Mi a flow? Hogyan lehetünk produktívabbak, hogyan tudunk folyamatosan teljesíteni. Megállíthatatlannak érzem magam!

Dátum

Megosztás

Történt már veled olyan, hogy nem volt kedved dolgozni? Kiégtél? Vagy átéltél már olyat, hogy szinte megállíthatatlannak érezted magad, annyira lelkesen dolgoztál? Mi ez az egész? A flow állapot elérése közben igazán élvezzük azt amit csinálunk, és szinte észre sem vesszük, hogy dolgozunk valamin. A fent beágyazott videóban erről beszélek egy TEDx előadáson, és ebben a cikkben további hasznos információkat osztok meg veled ezzel kapcsolatban. Természetesen kutatásokkal alátámasztva a mondandómat, ahogy azt már megszokhattad a Minner tartalmaknál. Mindezt teszem úgy, hogy én is voltam már kiégve, tudom milyen mélyen lenni és tudom azt is, hogy milyen igazán produktívan dolgozni. Külső szemlélődőként azt látjátok, hogy folyamatosan lelkes és produktív vagyok, sőt sokszor mondtátok már nekem, hogy nem is tudjátok elképzelni, hogy van ennyi mindenre energiám. A válasz: flowban vagyok.

Sajnos a videó hangminősége nem a legjobb, elrontották a felvételnél, én kérek miatta elnézést.

Mi a flow?

A flow állapot azt jelenti, hogy amit csinálunk, azt játékos lelkesedéssel tesszük, optimisták vagyunk, és a körülmények pozitívan hatnak a produktivitásunkra.

A legérdekesebb az, hogy az, hogy flow-t megéljük, adott tevékenység közben éljük át és nem annak a végeredménye. A lelkesedést külön kiemelném, mert bár nehezen értelmezhető állapot, fontos tényezője annak, hogy élvezzük amit csinálunk.

Saját magamat hoztam flow-ba

Én egy online üzleti magazint írok, vezetek (ezt itt, amit olvasol). Sokan úgy látják, kívülről megállíthatatlan vagyok, mindig lelkes, nem értik, hogyan tudok ennyi mindent csinálni egyszerre. Múltkor egy konkurenciám mondta azt, hogy le a kalappal a 6 éve tartó kitartásomnak, hogy ennyi új tartalommal tudok nap mint nap az olvasók elé kerülni. Csinálok én többet, mint egy újságíró? Nem, szerintem ki is rúgnának újságíróként. Ennyi cikket termelnem kellene napi 8 órában, talán még többet is.
Na jó, de lehet igazuk van, mert a cikkek írása mellett oktatok, üzleti tanácsadással foglalkozok, vállalkozást vezetek.

Amire az utóbbi időszakban rájöttem, hogy az egyik titok a lelkesedés. Anno mikor bróker voltam a főnököm mondta azt, hogyha el akarom adni magam, legyek lelkes. Most őszintén, egy tutyi-mutyi alakkal ki akarna üzletet kötni? Tiszta Wall Street farkasa volt. Van egy érdekesség is ebben. Az én lelkesedésem másnál külső tényezőként hat pozitívan a produktivitásra. Sokszor kaptam visszajelzést, hogy segített a Minner túllendülni a munkakedv csökkenésen (csak olvasnod kell néha, vagy hallgatni a podcastokat). Az ilyen külső tényezők is segíthetnek, hogy flow-ba kerüljünk, most ilyeneket fogunk keresni.

Anno a Minner elején főleg otthonról dolgoztam, valószínűleg a lelkesedés hajtott, és így nem volt gond a produktivitásommal, mondhatjuk úgy is, flow-ban voltam, csak nem tudtam. Az is lehet persze, hogy nem is volt mihez viszonyítani a teljesítményemet. Egy nap nem volt otthon internet így átmentem egy kávézóba dolgozni, és te jó ég. Mintha kinyílt volna a világ, vagy beszedtem volna egy bogyót, ami tágítja az elmémet, vagy gyorsítja a produktivitásomat. Annyira furcsa, hogy a körülmények ennyit befolyásolják a teljesítményünket, ha nem éltem volna át akkor, el sem hiszem. 2 óra alatt 2 olyan tartalmat készítettem, hogy azt éreztem, meg tudnám váltani a világot. Flow-ban voltam. Ekkor kezdtem keresni azt, hogy mivel tudom előcsalogatni ugyanezt.

Oké! De ha tudom milyen az, amikor flowban vagyok, akkor milyen a másik oldal?

Kiégés

Voltam-e már kiégve? Igen! Többször is. Kiégés alatt azt értem, hogy nem volt munkakedvem, lelkesedésem. De a csúcs 2020 májusában volt. Tudod miközben? Amikor a Minner csúcson volt, 5 hónap alatt rekord bevétel. Minden flottul ment, de nem volt kedvem dolgozni. A környezet az, ami visszahúzott. Volt egy mondat, ami beleégett az agyamba. Több vállalkozótól is hallottam, akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus miatt, hogy: „Megéri ezt csinálni?”. Mondták ezt azután, hogy a cégük létszáma, forgalma zsugorodott és olyan helyzetbe kerültek, mintha egy társasjátékban szinte a startmezőre kellett volna visszalépniük. Felmerült bennük az a gondolat, hogy nem csinálnák újra végig, nem építenék újjá a vállalkozásukat. Mindezek ellenére június végére rendbe jöttem, nem a korábbi 200%-ot nyújtottam, de 120% már megvolt. Úgy éreztem, még azért valami hiányzik. Már akkor a TEDx felkérés megvolt, persze motivált, naná! De nem annyira, valahogy hiányzott az a 2016–2018-as énem. Jött egy ötletem! A TedX adásig flow-ba hozom magam, de csak egy hónapot adok magamnak.

Kutatás, majd saját magamon alkalmazni a módszert

Augusztus végére el kell érnem, hogy megállíthatatlan legyek, tehát mindössze egy hónapot adtam magamnak.
És mit csinál a Minner? Hát kutat! Ahogy szokta, ahogy szoktam. A Curtin egyetem egy 2019-es tanulmányára hagyatkoztam. Ami azt derítette ki, hogy a ma délutáni tevékenységünk kihatással van a holnapi teljesítményünkre. Ha ma sportolsz, vagy a hobbidnak élsz (legyen az akár bélyeggyűjtés, vagy motorozás…), vagy például könyvet olvasol, az növeli holnap a produktivitásodat. Ez már kicsit közel áll a flow-hoz, de nem teljesen az. Mennyire egyszerű! Mintha azt mondaná valaki, hogy ahhoz, hogy egészségesen élj, étkezz egészségesen.

A teljesítményem nem volt a legjobb, így nem kellett nagyon törni a fejem az összehasonlításon, látható volt a változás (ha volt).
Augusztus első hetében heti 1-2 edzés helyett 3-4-szer mentem, amiből két alkalom futás volt, amit egyébként gyűlölők. Látszott valami? Azon kívül, hogy meghaltam, másnap már látható javulás volt a teljesítményemben.

Még mindig maradunk fent említett Curtin egyetem (ausztrál) kutatásánál. Az derült ki, hogyha ma délután munka után a képernyőre (TV, mobil…) szegezzük a tekintetünket, akkor az másnap negatívan hat a produktivitásunkra. Mondjuk ezen nem lepődök meg, de számomra ez még mindig érdekes, hogy a ma délutáni tevékenység befolyásolja a honlapi produktivitást. Óriási, hiszen itt nem arról van szó, hogy munka közben mobilozgatsz.

A második héten vezettem be, hogy amikor azon kapom magam, hogy 16 perce Facebookozom, előveszem az e-book olvasom és 1-2 órát olvasok. Ezt csak délután 4 után alkalmaztam.
Máris 5 órát nyertem pluszban Mire nem jut ideje az embernek?! Nagyon pozitív hatása volt, alapból többet olvasok könyvet, most azt számoltam bele, ami a mobilozás helyett volt.
Amire még jobban figyeltem, hogy ne futva egyek, adjak időt a minőségi étkezésnek, és lassabban egyek.

Fontos! Egymás után kapcsoltam hozzá a napi tevékenységemhez az itt leírtakat.

