó a kommunikáció.

Tehát összefoglalva:
Alibaba = Nagykereskedelem – B2B piac
Aliexpress = Kiskereskedelem – B2C piac, vagyis fogyasztóknak adnak el

Plusz a végére a Jolly Joker azoknak, akik Aliexpresszről szoktak rendelni kis tételben termékeket: www.dhgate.com

Ezt én úgy hívom, hogy a kisnagyker. Itt van szintén mindenféle áru, akárcsak a két Ali oldalon, de jobb áron, mint Aliexpresszen. A kis bulk packinges rendelésekről szól az oldal, mindenféle mennyiségi kedvezménnyel fűszerezve.  Jó tanács: figyeljetek jól a szállítási módokra, sok cég elküldi DHL Expresszel az árut, ingyenes szállítással. Ebben az a poén, hogy a vámolási idő hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a 10.000 km-es repülőút.

Jó importálást!

Csépe Gábor, Minnerakadémia oktató, kínai import szakértő és aktív importáló

Itt eléred a gyűjtő cikket, ahol az összes anyagunk fent van: Mit kell tudni a kínai importról? Kínai gyártók, szállítás, vám, Alibaba vagy rövid linkkel: minner.hu/import, sőt a menüben is megtalálod!

Hallottad már, hogy én hogyan importálok Kínából? Kínai import a gyakorlatban

A Minnerrel közösen készítettünk egy podcastot – Kínai import a gyakorlatban példákkal:

+ Mennyibe kerül egy konténer szállítása?

A cikk erről: Mennyibe kerül egy konténer szállítása Kínából?

Fotó: Kendall Henderson /Unsplash

Csépe Gábor
Csépe Gáborhttps://minnerakademia.hu/products/course/kinai-import-alibaba-online-tanfolyam
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.