Miért jó olyan oldalt üzemeltetni, mint a Jófogás, vagy egy fórum, recept oldal, képmegosztó oldal?

A startup szótárban a “user generated content” (UGC) kifejezés alatt találod meg azt, amiről szól ez a cikk, vagyis ennek a jelentése magyarul a felhasználói tartalomgyártás. Ez is egy üzleti modell. Tudod, melyik az egyik legnagyobb ilyen “portál”? A Facebook. Valójában a FB is összetettebb üzleti modellt alkalmaz, de egyik meghatározó eleme az, hogy mi felhasználók gyártjuk a tartalmakat, és neki ezzel nem kell törődnie, sőt azt adja el! Melyik oldal ilyen még? Youtube? Igen, még jobb példa. Na, de nekünk magyar is kell! Ilyen például a Gyakorikérdések.hu. Érdemes tehát ebben is gondolkodnod, ha startupot, vagy vállalkozást akarsz indítani. Nézzük is a rengeteg példát, ötletet, amerre el tudsz indulni, sőt akár erre vállalkozást indítani! Tényleg sok példa, magyarok között is van olyan, ami több száz millió forintot kasszíroz így!

Ötlet – A felhasználók ingyen “dolgoznak” neked

Gondolkozz olyan weboldalban, applikációban, amiben valamilyen motiváció vagy indíttatás miatt a felhasználók feltöltik tartalmaikat. Adok néhány ötletet, kiindulási pontot, de ezeken kívül még rengeteg lehet. A legegyszerűbb, ha leülsz, és elkezdesz gondolkodni. Az első lépést már megtetted, itt olvasod ezt a tartalmat. Fontos tényező, hogy a felhasználóknak maga az oldal ad értéket.

Néhány ötlet (valamelyikhez már megírt Minner-ötlet is kapcsolódik):
A felhasználók megosztják, feltöltik a:

Néhány érdekes példa, ötlet

Üzleti modell – A saját lábán is megáll, vagy csatlakoztasd hozzá az üzleti modelledhez

A legtöbb esetben az ilyen oldalakon a fő üzleti modell csapásiránya a hirdetések, vagy éppen a kiemelések. Elvégre olyan oldalakról van szó, amit a felhasználók előszeretettel látogatnak, tehát a cégek célpontjai lehetnek. Legtöbb esetben valamilyen probléma, igény, kérés, kérdés vagy éppen a közösség miatt keresik fel az ilyen oldalakat az emberek. De ahogy látod az üzleti modelledhez is hozzá tudod kapcsolni, például a marketingedhez. Ilyenre jó példa a fentiek közül a Decathlon sportoljma.hu oldala, de okos döntés lehet, hogyha az iparágad fórum oldalát, kérdés / válasz oldalát hozod létre. Utóbbi jó lehet arra, amikor sokkal gyorsabban akarsz növekedni, vagy uralni a piacodat.

Ezeknél nagyon fontos az, hogy a pénzed attól is függ, hogy a felhasználók mennyire aktívak, mennyire motiváltak az oldal használatában. Tehát a fő feladat ne az legyen, hogy eladd a reklámhelyeket, az jönni fog magától is, hanem az, hogy a felhasználókat kiszolgáld, aktivizáld.

Fotó: Slidebean / Unsplash

Kipróbált módszereket mutatunk be videókon keresztül. Ha ennyi mindent kapsz ingyen a Minneren, képzeld milyen izgalmas anyagok vannak a fizetős képzésekben! Nézd meg legújabb anyagainkat a MinnerAkadémián! Kattints ide!
Avatar
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ezen nagyot mosolyogtam, tényleg zseniális húzás! 1 eurót fektettek cégekbe egészen alacsony részesedésért cserébe, 500 startupba fektetett így be a Unicor VC kockázati tőke társaság. Viszont ezzel elérte, hogy többször is egy lapon említsék őket nagyobb tőketársaságokkal, mert ezek a média egyébként is szeret írni, főleg ha unikornisok (gigantikus startup) lettek adott cégekből. És felsorolják kik is nyertek az üzleten.

A Unicor VC-től nem lehet azt a tényt elvenni, hogy olyan vállalatokba fektet, amelyek rövid időn belül 1 milliárd euróst értékelést érnek el. A Top kockázati tőkebefektetők között említik a céget mindig. Ez megnyitotta a kaput nekik már több helyen is.

Imádom az ilyet! És most ez többszörös hatású volt, mert márkaépítést is sikerült elérniük, nem csak figyelmet kapniuk.

Gerillamarketingről itt olvashatsz, sőt podcast is egyben: Emlékszel a Minner wifis gerillamarketingjére? És a kávésra? Gerillamarketing példák [podcast]

Forrás: Haszon

MinnerInstant

Ahogy már tavaly felreppent a hír, a cég megváltoztatja a nevét. Főleg a politikai korrektség miatt. Ezt írják oldalukon:

Meghallgattunk. És tanultunk. Bár ez soha nem állt szándékunkban, megértjük, hogy a csomagoláson szereplő ember képe szolgasághoz kapcsolódó képeket idéz, és azt is, hogy az Egyesült Államokban az “Uncle” szó bizonyos időkben fekete emberekre utaló pejoratív kifejezésként élt. A nevünket Ben’s OriginalTM -ra cseréljük, és többé nem szerepeltetjük a képet a csomagolásunkon, hogy még befogadóbbá tegyük a márkánk arculatát.

Továbbiak erről a témáról A politikai korrektség akkor is érték, ha beleszól a vállalkozásunk életébe?

MinnerInstant

Most a pandémia alatt sokan csinálják, pedig nem szabályos, és nem felel meg az írásbeliség szabályának az e-mailben elküldött, majd aláírt és bescannelt szerződés. Persze keveset találkozunk ilyen bírósági üggyel, vagy nem érint minket, kisebb KKV-kat.

Megoldás lehet, ha áttérsz online, e-szerződésre, e-aláírásra. Körbejártuk és bemutattuk a témát: Így működik az online szerződés, aláírás. E-szerződéskötés útmutató

MinnerInstant

Nem rendelnék a nyár környékén! Július 1-től már vámoltatni kell a 22 euró alatti rendeléseket is. Kb. 40 millió csomag érkezik így harmadik országból melyek 3/4-e 22 euró alatti csomag. Persze pont azért is hozták be a szabályt, mert lehetséges nem is annyi a csomag értéke, mint amennyi rá van írva. Nos nincs még álláshirdetési dömping a postánál vámügyintézésre, vagy logisztikai munkásra. Pedig ennyi csomagot végigvinni, nem lesz egyszerű, főleg a vevőnek is be kell kapcsolódnia a vámeljárásba, ahogy azt nagyobb értékű rendeléseknél megszoktuk.

Erről cikk: 2021-től vége a 22 euró alatti áfamentességnek. Például a kínai rendeléseknél és még vámkezelés…

Forrás: MTI


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek