Mi van, ha a kínai eladó nem ad számlát? Kínai import

Dátum

Megosztás

Sokan kérdeztétek már, ezért úgy döntöttünk, hogy a választ (és ami valójában a kérdés mögött van) egy újabb kínai importtal foglalkozó cikkben osztjuk meg veletek.

Röviden: A válasz egyszerű. Ilyen nincs. Számlát mindenképpen kell kapnod.

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyártat is), továbbá ő a MinnerAkadémia kínai import képzés oktatója.

Na, de nézzük meg, hogy miért találkozhatsz olyannal, ha nem kapsz!

Ez a gondolat a kínai piac miatt juthat először az eszetekbe, hiszen ha Magyarországon nem ad számlát, akkor Ő szépen zsebreteszi az ÁFÁt (ami a világon a legmagasabb, a jól ismert 27%), a könyveléssel meg lesz, ami lesz, majd a könyvelő varázsol.

Miért nincs olyan tehát, hogy nem kapsz számlát?

Egyrészt kínai import esetében az áfát nem tudná zsebre tenni az eladó, másrészt akkor mi alapján lenne a vámkezelés?

Tudjuk, mikor fordulhat elő, hogy nem kapsz számlát! Csak az nem kínai import. Nos, egy korábbi cikkben már leírtuk, hogy nagyobb megrendelések esetén kínai import termékeknél vagy saját gyártású termékeknél (bérgyártás) nem az Aliexpress-szen fogunk keresni beszállítót. Az az oldal a hús-vér fogyasztóknak van, árban is rosszabbul járunk. A mi terepünk az Alibaba és a dhgate.com
Na, de térjünk vissza az Aliexpress-szes rendelésekre, ahol elképzelhető, hogy nem kapsz számlát. Hiszen ott csak egy eladóval állunk szemben, aki lehet, hogy alig tud angolul, még könyörgés után sem nagyon tenne arrébb egy fűszálat.

Ez itt a kínai import, ami arról szól, hogy több mennyiséget rendelünk egy termékből, vagy éppen sajátmárkás terméket bérgyártatunk, amit nem az Aliexpress-szen fogunk megtenni. Erről bővebben itt: Melyiket használd kínai importhoz? Aliexpress vs. Alibaba + a Jolly Joker!)

Milyen valós számla hibák vannak?

Termékmegnevezés helytelen, összeg helytelen, vevő neve helytelen, fizetési mód helytelen – ezek könnyen kijavíthatóak, kommunikáció kérdése. De a lentebb látható piramis csúcsán lévő beszállítóknál aligha van ilyen! Formai követelmény nincsen náluk, így akár egy Excelben írt számlát is befogadhatsz (erről külön rész van a kínai import képzésben).

Hogyan lehetnek ilyen hibák – amit te kapsz számlát, az nem egyezik meg azzal, ami nekik a belső könyvelésbe megy az országukon belül. De erről is bővebben a tanfolyamban!

A számlás kérdés mögött lehet még ez a gondolat is:

Mi van, ha a kínai eladó nem ad számlát, mert link, csaló, hanyag, megbízhatatlan, nem az lesz, amit megbeszélünk, stb stb.

Ennek a kérdésnek úgy gondolom hogy van létjogosultsága a magyarországi kínai piacos tapasztalatok miatt. Mindenki arra asszociál, amikor a kínai importról van szó. Milyenek tehát ők valójában, mi a kínálat? Mit várhatunk az Alibaba-tól? Milyen minőségűek a kínai eladók, gyártók az Alibaba-n és a többi nagyobb import oldalon?

Csaló, ellopja a pénzem.
 – Ebből már nagyon kevés van. Én ilyennel még nem találkoztam soha. Ha minimális óvintézkedéseket teszünk, akkor annak az esélye, hogy ilyennel kerülünk össze, nulla.

Nagyon rossz kommunikáció, horribilis, minőség sem jó,
– Ebből azért már van jócskán, bele lehet futni. Itt az árról ne is beszéljünk, teljesen mindegy, úgyis rossz, amit kapsz. Ezek miatt szidják sokan az Alibaba-t, akik belefutottak ilyenbe. Sok ilyen van Kínában, ha olyan könnyű lenne jó beszállítót találni, akkor mindenki onnan vásárolna! Ez nekünk importálóknak inkább előny, mint hátrány. Hiszen, aki kitartó, talál jó beszállítót és máris előnyben van. De egyébként itthon is hasonló a helyzet, nem csak kínai sajátosság!

Közepes
– elfogadható vagy jó ár, egész jól kommunikál angolul, érti valamennyire amit akarsz, gyors, minőség közepes. Ebből van a legtöbb. Ha csak véletlenül kiválasztva vásárolsz valakitől valamit, akkor legnagyobb eséllyel ebbe futsz bele.


– Az előbb felsoroltak közül nála már minden jó. Ebből kevesebb van, szerencsével belefuthatsz vagy ha követed a Kínai import tanfolyamunk tanácsait, akkor ennél lejjebb biztosan nem adod!

Álom beszállító
– Minden nagyon jó, kommunikáció tökéletes, nagyon rugalmas, lesi minden kívánságod, tökéletesen a kezed alá dolgozik. Nem biztos, hogy extra gyors, mert ő ilyen alaposan dolgozik mindenkivel és a jó munkához idő kell! Ár nem a legalacsonyabb, de ár per értékben fényévekre a legjobb. Ebből még most 2020 környékén is kevés van, de van! Erre kell hajtani és ha ilyen nincs, csak “Jó” minősítésű beszállító jelölttel érdemes együtt dolgozni. Közepessel csak nagyon kevés esetben szabad csak együttműködni, például ha nincs nagy tétje a dolognak, nem ver földhöz, ha nem úgy lesznek a dolgok, ahogy azt tervezted. De ha becsületesen megcsináljuk a szűrést, akkor ritka, hogy ne lenne “Jó” vagy “Álom” jelölt.

Ha nincs profi kiválasztási módszered és nem teszel bele munkát, csak random ráírsz valakire Alibaba-n, az rulettezés. Annál már sokkal jobb és eredményesebb a tőzsde, vannak jó anyagok hozzá Minneren 🙂

Visszatérve a kínai importra, itt vannak a kapcsolódó cikkek, olvasd el őket:

Fotó: Envato License

Csépe Gábor
Csépe Gáborhttps://minnerakademia.hu/products/course/kinai-import-alibaba-online-tanfolyam
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.