Mikro vs megainfluenszerek. Melyik reklámoz jobban? Kivel éri meg együttműködni? 10K vs 100K

Dátum

Megosztás

Inkább fizetnél nagy gázsit egy milliós elérésű influenszernek, vagy alacsonyabb díjat több mikroinfluenszernek, kis tartalomgyártónak? A Wharton üzleti iskola kutatói tudományosan megalapozott választ kerestek a kérdésre, hogy egy mikro vagy egy nagy influenszer tud-e hatásosabban reklámozni egy céget. Ha nem is sokkoló, de tanulságos az eredmény. Erről, és az influenszer marketing sok más további aspektusáról beszélgettünk a Hírszemle podcast mai adásában.

A mikrofonok mögött Mándó Milán, Nyiri Donát, és Sólyom Eszter.

A podcast elérhetősége

Az új adást megtalálod Spotify-on, Apple Podcasten, YouTube-on, vagy meghallgathatod az alábbi lejátszók egyikén:

A heti híreink és témáink:
0:00 – Egy nagy vagy sok kicsi influencer?
6:00 – Snoop Dogg füstmentes grill fiaskó
12:49 – Az influencer marketing él és virul, működik
19:11 – Az infuencerek szállítják a híreket, trendeket?!
24:29 – Influencer 2.0 – Kollaborációs együttműködés influencerrel

Kisebb vs nagyobb influencerek eredményei [kutatás]

A Wharton üzleti iskola új kutatása arra mutat rá, hogy az influencerek követőszáma nem egyenesen arányos az általuk elérhető üzleti sikerekkel. Egyszerűbben, nem biztos, hogy jobb eredményt ér el egy megainfluenszer millió dolláros szponzorációja, mint egy 10 000 követős mikroinfluenszerrel való együttműködés.

Az influenszer marketing sokszor inkább megérzésen, intuíciókon és reményeken alapul. Az influenszer posztjának a megtérülésével nem lehet olyan egyértelműen számolni, mint egy PPC hirdetésével. Vajon érdemes több százezres vagy milliós követőbázissal rendelkező, szinte celebnek számító influenszerre ellőni egy jelentős összeget, bízva abban hogy így tényleg rengeteg embert érünk el? Vagy jobb egy kisebb tartalomkészítőnek fizetni sokkal kevesebbet?

A Wharton professzorai 500 000 videót vizsgáltak meg, amik a TikTok Neked oldalán jelentek meg az elmúlt fél évben. Azt találták, hogy a népszerűség és az elkötelezettség közötti kapcsolat nem lineáris. A megainfluenszerek posztjait többen látják, de ez nem jár kéz a kézben több kedveléssel, kommenttel vagy megosztással.

A legnagyobb véleményvezéreknek nincs erős, valódi kapcsolata a követőikkel, ezzel is magyarázható a kevesebb elköteleződés. Valójában

a legtöbb elköteleződést a középmezőnyben, a 7500-10000 követővel rendelkező influenszereknél látták a kutatók.

Egy bizonyos követőszámon túl már nem tud annyival nagyobb valóban érdeklődő közönséget elérni egy influenszer, mint amennyivel drágább a vele való együttműködés a metrikái miatt.

A kutatók azonban kivételeket is megállapítottak. Például, ha az együttműködés célja az volt, hogy valamilyen verseny keretein belül saját videók készítésére sarkallják a nézőket, például egy CapCut cablon vagy filter használatára, akkor nem romlott a nagyobb influenszerek eredménye. Ilyen esetekben megéri a nagyobb büdzsét egy nagy influenszerbe fektetni.

Celeb együttműködés stratégia nélkül?

Nem csak a véleményvezér követőinek a száma lehet probléma egy kampány során, hanem az is, hogy stratégia és marketinges háttér nélkül, egyszerűen csak a nagy számokban bízva indítanak együttműködéseket márkák, aztán meglepődnek hogy nincs eredménye. A legutóbb Snoop Doggnak fizetett egy cég hatalmas összeget. A Solo Stove kampánya bejárta a világot, lehozták a CNN-en, reklámszakmai lapokban… a CEO-t néhány hónappal később mégis leváltották, és bevallották, hogy a kampány hiába emelte a márkaismertséget, de nem vezetett az eladások növekedéséhez.

Nem látunk ugyan a Solo Stove kulisszái mögé, nem ismerjük a teljes marketing stratégiájukat. De nem sok jót sejtet, ha egy márka az influencer együttműködés sikerét az eladások számában méri. Az influencernek ugyanis nem ez a funkciója. Egy világhírű sztár mint márkanagykövet rá tudja irányítani a figyelmet egy eddig kvázi ismeretlen márkára, de azok az emberek, akik most találkoznak a termékkel először, csak ettől nem fogják megvenni. 

Ha te influencer marketingben gondolkozol, akkor ne úgy állj neki, hogy majd a híres ember elad mindent, azért fizeted. Nem így van. Legyen egy kampányod adott termékre/termékkategóriára, vagy szezonra, vagy tematikus kampány, amihez tartozik landing oldal, külön ajánlat, PPC hirdetések, sajtóközlemény… és a többi. És ezt az egész, önmagában is működő kampányt támogasd meg az influencer marketinggel. Az értékesítést te csinálod, az influencer hitelességet ad (a követői bíznak benne – persze ehhez jól kell választani) és forgalmat terel a kampányra. 

Kapcsolódó tartalom: Snoop Dogg x Solo Stove: Nagyobb volt a füstje mint a lángja az influencer kampánynak

Él és virul az influencer marketing

Az influenszer marketinget attól még nem kell temetni, az ugyanis a legtöbb esetben működött, mutat rá a Harvard Business Review friss cikke. 2023 végén a globális iparág értéke körülbelül 21 milliárd dollár volt az Influencer Marketing Hub szerint. A Keller Advisory Group és az Adobe által végzett felmérések szerint világszerte 27 millió amerikai és 300 millió ember tartja magát tartalomkészítőnek. A HubSpot szerint pedig azoknak a marketingeseknek nagyjából 88%-a, akik már kipróbálták az influencer marketinget, a kiadások növelését vagy fenntartását tervezte.

A Nielsen, a Reuters és mások felmérései ezt erősítik meg: az emberek megbíznak az influencerekben; a közösségi média felhasználók gyakrabban kapnak híreket influencerektől, mint újságíróktól; az emberek azt hiszik, hogy a márkák inkább képesek a társadalmi problémák megoldására mint a kormányok; és az influencerré válás sok fiatal karriercélja.

Egy másik megközelítés, ha nem videókat meg posztokat szponzorálunk, hanem valódi értékalapú együttműködést, kollaborációt tervezünk az influenszerrel. Ez lehet, hogy üzletileg is sikeresebb lesz (például készül egy új termék), ráadásul a tartalomkészítő is elkötelezettebb, jobban magáénak érzi a projektet mint egy random posztot arról hogy szereti az aszpartámmentes kólát. Például a Tisza Cipő és Azahriah együttműködése, ami során az énekes által is tervezett, 2 napig elérhető limitált kollekciót dobnak piacra egy adott üzletben.

Kapcsolódó tartalom: Azahriah x Tisza cipő kollab, Szoboszlainak saját Mekis burgere lett. Mit kell tudni ezekről a kollabokról? 

Korábbi hírszemlék

Forrás: Knowledge@Wharton, Harvard Business Review
Kiemelt kép: Canva

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.