Miért imádjuk az „utca embere” interjúkat a TikTokon?

Dátum

Megosztás

Mit hallgatsz most? Mennyibe került az outfited? Hol laksz és mennyit költesz albérletre? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel támadják le a TikTokkerek az utca emberét egyre több népszerű videóban. A legnézettebb kérdezők egész személyes brandet építettek a tartalomtípusra, amiben névtelen idegeneket interjúztatnak, vagy akár kvízkérdésekkel tesztelik a résztvevők általános műveltségét. Miért ilyen népszerű ez a formátum, kik csinálják jól, és vajon érdemes-e az üzleti TikTok stratégiánkban is gondolkodni ilyenben?

Az utca embere interjú videótípus

Mind láttunk már olyan videót, amiben az önjelölt műsorvezető az utcán szólít le idegeneket, hogy aztán különféle kérdéseket tegyen fel neki. A végeredmény lehet humoros, mélyenszántó, érdekes, vagy kimondottan kellemetlen is, de az biztos, hogy megragadja a figyelmet, és érdeklődve nézzük ezeket a videókat. Sőt, egy-egy alkotó aki elhíresül az állandó kérdésével akár olyan nézettségre és ismeretségre is szert tehet, hogy világsztárok is szívesen szerepelnek a videóikban.

Néhány külföldi példa, akik egy niche témával vagy kérdéssel brandet építettek az utca embere videótípussal:

  • @shanrizwan: ismeretlenektől celebekig mindenkitől azt kérdezi, hogy mit hallgatnak éppen. 1,9 millió követője van TikTokon, együttműködött többek között a Spotify-al is.
  • @recesstherapy: játszótereken interjúzik 2-9 éves gyerekekkel. 2 millióan követik TikTokon, és olyan mémeket adott már az internetnek, mint a Corn Kid.
  • @meetcutesnyc: New York-i pároktól kérdezi meg az utcán, hogyan találkoztak. A történetek viccesek, izgalmasak vagy szívmelengetőek, nem csoda, hogy 1,1 millió követő várja őket.
  • @hannah_berner: amerikai humorista és podcaster, a TikTokon 2,8 millió követőjével a stand-up előadásain túl olyan utcai interjúkat oszt meg, amikben női-férfi kapcsolatokról, szexről, randizásról kérdezi az alanyait.

Mi lehet a gond az ilyen videókkal?

Még ne rohanj mini mikrofont venni és elkezdeni videót gyártani! Az ilyen típusú interjús videókkal félre lehet lőni, és könnyen átmehet kellemetlenbe a tartalom. Ahányan imádják az utca embere videókat, annyian találnak kivetnivalót benne, ha rosszul vannak elkészítve.

Attól hogy bárki készíthet interjút a TikTokra, még érdemes sajtóetikai szempontokat figyelembe venni. Egyes alkotók például feltöltöttek olyan videókat, amiben nyilvánvalóan nem akar szerepelni az interjúalany. Nem közszereplőt, átlagembert akarata ellenére videózni nagyon visszásan hat, felismerhetően feltölteni az internetre az arcát pedig jogilag is megkérdőjelezhető.

Mások örömmel beleegyeztek, hogy részt vegyenek egy kvíz videóban, és egyszerű általános műveltségi kérdéseket válaszoltak meg a kamerába – majd a TikTokon azt látták vissza, hogy az alkotó úgy vágta meg a videót, mintha totális marhaságokat mondtak volna, a kommentben pedig mindenki azon röhög hogy milyen tájékozatlanok.

Kellemetlen, immorális, és az alkotóra is visszaüthet ha gúnyt űz a szereplőkből, nevetség tárgyává teszi őket, kiszolgáltatott helyzetben lévőt használ fel kontentgyártásra vagy problematikus kérdést tesz fel csak hogy szítsa a hangulatot. A magyar nyelvű videók között is találunk olyat amiben láthatóan azért tesztelnek embereket, hogy a rossz válaszaik viccesek legyenek, vagy kifigurázzák aki nem akar szerepelni és érthető módon menekül az arcába tolt kamera elől.

Nem hiszem, hogy a Minner olvasóknak ezt nagyon ragozni kell, de az elveinkhez és értékeinkhez tartsuk magunkat még a viralitásért küzdött harc közben is!

Magyar márka példák, akik jól csinálják

Amerikai influencerek után nézzük meg, hogy használják az utcai interjúkat hazai alkotók, sőt elsősorban brandek, vállalkozások a TikTokon!

Budapest Park

A Budapest Park TikTokosa nagyszerűen kihasználja, hogy egy eseményhelyszínnek kell videókat készítenie, ahová tömegesen jönnek az emberek. Ráadásul fiatal, jókedvű, szívesen szereplő emberek. Több interjús, vendégeket megkérdezős videót is készítenek, és milyen jól teszik. Szokták kérdezni őket az aktuálisan fellépő előadókról, de tippeltetnek is velük, hogy például hány teltházas koncert lesz a szezonban. Könnyed, fun, átadja a hely hangulatát, releváns cégnek, szórakoztató a szereplőknek és az otthon nézőknek is (akik sokszor kommentben maguk is megválaszolják a feltett kérdést).

https://www.tiktok.com/@budapestparkofficial/video/7290242723284651296

Bookline

A Bookline nagyon kreatívan közelíti meg az üzleti TikTok videókat, lehet tőlük tanulni! Többféle tartalmat is készítenek, amiben az utca emberét szólítják meg, csupa könyvekkel kapcsolatos kérdéssel, például milyen regényt tennél kötelezővé? Trendeket, külföldön működő tartalomtípust is sikeresen adaptáltak úgy, hogy az ne legyen erőlködős, mint például ez a népszerű „mondj el egy titkot a videóban arc nélkül” videó, amit egy második kérdéssel kötöttek a könyvekhez:

https://www.tiktok.com/@booklinehu/video/7292418431574412576
https://www.tiktok.com/@booklinehu/video/7292083760256863521

Kinek lenne még itt a helye?

Mindig keressük az ügyes magyar márkákat, bővíteni fogjuk ezt a cikket is ha találkozunk még jó példákkal!

Ez jó volt, van még ilyen tartalom?

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.