Jött a harmadik hét. Egy nagyon furcsa dolgot csináltam, kapcsoltam hozzá az előbbiekhez. A New York egyetem friss 2020-as kutatásából kiderült, hogyha valami újat csinálunk ma, attól boldogabbak leszünk holnap. Na most a flow élmény közben az ember boldog is. Akkor nosza! Hogyha holnap produktív is és boldog is vagyok, akkor sikerült elérni részben. Képzeljétek el, hogy én a való életben introvertált vagyok, sőt a felesleges csevegést nem szeretem. Na jó a Minnerről bármikor beszélhetünk. És mivel a vírus miatt korlátozottak voltak a lehetőségeim, a határaimat feszegettem. Bárkivel találkoztam elcsevegtem legalább 5 percet, többet érdeklődtem, sőt én kezdeményeztem beszélgetést. Igazán érdekes volt.
Az eredmény: a sport hozott kis változást, de mozogni egyébként is mozogtam, így akkora hatást nem gyakorolt, ám a könyv olvasás sokat dobott, illetve inkább a képernyő hanyagolása délután 4 után, és itt üzleti könyvekre gondolok. Egyik hobbim, mert imádom kutatni, mivel lehet egy vállalkozás jobb. Alig várom mindig, hogy a könyvekben olvasott dolgok új kérdéseket vessenek fel bennem. Ami meglepő volt számomra, az az introvertáltság leküzdése, az már néhány óra után hozott pozitív eredményt. Számomra ez új dolog volt, és ez rövid távon is már sokkal jobb eredményt hozott.

Úgy éreztem, valami még hiányzott, hogy a mesterséges produktivitásom mellett legyen valódi lelkesedés. A TedX csak egy kisebb cél volt. Sokat foglalkoztam azzal, hogy valójában miért is voltam kiégve. Ennek egyik oka (szakértőkkel derítettem ki – coach, pszichológus), hogy új célokat kellett meghatároznom, mert a régieket már elértem. Egy hétig foglalkoztam augusztus végén csak azzal, hogy leírjam az új céljaimat, mind az üzletit, mind a magánélettel kapcsolatosakat. Kisebb mérföldköveket határoztam meg, a nagyobb célok mellett. A legérdekesebb ebben az egy hétben az volt, hogyha azt az időszakot 2-3 órába sűrítem, akkor nem éltem volna meg egy kis flowt már a célkitűzés közben. Számított, hogy elnyújtottam. Naponta alig 30 percnyi időt szántam rá, vagy amikor éppen eszembe jutott. 2016-2018-ban voltam igazán flow-ban, ezt akartam újra átérezni. Akkor sok minden változás történt a Minnernél, ezt akarom újra elérni 2020-2021-ben. Ehhez új célokat kellett meghatároznom, új mérföldköveket.

Sikerült! Nézz majd rá a Minnerre, lett új főoldal, még jobb cikkek, új szponzorok, új partnerek lettek. Na várjunk csak! Ezt a TEDx -nek köszönhetem? Igen! Sőt nektek is, miattatok állítottam magam kihívás elé! És itt nem is a kihívás, mint a cél számított. A kis kutatásom hozott nekem egy kis mesterséges flowt.

Tovagyűrűző hatása van a fenti mesterséges flownak
A 2020-as New York Egyetem kutatása is rávilágított arra, hogy az ilyen kis dolgoknak tovagyűrűző hatása van. Ők azt találták, hogy a „csinálj valami újdonságot ma és boldogabb leszel holnap” (ami kihat a lelkesedésedre) átélése  egy “pozitív ördögi kör”-be ringat minket. Kiderült, hogy az újdonságok kipróbálása okozta pozitív hangulat további újdonságok kipróbálására, új helyszínek felkeresésére ösztönözte az embereket, aminek hatására -mondanunk sem kell- csak még jobban érezték magukat.
A flow állapot közben én szintén ezt érzem.

Ugyanúgy vagyunk mi is, hogy a fent adott ötletek, minthogy a délutánodat nem hasztalan dolgokkal töltöd, hanem olyanokkal, ami pozitiv kihatással van a másnapodra, az tovább hozza az újabb és újabb dolgokat, amik végül flow állapotban érnek össze. És ne felejtsd el a célok meghatározását, elemzését sem!

De itt még felteszek egy kérdést a végére. Érdekes ez a kihívás dolog. A TEDx adás előtt én eldöntöttem, hogy ezt véghez viszem, a kutatás alapján felturbózom a mindennapjaimat. Minden fejben dől el? Ezt már több helyen is hallottam. Na de várjunk csak! Nem azért sikerült, mert eldöntöttem?

A TEDx előadásom itt érthető el: https://www.youtube.com/watch?v=nXF3S0iZCgc

„Ez izgalmas volt! Még ilyet!” Hasonló tartalmak a Minneren:

 Forrás:
– Minner korábbi cikk: Édesem! Veszekedjünk a hétvégén, én sikerre akarom vinni a vállalkozásomat! [kutatás].
2019 – phys.org, Journal of Applied Psychology,
Curtin University,

2020-INC- New York Egyetem kutatása, magyarul itt a Minneren

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!