Miért vagyunk produktívabbak, kreatívabbak, amikor egy kávézóból dolgozunk és nem az irodából?

Időnként érdemes lesz kiszakadnod az irodai munkából, világít rá egy tanulmány. Értelemszerűen ez a cikk azoknak szól, akik valamilyen irodai munkát végeznek, vagy sokat dolgoznak számítógépen. Már több kutatás is bizonyította, hogy pozitív hatással van ránk az, ha egy kávézóból dolgozunk, akár produktivitásban, vagy kreativitást, gondolkodást igénylő feladatok elvégzésében. Na lássuk!

Egy meghatározott alap zaj segíti a munkát

A Journal of Consumer Research-ben megjelent tanulmány rávilágít, hogy egy átlagos kávézói zajszint serkenti a gondolkodást. Ezt úgy mérték, hogy különböző decibelű zajszintet kreáltak és olyan logikai feladatokat kellett megoldani, minthogy olyan szavakat kellett összekötniük az embereknek, amik első ránézésre semmilyen kapcsolatban nem álltak. Egy kicsit kellett gondolkodni. Akik 60-70 decibeles (kávézói zajszint) idősávban oldották meg a feladatokat sokkal jobb eredményt értek el.

A fókusz is még megmaradt és közben sokkal gyorsabban és hatékonyabban megy a gondolkodás.

Fontos! Több kutatás is rávilágított, hogy a rutinfeladatok elvégzésére nagy mértékben nincsenek hatással a háttérzaj, maximum az, hogyha valami megszakítja a munkát, de mivel rutinfeladat, a produktivitás minősége nem csökken. A hátérzaj mértéke, és a körülmények akkor fontosak, mikor gondolkodást, kreativitást igénylő feladattal állunk szemben.

Egy másik kutatásban az agyi tevékenységet vizsgálták, és kiderült, hogy az előbb említett zaj az agyban is látható pozitív változásokat (aktivitást) mutat a gondolkodásért és a kreativitást előidéző agyi területeken.

Változó környezet: A másik dolog a zajon kívül, ami segíti a kávézói produktivitásunkat, hogy új helyszínen vagyunk. A változó munkakörnyezet gondolkodásra serkenti az agyat. Például a megszokott munkaasztalunknál a rutin feladatokat tudjuk nagyon jól elvégezni, míg az előbb említett módon kimozdulunk, vagy akár az irodán belül arrébb ülünk, akkor kizökkenünk annyira a rutinból, hogy az agyunk miközben alkalmazkodik az új helyhez a változás pozitív agyi tevékenységet is beindít, ami serkenti a gondolkodást. Magyarán nem elkényelmesedik és a rutin feladatra koncentrál, hanem igazán elindulnak az agytekervények.

Nyitott iroda nem egyenlő a kávézóval

Mielőtt a HR-esek megörülnének ennek a cikknek, ez nem azt jelenit, hogy a  nyitott iroda jó. A kávézókból való munkánál nem történik annyi megszakítás, ami a nyitott irodákban legjobban zavarja az embereket. Kevesebb az ismerős elem, ember, akikre figyelni tudnánk és megzavarna (az irodában még ha nem is hozzánk beszélnek, el-el csábul a hallásunk, tekintetünk). Továbbá az irodai háttérzajban túl sok olyan ismerős elem van, ami elvonja a figyelmünket, szemben a kávézói zajjal, ami sokkal közelebb áll a fehér zajhoz, ami jó hatással van a figyelmünkre, produktivitásunkra.

Kapcsolódó cikkek (sok-sok kutatással): 

 

Forrás: Journal of Consumer Research,
Harvard Business Review, Birkbase.org
Fotó: Envato License

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás