Mibe érdemes fektetni a 2020-as tőzsdekrach után, közben?

Dátum

Megosztás

Biztosan te is láttad, hogy a tőzsdén éppen akcióznak, kedvezményesen lehet részvényeket vásárolni. Na persze ez nem csak úgy történt, hanem a koronavírus okozta gazdasági sokk idézte elő. 2020.03.16-án 10%-ot estek a részvényindexek, ha pedig az elmúlt 1 hónapot nézzük, akkor 31%-ot estek az árfolyamok. Sok? Kevés? Most érdemes venni, és mit? Miért nem vásárol mindenki?

A cikk frissült 2020. 05. 06-án. Még mindig igaz, hogy türelemmel kell lenni és érdemes várni egy újabb árfolyam esésre a következő hónapokban és csak utána a vételi oldalon lenni.

31%-ot esett a tőzsde? Egészséges ez? Pánik van?

1 hónap alatt ilyen mértékű zuhanásnál már beszélhetünk krachról. DE! Nézd csak meg az alábbi grafikont! Ott a végén az a csúnya esés, de előtte már régóta folyamatos emelkedésről beszélünk, sőt őrülten régóta emelkedő részvényárfolyamok voltak már. Tehát várható volt valamiféle korrekció.

A koronavírus ezt felgyorsította. Sőt mondhatni érthető reakciója a tőzsdének az árfolyamesés. Mondhatni jól működik a tőzsde.

Figyelem! Még eshet az árfolyam! Okosan!

Esik az árfolyam, sokan eladnak. Miért? Miért nem vesz, mint ahogy én készülök?

Igen, tehát azért esik az árfolyam, mert több az eladó, mint a vevő. Ezt eddig is tudtuk. De jöhet a kérdés, hogy sokan mondják, ilyenkor érdemes venni, akkor miért esik? Miért adják el a részvényeket? A válasz egyszerű:

 • Ez egy likvid eszköz. Ha tőke kell, könnyű eladni. Nos, nem mindenkit érint pozitívan egy ilyen gazdasági krízis, így nagyon sok piaci szereplő pénzhez akar jutni, tehát elad. Sőt azt is mondhatjuk, hogy ez aztán igazán nagy réteget érint.
 • A befektetési alapok, különböző egyéb alapok befektetési politikájában benne van, hogy mikor kell eladni részvényeket. Sokaknál most jött el a pillanat. Sőt azért is, mert több ügyfél is most az esés miatt kiveszi a pénzét (kell neki, vagy átteszi másikba…)
 • Beindultak a short pozíciók. Lehet a tőzsdén eladásra is spekulálni. Látni, hogy olyan gyorsan esett az árfolyam, hogy egészen biztosan voltak ún. shortosok, akik profitáltak az árfolyamesésből.
 • És persze ott vannak a kistőkések, akik ott voltak a tőzsdén, de nem tudják benntartani a pénzüket, vagy tőkeáttétel mellett kereskedtek és a tőzsde zárta be a pozíciójukat.
 • A 2020-as tőzsdekrachról új videó került fel a Tőzsde oktatásba (online nézhető, +tippek) – Megnézem!

Érdemes most venni? Ha igen, akkor mit? Mikor fog emelkedni az árfolyam?

„Akkor vásároljamikor vér folyik az utcákon

Nathan Rotschild (kb. 300 éve)

Ezt a mondást most sokan említik, vagy azt, hogy ilyen olcsón nem fogunk mostanában vásárolni. Persze úgy is nézhetjük, magas volt már az ár is, nem biztos, hogy ez még annyira alacsony!

Bár a kínai gazdaság már 70%-on működik, az a baj, hogy a keresleti oldalon Európa és Amerika még csak most éli át a koronavírust. Így hiába indul be a gyártás, nem lesz olyan, aki megvegye a termékeket. Időpontot nehéz lenne megjósolni, de egy biztos, a folyamatos befektetéssel senki nem tud mellényúlni most. DE! Még várható esés, de már most tudunk készülni rá.

