Hallottál már a bennfentes kereskedésről? A cím egy új tőzsdés sorozat címe is egyben. Milliárdok nyomában. A való életben is eljuthatunk olyan információkhoz, amit kevesen figyelnek. A törvény bünteti a bennfentes kereskedés azon részét, mikor valaki visszaél információval (olyan, amit csak kevesen tudnak), vagy pozíciójával. Ezért a cégnél magasabb pozíciót betöltőknek a tranzakcióiról az adott tőzsde beszámol. Tudni szeretnéd, hogy mikor adnak-vesznek részvényeket a részvénytársaságok vezetői, tulajdonosai, vagy vezető pozícióban ülő munkatársai?

A címben bennfentest írtam, mert sokkal jobban felfigyelsz rá, de valójában inkább az előző felsorolás, ami legjobban leírja. Tehát most meg fogom mutatni neked, hogy hol tudod lekérni a részvényekhez közel állók részvénytranzakcióit. Miért jó ez?

Miért érdemes figyelni a tulajdonosi tranzakciókat?

Mit tennél, ha kapnál egy fülest, hogy Csányi Sándor OTP vezér több tízezer OTP részvényt ad el, vagy éppen vásárol? Na ugye! Ezt a fülest viszont szerencsére hivatalosan is megkapjuk, mert aki vezető pozícióban van, vagy nagyobb tulajdoni hányadot birtokol egy részvénytársaságban, neki kötelező közzétennie a tranzakciókat. Jó lehet például akkor, amikor éppen részvényvásárlást fontolgatunk, és megnézzük, hogy adott részvénynél hogyan alakulnak a tulajdonosi részvénytranzakciók. Ez kisebb részvényeknél még fontosabb információ lehet.

Hazai tőzsde – BÉT

A magyar tőzsdén forgó részvényekről az adatokat a Budapesti Értéktőzsde honlapjáról tudjuk beszerezni. Rá kell kattintani az adott részvényre, és ott a “közzétételek” menüpontban látod időrendben a tranzakciókat. Vagyis bele kell kattintani, és ott letölteni a tranzakció dokumentumát.

Külföldi részvények – USA, Európa

Több nagyobb tőzsdei portálon is elérhetők az adatok. Én a Finviz.com– ot preferálom a legjobban, mert nagyon jól lehet szűrni az ilyen tranzakciók között. Az “Insider” menüpontban látod a tranzakciókat. Továbbá adott részvényre rákattintva az oldalon való lejjebb görgetéssel eléred azt a blokkot, ahol csak adott részvényre vonatkozó bennfentes tranzakciókat látni.

Hogyan használd még fel ezeket az információkat? Profitálnál a tőzsdén? 

Két dolgot érdemes csinálnod, vagyis hármat:

  1. Érdemes regisztrálni a brókercégek hírleveleire, mert hasznos elemzéseket, információkat küldenek.
  2. Olvasgasd a Minner tőzsde rovatát! Éves két számjegyű hozamot lehet elérni az ott leírt elemzések alapján.
  3. Tanulj attól a magyartól, aki résztulajdonosa a McDonald’snak, Applenek, Starbucksnak! Kattints ide!

+1. Tudtad, hogy egy új sorozat erről szól? Vagyis ehhez kapcsolódik? Végre a tőzsdés filmek után egy sorozatot is kapunk. Milliárdok nyomában

Fotó: Envato License

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!