Mikor?

Legyél türelmes, még csak alig egy hónapja esik a tőzsde, igaz már így is impozáns -30%-ot megtette. Átlagosan 11 hónapig tart egy ilyen medve piac. Néha lehet kisebb emelkedés a következő hónapokban, de az csak a tőzsde hinta, amibe könnyű bekerülni, ha nem figyelsz oda és utána jöhet még zuhanás. (Erről részletesen itt, de először olvasd végig a mostani cikket:

Mit érdemes venni? Mibe érdemes fektetni?

A Minner tőzsde rovatában követheted, hogy a Minner merre, kereskedik, de néhány szempontot már most érdemes megfogadni abból, hogy én merre kereskedek.

 • IDE NE: Légitársaságok részvényét? NEM piszkálni, még bottal sem. Még a legsikeresebb befektető is éppen most adott el nagyobb részesedését több légitársaságban is, ahol fő részvényes volt. Pedig aztán ő igazi hosszútávú kereskedő! Warren Buffettről van szó. Szóval ne! légitársaság részvényben gondolkodj. Erről itt írtam: Légitársaság részvényt venni? A legnagyobb befektető, Warren Buffett is kiszáll
 • Microsoft – A cég 3 évig elegendő készpénzzel rendelkezik, tehát sokáig kihúzza a válságot is. Most aztán még a felvásárlásokkal sem fognak fukarkodni, olcsón meg tudnak venni más cégeket is úgy, hogy közben picit kevesebb lesz a bevétele. Erről ebben a friss cikkben írtam.
 • Cisco – A Zoom helyett az ő videokonferecnia szoftverét használják a nagy cégek, stabil üzleti modell, digitális szektor, több mint 2 évnyi működési költségre elegendő készpénzzel rendelkezik.
  Ebben a cikkben írtam róla bővebben. A befektetők nem Zoom-on beszélnek egymással, ügyfeleikkel, hanem Cisco Webex-en
 • A kínai kávéspekuláció mellett kitartok (egyébként is még a krach ellenére is pluszban ülünk, tőzsde rovatban követhetted). Tehát Luckin Coffee, Starbucks marad a portfóliómban, sőt most diszkont áron beszerzek nagyobb mennyiségű Starbucks-t. 2020-as befektetési ötletekben írok róla.
 • A digitális, e-kereskedelmi spekulációt is folytatom. Shopify, és Wix.com. Most aztán igazán emelkedni fognak, nem is estek akkorát. A Shopify-ban van nagyobb tőkém, ott a logisztikai üzletág növekedése most még jobban beindul, hiszen sokan otthonról vásárolnak. 2020-as befektetési ötletekben írok róla.
 • Ezekre fordítok nagy figyelmet:
  Most minden tényleg diszkont áron van, még olyan területek is, amik kisebb növekedést tudnak egyébként elérni a koronavírusból. Tehát először ezeket fogjuk keresni. Mint a digitalizáció megoldás, home office-hoz tartozó cégek (tőzsdén lévő cégek), de olyan cégek is, mint online póker, vagy éppen az olyan gamer piaci szereplők, mint az Activision Blizzard. Amit biztosan figyelni fogok, a Peloton, akik otthoni kardio edzéseket adnak el és szobabiciklit, futópadot, és hozzá online edzéseket (utóbbin a lényeg, és szerencsére már tőzsdén van a cég). Illetve természetesen az e-kereskedelem, fent már említettem a Shopify-t, akik webáruház platformot adnak cégeknek, de ott az Amazon.com is, akik biztosan bent lesznek a portfólióban. Ők lesznek, akik elsőként érik és haladják meg újra a régi szintet. Tehát először őket pécézzük ki. Lesz még erről szó a tőzsderovatban.
 • 2020-as tőzsdekrach stratégiáról új videó került fel a Tőzsde oktatásba (online nézhető) – Megnézem!

Fotó: Finviz.com

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!